Klubbinfo
Lagnavn: Middlesbrough Football Club
Kallenavn: Boro/The Smoggies
Stiftet: 1876
Hjemmebane: Riverside Stadium (34,988)
Styreformann: Steve Gibson
Tabellplassering i fjor: 16.plass
Tabelltips forrige sesong: 5.plass
Årets spiller forrige sesong: Jason Steele

Vurdert av: Eirik Aase

Forrige sesong var jeg sikker på at Boro kom til å kjempe helt i toppen av tabellen. Etter et par arbeidsuhell de to første månedene av sesongen, løsnet det skikkelig for Tony Mowbray og hans mannskap. Fra 3.oktober til 9.november gikk de åtte kamper på rad uten å tape, hvorav fem av disse kampene ble vunnet på rad. På dette tidspunktet ga jeg meg selv et klapp på skulderen og nikket fornøyd over en god spådom. Selv om de tapte noen kamper i november og desember, var de fortsatt et av lagene som lå best an ved årsskiftet. Dessverre skulle det stoppe opp i det vi gikk inn i 2013. Ifølge kinesisk kalender har vi gått inn i slangens år. Det kan godt stemme, det eneste som er sikkert er at dette ikke er Middlesbroughs år. Fra 1.januar og frem til sesongslutt vant de bare tre ligakamper og endte dermed helt nede på en 16.plass. Laget som noen måneder i forveien hadde vært en av de beste kandidatene til opprykk, endte altså sesongen bare fem poeng ifra nedrykk. Foran årets sesong er Mowbray blant favorittene hos bookmakerne til å bli sparket først i Championship. Foreløpig denne sommeren har Boro beholdt samme laget som forrige sesong, og derfor finnes det ingen grunn til at ikke de skal kunne kjempe i toppen av tabellen når sesongen begynner på ny igjen. Spørsmålet er om Mowbray kan klare å motivere spillerne sine igjen til høsten, etter at de har gått hele seks måneder uten å være i nærheten av å snu den vonde trenden.

Keeper:
Bare tre lag i Championship forrige sesong, slapp inn flere mål enn Middlesbrough. Akkurat det er ganske utrolig ettersom de har en av de beste keeperne i hele ligaen. Jason Steele kommer fra tettstedet Newton Aycliffe i Nord-Øst England. Han kom til Boro da han var 13-år og har etterhvert blitt førstekeeper i klubben. Han har spilt på de fleste aldersbestemte landslagene og forrige sommer fikk han også prøve seg på Storbritannia i forbindelse med de olympiske leker. Steele har nå blitt 22-år gammel og neste gang han skal vokte buret på et landslag, blir det på Englands A-landslag. I 2010 var han på utlån hos Northampton Town, og der gjorde han sakene sine så bra at Boro valgte å satse på han som førstekeeper i 2010/11-sesongen. Det har han vært siden den gang og han har allerede rundet hundre kamper for klubben. Etter nedturen tidligere i vår, fikk han litt å juble for da de forskjellige prisene for sesongen skulle deles ut. Ikke bare stakk han av med prisen for årets spiller og årets unge spiller i sin egen klubb, han ble også kåret til årets unge spiller av journalistene i Nord-Øst England. Steele voktet buret i samtlige kamper forrige sesong, noe som gjorde at vi aldri så noe til de to reservene Jayson Leutwiler og Connor Ripley. Skulle Steele bli solgt fra klubben en gang, kan de trøste seg med at de har Ripley i egne rekker. Den 19-år gamle målvakten var med England til U20-VM i sommer og har allerede debutert på førstelaget til Boro.

Forsvar:
Forsvarsrekka til Middlesbrough lakk som en sil forrige sesong, og forhåpentligvis får de tettet igjen hullene i løpet av sommeren. Konkurransen på stopperplass kan man ihvertfall ikke klage på. Jonathan Woodgate, Rhys Williams og Seb Hines er alle dyktige spillere. Woodgate returnerte hjem til Middlesbrough foran forrige sesong. Da hadde han vært på en rundtur hos klubber som Real Madrid, Newcastle og Tottenham. Han har dessverre vært veldig plaget med skader gjennom karrieren, men han fikk med seg 24 kamper for Boro forrige sesong. Williams har 11 landskamper for Australia og kan spille både i forsvar og på midtbanen. Hines er enda en spiller som har gått gradene i akademiet til Boro. Han kan spille både på stopperplass og på midtbanen, samtidig som han har en hel håndfull med landskamper for diverse ungdomslandslag. På høyrebacken finner vi lynraske Justin Hoyte. Hurtigtoget er sønn av den britiske sprinteren Wendy Hoyte, noe som forklarer hvorfor han nærmest flyr frem og tilbake på høyresiden til Boro. I 2006 fikk han muligheten til å bli med Trinidad & Tobago til fotball-VM i Tyskland, men takket nei siden han ønsket å spille for England. Dessverre ble han aldri funnet god nok for det engelske landslaget, noe som resulterte i at han debuterte for Trinidad & Tobago i vår. På motsatt back finner vi George Friend. I konkurranse med halve Championship, klarte Boro hente han til klubben fra Doncaster Rovers foran forrige sesong. Han leverte varene på venstrebacken og hvis Mowbray ikke bruker en 3-backslinje ved sesongstart, vil han nok starte mot Leicester i første serierunde. Backup på backplass er ingen ringere enn Stuart Parnaby. Han gikk gradene gjennom det fantastiske Middlesbrough-akademiet som faren Dave Parnaby var med på bygge opp.

Midtbane:
Naturlig nok forsøkte Mowbray alt mulig for å snu den vonde trenden denne våren. Det medførte en hel haug med formasjonsendringer, noe som igjen førte til at jeg er svært usikker på hva slags formasjon han kommer til å gå for i første serierunde. Han avsluttet sesongen med en 3-5-2 formasjon, men jeg gambler på at han går tilbake til en mer enkel 4-4-2 formasjon. Da vil isåfall Grant Leadbitter, Dean Whitehead, Jozsef Varga og Richard Smallwood kjempe om to plasser sentralt på midtbanen. Leadbitter ble hentet fra Ipswich Town i fjor sommer, men har blitt linket sterkt til andre Championship-klubber denne sommeren. Whitehead har vært en stødig figur hos Stoke City i Premier League, og ble hentet til Boro etter at kontrakten hans med the Potters gikk ut denne sommeren. Varga har blitt lånt inn fra Debrecen denne sesongen. Den ungarske landslagsspilleren spilte spiss i starten av karrieren, men har etterhvert blomstret som anker på midtbanen. På kantene er det mye gøy hos Boro. Andy Halliday, Adam Reach, Cameron Park og Faris Haroun kan brukes på sidene. Spilleren jeg er mest spent på denne sesongen er derimot Mustapha Carayol. Vingen som ble født i Gambia, gikk direkte fra League Two til Championship foran forrige sesong. Den overgangen taklet han veldig fint og i noen kamper herjet han med de stakkars backene som måtte prøve å forsvare seg mot han. Dessverre ble store deler av forrige sesong ødelagt av en alvorlig kneskade. Nå er han frisk som en fisk og har allerede scoret i sesongoppkjøringen, vi kommer helt sikkert til å høre mye om denne spilleren i løpet av den nye sesongen. Reach er en hurtig unggutt som har gått gradene i akademiet til Boro. Han kan spille overalt på midtbanen, samt på backen. 20-åringen har et vanvittig skudd og man skal ikke se bort fra at det kommer en perle eller to fra han denne sesongen.

Angrep:
På spissplass hos Boro finner vi flere interessante spillere. Marvin Emnes, Lukas Jutkiewicz, Luke Williams og Curtis Main. Dessverre ser det ut til at fjorårets toppscorer Scott McDonald forlater klubben til fordel for Millwall. Det betyr at de fire andre spissene får litt ekstra press på seg denne sesongen. Emnes scoret 14 mål i ligaen i 2011/12-sesongen og det var derfor knyttet stor spenning til hvordan mannen med det store håret og som ligner på Lil Wayne kom til å gjøre det forrige sesong. Dessverre skuffet han stort og scoret bare fem mål. Foran den nye sesongen virker det som om Boro-fansen er litt usikre på hva Emnes kan tilføre klubben. Hvis vi ser bort fra 11/12-sesongen, har han faktisk aldri scoret mer enn åtte mål på en sesong, og jeg tviler på at han kommer til å score flere ganger denne sesongen. En spiller jeg derimot har stor tro på er Jutkiewicz. Han ble hentet til klubben for £1,3m i januarvinduet 2012, men har ikke fått det helt til i Nord-Øst England. Med 1,85 meter er han ikke den høyeste spissen i ligaen, men likevel er han en svært dyktig hodespiller. 24-åringen er engelsk, men har både polske og irske besteforeldre. Han har ikke bestemt seg for hvilket land han ønsker å representere, men foreløpig har det ikke vært noen problemstilling. Skulle de to førstnevnte bli skadet, vil Main kunne steppe inn. Han startet bare seks kamper forrige sesong, men klarte likevel score tre mål. Tony Mowbray beskriver Main som et fysisk monster og Jason Steele har tidligere sagt at han nesten blir redd når Main lader kanonen. Han har nemlig et av de hardeste skuddene i ligaen. Like etter siste serierunde i mai, sa Mowbray klart ifra at en ny stjernespiss var øverst på ønskelisten foran sommerens overgangsvindu. Foreløpig har det ikke skjedd noe på den kanten, men forhåpentligvis klarer han hente inn en måltyv før sesongen starter.

Trener:
Anthony Mark Mowbray spilte nesten 350 ligakamper for Middlesbrough og er en av klubbens største legender. I 2007 bestemte lokalavisen Evening Gazette at de skulle lage en liste over de største legendene i klubbens historie. I den kåringen havnet han på en 7.plass. Etter ni år hos hjemklubben Boro, valgte Mowbray å prøve lykken hos den skotske storklubben Celtic. Han bodde i Skottland i fire år før turen gikk sørover til Ipswich Town. Her spilte han fem sesonger og avsluttet spillerkarrieren på mesterlig vis ved å score på Wembley i playoff-finalen mot Barnsley i 2000. Ipswich vant finalen og Mowbray gikk inn i støtteapparatet etter den sesongen. Fire år senere ble han ansatt som manager for den skotske Premier League-klubben Hibernian. Her ledet han Hibs ut i Europa i to strake sesonger, noe som blant annet ga han prisen for årets manager i Skottland. Etter at Ipswich forgjeves hadde forsøkt å hente han tilbake til Portman Road, gikk turen til en annen engelsk klubb, nemlig West Bromwich Albion. I sin første sesong på the Hawthorns ledet han klubben til playoff-finale på Wembley, men dessverre ble Derby for sterke i den kampen. Foran sin andre sesong med WBA valgte Mowbray å rydde skikkelig i stallen. Flere spillere forsvant ut stadionporten og enda flere spillere ble hentet inn. Blant spillerne som ble hentet inn finner vi James Morrison og Chris Brunt. Du kan gjerne si at han traff veldig bra med signeringene den sommeren. Sesongen endte med opprykk til Premier League og semifinale i FA Cupen. I semifinalen tapte de mot Portsmouth, som var det eneste Premier League-laget som fortsatt var med i turneringen. I Premier League gikk det ikke særlig bra, og de endte tilslutt på en jumboplass ved sesongslutt. Mowbray forlot da klubben til fordel for nye utfordringer hos Celtic, og der skulle han bli en fiasko. Mowbray fikk det ikke til med den skotske storklubben, og allerede i mars 2010 fikk han sparken etter at the Bhoys tapte 4-0 mot St Mirren. Statistisk sett er Mowbray faktisk den dårligste manageren i Celtics historie. Sent på høsten 2010 returnerte Mowbray hjem til Middlesbrough igjen. Klubben lå da på en 22.plass i Championship, men Mowbray fikk ordnet opp i problemene og endte tilslutt på en 12.plass. I 2011/12-sesongen fjernet han noen av spillerne med høyest lønninger, men klarte likevel gjøre det enda bedre i ligaen. Ved sesongslutt endte de på en 7.plass med bare ett fattig poeng opp til kvalifiseringsplass. Forrige sesong har dere allerede lest om, og den gikk ikke veldig bra. Nå må Mowbray rette opp inntrykket igjen, men det spørs om han klarer det.

Overganger:
Det har ikke skjedd mye på overgangsmarkedet for Boro. De siste sesongene har de vært flinke når det kommer til å senke lønningene i klubben, noe som kan komme de godt tilgode når Financial Fair Play begynner å sette sine spor etterhvert. Denne sommeren har de hentet inn Dean Whitehead fra Stoke City og Jozsef Varga fra Debrecen. Førstnevnte har verdifull erfaring fra Premier League og kan nok tilføre midtbanen mye denne sesongen. Sistnevnte har imponert under sesongoppkjøringen, og med kallenavnet “pitbullen”, bør han passe fint inn i denne ligaen. Ut har de mistet viktige spillere som Nicky Bailey og Scott McDonald. Disse to spillerne blir vanskelige å erstatte, men de to nye midtbanespillerne hjelper nok godt. Mowbray har aldri lagt skjul på at han ønsker seg en ny måltyv på topp og klarer han hente inn det, vil man nok ikke merke mye til at McDonald er borte fra klubben. Forrige sesong var de flinke til å utnytte lånemarkedet, og det bør de gjøre denne sesongen også.

Treningskamper:
11.juli: Farense – Middlesbrough 0-1 (Mustapha Carayol)
17.juli: Morecambe – Middlesbrough 0-2 (Marvin Emnes, Scott McDonald)
20.juli: Hartlepool – Middlesbrough 0-0
23.juli: Roterham – Middlesbrough
27.juli: Middlesbrough – Bordeaux

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ God bredde i alle lagdeler.

+ En av ligaens beste målvakter i Jason Steele. 
+ Flere lokale spillere og spillere fra eget akademi. Skaper engasjement og samspilt lag.
Minus:

– Hadde en forferdelig vårsesong. Må jobbe hardt om de skal klare riste bort de dårlige minnene. 
– Hvem skal score målene? Jeg har troen på Jutkiewicz, men han har aldri scoret mer enn ni ligamål på en sesong i England. 
– Forsvaret lakk som en sil forrige sesong. Med ingen nye forsvarspillere inn i løpet av sommeren, spørs det om de klarer være mer solide neste sesong.

Vurdering:
Middlesbrough var et av de kjekkeste lagene å se på forrige høst, men denne våren var de et sørgelig skue. Bare tre seire i ligaen siden 1.januar er katastrofalt dårlig og det skal godt gjøres å snu den trenden over sommeren. Mowbray hadde noe bra på gang med Boro, men det ser ikke mye bra ut nå lenger. Han rykket ned med WBA og feilet stort med Celtic. Selv om han er en klubblegende, spørs det hvor lenge Mowbray sitter i mangerstolen på Riverside Stadium denne sesongen. Hvis Boro starter sesongen i samme spor som de avsluttet forrige, vil nok ikke Steve Gibson ha andre valg enn å finne en ny manager i løpet av høsten. Boro var plaget av mange skader forrige sesong, og skal de motbevise dette tipset, er de nødt til å ha en frisk stall gjennom sesongen. Dessverre har jeg vansker for å se hvordan Mowbray skal finne seiersresepten i løpet av sommeren, og derfor tror jeg ikke at de kommer til å få noen stor jubelsesong i 2013/14.

Spådom: 16.plass

About The Author

Leave a Reply