Skrevet av: Eirik Aase

Høsten 2012 var alt annet enn hyggelig for Ipswich-fansen. Selv om forventningene ikke var alt for store, og det var lite som tydet på at traktorguttene ville blande seg inn i toppen av tabellen, startet Ipswich sesongen på svært skuffende vis. Etter fire poeng på de to første kampene, gikk Ipswich hele elleve kamper på rad uten seier. I løpet av denne rekken med elendige resultater, presterte de blant annet å bli slått ut av ligacupen av Carlisle United, samt tape hele 6-0 mot Blackpool i ligaen. Tabellen var ikke lystig lesning, for der lå Ipswich på jumboplass med bare syv poeng etter de tolv første ligakampene. Presset på manager Paul Jewell var etterhvert fryktelig stort, og i slutten av oktober ble Ipswich-eier Marcus Evans og manager Paul Jewell enig om å avslutte arbeisforholdet. Et par dager senere ble Mick McCarthy hentet til klubben, og det skulle vise seg å være en smart avgjørelse.

Allerede i McCarthys første kamp som manager stoppet han den lange rekken uten seire, da Ipswich vant 1-0 borte mot Birmingham City. Alt var likevel ikke bare fryd og gammen i starten, ettersom det ble både 0-5 og 0-6 mot henholdsvis Crystal Palace og Leicester City i løpet av hans første kamper på sidelinjen. Det hadde dog ikke veldig mye å si, for Ipswich hadde begynt å vinne flere kamper enn de tapte, og det var en stor opptur sammenlignet med formen tidligere på høsten. De plukket poeng jevnt og trutt ut sesongen, og gikk fra å være fem poeng fra trygg plass da McCarthy tok over, til å avslutte sesongen med bare åtte poeng opp til kvalifiseringsplass. Ipswich hadde et poengsnitt på 1,6 under McCarthys ledelse, og hadde de hatt det fra starten av sesongen, ville Ipswich ha havnet på en 5.plass foran Crystal Palace som til slutt rykket opp via play-off den sesongen.

Etter sesongslutt skulle McCarthy få sin første preseason som Ipswich-manager, og han benyttet ferien til å gjøre kupp på overgangsmarkedet. Han hentet inn tidligere leiesoldater som Jay Tabb, David McGoldrick og Daryl Murphy permanent, mens han viste teft ved å sikre seg Cole Skuse og Chris Berra som begge var klubbløse. Laget virket muligens ikke kjempesterkt på papiret, men McCarthy hentet inn akkurat de spillertypene han trengte. Utover i McCarthys første fulle sesong på Portman Road fremsto de som et solid lag, som var vanskelig å møte, men som samtidig manglet det lille ekstra for å være med i toppen. De lå like bak kvalifiseringsplass i store deler av sesongen, og var med i kampen om den viktige 6.plassen til langt ut i april. Dessverre avsluttet de april med tre kamper uten seier, og dermed røk drømmen om opprykk på oppløpssiden.

McCarthy kunne likevel være fornøyd med fremgangen som Ipswich-manager da han i sommer la planen foran årets sesong, men det var knyttet stor spenning rundt om den pragmatiske manageren kunne ta Ipswich enda et steg opp etter at stjernespilleren Aaron Cresswell ble solgt til West Ham United. Det har heldigvis ikke vært noe problem, takket være et karismatisk supertalent og en dyktig nordmann. Supertalentet Tyrone Mings har imponert enormt når han endelig har fått rikelig med spilletid, mens Jonathan Parr har levert varene både på høyre- og venstreback. Denne sommeren forsterket McCarthy ikke laget noe særlig, men sørget heller for større bredde i troppen. Han så ut til å ha stor tiltro til spillerne han allerede hadde til rådighet, og det ser ikke ut til å ha vært en dum idé.

Denne sesongen har Ipswich imponert stort i Championship, og er utvilsomt et av de vanskeligste lagene å spille mot. I skrivende stund ligger de på en 2.plass med 13-8-3 totalt, og er dermed det laget i Championship med færrest tap denne sesongen. Det er i og for seg en imponerende prestasjon, men prestasjonen blir utrolig mye mer imponerende dersom man ser på hvor mye laget til McCarthy har kostet. I disse tider hvor penger skaper problemer i fotballen, og hvor et Championship-lag tidligere i sesongen bladde opp over hundre millioner for en enkelt spiller, er det ganske utrolig at Ipswich har retning mot Premier League med et lag som har kostet knapper og glansbilder. Under har jeg laget en oversikt over hvor mye Ipswich har brukt for å hente spillerne i deres nåværende stall.

Ipswich-spillere som har fem eller flere kamper denne sesongen:

Bartosz Bialkowski – Sum: Ukjent
– Ble hentet fra Notts County i sommer for en ukjent sum. Ifølge lokalmedia skal han ha kommet gratis til klubben, men Ipswich må betale etter et visst antall kamper, opprykk og landskamper osv.

Dean Gerken – Sum: Gratis
Ble frigitt av Bristol City etter å ha vært reservekeeper der da de rykket ned fra Championship i sesongen 2012/13.

Jonathan Parr – Sum: Gratis
– Ble frigitt av Crystal Palace etter forrige sesong. Skrev under for Ipswich foran denne sesongen.

Tyrone Mings – Sum: £10k + treningskamp
– Supertalentet ble hentet fra Chippenham i sesongen 2012/13, og er utrolig nok et av Ipswichs dyreste kjøp de siste sesongene.

Luke Chambers – Sum: Gratis
– Chambers var fast inventar på Nottingham Forest i flere sesonger, men valgte å ikke forlenge kontrakten etter sesongen 2011/12. Han ble da hentet til Portman Road.

Tommy Smith – Sum: Gratis
– Stopperen er fast inventar på New Zealands landslag, men har faktisk kommet opp fra akademiet til Ipswich.

Christophe Berra – Sum: Gratis
– Forsvarsspilleren var viktig for Mick McCarthy da han var i Wolverhampton Wanderers. Valgte ikke overraskende å spille under McCarthy igjen da hans kontrakt med ulvene gikk ut.

Cole Skuse – Sum: Gratis
– Ble i likhet med Dean Gerken hentet til klubben etter å ha blitt frigitt av Bristol City sommeren 2013.

Luke Hyam – Sum: Gratis
– Akademiprodukt som debuterte på førstelaget tilbake i 2010.

Paul Anderson – Sum: Gratis
– Kom til klubben fra Bristol City etter en god gammeldags byttehandel hvor Jay Emmanuel-Thomas gikk motsatt vei.

Stephen Hunt – Sum: Gratis
– Spilte under McCarthy i Wolverhampton Wanderers, og ble frigitt da Wolves rykket ned til League One. Ble hentet til klubben et par måneder inn i forrige sesong.

Kevin Bru – Sum: Gratis
– Ble frigitt av Levski Sofia etter forrige sesong, og ble hentet til Suffolk i sommer.

Balint Bajner – Sum: Gratis
– Kom til klubben samtidig som Bru i sommer. Ble frigitt av Borussia Dortmund etter forrige sesong.

Jay Tabb – Sum: Gratis
– Tabb var på lån fra Reading på tampen av sesongen 2012/13. Etter sesongslutt ble han frigitt av Reading, og signerte dermed permanent for Ipswich.

Teddy Bishop – Sum: Gratis
– Akademiprodukt som har fått sitt gjennombrudd denne sesongen. Blir allerede linket til noen av Premier Leagues beste lag for svimlende summer.

Darren Ambrose – Sum: Gratis
– Ble frigitt av Birmingham City i vår, og signerte for Ipswich et par måneder inn i årets sesong.

Daryl Murphy – Sum: Gratis
– Etter flere låneopphold ble Murphy hentet permanent til Portman Road sommeren 2013 da hans kontrakt med Celtic gikk ut.

David McGoldrick – Sum: Gratis
– Var på lån hos Ipswich våren 2013, og signerte permanent da hans kontrakt med Nottingham Forest gikk ut etter den sesongen.

I tillegg til disse spillerne finner vi også leiesoldater som Jonathan Williams og Conor Sammon, men de blir ikke tatt med i denne vurderingen. Totalt har denne troppen blitt hentet for totalt £10k, noe som er £40k mindre enn hva Nikola Zigic angivelig skal ha hatt i uken under hans forrige opphold i Birmingham City. Spillerne Ipswich har på laget denne sesongen er på ingen måter dårlige spillere, men flesteparten har på et eller annet tidspunkt blitt sett på som for dårlige for sin daværende klubb. På den måten kan man gjerne si at Mick McCarthy er i ferd med å gjøre gull av gråstein på Portman Road.

Ved hjelp av en enkel spillestil som noen ganger har blitt kritisert av både “eksperter” og faktisk Ipswichs egne supportere, har optimismen igjen funnet veien til Suffolk. Selv om Ipswich spiller en veldig direkte fotball, er det ikke sant at de bare peiser ballen i lufta fremover hver gang de får muligheten. De får nemlig ufortjent mye pepper vedrørende spillestil, og flere ganger har man sett Ipswich score mål som følge av flott fotball denne sesongen. Deres utrolige styrke på offensive dødballer skal man heller ikke undervurdere, og denne sesongen har de allerede fjorten scoringer etter hjørnespark eller innlegg fra frispark. Forsvarsspillerne Chris Berra og Tommy Smith scorer såpass mange mål under McCarthys ledelse, at de sannsynligvis har sikret seg målbonus i kontrakten sin. Tidligere har man vært veldig avhengig av David McGoldrick på topp, men denne sesongen har han måttet finne seg i å være i skyggen av Daryl Murphy. Sistnevnte er i skrivende stund toppscorer i Championship, og fremstår som en av de beste spillerne Ipswich har hatt de siste sesongene.

Det er vanskelig å si hvordan resten av sesongen vil utspille seg for traktorguttene, men for meg virker det utenkelig at ikke Ipswich i det minste klarer sikre seg en plass blant de seks beste ved sesongslutt. Slik som de fremstår i skrivende stund, virker de som en av de tøffeste utfordrerne til de to plassene som gir direkte opprykk, men der er konkurransen knallhard. Det som blir interessant å se er hvordan Ipswich vil slå tilbake når/dersom de møter på dårlig form utover våren. Så langt har det ikke vært noen problem under McCarthy, og forhåpentligvis vil det ikke være det i vår heller. Det ville nemlig vært veldig artig dersom McCarthy ville klart et opprykk til Premier League med et lag som knapt har kostet en eneste krone.

About The Author

One Response

Leave a Reply