Klubbinfo
Lagnavn: Charlton Athletic Football Club
Kallenavn: The Addicks
Stiftet: 1905
Hjemmebane: The Valley (27,111)
Styreformann: Michael Slater
Tabellplassering i fjor: 9.plass
Tabelltips forrige sesong: 15.plass
Årets spiller forrige sesong: Chris Solly

Vurdert av: Eirik Aase

Charlton var fantastiske da de rykket opp fra League One i 2011/12-sesongen, og de skuffet på ingen måter i forrige sesong heller. De stolte på gjengen som hjalp de opp sesongen i forveien og fikk den reaksjonen de var ute etter. Et lag som man aldri kunne avskrive, samme hvem motstanderen var. Chris Powell og hans mannskap startet faktisk sesongen veldig dårlig, og sto med bare tre seire etter de første fjorten kampene i ligaen. Deretter følgte en periode med syv kamper på rad uten tap, hvorav fire av dem endte med seier. Akkurat da man trodde at Charlton hadde funnet formen, kom en ny motgangsperiode. Slik fortsatte det helt frem til månedsskiftet mars/april. Fra 30.mars og ut sesongen gikk de nemlig åtte kamper på rad uten tap, hvorav fem av kampene endte med seier. Dette førte til at laget som hadde ligget på nedre halvdel siden 4.serierunde, krabbet opp på en bunnsolid 9.plass på tabellen ved sesongslutt. Da hadde de bare tre poeng opp til kvalifiseringsplass. I etterkant er det lett å tenke på hvor fantastisk sesongen kunne vært hvis de ikke hadde fått disse kraftige motgangsperiodene, men Charlton bør heller fokusere på om de klarer unngå disse i den kommende sesongen. De har et veldig spennende lag som nå har fått dyrebar Championship-erfaring, og hvis de klarer gjøre noe med hjemmeformen, vil de kanskje kunne overraske oss alle denne sesongen. De var nemlig et av de dårligste hjemmelagene i hele ligaen forrige sesong, noe de kompenserte med å være det fjerde beste bortelaget i ligaen.

Keeper:
På keeperplassen til Charlton er det liten tvil om hvem som regjerer. Ben Hamer var strålende hele forrige sesong og kan raskt bli aktuell for enda større klubber enn Charlton hvis han fortsetter storspillet denne sesongen. Han flyttet til Tyskland med familien da Berlinmuren falt og kom ikke tilbake til England før han var åtte år gammel. Av den grunn snakker han flytende tysk, noe som kan være greit å ha med seg hvis han noen gang skulle få en tysk forsvarsklippe foran seg. Etter å ha vært i Reading i nesten ti år uten å få et eneste minutt i ligaen for førstelaget, gikk turen videre til Charlton foran 2011-sesongen. Den 25-år gamle målvakten fikk umiddelbart tildelt draktnummer 1 og var førstekeeper gjennom hele sesongen som tilslutt endte med opprykk. Overgangen til Championship bød ikke på noen problem, og faktisk presterte han bare enda bedre enn i League One. Skulle Hamer bli skadet denne sesongen, vil David Button være klar til å steppe inn. Den tidligere Tottenham-keeperen var på utlån hos utrolige 11 forskjellige klubber mellom 2008 og 2012. Nå er han reservekeeper hos Charlton, og forrige sesong fikk han fem kamper i ligaen.

Forsvar:
I forsvarsrekka til Charlton er det en mann som stjeler alle overskrifter. Den mannen heter Chris Solly, og jeg blir ikke overrasket om denne spilleren debuterer for England i løpet av karrieren. Den 22-år gamle høyrebacken kommer fra Rochester i Kent. Etter noen år hos akademiet til Arsenal, valgte han heller å fortsette hos akademiet til Charlton tilbake i 2003. Han har nå spilt over hundre kamper for klubben og blitt kåret til årets spiller to sesonger på rad. I 2011/12-sesongen ble han kåret til både årets spiller og årets unge spiller i klubben, en bragd som ikke hadde skjedd siden Richard Rufus gjorde det samme tilbake i 1995. Solly kommer selvsagt til å bekle høyrebacken denne sesongen også, men på motsatt side er det litt mer usikkert. Både Cedric Evina og Rhoys Wiggins er habile spillere, og sannsynligvis blir de nødt til å dele backplassen broderlig denne sesongen. Evina har i likhet med Solly vært en del av akademiet til Arsenal. På stopperplass finner vi nok Michael Morrison og Dorian Dervite denne sesongen. Sistnevnte har vært innom storklubber som Lille, Tottenham og Villarreal, og forrige sesong spilte 24-åringen 30 kamper for the Addicks. Morrison har spilt nesten 300 kamper til tross for at han bare er 25-år gammel. Han er bare 1,83 meter høy, noe som gjør han til en av de lavere midtstopperne i Championship. denne sesongen får de to konkurranse av Richard Wood og Leon Cort om stopperplassene. Wood har over 200 kamper i Championship for Coventry og Sheffield Wednesday, og ble hentet til klubben denne sommeren. Cort fikk rikelig med spilletid forrige sesong og har faktisk vært med på å rykke opp fra Championship tidligere.

Midtbane:
I League One var Chris Powell ofte trofast til 4-4-2, men forrige sesong prøvde han mye forskjellig. 4-4-2 gikk ofte igjen, men 4-2-3-1 og 4-1-4-1 var også en gjenganger. Det er med andre ord ikke enkelt å vite hvordan Charlton kommer til å stille opp når de reiser til Bournemouth i første serierunde, men jeg får prøve å lete frem de sikreste kortene på denne midtbanen. Det bringer oss først til Johnnie Jackson. Selv om navnet tilsier at han gjerne kunne vandret rundt med cowboyhatt og sunget countrysanger, er han faktisk en svært dyktig fotballspiller. Den beste måten å forklare Charlton-kapteinen på, er at han er ekstremt målfarlig. Forrige sesong scoret han 12 mål i ligaen, noe som betyr at han ikke har scoret mindre enn 12 mål i ligaen de tre siste sesongene. Ganske utrolig med tanke på at han spiller sentralt på midtbanen. Denne sommeren har Powell hentet en midtbanespiller fra Premier League. Mark Gower var for gammel og ikke spansk nok til å få spilletid hos Swansea forrige sesong, og skal nå prøve lykken hos Charlton. En artig trivia om Gower er at han faktisk har rykket opp fra League Two, League One og Championship. Dale Stephens har spilt en viktig rolle på midtbanen til Charlton de to siste sesongen, og kommer nok til å gjøre det denne sesongen også. 23-åringen har spilt seg oppover i ligasystemet gjennom bla. Bury og Oldham, og blir bare bedre for hver sesong som går. Danny Hollands og Andy Hughes fikk og en del spilletid forrige sesong, men havner nok bak de tre førstnevnte i køen. På kantene finner vi Bradley Pritchard, Callum Harriott, Danny Green og Lawrie Wilson. Pritchard og Wilson fikk mest spilletid av disse forrige sesong, og Pritchard kommer nok til å være et fast innslag på høyrekanten når sesongen starter. Den utrettelige midtbanespilleren fra Zimbabwe kan spille sentralt på midtbanen også hvis det skulle være nødvendig. Wilson er også hardtarbeidene og kan bekle en backposisjon om Solly skulle bli skadet. På venstrekanten finner vi kanskje det mest spennende innslaget på årets Charlton-lag. Callum Harriott har nå blitt 19-år gammel og han har vært i klubben siden han var 9-år. Han er rask, driblesterk og uforutsigbar. Han har lagt til “Messi” i Twitternavnet, men klarer nok ikke leve helt opp til det kallenavnet. Det som er fascinerende med å se Harriott i aksjon, er hans høyde. Han er nemlig ikke høyere enn 1,65 meter, noe som gjør han 37 centimer lavere enn ligaens høyeste spiller, Nikola Zigic. Harriott fikk et lite gjennombrudd på tampen av forrige sesong og jeg spår mye moro fra denne karen i 2013/14.

Angrep:
På topp hos Charlton er det en mann som stjeler oppmerksomheten. Yann Kermorgant er nok best kjent for å ha fått en sang om seg etter en forferdelig straffemiss under hans opphold hos Leicester. Det som derimot ikke har kommet like bra frem, er at han er en dyktig fotballspiller. Franskmannen har nå blitt 31-år gammel, men han leverer fortsatt varene for London-klubben. Forrige sesong scoret han 11 mål på 28 kamper fra start, og det blir spennende å se om han klarer toppe det denne sesongen. Da han spilte for Leicester scoret han bare ett mål, men det ser ut som om han bare trengte litt tid på å tilpasse seg engelsk fotball. Ser man bort fra Kermorgant er det dessverre lite å velge mellom på topp. Unggutter som Michael Smith, Joe Pigott og Jordan Cooke er de eneste andre angrepsspillerne i stallen. Chris Powell må derfor ut på spissjakt før sesongen starter.

Trener:
Chris Powell spilte 200 kamper for Charlton som spiller og derfor er det gøy å se at han får suksess der som manager. Spillerkarrieren til Powell er lang og interessant. Ikke bare spilte han nesten 700 kamper, han var også innom London-klubbene West Ham, Watford, Crystal Palace og Charlton. Skulle han etterhvert mislykkes som manager, har han sannsynligvis alt som skal til for å bli taxisjåfør i London. Som spiller rykket han opp fra Championship tre ganger, og de erfaringene kan være god å ha med seg inn i manageryrket. Han startet trenerkarrieren i Leicester under Nigel Pearson. Der fortsatte han under flere forskjellige manager, før han etterhvert ble manager for Charlton i januar 2011. Prestasjonene det første halvåret var ikke noe å skrive hjem om, men det var i hans første fulle sesong at det skulle ta av. Han signerte hele 19 spillere iløpet av sommeren og laget vant League One den sesongen. Forrige sesong imponerte han stort med mannskapet sitt, men nå gjenstår det å se om de kan fortsette fremgangen neste sesong.

Overganger:
Det har ikke vært like mye action på overgangsmarkedet for Charlton-fansen denne sommeren, som det de opplevde for to sesonger siden. Den gangen ble det hentet inn 19 nye spillere i løpet av sommerens overgangsvindu, men så langt denne sommeren har det bare kommet inn to nye spillere. Mark Gower er en rutinert herremann som kan tilføre mye på midtbanen til Charlton. Richard Wood har enorm erfaring fra Championship og skaper god konkurranse på stopperplass. Ut har de mistet spillere som Bradley Wright-Phillips, Scott Wagstaff, Danny Haynes og Matt Taylor. Alle spillere som har fått mye spilletid de siste sesongene, men som nok ikke blir savnet denne sesongen. Før vinduet stenger bør Powell ha på plass minst en ny spiss, og aller helst bør det skje før sesongstart. Hvis de klarer få inn noe kvalitet på topp, vil jeg påstå at Charlton har gjort det brukbart på overgangsmarkedet denne sommeren. Charlton har alltid mange spennende talenter, og mest sannsynligvis vil det nok dukke opp noen nye navn som ikke har blitt nevnt i denne presentasjonen.

Treningskamper:
6.juli: Welling – Charlton 0-5 (Joe Pigott x3, Danny Green, Yann Kermorgant)
10.juli: Gibraltar XI – Charlton 0-2 (Callum Harriott, Bradley Pritchard)
13.juli: St Mirren – Charlton 0-4 (Johnnie Jackson, Danny Hollands, Yann Kermorgant, Danny Green)
17.juli: Wimbledon – Charlton 1-1 (Danny Green)
20.juli: Portsmouth – Charlton 0-3 (Yann Kermorgant, Callum Harriott, Cedric Evina)
23.juli: Dag & Red – Charlton
27.juli: Charlton – Inverness

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Har beholdt stammen i laget som rykket opp i 2011/12. De har nå blitt mer samspilte og fått viktig erfaring fra Championship.

+ Chris Powell har gjort en fantastisk jobb med dette laget og er en klar styrke for Charlton.
+ God bredde både i forsvaret og på midtbanen. Chris Solly er kanskje ligaens beste høyreback.
Minus:

– Har pdd. bare Yann Kermorgant på topp. Avhengig av å hente inn gode spisser før sesongstart.
– Alt for dårlige på hjemmebane. Forrige sesong var det bare tre lag som vant færre hjemmekamper. 
– Forrige sesong var de nyopprykket, imens denne sesongen vet de andre lagene hvor gode Charlton faktisk er.

Vurdering:
Charlton havnet bare tre poeng bak kvalifisering forrige sesong, men denne sesongen blir det langt vanskeligere. Først og fremst må det nevnes at forrige sesong var svært jevn, og at Charlton bare hadde syv poeng ned til 19.plass. For det andre er laget ikke veldig sterkt på papiret. De kommer likevel svært langt ved å ha en samspilt gjeng som virkelig brenner for fotballen. Forrige sesong var de så dårlige på hjemmebane at det for meg personlig ble en gullgruve å spille på bortelaget hver gang det var kamp på The Valley. Skal de ta enda et skritt denne sesongen, må Powell gjøre om The Valley til et fort i løpet av sommeren. På spissplass er det svært tynt, og selv om Kermorgant er en dyktig spiss, er han ikke toppscorermateriale. Med noen gode spisser inn før vinduet stenger, kan Charlton imponere denne sesongen også. Hvis de derimot ikke får det, tror jeg de må følge mer med på hva som skjer nede på tabellen i løpet av 2013/14.

Spådom: 15.plass

About The Author

Leave a Reply