Klubbinfo
Lagnavn: AFC Bournemouth
Kallenavn: The Cherries/Boscombe
Stiftet: 1890
Hjemmebane: Dean Court/Goldsands Stadium (Kapasitet: 10,783)
Styreformann: Edmund Mitchell
Tabellplassering i fjor: 2.plass i League One
Tabelltips forrige sesong: Deltok ikke i Championship
Årets spiller forrige sesong: Tommy Elphick

Hadde du fortalt en Bournemouth-supporter tilbake i oktober 2012 at klubben i hans hjerte kom til å spille i Championship i 2013, ville du sannsynligvis endt opp med ett sort øye. Kirsebærene fra Dorset startet nemlig forrige sesong på en forferdelig måte. Bare en av de elleve første kampene endte med tre poeng og dermed måtte den tidligere juniortreneren Paul Groves ta hatten sin og gå. Inn fikk de hentet Eddie Howe fra Burnley. Dette overrasket mange ettersom det ikke er ofte at en manager forlater et lag i Championship til fordel for League One. Suksessen lot ikke vente på seg og Bournemouth tapte faktisk bare en av sine 21 neste ligakamper under Howe. Deretter følgte en forferdelig periode med fem strake tap og panikken begynte såvidt å bre seg. Da klarte Howe og hans spillere snu trenden helt rundt og avsluttet sesongen med åtte strake seire før de spilte uavgjort i sesongens siste kamp. Det var nok til å rykke opp til Championship, et sted som Bournemouth ikke har besøkt siden 1990. Med en av balløyas mest lovende manager, samt eiere som har litt gryn i lommene, kan dette bli en veldig spennende sesong for laget fra sørkysten.

Keeper
Det blir spennende å se hvem som vokter buret når Bournemouth tar i mot Charlton i første serierunde. De har nemlig tre svært gode målvakter i troppen og alle er interesserte i å bli førstekeeper denne sesongen. Shwan Jalal fikk 17 kamper i ligaen forrige sesong, men har blitt linket til flere klubber i løpet av overgangsvinduet så langt. Darryl Flahavan har fått litt spilletid i sesongoppkjøringen og er nok veldig interessert i å få spilletid i Championship. Keeperen som mest sannsynligvis er nærmest en startplass 3.august er Ryan Allsop. Den 21-år gamle målvakten ble hentet fra Leyton Orient i januar i år, men i 2012 spilte han faktisk for Íþróttafélagið Höttur i Islandsk førstedivisjon.

Forsvar:
Den bakre fireren til Bournemouth er faktisk ganske sterk. I midtforsvaret kommer vi til å få se Tommy Elphick sammen med Elliott Ward. Førstnevnte ble hentet til klubben fra Brighton foran forrige sesong og imponerte fra første spark på ballen. Solid forsvarspill og god kommunikasjon gjorde at han ikke bare ble kåret til årets spiller i klubben av Daily Echo, han fikk også tildelt kapteinsbindet av manager Eddie Howe. Siden han bare er 25-år gammel er han definitivt en spiller som større klubber på balløya kommer til å studere nøye denne sesongen. Hans stopperkollega denne sesongen blir den nysignerte Elliott Ward. Han kommer til klubben fra Norwich og tilbrakte forrige sesong på lån til Nottingham Forest. Der gjorde han sakene sine bra og det er liten tvil om at Bournemouth har gjort en bra signering i denne London-karen. Bak disse finner vi både Steve Cook og Miles Addison. Sistnevnte har erfaring fra både Premier League og Championship med Derby, imens Cook bare er 22-år gammel og kan spille på høyrebacken også. Skal Cook få spilletid på høyrebacken må det være fordi Simon Francis ikke er spilleklar. Den tidligere Charlton og Southend-spilleren er bunnsolid på backen og kommer nok ikke til å ha problem med å takle overgangen til Championship. På motsatt back har de hentet inn den evigunge Ian Harte fra Reading. På tross av at han har rukket å bli 35-år gammel, kan han likevel spille en viktig rolle for the Cherries denne sesongen. Hans rutine og fantastiske dødballer skal man nemlig ikke kimse av. Forrige sesong spilte Charlie Daniels på venstrebacken og gjorde sakene sine såpass bra at han faktisk fikk en plass på årets lag i League One sammen med back-kollega Cook. Det er med andre ord ingenting som tilsier at Ian Harte kommer til å spasere inn på dette laget.

Midtbane:
Eddie Howe har alltid vært trofast til sin 4-4-2 formasjon og derfor går jeg ut fra at han kommer til å gjøre det denne sesongen også. I så tilfelle trenger de bare to spillere sentralt på midtbanen. Hvis Howe velger å spille med den samme duoen sentralt på midtbanen som forrige sesong, så har Bournemouth en usedvanlig spennende sentral midtbane. Der finner vi nemlig Harry Arter og Eunan O’Kane. Arter er 23-år gammel og spilte i Woking før Howe hentet han til Bournemouth tilbake i 2010. Han har en flott pasningsfot og er samtidig svært målfarlig. Forrige sesong scoret han hele ni mål fra sin sentrale midtbaneposisjon. Det er forøvrig verdt å nevne at svogeren til Arter er ingen ringere enn Scott Parker. O’Kane ble hentet til klubben foran forrige sesong og han har ikke skuffet sin nye arbeidsgiver. Han er en hardtarbeidende spiller som alltid ønsker å være nær ballen. Overgangen fra League Two med Torquay United til League One med Bournemouth gikk kjempebra og sannsynligvis vil også overgangen til Championship by på få problemer. Skulle en av disse juvelene bli skadet, vil spillere som Joe Partington, Richard Hughes kunne steppe inn uten problem. På kantene finner vi Matt Ritchie og Marc Pugh. Ritchie storspilte for både Swindon og Bournemouth i forrige sesong, og ikke overraskende endte han opp med en plass på årets lag i League One. Han ble også kåret til årets spiller av managerne i ligaen. Det er med andre ord ikke nødvendig å fortelle mer om hvor god Ritchie faktisk var forrige sesong. På motsatt side av Ritchie finner vi den 26-år gamle Marc Pugh. Han har aldri spilt på et høyere nivå enn League One, men han kan likevel bli en “hit” i Championship.. På de fire siste sesongene har han nemlig scoret hele 39 mål. Skulle en av disse to spillerne bli skadet, vil Wes Fogden eller Shaun MacDonald kunne komme inn som erstattere. Spesielt Fogden fikk mye ros av Howe forrige sesong ettersom han alltid leverte varene samme hvor på banen han ble plassert.

Angrep:
På topp hos Bournemouth er det spesielt en spiller som stikker seg frem. Brett Pitman kommer fra øya Jersey og gikk til Bournemouth da han bare var 16-år gammel. Han hadde et par sesonger i Bristol City fra 2010-2013, men har allerede rukket å spille over 200 kamper for the Cherries. Ganske imponerende med tanke på at han bare er 25-år gammel. Han er en scoringsmaskin og var utrolig nær en overgang til Blackpool og Premier League den gangen the Seasiders spilte på det høyeste nivået. Forrige sesong scoret han 20 mål i League One, til tross for at han bare startet 24 kamper. Som tidligere nevnt liker Howe å spille med to spisser på topp og da er spørsmålet hvem som skal spille ved siden av Pitman. Wes Thomas var på lån hos både Blackpool og Birmingham forrige sesong, men han har på ingen måter overbevist Bournemouth-fansen. Matt Tubbs blir linket til andre klubber og man blir ikke overrasket om han forsvinner i løpet av sommeren. Lewis Grabban scoret et tosifret antall mål forrige sesong, men om han har det som skal til for å gjøre det like bra i Championship er usikkert. Sannsynligvis blir det en kamp mellom Grabban og Thomas om den ledige spissplassen ved siden av Pitman.

Trener:
Med sine 35-år er Eddie Howe en av de mest spennende engelske managerne på balløya. På grunn av en kneskade, ble han nødt til å legge opp som fotballspiller allerede som 29-åring. Da hadde han allerede jobb som reservelagstrener i Bournemouth. Et år senere mistet han jobben da manager Kevin Bond ble sparket. Han fikk heldigvis jobb igjen i klubben under Jimmy Quinn, som tok over ansvaret for Bournemouth etter Bond. Da Quinn fikk sparken på nyttårsaften 2008, overtok Howe som midlertidig manager. Selv om hans to kamper som midlertidig manager endte med tap, fikk han likevel jobben som permanent manager i klubben. Han reddet klubben mirakuløst fra nedrykk, før de vant åtte av de ni første kampene i 2009/10-sesongen. De klarte å holde trykket oppe resten av sesongen, og klubben fra sørkysten rykket dermed opp til League One igjen. I januar 2011 takket han ja til jobben som Burnley-manager, etter at han visstnok skal ha takket nei til flere andre Championship-klubber. Etter å ha gjort en god jobb med Lancashire-klubben, samt hentet inn flere spennende unge spillere, valgte Howe litt overraskende å returnere til Bournemouth i fjor høst. De hadde hatt en forferdelig start på sesongen, men Howe klarte altså snu denne trenden og gjøre kirsebærene nærmest uslåelige. På slutten av sesongen fikset han Bournemouths andre opprykk på tre år.

Overganger:
Bournemouth har allerede vist at de sikter høyt på overgangsmarkedet denne sesongen. Både Ian Harte og Elliott Ward ble linket til flere antatt større klubber enn Bournemouth, og derfor var det nok flere som løftet et øyenbryn eller to da de signerte for klubben fra Dorset. Eddie Howe sa i et intervju i juni at de ikke kom til å forhaste seg på overgangsmarkedet, men heller bruke tid på å finne spillere som vil forsterke laget. Med disse ordene i minne, samt det faktum at de har forholdsvis gode ressurser tilgjengelig, har det fått Bournemouth-fansen til å drømme om nærmest urealistiske signeringer. Alt fra Bobby Zamora til Charlie Austin blir hyppig nevnt på klubbens uoffisielle debattforum, men det lureste er nok bare å gi Howe tid til å finne spillere han liker. Han har nemlig bevist i både Bournemouth og Burnley at han har et solid øye for talent. Både Charlie Austin og Kieran Trippier ble hentet til Burnley av den unge manageren. I tillegg hentet han Danny Ings til Turf Moor fra Bournemouth og skal vi tro ryktene i media, så kunne han godt tenkt seg å hente Ings tilbake til sørkysten igjen denne sommeren.

Treningskamper:
5.juli: FC Zürich – Bournemouth 2-0
6.juli: Wimborne Town – Bournemouth 1-2 (Wes Thomas, Jordan Chiedozie)
9.juli: Christchurch – Bournemouth 1-7 (Brett Pitman, Harry Arter x2, Jayden Stockley, Lewis Grabban, Baily Cargilll, Donal McDermott)
13.juli: Bournemouth – West Ham 0-2
21.juli: Bournemouth – Real Madrid 0-6
23.juli: Bournemouth – Portsmouth 2-1 (Mohammed Coulibaly, Harry Cornick)
24.juli: Dorchester – Bournemouth
27.juli: Bournemouth – Bristol City

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Har en av balløyas mest talentfulle managere ved roret.

+ Flere unge sultne spillere som kan ta Championship med storm.
+ Flott sentrallinje i Tommy Elphick, Harry Arter og Brett Pitman.
Minus:

– Flere jevngode keepere, men er den beste av disse god nok for Championship?
– Hvem skal score målene hvis Brett Pitman skuffer eller blir skadet?

Vurdering:
Eddie Howe fortjener svært mye ros for den jobben han gjorde med Bournemouth forrige sesong. Han tok the Cherries fra å være et lag uten form eller selvtillit, til å bli et nærmest uslåelig lag. Opprykket var veldig fortjent og nå skal de altså spille på nest øverste nivå for første gang siden 1990. Laget ser veldig bra ut og de har en fin blanding av unge talentfulle spillere og rutinerte krigere. Spesielt disse talentfulle spillerne gjør at jeg har stor tro på dette laget foran den kommende sesongen. Harry Arter har potensialet til å score tosifret antall mål fra sin midtbaneposisjon og det vil ikke være overraskende om navnet hans er på de flestes lepper når sesongen nærmer seg slutt. Stopperduoen Tommy Elphick og Elliott Ward skal ikke ha noe problem med å prestere bra på dette nivået. Brett Pitman kommer til å bøtte inn mål og kanskje kan han kjempe om en plass helt i toppen av toppscorerlisten ved sesongslutt. Kantspillerne Marc Pugh og Matt Ritchie vil skape hodebry for de fleste backer og kommer nok til å stå bak en hel mengde med scoringer og målgivende pasninger denne sesongen. De eneste klare spørsmålstegnene er keeperplass og hvem som skal score målene hvis Pitman feiler eller blir skadet. Dette tror jeg likevel ikke byr på alt for store problem og derfor spår jeg mye jubel på sørkysten i løpet av 2013/14.

Spådom: 14.plass 

About The Author

Leave a Reply