Championship Norge klemmer til med en litt annerledes julekalender. Istedenfor konkurranser eller godteri, skal vi kåre de 24.største talentene i Championship. For å være en del av vurderingen må spilleren være født i 1991 eller senere. Spilleren må samtidig være eid av en av klubbene som spiller i Championship. Det vil si at lånespillere som for eksempel Josh McEachran og Ross Barkley ikke er en del av kåringen. For hver dag frem til julaften vil en ny spiller bli presentert. 


1.plass:

Navn: Dazet Wilfried Armel Zaha
Alder: 20 år (10.11.92)
Posisjon: Ving/Spiss
Klubb: Crystal Palace
Kamper/Mål i årets Championship: 21/5

Da var det endelig duket for vinneren av årets julekalender. Det største talentet i årets Championship er Wilfried Zaha. Han ble født i Elfenbenkysten og bodde i den store byen Abidjan frem til han var fire år gammel. Da flyttet han med familien sin til England og Sør-London. Da han var 11-år gammel ble han oppdaget av Gary Issott som var sjef for ungdomsutviklingen til Crystal Palace. Ifølge Issott var Zaha svært blyg og skremmende tynn. Zaha sin familie var på ingen måter rike og når han i tillegg var den yngste av åtte brødre var det kanskje ikke overraskende at han var litt underernært. Talentet var likevel enkelt å oppdage og derfor jobbet Issott hardt med å gjøre Zaha om til en fotballspiller. På grunn av dette var folk ikke helt sikre på at Zaha kom til å bli en toppspiller, men folk fikk kanskje et litt annet inntrykk da han debuterte mot Cardiff City i 2010. Han var da 17-år gammel, men så ifølge fansen ut som en 12-åring. Han spilte bare ti minutter i den kampen, men likevel hadde fansen allerede fått en ny spiller å snakke om. På denne tiden var nemlig klubben involvert i et økonomisk kaos og derfor var unge talenter kanskje det aller beste å fokusere på for fansen.

Etter en imponerende sesongoppkjøring foran 2010/11-sesongen ble Zaha fast på førstelaget til Crystal Palace. Allerede i sesongens første kamp mot Leicester City scoret han kampens første mål i en imponerende 3-2 seier. Lagkameraten Paddy McCarthy sammenlignet Zaha med Victor Moses etter kampen. Selv om han var et friskt pust gjorde han ofte dårlige valg og driblet alt for mye. Han fikk totalt 44 kamper, hvor han scoret ett mål og hadde en målgivende pasning. Han fikk også tildelt prisen for årets unge spiller av Crystal Palace. 2011/12-sesongen skulle bli enda bedre for den dribleglade vingen. Han var fortsatt fast på førstelaget og ble ekstra godt kjent etter at han terroriserte Manchester United i ligacupen. Han scoret ni mål på 48 kamper i fjorårets sesong og ble kåret til årets unge spiller av både Football League og Crystal Palace.

I årets sesong har Zaha vært ustoppelig og fortjener utvilsomt en stor del av æren for Palace sin fantastiske sesongstart. I skrivende stund ligger de på en imponerende tredjeplass på tabellen. I de første kampene av sesongen rev han i stykker de fleste forsvar, noe som har resultert i at motstanderne til enhver tid setter to spillere til å passe på han. Dette gir en spiller som Yannick Bolasie mer handlefrihet og derfor har man kanskje sett mest imponerende spill fra sistnevnte i den siste tiden. Det er jo begrenset hvor mye man klarer gjøre når man har to spillere som nærmest holder en fast i begge føttene. Siden Zaha ble født i Elfenbenkysten har det vært mye snakk om hvilket land han kommer til å spille landslagsfotball for. Didier Drogba skal ha ringt Zaha for å overtale han om å spille for hans fødeland. Roy Hodgson fant ut at noe måtte gjøres og derfor debuterte Zaha i en treningskamp mot Sverige tidligere i høst. Han kan likevel fortsatt spille for Elfenbenkysten, men dette er et valg han sannsynligvis må ta i løpet av våren.

Crystal Palace synger “He’s just to good for you” når Wilfried Zaha spiller og de har helt rett. Zaha hører til på et mye høyere nivå enn Championship. Over de siste sesongene har man sett hvordan han har utviklet seg fra å drible for mye, til å nå gjøre riktige valg i viktige situasjoner. Han har fortsatt mange år å lære mer på og vi blir sjokkert om han ikke spiller Champions League-fotball innen kort tid. Han er nemlig god nok for de aller beste lagene i Premier League og nettopp derfor blir han kåret til det aller største talentet i Championship.

About The Author

Leave a Reply