Klubbinfo
Lagnavn: Derby County
Kallenavn: The Rams
Stiftet: 1884
Hjemmebane: Pride Park (Kapasitet: 33,597)
Styreformann: Andrew Appleby
Tabellplassering i fjor: 10.plass
Tabelltips forrige sesong: 19.plass
Årets spiller forrige sesong: Richard Keogh

Vurdert av: Eirik Aase

Nigel Clough har noe veldig spennende på gang med Derby County. Flere talentfulle unggutter får mye spilletid og imponerer stort. Forrige sesong må ha vært ganske frustrerende for Rams-fansen. Til tross for at ligaen var rekordjevn i både topp og bunn, presterte Derby å ligge midt på tabellen gjennom hele sesongen. De var aldri oppe på kvalifiseringsplass og de lå bare på nedrykk en gang, og det var i andre serierunde. Fra 21.desember til 9.mars vant de bare to kamper i ligaen, likevel falt de ikke nevneverdig langt ned på tabellen iløpet av den perioden. Ved sesongslutt lå de bare syv poeng bak kvalifiseringsplass og fansen river seg nok i håret over hvor nære de faktisk var. Fansen trenger likevel ikke henge med hodet, for nå har spillerne blitt ett år eldre og fått enda mer verdifull erfaring på dette nivået. Forrige sesong fikk hele tolv spillere som var yngre enn 27 år, spille mer enn 25 kamper i ligaen. Blant disse spillerne finner vi 21-år gamle Michael Jacobs, 21-år gamle Jeff Hendrick og det 18-år gamle supertalentet Will Hughes. Iløpet av sommeren har Nigel Clough hentet inn flere dyktige spillere og den trofaste Derby-fansen er svært optimistiske foran den kommende sesongen.

Keeper:
Forrige sesong ble keeperplassen delt av Frank Fielding og Adam Legzdins. Førstnevnte har lenge sett veldig lovende ut og var et klart førstevalg da sesongen startet i fjor. Dessverre mistet han plassen sin til reservekeeper Legzdins senere på høsten da han ble skadet. Legzdins imponerte stort i Fieldings fravær og fortsatte på keeperplass selv etter at førstekeeperen var tilbake i full trening. Flotte redninger og gode prestasjoner, førte til at han spille 30 kamper på rad i ligaen for the Rams. Fielding overtok hanskene mot slutten av sesongen, men like før sesongslutt ble han utvist og Legzdins fikk dermed tre kamper til på tampen av sesongen. Ikke lenge etter sesongslutt kom nyheten om at Burnley-keeper Lee Grant hadde blitt hentet til klubben, og at han kom til å være et soleklart førstevalg. På grunn av det måtte både Fielding og Legzdins finne seg nye arbeidsgivere. Fielding signerte for Bristol City og skal spille League One-fotball denne sesongen, imens Legzdins fortsatt er Derbys eiendom. Han har ikke fått tildelt noe draktnummer, og det virker derfor sannsynlig at han forsvinner fra klubben før vinduet stenger. Grant skal altså vokte buret denne sesongen og det kan være en svært bra signering av Nigel Clough. Han var i klubben fra 2000 til 2007, men forlot Pride Park på grunn av manglende spilletid. Nå har han vært førstekeeper i seks strake sesonger for henholdsvis Sheffield Wednesday og Burnley, og etter forrige sesong ble han kåret til årets spiller av fansen på Turf Moor. Den 30-år gamle Watford-supporteren kommer helt klart til å skape trygghet i de bakre rekkene hos Derby denne sesongen. Det er forøvrig verdt å legge til at den 19-år gamle Mats Mørch fra Mandal kommer til å få mye spilletid på reservelaget denne sesongen. Kanskje får vi se han på benken på førstelaget i løpet av årets sesong.

Forsvar:
I forsvarsrekka til Derby er det flere interessante spillere, men en del usikkerhet knyttet til den ene backplassen. På stopperplass finner vi Richard Keogh, Jake Buxton og Shaun Barker. Keogh ble hentet fra Coventry forrige sommer og imponerte stort i sin debutsesong på Pride Park. Han spilte samtlige ligakamper, scoret fire mål og ble kåret til årets spiller. Uten å overdrive, vil jeg påstå at han er en av de aller beste stopperne i denne ligaen. Barker er en glimrende midtstopper, men dessverre gikk han glipp av hele forrige sesong på grunn av skade. Han kommer til å gå glipp av store deler av årets sesong også, og Clough sier at han ikke tror på spilletid for Barker før nærmere juletider. Buxton får derfor en viktig rolle i år også. 28-åringen kom fra Burton Albion tilbake i 2009 og spilte 31 ligakamper iløpet av forrige sesong. Mark O’Brien ble oppdaget av Derby da han spilte for Cherry Orchard tilbake i 2008. Fem år senere har han rukket å bli 20-år og har allerede over 30 kamper på førstelaget. Med Barker ute store deler av denne sesongen, vil det nok bli spilletid for O’Brien denne sesongen også. På høyrebacken har John Brayford skinnet som en sol i flere sesonger nå. Den sterke og hardtarbeidende backen var en av lagets beste spillere, men har nå blitt hentet av Premier League-klubben Cardiff City. Inn som erstatter har Derby hentet den talentfulle Spurs-backen Adam Smith. Hvis han skulle være utilgjengelig, skal man ikke se bort fra at Kieron Freeman kan steppe inn. Han kom til klubben fra erkerival Nottingham Forest forrige sommer. Han fikk med seg 19 kamper i løpet av sin debutsesong, hvorav noen var på høyrebacken da Brayford ikke spilte. Hvis Smith er frisk og rask, vil nok Freeman måtte nøye seg med å konkurrere med Michael Hoganson og Craigh Forsyth om venstrebacken. 19-år gamle Hoganson har ikke spilt mange kamper på førstelaget til Derby, men fikk smake litt på nivået forrige sesong. Den hurtige spilleren har imponert under sommerens treningskamper og får kanskje mer spilletid denne sesongen. Forsyth ble hentet fra Watford i sommer, etter at han hadde vært på utlån hos Derby forrige sesong. Han kan spille både på venstrebacken og lenger fremover på banen.

Midtbane:
Nigel Clough er trofast til 4-4-2. og selv om han har utforsket litt av hvert denne sommeren, kommer det neppe til å endre seg med det første. Derfor blir det sannsynligvis to spillere sentralt på midtbanen. For de to plassene blir det knallhard konkurranse mellom Will Hughes, Jeff Hendrick, John Eustace, Craig Bryson og Paul Coutts. Hughes er et talent utenom det vanlige og spilte 35 kamper i ligaen forrige sesong, til tross for at han bare var 17-år gammel. Flere storklubber viste stor interesse, men han valgte likevel å forlenge med Derby denne sommeren. Hendrick blir bare bedre og bedre, og ikke overraskende fikk 21-åringen debutere for Irland iløpet av forrige sesong. Han var involvert i 45 ligakamper i løpet av 2012/13, og er nok foreløpig det sikreste kortet sentralt på midtbanen sammen med Hughes. Ved siden av han blir det nok Bryson som får mest spilletid. Den 26-år gamle skotten ble kåret til årets spiller i sin første sesong etter at han ble hentet fra Kilmarnock sommeren 2011. Forrige sesong fortsatte han i samme spor, men mistet deler av sesongen på grunn av en kneskade. Nå er han frisk som en fisk og kan dermed danne en fryktinngytende duo på midtbanen sammen med Hendrick eller Hughes. Den tidligere Watford-kapteinen John Eustace ble hentet til klubben i sommer og kan tilføre laget viktig rutine. I sommer har han faktisk prøvd seg litt på stopperplass, men det blir nok bare en nødløsning. På kantene er det litt usikkert hvem som får spille. Coutts som også er en dyktig sentral midtbanespiller, kommer nok til å spille en del denne sesongen også. Iløpet av forrige sesong spilte han nesten samtlige kamper, og i flesteparten av disse kampene startet han på høyrekanten. I tillegg vil Michael Jacobs og Ben Davies også være aktuelle for spilletid på kantene. Fjorårets toppscorer Jamie Ward kunne nok tenkt seg å spille på topp denne sesongen, men har i sesongoppkjøringen bekledd venstrekanten ved flere anledninger. Det er med andre ord sannsynlig at han kommer til å starte der ved sesongstart.

Angrep:
På topp hos the Rams er det ganske folksomt før sesongstart. Theo Robinson har ikke blitt tildelt startnummer og kommer til å bli solgt denne sommeren, men inn har klubben hentet Chris Martin og Johnny Russell. Når de i tillegg har Jamie Ward, Connor Sammon, Mason Bennett og Callum Ball fra før av, kan det bli litt av en konkurranse for de to spissplassene. Martin var på lån fra Norwich City denne våren, men maktet ikke score mer enn to mål på tretten kamper. I sommer ble han likevel hentet permanent og kanskje klaffer det bedre nå. Ball var på lån hos Coventry forrige sesong, men maktet ikke score en eneste gang i ligaen for de lyseblå. Bennett ble 17-år denne sommeren, men har allerede fått prøve seg på førstelaget ved flere anledninger. Denne sesongen har Clough gitt beskjed om at den lovende unggutten kan bli lånt ut for å få fast førstelagsspill. Ward fikk aldri muligheten i Aston Villa, og har dermed måttet jobbe seg oppover i systemet gjennom opphold hos blant annet Chesterfield og Torquay United. Nå er han i Derby og i forrige sesong scoret han 12 mål på 25 kamper. Klarer han fortsette den trenden neste sesong, ser det veldig lyst ut for den 26-år gamle spissen fra Nord-Irland. Sammon ble hentet fra Wigan i fjor sommer og forventningene var store. Han scoret 8 mål på 45 kamper i ligaen i sin debutsesong. Spilleren jeg er mest spent på hos Derby denne sesongen er deres nysignering Johnny Russell. 23-åringen ble hentet fra Dundee United denne sommeren og har allerede imponert stort i treningskampene. Han besitter en enorm hurtighet og vet nøyaktig hvor målet står. Jeg blir ikke overrasket om denne karen blander seg inn i kampen om toppscorertittelen utpå våren 2014.

Trener:
Nigel Clough er nok best kjent som sønn av faren. Brian Clough var en av de beste managerne som noensinne har vært i engelsk fotball, og de skoene er ikke enkle å fylle for stakkars Nigel. Likevel skal han ha kreditt for den jobben han gjør, og den jobben han har gjort. Etter nesten elleve år i managerstolen hos Burton Albion, takket han ja til jobben som Derby-sjef den 8.januar 2009. Om han fikk jobben på grunn av sitt etternavn kan diskuteres, men man skal ikke glemme den flotte jobben han gjorde for “The Brewers”. Totalt hadde han en seiersprosent på 43 under hans lange opphold i Burton. I Derby har det ikke alltid vært rosenrødt, og under en dårlig periode mellom desember 2010 til mars 2011, ropte fansen på hans avgang. Clough fortsatte likevel, og klarte tilslutt unngå nedrykk. De to siste sesongene har endt med plasseringer midt på tabellen og fremtiden ser veldig lys ut. Clough er nemlig i ferd med  å bygge opp et veldig interessant og lovende mannskap, og Derby vil definitivt være godt rustet når “Financial Fair Play” begynner å sette sitt preg.

Overganger:
Denne sommeren har Derby mistet Gareth Roberts, Frank Fielding og John Brayford. De to første kommer nok ikke til å bli dypt savnet, men Brayford etterlater et stort hull i forsvaret. Høyrebacken var blant de beste i hele ligaen i sin posisjon og fortjener nå å få prøve seg i Premier League. Inn har de hentet Chris Martin, Johnny Russell, Adam Smith, John Eustace, Craig Forsyth og Lee Grant. Alle er gode spillere på dette nivået, men det er spesielt Russell, Smith og Grant som skaper begeistring hos meg. Grant viste i Burnley at han er en mann du alltid kan stole på mellom stengene, imens Russell er en av de mest spennende signeringene i hele Championship denne sommeren. Skotten har fortsatt ikke debutert på landslaget, men man skal ikke se bort fra at det kan skje denne sesongen hvis han presterer for Derby. Den lynkjappe spissen kan få det artig med med høyreiste og trege midtstoppere i denne ligaen. Før vinduet stenger bør Clough hente inn en ny høyreback og muligens en midtstopper. Clough ga beskjed tidlig i sommer om at det var aktuelt med en ny midtstopper, men foreløpig har ingenting skjedd.

Treningskamper:
13.juli: Bohemians – Derby 1-6 (Johnny Russell x2, Callum Ball, Ben Davies, Paul Coutts, Conor Sammon)
16.juli: Port Vale – Derby 3-5 (Michael Jacobs x2, Jeff Hendrick, Michael Hoganson, Johnny Russell)
19.juli: Bristol Rovers – Derby 0-2 (Johnny Russell, Jamie Ward)
23.juli: Burton – Derby 0-2 (Connor Sammon, Chris Martin)
27.juli: Derby – West Brom 0-2

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Ungt og spennende mannskap. Stort potensial! 

+ Richard Keogh, Jeff Hendrick og Johnny Russell. En fantastisk sentrallinje.
+ Har flere spillere som er kapable til å score et tosifret antall ganger denne sesongen.
Minus:

– Usikkerhet i forsvarsrekka. Salget av Brayford gjør vondt. 
– Var ligaens tredje dårligste bortelag i fjor. Må skjerpe seg på fremmed gress denne sesongen.
– Nigel Clough har gjort en fin jobb med Derby, men har han det som skal til for å lede de opp i toppen av tabellen?

Vurdering:
Derby er et av de lagene i Championship som det er kjekkest å se på for tiden. Flere unge og talentfulle spillere gjør at ingen kamper blir kjedelig og fansen får alltid se elleve spillere som gir hundre prosent. Will Hughes er kanskje Englands største talent og vi får nyte han så lenge vi kan her i Championship. Neste gang du ser en Derby-kamp, anbefaler jeg at du legger merke til alt han gjør. Du kommer til å bli svært imponert. Med litt flaks og en god porsjon dyktighet kan Derby fint blande seg inn i toppen av tabellen, men spørsmålet er om de gjør det med Nigel Clough som manager. Han har bygget et bra lag, men det virker kanskje som om han sliter med å ta de et steg videre. Forhåpentligvis motbeviser han meg på det området, slik at den flotte klubben Derby nok en gang kan vise seg fra sin beste side denne sesongen.

Spådom: 10.plass

About The Author

Leave a Reply