Klubbinfo
Lagnavn: Blackburn Rovers Football Club
Kallenavn: Rovers
Stiftet: 1875
Hjemmebane: Ewood Park (31,367)
Direktør: Derek Shaw
Tabellplassering i fjor: 17.plass
Tabelltips forrige sesong: 9.plass
Årets spiller forrige sesong: Jordan Rhodes

Vurdert av: Eirik Aase

Helt siden Venkys kjøpte Blackburn Rovers, har klubben fremstått som et fryktelig sirkus. Forrige sesong skulle vise seg å ikke være noe unntak. I løpet av sommeren fikk den frittalende Shebby Singh gjøre som han ville på Ewood Park, noe som resulterte i at klubben hentet inn en drøss med unge portugisere før sesongstart. Han klarte i tillegg hisse opp Morgen Gamst Pedersen da han omtalte han som en pensjonist før sesongstart. Tidligere på sommeren hadde Rovers hentet inn Danny Murphy, Dickson Etuhu og Leon Best. Alle på enorme lønninger. De mistet også en del spillere som følge av nedrykket, men det var nok bare Steven NZonzi, Yakubu og Junior Hoilett som virkelig gjorde vondt å miste. Like før overgangsvinduet stengte, ble storscoreren Jordan Rhodes hentet inn. Den signeringen viste seg kanskje å være avgjørende for at Rovers ungikk nedrykk forrige sesong. Han endte nemlig opp med 27 ligamål for Rovers og det er ikke unaturlig å trekke sammenligninger med klubbens tidligere målmaskin, Alan Shearer. Sesongen ble sterkt preget av en alt for stor stall og hyppige managerbytter. Totalt ble 39 spillere benyttet i ligaen forrige sesong, noe som umulig kan være et sunt tegn. Resultatmessig startet sesongen veldig bra og Rovers ble liggende i toppen av tabellen frem til midten av november. Prestasjonene derimot, var av det elendige slaget, og marginene gikk Rovers sin vei i nærmest hver kamp. I slutten av september sa den forhatte manageren Steve Kean opp og forlot klubben. På det tidspunktet virket det som om det bare var et tidsspørsmål før han skulle bli sparket av Venkys, og grunnen til at han sa opp selv, var muligens fordi han ville komme eierne i forkjøpet. Eric Black overtok ansvaret de neste kampene, før Henning Berg ble ansatt som ny manager en måned senere. Etter en lovende start under Berg, følgte en rekke med elendige kamper og da måtte også han forlate klubben, etter bare ti kamper som sjef. Juniortrener Gary Bowyer overtok ansvaret for førstelaget etter Berg, og suksessen lot ikke vente på seg. På de to ukene han ledet laget på, vant de tre kamper og spilte uavgjort en gang. Michael Appleton ble hentet inn fra Blackpool i midten av januar, og han skulle ikke skape mye optimisme hos Lancashire-klubben. Med kjedelig og defensiv fotball førte han Rovers bare lenger ned på tabellen og fikk derfor sparken bare to måneder senere. Det må legges til at Appleton faktisk ledet klubben videre i FA-Cupen etter en utrolig seier borte mot Arsenal, men det hjalp dessverre lite på ligaformen. Gary Bowyer hadde imponert som midlertidig manager tidligere i sesongen, og nå fikk han en ny mulighet. Han startet dårlig denne gangen og vant ingen av sine tre første kamper. Heldigvis klarte han snu den dårlige formen og sikre fornyet kontrakt i Championship etter at de bare tapte en av sine seks siste kamper. Etter sesongslutt fikk han forlenget kontrakten med klubben og skal derfor prøve seg som manager på permanent basis i den kommende sesongen.

Keeper:
Det blir interessant å se hva som kommer til å skje på keeperplassen til Blackburn når Paul Robinson returnerer fra skade. Foreløpig er det usikkert hvor lenge det blir til, men det virker som om det kan ta en del tid før vi får se den tidligere landslagskeeperen i aksjon igjen. Hvis vi får se han i aksjon igjen, virker det nemlig litt tvilsomt om det blir i en Blackburn-drakt. Forrige sesong fikk Jake Kean endelig sitt gjennombrudd for klubben han har spilt for siden 2009. Han debuterte på førstelaget mot Chelsea i sesongavslutningen 2011/12, men fikk ikke spilletid i ligaen igjen før Henning Berg overtok ansvaret for Lancashire-klubben. Han satte inn Kean i startoppstillingen mot Blackpool i midten av desember, og den plassen beholdt han helt til han ble skadet i begynnelsen av april. Denne sesongen ser han ut til å være klubbens soleklar førstevalg mellom stengene, men man kan kanskje lure litt på hvorfor Paul Robinson fikk tildelt draktnummer 1. Kean er født og oppvokst i Derby, og spilte for Derby County frem til han var 18-år gammel. Da gikk turen videre til Blackburn. I løpet av sin periode hos Blackburn, har han vært på lån hos Hartlepool og Rochdale. Hos Hartlepool imponerte han med å holde nullen i ti av de nitten kampene han spilte for klubben. Nå har han for første gang gått gjennom en sesongoppkjøring som førstekeeper. Det blir spennende å se om det vil medføre ekstra press, eller bare gjøre han til en enda bedre spiller. Inn som reservekeeper har Simon Eastwood blitt hentet denne sommeren. Han voktet buret for Portsmouth forrige sesong, og var også villig til å bli med Pompey ned til League Two. Slik skulle det ikke bli, ettersom han var ønsket på Ewood Park av sin tidligere keepertrener John Keeley.

Forsvar:
Det er fortsatt knyttet en del usikkerhet rundt hvordan forsvarsrekka til Rovers vil se ut når overgangsvinduet stenger. Scott Dann og Gael Givet blir hele tiden linket til andre klubber, imens prøvespillerne Yann Songo’o og Ian Evatt fortsatt ikke har blitt tilbudt kontrakt hos klubben. Slik situasjonen er nå har de Dann, Givet, Matt Kilgallon og Grant Hanley på stopperplass. Dann var forferdelig i debutsesongen for Rovers, men har tatt seg godt opp igjen. Forrige sesong reddet han ofte scoringer gjennom flotte taklinger, samt evnen til å være på riktig sted til riktig tid. Ved siden av seg på stopperplass hadde han den unge skotten Hanley. Den sterke forsvarspilleren med det store hodet, kommer til å spille en viktig rolle for Blackburn i den kommende sesongen. I løpet av sommeren har han skrevet under på en 5-års kontrakt, samt gått fra draktnummer 31 til nummer 5. Det ble bare to scoringer i ligaen forrige sesong, men han er såpass ofte nære scoringer på offensive dødballer, at jeg ser ikke bort fra at det blir flere mål denne sesongen. Kilgallon har vært i Premier League med Sunderland de to siste sesongene. Det har dessverre blitt begrenset med spilletid, derfor har han nå valgt å gå ned ett nivå. Det betyr ikke at han automatisk er sikret spilletid, da Hanley og Dann mest sannynlig kommer til å starte sammen hvis Dann fortsatt er i klubben denne sesongen. På høyrebacken kommer vi nok til å finne Todd Kane. Den 19-år gamle forsvarspilleren imponerte stort på lån hos Blackburn i vår, og denne gangen skal han få en hel sesong å imponere på. Han har vært i Chelsea siden han var 7-år gammel, og var med på å vinne FA Youth Cup over nettopp Blackburn tilbake i 2011/12-sesongen. Som backup for Kane har Rovers den tidligere QPR-spilleren Bradley Orr. Han var på lån hos Ipswich i deler av forrige sesong og har aldri fått noen høy status blant Rovers-fansen på grunn av noen positive kommentarer til media om Steve Kean like etter at de rykket ned fra Premier League. På motsatt back er det litt mer usikkerhet ettersom Martin Olsson ble solgt til Norwich City denne sommeren. Josh Morris, Adam Henley og Marcus Olsson kommer nok til å kjempe om venstrebacken ved sesongstart. Morris er egentlig en midtbanespiller, men ble brukt på backen mot slutten av forrige sesong. Henley imponerte stort på høyrebacken, men skader ødela hele vårsesongen for det walisiske hurtigtoget. Når han etterhvert blir skadefri, bør han nok heller fokusere på venstrebacken hvis han ønsker seg spilletid. Olsson kan også spille der, men hans defensive kvaliteter holder ikke akkurat Championship-nivå.

Midtbane:
Gary Bowyer har prøvd seg frem med både 4-4-2 og 4-2-3-1 denne sommeren, og det blir interessant å se hvilket alternativ han faller på til jubileumskampen mot Derby i første serierunde. Sentralt på midtbanen er det først og fremst Jason Lowe og Alex Marrow som får mye spilletid i sesongoppkjøringen. Begge er hardtarbeidende spillere som rydder opp bakover på banen, men som tilfører svært lite fremover på banen. Begge har gått gradene i akademiet til Rovers, men Marrow har allerede vært ute og utforsket om gresset er grønnere på andre siden. Sommeren 2011 gikk han til Crystal Palace, men han klarte aldri få noe gjennombrudd på Selhurst Park. Til tross for lite spilletid, fikk han likevel lovord fra Eagles-fansen i de kampene han fikk prøve seg. Denne sommeren ble han hentet tilbake til Ewood Park av hans tidligere juniortrener, Gary Bowyer. Av andre sentrale midtbanespillere finner vi David Dunn, Dickson Etuhu, Lee Williamson og Alan Judge. Alle disse kommer til å få en del spilletid, men Judge og Dunn kan i tillegg figurere på kanten eller i en slags offensiv midtbanerolle. Morten Gamst Pedersen har spilt både sentralt på midtbanen og på kanten for Rovers de siste sesongene, og det er vanskelig å si både hvor han kommer til å spille, og hvor mye han kommer til å spille denne sesongen. På kantene har de forsterket seg med signeringen av Chris Taylor. Den tidligere Millwall-spilleren jobber utrettelig, ønsker alltid ballen og har en farlig innleggsfot. Han er med andre ord en perfekt mann å ha på laget i denne ligaen. Av andre kantspillere finner vi Joshua King, Ruben Rochina, Fabio Nunes og Mauro Formica. King kan også benyttes helt fremme på banen, men sannsynligvis vil vi få se hans hurtighet utpå siden. Han har ikke imponert noe særlig etter at han ble hentet av Rovers, men kanskje kan en hel sommer med klubben gjøre underverker. Rochina er en spiller med enormt potensial, men som sliter med å luke bort småfeil og dårlige valg. Han er kapabel til å gjøre ting som hører hjemme i Champions League, men han er dessverre også kapabel til å gjøre ting som selv juniorspillere ikke ville gjort. Han har blitt linket hjem til Spania igjen i sommer, men kommer nok til å spille utpå kanten eller i en rolle bak spissen, hvis han fortsetter i klubben. Nunes er den eneste av de portugisiske signeringene forrige sommer, som faktisk ser spennende ut. Han er kjapp og har en god innleggsfot, men trenger naturligvis tid for å bli vant med dette nivået. Formica hadde pakket koffertene og reist til Dubai i sommer, men besto ikke den medisinske testen og er derfor fortsatt Rovers-spiller.

Angrep:
Det skal ikke stå på kvaliteten på topp hos Rovers ihvertfall. Jordan Rhodes, Leon Best og DJ Campbell er en ganske imponerende troika. Rhodes scoret 87 mål på 147 kamper for Huddersfield, og hadde ingen problemer med å takle overgangen til Championship. Han rakk å score to ganger for the Terriers på starten av sesongen, før han scoret 27 mål i ligaen for Rovers. Så mange mål for et lag som havnet på 17.plass i ligaen, er intet annet enn veldig imponerende. Mange var kritiske til at Blackburn brukte nærmere £8m på en spiss fra League One, men det er lite som tyder på at de ville hatt problemer med å selge han for enda mer denne sommeren hvis de hadde ønsket det. Forrige sesong ble han ofte veldig isolert på topp, men denne sesongen tyder mye på at han kan få seg en spisskollega å samarbeide med. Best ble hentet forrige sommer og imponerte stort i treningskampene. Dessverre førte en skade i sesongoppkjøringen til at han gikk glipp av halve sesongen. Da han kom tilbake fra skade var han ikke den samme spilleren som før, men sannsynligvis har det forandret seg når han nå får en hel sesongoppkjøring med laget. DJ Campbell ble hentet inn på lån i februar, men fikk det ikke til på Ewood Park. Tidligere i forrige sesong scoret han 10 mål 17 kamper for Ipswich. Han har med andre ord ikke problem med nivået. Hvem som får spille mest ved siden av Rhodes denne sesongen er usikkert, men at de har en imponerende angrepsrekke er det ingen tvil om.

Trener:
Gary Bowyer spilte fotball for Hereford United, Nottingham Forest og Rotherham United før han la opp tilbake i 1997. Han er sønn av den tidligere Nottingham Forest-spilleren Ian Bowyer, som spilte under den legendarisk manageren Brian Clough. Da Gary la opp som spiller, valgte han å bli juniortrener hos Blackburn. Etter mange år i jobben, ble han etterhvert ansatt som ny reservelagstrener i 2009. Han var et ukjent navn hos de fleste på denne tiden i fjor, men etter to perioder som midlertidig manager for Blackburn forrige sesong, har han nå fått jobben som manager på permanent basis. Med et lag som var preget av uro og dårlig stemning, klarte han på imponerende vis unngå tap i ti av tretten kamper forrige sesong. Det blir veldig interessant å se om han klarer fortsette denne jobben med like bra resultater, nå som han har fått en hel sommer å jobbe med laget på. Han har allerede fortalt mediene at han er fullt klar over at han kan miste jobben hvis han ikke leverer resultater fra første spark på ballen. Forhåpentligvis blir ikke det noe problem for den sympatiske manageren.

Overganger:
På overgangsmarkedet har Rovers vært veldig fornuftige denne sommeren. Chris Taylor, Alan Judge og Simon Eastwood ble hentet inn tidlig. Taylor har vist at han kan gjøre en god jobb i Championship, imens Judge har imponert stort i League One med Notts County. Judge har tidligere vært en del av akademiet til Blackburn og han la aldri skjul på at han kunne tenke seg å returnere til klubben. DJ Campbell og Matt Kilgallon gir laget viktig erfaring, og kan begge vise seg å være gode signeringer. Alex Marrow ser ut til å ha en høy stjerne hos Gary Bowyer, men har foreløpig ikke slått gjennom i verken Blackburn eller Crystal Palace. Det er lite som tyder på at han kommer til å gjøre det i Blackburn denne gangen heller, men kanskje kan Bowyer gjøre underverker med den unge midtbanespilleren. Ut er det bare Martin Olsson som kommer til å bli savnet. Han gikk gradene i akademiet til Blackburn og imponerte stort da laget var i Premier League. Forrige sesong virket han litt umotivert og derfor spørs det om det kommer til å svekke laget mye. Nuno Gomes var godt likt av fansen, men fikk ikke nok spilletid på Ewood Park. Danny Murphy forsvant også til stor glede for fansen. Han hadde en enorm lønn, og var nesten alltid blant de dårligste på banen for Rovers forrige sesong. I tillegg skal han ikke ha vært god for kjemien i laget. Såfremt klubben beholder Rhodes i løpet av dette vinduet, vil jeg si de har blitt styrket denne sommeren.

Treningskamper:
6.juli: Wrexham – Blackburn 1-1 (Chris Taylor)
13.juli: Portimonense – Blackburn 0-1 (Leon Best)
16.juli: Blackburn – Fleetwood 4-1 (DJ Campbell x2, Leon Best, Joshua King)
16.juli: Crewe – Blackburn 0-1 (Grant Hanley)
20.juli: Rochdale – Blackburn 2-2 (DJ Campbell, Morten Gamst Pedersen)
23.juli: Blackburn – Bury 4-2 (Yann Songo’o x2, Leon Best, Prøvespiller)
23.juli: Preston – Blackburn 1-1 (DJ Campbell)
27.juli: Blackburn – Everton

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Har sannsynligvis ligaens beste spiss i Jordan Rhodes.

+ Svært god dekning i samtlige posisjoner.
+ Har for første gang på flere år hatt en rolig sommer med fornuftige beslutninger.
Minus:

– Venkys som eiere. Vet aldri hva som venter bak neste sving. 
– Enorm stall. Vanligvis positivt, men kan fort skape uro da alle ikke kan spille samtidig.
– Sparket/mistet tre manager forrige sesong. Kan fort skje på ny hvis ikke Bowyer får en god start.

Vurdering:
Blackburn-fansen har hatt det forferdelig de siste sesongene. Denne sommeren har heldigvis vært av den rolige sorten og det virker som om ledelsen faktisk gjør fornuftige avgjørelser for tiden. I løpet av sommeren virker de faktisk bedre enn de var da sesongen sluttet, og kvaliteten på laget tilsier at de ikke bør ha problemer med å kjempe på øvre halvdel av tabellen. Hadde det ikke vært for all uroen i klubben, ville nok laget bli tippet mye høyere på tabellen, men dessverre er det umulig å si hva de uforutsigbare eierne finner på. Forhåpentligvis får Bowyer tillit denne sesongen. Klarer han fortsette på samme måte som han gjorde forrige sesong, er det ingenting som tilsier at ikke Rovers kan være med i opprykkskampen ved sesongslutt. At de får et såpass lavt tips som 12.plass er egentlig ganske tilfeldig. Det er nemlig såpass jevnt i toppen av tabellen at det nærmest blir litt bingo å plassere lagene fra 4 til 13.plass.

Spådom: 12.plass

About The Author

Leave a Reply