Klubbinfo
Lagnavn: Rotherham United
Kallenavn: The Millers
Stiftet: 1925
Hjemmebane: New York Stadium (12,021)
Styreformann: Tony Stewart
Tabellplassering i fjor: 21. plass
Tabelltips forrige sesong: 19. plass
Årets spiller forrige sesong: Richie Smallwood

 

Vurdert av: Eirik Aase (@eirikaase)

 

Manager Steve Evans er utvilsomt en av balløyas mest upopulære managere, men i vår feiret han fornyet kontrakt i Championship med å stille opp i sombrero, shorts og sandaler på Elland Road i siste serierunde. Nå er det store spørsmålet om The Millers kan nå nye mål denne sesongen, eller om de må ta den tunge turen ned til League One.

Rotherhams første sesong på nest øverste nivå siden 2005 ble alt annet enn en rolig affære. Allerede før sesongen var sparket i gang hadde rødtrøyene laget en del overskrifter på grunn av sitt høye aktivitetsnivå på overgangsmarkedet. Hele elleve spillere hadde blitt hentet inn permanent allerede før man hadde kommet til juli måned.

Evans ønsket dobbel dekning i alle posisjoner, men de ble kanskje litt i overkant ivrige da ytterligere fem spillere ble hentet inn på lån før overgangsvinduet stengte. Med så mange nye spillere på plass før sesongstart, var det kanskje ikke rart at resultatene og prestasjonene varierte veldig utover høsten. Rotherham gikk fra å spille svakt mot de dårlige lagene, til å overbevise mot de beste lagene.

Selv om The Millers svingte i prestasjonene, ble de nesten aldri utspilt. De var på høyde med de fleste motstanderne, og det resulterte i at Rotherham spilte svært ofte uavgjort. De tapte ikke mange kamper, men klarte likevel ikke holde seg unna bunnen ettersom de sjeldent vant kamper. I midten av januar hadde de bare vunnet 5 av 26 kamper, og på det tidspunktet lå de bare tre poeng over streken.

Utover våren møtte Rotherham på en aldri så liten motgangsbølge. Kamper som de tidligere hadde fått med seg poeng fra, endte opp med å vippe motstanderens vei. Det hele toppet seg da de tre runder før slutt ble fratatt tre poeng etter å ha brukt en ikke berettiget spiller i en seier mot Brighton & Hove Albion.

Det førte til at Rotherham bare hadde ett poeng ned til feil side av streken med tre kamper igjen å spille. Man skulle kanskje trodd at Rotherham da hadde fått seg en moralsk knekk, og dermed ville slite i de tre siste kampene. Slik var ikke tilfelle, noe Rotherham viste ved å ta fem poeng mot Norwich City, Reading og Leeds United. Dette førte til at The Millers nå får en ny sesong på nest øverste nivå, og at manager Steve Evans fikk vise frem sombreroen som han sannsynligvis hadde kjøpt på en eller annen ferie.

Denne sommeren har Evans valgt å fortsette på samme vis som i fjor. Istedenfor å gi fornyet tillit til gjengen som sikret plassen forrige sesong, har det nok en gang vært mye aktivitet på overgangsmarkedet. I skrivende stund har syv spillere blitt hentet inn permanent, mens ni spillere har forlatt klubben. Blant spillerne som har funnet nye arbeidsgivere finner vi midtstopperparet Kari Arnason og Craig Morgan, samt nøkkelspiller Ben Pringle.

Keeper

På denne tiden i fjor var det knyttet stor spenning til hvem av Adam Collin og Scott Loach som kom til å være førstevalg mellom stengene på New York Stadium. Den duellen gikk Collin seirende ut av, men selvtilliten til den tidligere Newcastle-keeperen fikk seg nok en knekk da klubben valgte å hente inn Emiliano Martinez på lån fra Arsenal. Martinez gikk rett inn på laget i slutten av mars og voktet buret ut sesongen, mens Collin måtte finne seg til rette med en plass på benken. Scott Loach ble leid ut til Bury Town, Peterborough United og Yeovil Town forrige sesong, og i sommer pakket Loach kofferten og skiftet arbeidsgiver.

Inn som ny utfordrer på keeperplassen kommer Derby County-målvakt Kelle Roos. Den nederlandske burvokteren ble hentet til Pride Park fra Nuneaton Town i fjor sommer, men klarte aldri gi Lee Grant konkurranse om keeperplassen i sin debutsesong hos Derby. Nå håper den 23 år gamle målvakten at han kan skaffe seg viktig førstelagserfaring på lån hos The Millers, og manager Steve Evans har stor tro på sin nye leiesoldat. Evans skal ha fulgt den høyreiste keeperen i lang tid, og da vil man jo tro at han kommer til å få en del spilletid denne sesongen. Det er i så fall dårlig nytt for Adam Collin.

Forsvar

Det blir interessant å se hvordan forsvaret til Rotherham vil fremstå denne sesongen. De to midtstopperne Craig Morgan og Kari Arnason fikk til sammen 67 kamper i ligaen forrige sesong, men nå har begge forlatt klubben. De gangene én av Morgan eller Arnason ikke var på banen, ble de som regel erstattet av den tidligere Rangers-spilleren Kirk Broadfoot. Mannen som en gang måtte til sykehus da et egg eksploderte i ansiktet på han etter han hadde varmet det opp i mikrobølgeovnen.

Til tross for at The Millers har mistet mye rutine på stopperplass, føler jeg meg overbevist om at de står bedre rustet foran den nye sesongen. På overgangsmarkedet har de nemlig sikret seg to meget gode stoppere. Danny Collins har tonnevis med erfaring fra Premier League med Sunderland og Stoke City, og har de siste sesongene vist hos Nottingham Forest at han kan levere varene i Championship. Ved siden av han vil vi finne en svært talentfull spiller ved navn Tom Thorpe. Han kom til klubben i sommer fra selveste Manchester United, og kan være sommerens beste signering i Championship. Den 22 år gamle stopperen har spilt for de fleste aldersbestemte landslag hos England, og var kaptein da Manchester United vant FA Youth Cup i 2011.

Kirk Broadfoot er fortsatt på plass i klubben, men har fått hele 10 kampers utestengelse allerede før sesongstart på grunn av sekterisk hets rettet mot tidligere Wigan Athletic-spiller James McClean. Det er selvsagt en nedtur for Broadfoot, men unggutten Farrend Rawson er nok godt fornøyd med den situasjonen. Den 19 år gamle midtstopperen har i likhet med Kelle Roos blitt hentet på et sesonglangt lån fra Derby County. Han var på lån i vår også, og da fikk man se at han faktisk har noe å gjøre på dette nivået. Dessverre ble han da brukt uten å være spilleberettiget, noe som førte til at Rotherham fikk tre minuspoeng. Forhåpentligvis har de papirene i orden denne gangen.

På backplassene har Rotherham sett til lokalrival Sheffield Wednesday denne sommeren. Høyreback Lewis Buxton og venstreback Joe Mattock har begge tatt den korte turen fra Hillsborough. Sannsynligvis vil de begge få rikelig med spilletid i Rotherhams forsvarsrekke, men samtidig vil de kunne få konkurranse fra både Frazer Richardson og Greg Halford. Sistnevnte ble hentet i sommer fra Nottingham Forest, og kan spille overalt på banen. Halford huskes kanskje best for den perioden i Forest hvor han plutselig ble omskolert til spiss, og det kan man fort få se denne sesongen også. Steve Evans skal nemlig ha vært ganske imponert over den jobben Halford gjorde på topp for skogvokterne.

Midtbane

Steve Evans er av den gamle skolen og sverger oftest til en flat firer på midtbanen. Forrige sesong var det som oftest Paul Green, Richie Smallwood og Lee Frecklington som okkuperte de to plassene sentralt på banen. I skrivende stund ser det ut til at de vil fortsette med det neste sesong også, men jeg håper for Rotherhams del at de får inn en ny spiller med litt mer offensive fibre sentralt på midtbanen. Lee Frecklington havner innenfor den kategorien, men han klarte ikke vise seg fra sin beste side forrige sesong. Den innleide Tottenham-spilleren Grant Ward kan muligens være den spilleren Rotherham har manglet sentralt på midtbanen, men den 20 år gamle midtbanespilleren er uprøvd på dette nivået. I sommer har han likevel vist målteft fra midtbanen, og det kan komme godt med denne sesongen.

Richie Smallwood og Paul Green har sine styrker når det kommer til den defensive jobben som må gjøres på midtbanen. Green har lang erfaring i Championship med både Derby County og Leeds United, men av disse to er det Smallwood jeg ønsker å trekke frem. Akademiproduktet fra Middlesbrough ble hentet permanent i fjor sommer, og med sin fantastisk arbeidskapasitet og gode taklinger, er han en svært viktig spiller for et lag som ofte bare har to spillere sentralt på midtbanen.

På kantene krydde det med spillere forrige sesong, og spesielt høyrekanten fremsto som et lokalt hotell, med nye gjester hver helg. Et tosifret antall spillere forsøkte seg på høyresiden på Rotherhams midtbane, men ingen klarte gjøre plassen til sin egen. Kanskje kan det problemet være løst med signeringen av Emmanuel Ledesma fra Middlesbrough. Han var på lån hos Rotherham i vinter, og gjorde det meget bra når han fikk sjansen. Hans energiske spillestil er ofte en fryd å se på, og hans meget solide venstrefot er alltid en trussel de gangene han klarer skjære inn sentralt på banen for å løsne skudd.

På venstresiden har Rotherham mistet det som kanskje var deres beste spiller forrige sesong. Ben Pringle forlot klubben til fordel for Fulham i sommer, og med seg på flyttelasset tok han sine eminente innlegg. Hele syv målgivende pasninger leverte Pringle fra sin venstreside forrige sesong, og hullet han etterlater blir vanskelig å tette. Det er litt vanskelig å vite hvem som kommer til å ta over Pringles plass, men for øyeblikket ser det ut som om tidligere Leeds-spiller Aidy White kommer til å bekle venstrekanten. White ble lenge sett på som et stort talent på Elland Road, men har av diverse årsaker stagnert de siste sesongene. Kanskje kan han få en ny vår lenger sør i Yorkshire.

Angrep

På topp har Steve Evans flere spennende spillere å velge mellom, men ingen av spissene er klare toppscorerkandidater. Det er et av de største problemene Rotherham har, og som de bør jobbe hardt for å gjøre noe med før overgangsvinduet stenger. Forrige sesong var det ingen Rotherham-spillere som kom opp i tosifret antall scoringer i ligaen, og det vil ikke overraske meg om det det samme skjer igjen. Flest scoringer hadde Matt Derbyshire med ni mål, men mer kan man nesten ikke forvente av den tidligere Blackburn Rovers og Olympiakos-spissen.

Danny Ward har en herlig energisk spillestil, og som en følge av det kommer han ofte til avslutninger. Dessverre kan hans treffsikkerhet ofte sammenlignes med skiskytteren Lars Berger, og alle som følger vintersport vet at det ikke er et kompliment. Jonson Clarke-Harris ble hentet for en rekordstor sum i fjor sommer, men fikk ikke mange sjanser til å vise seg frem foran Millers-fansen. Han ble etter hvert leid ut til MK Dons og Doncaster Rovers, men heller ikke der gjorde han det bra. Jordan Bowery ble hentet fra Aston Villa i fjor sommer, men ble for det meste brukt som innbytter i sin debutsesong med The Millers. Det er lite som tyder på at han kommer til å spille en større rolle denne sesongen.

En av de nyeste signeringene til Steve Evans er den tidligere Sheffield Wednesday-spilleren Chris Maguire. Den uforutsigbare angriperen kan brukes overalt på topp, samtidig som han kan gjøre en god jobb ute på kanten også. Med sine herlige tekniske ferdigheter er han en spiller man raskt kan bli glad i, men hans svingende prestasjoner gjør han også til frustrerende å følge med på. Ifølge Evans var Maguire en av de første spillerne han skrev opp på ønskelisten han laget tilbake i april, og det er liten tvil om at den 26 år gamle skotten kommer til å få rikelig med spilletid på New York Stadium denne sesongen. Noen målgarantist er han likevel ikke.

Trener

Som nevnt innledningsvis har The Millers kanskje balløyas mest upopulære manager på sidelinjen. Steve Evans kommer fra Glasgow og spilte fotball for diverse skotske klubber før en skade tvang han til å legge skoene på hyllen i en alder av 24 år. Da han var 32 år gammel startet han managerkarrieren i den lille klubben Stamford. En klubb som for øvrig har kallenavnet ”The Daniels” etter Daniel Taylor, som visstnok skal ha vært Englands tjukkeste mann.

Etter Stamford jobbet han seg opp i ligasystemet med Boston United, som han førte fra Conference Sør til League Two. Tiden hos The Pilgrims var av den kontroversielle sorten, og utenomsportslig rot førte til både utestenging fra fotball i 20 måneder, samt ett års betinget fengsel. Til supporternes frustrasjon fortsatte Evans hos Boston United etter suspensjonen, men etter hvert forlot han klubben til fordel for hardsatsende Crawley Town. Med mye større budsjett enn sine rivaliserende klubber var opprykk til League Two en enkel sak, og i den påfølgende sesongen skiftet han klubb igjen.

Denne gangen gikk turen til Rotherham United, og der har han surfet på en eneste lang medgangsbølge. Han rykket opp til League One i sin første sesong som sjef for The Millers, og i den påfølgende sesongen ble det opprykk til Championship via play-off. Selv om hans meritter er imponerende, er det vanskelig å glede seg på Evans vegne. Han har nemlig flere ganger blitt bøtelagt og suspendert for sin elendige oppførsel på sidelinjen. For et par sesonger siden fikk han seks kamper stadionforbud etter at han hudflettet en kvinne i støtteapparatet til Bradford City.

Overganger

Som vanlig har Rotherham vært svært aktive på overgangsfronten, og nok en gang har de vært tidlig ute med handlingen. Steve Evans er av typen som står utenfor butikken i det de åpner dørene, og denne gangen synes jeg han har lagt mer kvalitet i handlekurven enn det han gjorde i fjor. Stopperne Danny Collins og Tom Thorpe er en oppgradering sammenlignet med Craig Morgan og Kari Arnason, mens backene Joe Mattock og Lewis Buxton holder et helt greit Championship-nivå. Aidy White, Chris Maguire og Emmanuel Ledesma har også vist at de mestrer dette nivået, mens Greg Halford er en nyttig spiller ettersom han kan spille overalt på banen. Dersom jeg hadde fått lov til å tukle litt med handlelisten til Evans, ville jeg ført på en ny sentral midtbanespiller og en spiss.

Overgangsoversikt:

Inn:
Andy White (Leeds United)
Joe Mattock (Sheffield Wednesday)
Lewis Buxton (Sheffield Wednesday)
Emmanuel Ledesma (Middlesbrough)
Danny Collins (Nottingham Forest)
Greg Halford (Nottingham Forest)
Grant Ward (Lån fra Tottenham)
Kelle Roos (Lån fra Derby County)
Farrend Rawson (Lån fra Derby County)
Chris Maguire (Sheffield Wednesday)

Ut:
Tony Thompson (Kontrakt utløpt)
Mark Bradley (Kontrakt utløpt)
Mat Sadler (Shrewsbury)
Richard Brindley (Colchester)
Mitch Rose (Mansfield)
Rob Milsom (Notts County)
Craig Morgan (Wigan Athletic)
Ben Pringle (Fulham)
Danny Rowe (Wycombe)
Conor Newton (Cambridge United)
Scott Loach (Notts County)
Kari Arnason (Malmö)

Treningskamper
8.juli: Parkgate – Rotherham United 0-6 (Ledesma, Green, D Ward, G Ward, Selvmål, Yates)
11.juli: Stocksbridge Park Steels – Rotherham United 0-3 (Smallwood, G Ward, Clarke-Harris)
14.juli: Alfreton Town – Rotherham United 3-2 (G Ward x2)
18.juli: Greenock Morton – Rotherham United 0-3 (Halford, Frecklington, Clarke-Harris)
21.juli: Dundee – Rotherham United 0-1 (Green)
25.juli: Partick Thistle – Rotherham United 1-1 (Derbyshire)
29.juli: Rotherham United – Leicester City
1.august: Rotherham United – Mainz

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ God bredde med flere spillere i alle posisjoner.
+ Flere spillere som allerede har vist at de kan prestere bra I Championship.
+ Han har ikke mange supportere, men Steve Evans har likevel imponerende meritter å vise til.

Minus:
– Hvem skal score målene? Mangler en spiss som kan levere jevnt og trutt gjennom hele sesongen.
– Adam Collin har et stykke opp til de beste målvaktene i ligaen, mens Kelle Roos er uprøvd på dette nivået. Det er ikke ideelt når man skal vokte buret for et lag som kommer til å få en del sjanser imot denne sesongen.
– Store utskiftninger er som regel ikke positivt. Forrige sesong brukte Rotherham hele 42 spillere. Selv om Steve Evans liker å rullere og hente spillere på overgangsmarkedet, bør han bruke færre spillere.

Vurdering:
Rotherham United har helt klart et lag som kan overraske positivt denne sesongen, men sammenlignet med de andre klubbene i Championship denne sesongen ser de ikke spesielt sterke ut. Steve Evans sverger som vanlig til en stor tropp, og selv om det kan høres fornuftig ut med god dekning i alle posisjoner, så fungerer det svært sjeldent i praksis for et lag som sannsynligvis kommer til å kjempe i bunnen av tabellen. Det så man tydelig forrige sesong da flere spillere ønsket seg låneopphold hos andre klubber, noe som førte til at Rotherham hentet inn enda flere spillere på lån.

I en liga som Championship skal man ikke undervurdere viktigheten av et godt samhold i gruppen, og jeg har problemer med å se hvordan samholdet kan være spesielt bra hos et Rotherham-lag hvor det dukker opp nye ansikt annenhver uke. Når man i tillegg trekker frem en middelmådig og en uerfaren målvakt, manglende kreativitet på midtbanen og fraværet av en utpreget målscorer, sitter man igjen med et lag som fort kan få en svært tung sesong. Det er forholdsvis bingo å plassere lagene i bunnen av tabellen denne sesongen, men jeg ender opp med å sette Rotherham under streken i årets tabelltips.

Tabelltips: 23. plass

About The Author

Leave a Reply