Klubbinfo
Lagnavn: Reading Football Club
Kallenavn: The Royals
Stiftet: 1871
Hjemmebane: Madejski Stadium (Kapasitet: 24,161)
Styreformann: Sir John Madejski
Tabellplassering i fjor: 19.plass i Premier League
Tabelltips forrige sesong: Deltok ikke i Championship.
Årets spiller forrige sesong: Adam Le Fondre

Vurdert av: Eirik Aase

Etter en fantastisk sluttspurt våren 2012, kunne Reading på denne tiden ifjor glede seg over spill i Premier League sesongen 2012/13. Dessverre ble det ikke et langt opphold på det øverste nivået, men det kan likevel ha vært et viktig opphold, ettersom de har forvaltet TV-pengene fra Premier League på en klok måte. Foran sesongstart hentet de inn dyktige Championship-spillere som Adrian Mariappa og Chris Gunter. Når de i tillegg supplementerte med Danny Guthrie og Pavel Pogrebnyak, var det god grunn til å glede seg. Daværende manager Brian McDermott klarte ikke ta med seg den fine formen fra våren inn i den nye sesongen, og dermed ble det et tøft møte med Premier League. Frem til 29.desember vant de bare en kamp, og det var hjemme mot Everton i 12.serierunde. Etter en litt oppløftende periode utpå nyåret, hvor de vant fire av seks kamper, gikk det nedover igjen frem til sesongslutt. I midten av mars ble McDermott sparket, og inn hentet man den tidligere Southampton-sjefen Nigel Adkins. Han klarte ikke gjøre noe med den elendige formen, og måtte skuffet konstantere at Reading rykket ned fire runder før slutt, etter å ha bare vunnet en av sine tretten siste ligakamper. Reading lå på nedrykksplass i 34 av 38 serierunder, og det gjør selvsagt noe med psyken til spillerne. Det blir derfor viktig for Adkins å gi spillerne troen på seg selv igjen, ettersom man lett kan rase langt nedover på tabellen i Championship hvis ikke det mentale fungerer. I sommer har de gjort noen gode signeringer, samtidig som de har klart å beholde laget fra forrige sesong. Dette, samt deres gode manager, gjør at denne sesongen kommer til å by på mye jubel for the Royals.

Keeper:
På keeperplassen til Reading finner vi Adam Federici og Alex McCarthy. Førstnevnte hadde vært et klart førstevalg mellom stolpene på Madejski Stadium i de tre siste sesongene før Premier League-sesongen. Da de rykket opp til øverste nivå i 2011/12-sesongen, spilte han samtlige ligakamper for klubben. Den australske målvakten gjorde sine saker bra og det var store forventninger til han da han endelig skulle få spille på øverste nivå igjen. I Australia håpte de at han gjennom storspill kunne bli en seriøs konkurrent på keeperplassen på landslaget, men slik skulle det altså ikke gå. Dårlige prestasjoner og flaue tabber gjorde at han etterhvert ble vraket til fordel for den unge reservekeeperen McCarthy. “Heldigvis” for Federici ble unggutten satt på sidelinjen av en skade ut i sesongen, og dermed ble det en del spilletid på han likevel. Han klarte likevel ikke ta vare på denne gyldne muligheten og må nok finne seg i være andrevalg når Reading tar imot Ipswich i første serierunde. Førstevalget blir nemlig denne spennende målvakten McCarthy. 23-åringen fikk en del spilletid for Reading tilbake i 2010/11, men i den påfølgende sesongen reiste han på lån til Ipswich og Leeds. Han fikk på mange måter sitt gjennombrudd forrige sesong, selv om den ble kraftig ødelagt av en lei skade. McCarthy ble kjent for mange etter at han leverte en helt utrolig kamp borte mot Liverpool på tampen av sesongen. Den kampen endte 0-0, og selv om kampen hadde blitt spilt i mange timer til, ville nok Liverpool aldri klart å overliste McCarthy. Han var rett og slett umenneskelig god den dagen. I tillegg til disse to målvaktene finner vi den evige reserve, Stuart Taylor, i troppen. Han fikk fire kamper i Premier League forrige sesong, og gjør alltid en god jobb hvis det behøves. Taylor har en Premier League-vinner medalje på skryteveggen, etter at han var med på å vinne Premier League med Arsenal i 2001/02-sesongen. Foran den siste serierunden hadde han bare spilt ni kamper, noe som ikke var nok til å få en medalje. Derfor byttet Wenger han innpå på slutten av kampen slik at han hadde nok kamper til å få en medalje.

Forsvar:
Forsvarsrekka til Reading er kanskje den sterkeste i hele ligaen. På stopperplass finner vi Sean Morrison, Adrian Mariappa, Alex Pearce og Kaspar Gorkss. Førstnevnte fikk femten kamper for Reading i Premier League forrige sesong. Selv om han fikk til mye bra på banen, var det utenfor banen han var mest interessant i fjor. Gjennom Twitter startet han nemlig noe som han kalte for “Cereal Quest”. Her prøvde han hele tiden nye frokostblandinger, som han etterpå rangerte på en skala fra en til fem. Dette skapte mye interesse, og derfor valgte han å simulere at han spiste frokostblanding da han scoret forrige sesong. Mariappa ble hentet fra Watford forrige sommer og fikk rikelig med spilletid på Madejski Stadium i sin debutsesong. Han var en av lagets beste spillere og kommer helt klart til å være en viktig spiller i Championship denne sesongen. Ved siden av han i midtforsvaret finner vi nok Pearce. Den 24-år gamle stopperen ble en del av Reading allerede som 13-åring. Han har snart spilt 150 kamper for førstelaget til Reading og ble kåret til årets spiller da de rykket opp for ett år siden. Selv om han representerte Skottland på aldersbestemte landslag, debuterte han for Irland ifjor høst. Gorkss kom til klubben fra QPR i 2011, men det spørs om ikke han er ferdig hos Reading. I vår var han på lån hos Wolverhampton, og i sommer har han blitt linket til mange forskjellige Championship-klubber. På høyrebacken blir det tøff konkurranse mellom Chris Gunter og Stephen Kelly. Gunter ble hentet for rundt £2m i fjor sommer, og 24-åringen har allerede spilt 45 landskamper for Wales. Kelly kom til klubben fra Fulham i januar, og rakk å få med seg seksten ligakamper før sesongslutt. Han spilte på venstrebacken i flere av disse kampene, men der har Reading hentet inn en ny spiller denne sommeren. Wayne Bridge var Championships beste venstreback forrige sesong. Han var en trussel offensivt, og bunnsolid defensivt for et bra Brighton-lag. I sommer gikk kontrakten hans med Manchester City ut, og derfor har han nå blitt hentet permanent til Reading. Klarer han spille like bra som i fjor, har the Royals gjort en kjempesignering.

Midtbane:
Jeg tror Nigel Adkins kommer til å gå for en 4-2-3-1 formasjon, og derfor trengs det flere gode midtbanespillere. Heldigvis er ikke det noe problem for årets Reading-utgave. Sentralt på midtbanen finner vi Jem Karacan, Danny Guthrie, Mikele Leigertwood og Danny Williams. Førstnevnte gikk til Reading da han var 14-år, etter å ha avslått et tilbud fra selveste Galatasaray. Han debuterte for klubben i 2007 og har nå spilt 140 ligakamper for the Royals. Han er en hardtarbeidene spiller som ville styrket de fleste lagene i Championship. Forrige sesong fikk han bare 21 kamper, noe han nok ønsker å gjøre noe med i år. I Readings siste kamp i Premier League denne våren, startet han sammen med Guthrie. Guthrie har faktisk spilt for både Manchester United og Liverpools akademi iløpet av sine ungdomsår. Han ble aldri funnet god nok for scouserne, og måtte derfor på klubbjakt i 2008. Han ble da hentet av Newcastle for rundt £2,5m, og spilte nesten hundre ligakamper for storklubben i nord-øst England. Iløpet av det oppholdet var han med på å vinne Championship, noe som kan komme godt med denne sesongen. Han ble hentet til Reading forrige sommer, etter at kontrakten hans med Newcastle hadde løpt ut. Han fikk 21 ligakamper i sin debutsesong, og 26-åringen håper nok at han kan bidra mer i år. Williams ble hentet fra Hoffenheim denne sommeren. Han er 24-år gammel og har fått rikelig med spilletid i Bundesliga de to siste sesongene. Williams er født og oppvokst i Tyskland, men representerer USA ettersom hans far er amerikansk. På kantene finner vi veldig spennende spillere. Royston Drenthe, Jobi McAnuff, Jimmy Kebe, Garath McCleary og Hal Robson-Kanu kommer nok alle til å få mye spilletid i år. Drenthe ble hentet fra russisk fotball denne sommeren, og kan skilte med nesten femti ligakamper for selveste Real Madrid. Han har debutert på landslaget og har scoret flere mål for Everton i Premier League. Utenfor banen er han best kjent for å være en løs kanon. McAnuff startet samtlige kamper i Premier League forrige sesong. Han har nå spilt for Reading i fire sesonger, og i alle sesongene har han vært blant de som har spilt flest kamper. 31-åringen kan spille både på kanten og i rommet mellom spissen og de sentrale midtbanespillerne. Kebe gjorde en fin jobb forrige sesong. Den tidligere Lens-spilleren startet bare seksten kamper, men klarte likevel score fem mål. Robson-Kanu scoret enda flere mål, selv om han startet enda færre kamper. Bare tretten ganger kunne man finne Robson-Kanu sitt navn i startoppstillingen til Reading forrige sesong. Til tross for det klarte han score syv mål iløpet av marerittsesongen. McCleary ble hentet fra Nottingham Forest forrige sommer, og var involvert i de fleste kampene i sin debutsesong. Han scoret bare tre mål, noe som var litt skuffende ettersom han scoret ni mål på tjueto kamper for Forest i den foregående sesongen.

Angrep:
Pavel Pogrebnyak ble kjent for mange da han storspilte for Zenit St.Petersburg i 2007 og 2008-sesongene. Etter å ha spilt en viktig rolle for det russiske laget da de vant den hjemlige serien, fortsatte han storspillet i Europa. Han scoret ti mål da Zenit vant UEFA Cupen våren 2008. Han ble derfor toppscorer i UEFA Cupen sammen med Luca Toni, og flere europeiske storklubber åpnet øynene for han. Sommeren 2009 gikk turen videre til Stuttgart og tysk bundesliga. Han gjorde en fin figur her, men klarte aldri score tosifret antall ligamål iløpet av en sesong hos tyskerne. I januar i fjor gikk han til Premier League da Fulham valgte å gi han muligheten ut sesongen. Han scoret fem mål på sine tre første kamper for London-klubben, og det så ut som om de hadde gjort et enormt kupp. Dessverre scoret han bare ett mål til for the Cottagers, og etter sesongslutten ble han frigitt etter at de ikke ble enige om en ny avtale. Like etter EM forrige sommer, hentet Reading russeren til Madjeski Stadium. Han fikk det dessverre ikke helt til i Premier League for the Royals, og endte opp med bare fem mål i sin debutsesong. Nå får han muligheten i Championship, og der bør det være større muligheter for å finne nettmaskene. Adam Le Fondre er en herlig spiller. Han er ekstremt målfarlig og selve definisjonen på en såkalt “super sub”. Han ble hentet til Reading i 2011, etter at han hadde bøttet inn mål for Rotherham United. Forrige sesong ble han klubbens toppscorer med tolv mål i Premier League, og kunne velfortjent innkassere prisen for årets spiller etter sesongslutt. Han startet bare elleve kamper på øverste nivå, og håper nok at han får flere muligheter fra start denne sesongen. I tillegg til disse to spillerne, finner vi Jason Roberts og Nick Blackman. Begge har nylig spilt for Blackburn Rovers, og de håper nok begge at nedrykket vil medføre mer spilletid. Roberts har nå blitt 35-år gammel, og for tiden virker det nesten som om han fokuserer mer på å jobbe i media, enn å spille fotball.

Trener:
“Who needs Mourinho, we’ve got our physio” sang Scunthorpe United-fansen om Nigel Adkins da han var manager på Glanford Park. Adkins utdannet seg nemlig som fysioterapeut ved universitetet i Salford, og jobbet derfor som fysio for Scunthorpe før han tok over som midlertidig manager etter Brian Laws. Ti år tidligere hadde han vunnet den walisiske ligaen to ganger på rad som spillende-manager. Allerede i sin første sesong med the Irons rykket han opp til Championship fra League One. Dette var første gangen på over førti år at de skulle spille på nest øverste nivå. De rykket ned fra Championship i den påfølgende sesongen, men rykket opp igjen på første forsøk. Denne gangen klarte Adkins unngå nedrykk, og ved starten av 2010/11-sesongen takket han ja til å bli ny Southampton-manager. Storklubben fra sørkysten lå på denne tiden i League One, men Adkins sikret opprykk til Championship allerede i sin debutsesong. Dette var tredje gangen på fem sesonger at han rykket opp fra League One. I den påfølgende sesongen gjorde de som Norwich City nylig hadde gjort, de gikk nemlig rett opp til Premier League på første forsøk. Han fikk sparken fra Southampton i januar i år, ettersom klubbens eiere heller ville ha Mauricio Pochettino som ny manager. I mars fikk han jobben som ny manager i Reading etter at de hadde sparket Brian McDermott. Han klarte ikke unngå at klubben rykket ned, men det kunne man heller ikke forvente. Siden Adkins tok over som manager for Scunthorpe i 2006, har han fortsatt tilgode å gå to strake sesonger uten å rykke opp.

Overganger:
Reading var lure da de rykket opp til Premier League. De hentet ikke inn spillere på skyhøye lønninger, og forvaltet pengene de tjente gjennom TV-avtaler på en god måte. Dette har ført til at de foran denne sesongen ikke har måttet gi slipp på en eneste viktig spiller. Istedenfor har de forsterket laget med gode spillere som Danny Williams, Wayne Bridge og Royston Drenthe. Det betyr at de går til sesongstart med et meget sterkt lag, samt uten å ha panikk for hva som kan skje hvis de ikke klarer rykke opp på første forsøk. Etter sesongslutt forsvant spillere som Nicky Shorey, Noel Hunt, Simon Church og Jay Tabb, men det er tvilsomt om noen av disse ville spilt en viktig rolle denne ssongen. Reading er faktisk sterkere foran sesongstart i Championship, enn det de var i Premier League.

Treningskamper:
13.juli: Wycombe – Reading 1-3 (Adam Le Fondre, Pavel Pogrebnyak, Danny Williams)
16.juli: Belenenses – Reading 1-1 (Adam Le Fondre)
19.juli: Olhanense – Reading 1-5 (Adam Le Fondre, Kaspar Gorkss, Royston Drenthe, Jordan Obita, Garath McCleary)
24.juli: Bristol City – Reading 1-0
27.juli: Reading – Swansea 0-3

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Har en av de sterkeste stallene i Championship.

+ Nigel Adkins rykker opp når han vil. Det føles ihvertfall slik.
+ Har god dekning i alle posisjoner.
Minus:

– Royston Drenthe kan være en fantastisk signering, men han har tidligere vist at han kan være et råttent egg i spillergruppa.
– Hadde en forferdelig sesong i Premier League. Må omstille seg mentalt foran sesongstart.
– Stygge drakter. Nei, fra spøk til alvor, det er skremmende vanskelig å finne store svakheter med dette Reading-laget.

Vurdering:
Å ansette Nigel Adkins som manager i vår, var et veldig smart valg av Reading. Adkins vet akkurat hva som skal til for å rykke opp til Premier League, og jeg er ikke i tvil om at han klarer det denne sesongen også. Med Southampton spilte han en herlig offensiv fotball, som resulterte i mange scoringer. Klarer han få til dette med Reading denne sesongen, skal man ikke se bort fra at en spiller som Adam Le Fondre kan toppe toppscorerlisten ved sesongslutt. Reading ser faktisk sterkere ut foran denne sesongen, enn hva de gjorde foran forrige sesong. Den gangen forberedte de seg på Premier League-spill, imens de i år skal kjempe i toppen av Championship. I det som blir en fantastisk og uforutsigbar liga, er det at Reading rykker opp, en av de få tingene som jeg faktisk føler meg sikker på.

Spådom: 1.plass

About The Author

Leave a Reply