Klubbinfo
Lagnavn: Brighton & Hove Albion Football Club
Kallenavn: The Seagulls
Stiftet: 1901
Hjemmebane: Falmer Stadium (30,750)
Styreformann: Tony Bloom
Tabellplassering i fjor: 20. 
plass
Tabelltips forrige sesong: 13. plass
Årets spiller forrige sesong: Inigo Calderon

Vurdert av: Eirik Aase

En varm vårdag i mai 1988 var familien Hemed samlet hjemme på det lille tettstedet Kiryat Ti´von. Familiens minstemann Tomer feiret sin første bursdag, mens det lenger sør i landet pågikk en blodig konflikt nede ved Gazastripen. Samtidig som Tomer og familien hygget seg i hverandres nærvær, var det en fødsel på gang en halvtime lenger nord i landet. Et nytt barn kom til verden, og den nyfødte gutten skulle vise seg å ha mye med ett år gamle Tomer å gjøre senere i livet.

Den lille gutten som hadde blitt født på samme dag som Tomer hadde bursdag, var ingen ringere enn Beram Kayal. Da han var 13 år gammel satte han kursen for storbyen Haifa hvor han skulle spille ungdomsfotball for byens beste fotballag, nemlig Maccabi Haifa. Der befant allerede Tomer Hemed seg. Sammen rev de i stykker det meste av motstand på aldersbestemte lag de neste årene, før de begge fikk sine debuter på førstelaget på tampen av sesongen 2005/06.

De neste sesongene var det Kayal som fremsto som det største talentet. Han slo raskt gjennom på førstelaget, og det gikk ikke lenge før han var en av lagets viktigste spillere. Frem til sommeren 2010 spilte han over hundre kamper for den israelske klubben, og var en viktig bidragsyter da de sikret seg ligagullet i 2009. På samme tiden slet Hemed med å få spilletid. Han søkte lykken på utlån hos diverse andre israelske klubber, og først i sesongen 2010/11 var han fast på laget til Maccabi Haifa.

På det tidspunktet hadde Kayal allerede forlatt klubben til fordel for den skotske storklubben Celtic. Hemed holdt fortsatt kontakten med sin kompis, og ett år senere var det hans tur til å forlate hjemlandet. Real Mallorca i La Liga ble hans neste stoppested, og der gjorde han sine saker bra. Etter tre sesonger på ferieøya var Hemed klar for nye utfordringer. Han hadde blitt linket til storklubber som Everton og Liverpool, men Almería ble hans neste arbeidsgiver. Samtidig var Kayals karriere i Skottland på hell. Han hadde gått fra å være en av de mest spennende spillerne for Glasgow-klubben, til å ikke være med i planene til Ronny Deila.

Det var derfor ingen supportere av ”The Bhoys” som var leie seg da den israelske midtbanespilleren reiste sørover for å bli en del av et Brighton & Hove Albion som kjempet mot nedrykk i Championship i vår. Kayal gjorde umiddelbart inntrykk på Seagulls-fansen, og faktisk var hans gode prestasjoner såpass imponerende at supporterne virkelig har troen på at de kan få seg en opptur igjen denne sesongen. Denne optimismen ble ikke mindre av at Kayal klarte lokke sin kompis til England i sommer.

Hemed hadde ingen fantastisk sesong i sin nye klubb. Han ble toppscorer med åtte mål, men klarte likevel ikke redde Almería fra nedrykk. Et par uker etter nedrykket var et faktum, reiste Hemed hjem for å slutte seg til Israels landslagstropp. Det samme hadde Kayal gjort, og han hadde fått beskjed fra ledelsen om å snakke varmt om byen Brighton og det fantastiske miljøet i Brighton & Hove Albion. Kayal gjorde som han ble bedt om, og Hemed var ikke vanskelig å overbevise.

Knapt to uker etter at Israel tapte 1-3 mot Bosnia og Herzegovina var Hemed klar for klubben fra sørkysten. Han ble hentet inn for å fylle hullet etter Leonardo Ulloa, som på merkelig vis aldri ble tettet forrige sommer. I likhet med Ulloa ble også Hemed hentet fra Almería, og nå har Seagulls-fansen stor tro på at israelsk dynamitt skal gjøre klubben konkurransedyktig i toppen av tabellen igjen.

Keeper

Det er ikke mange lag i Championship som kan skilte med flere gode målvakter enn det Brighton har på bok. Tidligere i sommer ble det spennende keepertalentet Christian Walton leid ut til Bury, men fortsatt har de tre dyktige målvakter i troppen. Førstevalget forrige sesong var David Stockdale, og han ble hentet til klubben fra Fulham, til sistnevntes supporteres store fortvilelse. Til tross for store forventninger fra Brighton-fansen klarte aldri Stockdale levere den typen prestasjoner som man hadde trodd at han skulle gjøre. Det ble egentlig en skuffende sesong for burvokteren, men det har han ikke råd til i år, ettersom Chris Hughton har hentet inn en ny målvakt for å gi Stockdale etterlengtet konkurranse.

Niki Mäenpää var ønsket av flere tyske og nederlandske klubber, samt ligarival Nottingham Forest. Likevel har han valgt å reise til sørkysten for å konkurrere med Stockdale om plassen mellom stengene. Den finske landslagskeeperen har spilt flere sesonger på nest øverste nivå i Nederland, og er lett å kjenne igjen med sitt stilige skjegg. Bak Stockdale og Mäenpää finner vi Casper Ankergren. Den tidligere Leeds United-målvakten var med på å rykke opp til Championship tilbake i 2011, men har de siste sesongene slitt med lite spilletid. Den situasjonen endrer seg nok ikke i år, og det spørs om ikke dansken bør finne seg en ny arbeidsgiver snart.

Forsvar

Det sier litt om hvor mye Brighton slet i fjor høst at midtstopper Lewis Dunk var den mest målfarlige spilleren på laget. Totalt endte den lovende forsvarsspilleren opp med fem scoringer i ligaen, og det har ikke gått upåaktet hen. Flere klubber i både Premier League og Championship har satt Dunk høyt oppe på ønskelisten, og det er ikke vanskelig å forstå. Den høyreiste stopperen er både god med ballen i føttene, samtidig som han klarer lese spillet bra og stoppe mange angrep på egenhånd. Til tross for interessen har Brighton kjempet hardt for å beholde sin juvel i sommer, og det kan man forstå når man ser på mangelen på bredde på stopperplass.

Gordon Greer er den eneste andre rene midtstopperen på laget med erfaring. Han kom til klubben sommeren 2010, og har vært fast inventar på laget hver eneste sesong hos The Seagulls. Greer har passert 200 kamper for klubben og var blant annet med på å rykke opp fra League One tilbake i 2011. Den rutinerte stopperen er nå 34 år gammel, og spiller nå sin beste fotball i karrieren. I fjor høst fikk han sin første offisielle kamp for det skotske landslaget, og i Brighton har han fått æren av å bære kapteinsbindet. Den eneste andre midtstopperen som kan være backup for Greer og Dunk, er den 21 år gamle irske stopperen Glen Rea. Han har minimalt med erfaring fra seniornivå, og er best kjent for å ha hælsparket en ball i ansiktet på en motspiller i en reservekamp for noen år siden.

På backene har det skjedd mye nytt over sommeren. Joe Bennett var fast inventar på venstrebacken forrige sesong, men har returnert til Aston Villa da hans låneopphold var ferdig. Inn som erstatter har Hughton hentet tidligere Wigan-back Gaëtan Bong. Den kamerunske landslagsspilleren har lang erfaring fra både fransk toppfotball, og ikke minst en del kamper for den greske storklubben Olympiakos. Dersom Bong skulle bli skadet vil Adam Chicksen kunne steppe inn. Den 23 år gamle backen ble hentet fra MK Dons for to år siden, men har aldri slått gjennom på førstelaget til Brighton. Forrige sesong var han på lån hos både Gillingham og Fleetwood Town, men kanskje kan han få flere sjanser på Falmer Stadium denne sesongen.

På motsatt back har man gjort noe som jeg har stor tro på. Bruno og Inigo Calderon har lenge byttet på å spille på høyrebacken, men begge har vist at de mestrer spill lenger fremme på banen. Derfor har man i sommer hentet inn en rendyrket høyreback i Liam Rosenior. Den tidligere Hull City-spilleren har nå blitt 31 år gammel, og har plukket med seg litt av hvert i sin lange karriere. I fjor startet han blant annet da Hull City møtte Arsenal i FA Cup-finalen. Mange kjenner nok godt Liams far, Leroy, som ofte deltok som ekspert på BBCs ”Football League Show”. Jeg tror det vil være viktig for Brighton å få in en fast høyreback, og på den måten skape mer trygghet i forsvarsrekken.

Midtbane

Ut fra sommerens treningskamper og kommentarer fra Chris Hughton i media, ser jeg for meg at 4-4-2 kommer til å bli flittig brukt denne sesongen. Det kan være en smart avgjørelse for å skape litt mer fremover på banen, men samtidig vil det være litt merkelig med tanke på at den sentrale midtbanen til The Seagulls er deres sterkeste lagdel. Brighton har nemlig veldig mange gode spillere sentralt på midtbanen. Beram Kayal ble nevnt innledningsvis, og han kommer garantert til å okkupere én av plassene. Det fører til at Hughton sitter igjen med en vanskelig oppgave når han bare skal plukke ut én av Dale Stephens, Rohan Ince, Andrew Crofts, Danny Holla og Jake Forster-Caskey.

Dale Stephens ble hentet fra Charlton Athletic i januar i fjor, og med sin harde jobbing og gode pasningsfot har han lenge stått frem som en av de bedre midtbanespillerne i ligaen. Rohan Ince er en masking utenom det vanlige. Han har en enorm fysikk og et herlig driv, og kan minne litt om Yaya Toure, bortsett fra at han mangler mye når det kommer til den offensive biten. Det ble bare én scoring i ligaen på Eric Youngs nevø forrige sesong, og det både kan og bør han gjøre bedre de neste ti månedene. Andrew Crofts gjorde seg bemerket da han scoret på bestilling i sesongen 2013/14, men fikk hele forrige sesong ødelagt av skader. Nå er han endelig tilbake, og manager Hughton omtaler han som en ny signering.

Danny Holla ble hentet fra nederlandsk fotball i fjor sommer, men klarte ikke helt overbevise meg i sin debutsesong i engelsk fotball. Han skal dog ha for at han har en heftig fot til å slå dødballer med, og kanskje kan han løfte spillet sitt enda flere hakk denne sesongen. Jake Forster-Caskey er en meget talentfull unggutt som ikke helt har taklet overgangen til seniornivå enda. Han har fått rikelig med spilletid de to siste sesongene, men det føles som om han fortsatt har mye å gå på. Forster-Caskey har en mengde ungdomslandskamper for England, og i sommer fikk han mye spilletid for Englands U21-landslag da de gikk på trynet i EM.

Dersom Hughton klarer bli enig med seg selv om hvem han skal bruke sentralt på banen, får han et nytt dilemma når han kommer til vingene. På høyresiden var det ingen fast spiller forrige sesong, men Inigo Calderon fikk flest muligheter der utover sesongen. Han vil nok være aktuell for den plassen denne sesongen også, men vil få konkurranse av supertalentet Solomon March. Den 21 år gamle vingen har blitt spådd en stor fremtid i Brighton, etter at han ble hentet fra naboklubben Lewes i 2011. Han har fantastisk tekniske ferdigheter og innehar en imponerende hurtighet. Problemet til March har vært en endeløs rekke med skader. Dersom March klarer holde seg skadefri en hel sesong, kan han fort bli en av Championships store spillere.

På motsatt side av banen var det heller ingen faste spillere forrige sesong, selv om både Sam Baldock og Kazenga LuaLua fikk en heftig dose spilletid på venstresiden. De kommer nok til å kjempe om den plassen i høst også, men spørsmålet er om de er gode nok defensivt til å spille på vingen i en 4-4-2 formasjon. For deres del vil det absolutt være bedre om Hughton velger å gå for en 4-3-3 formasjon. Det samme gjelder for den spanske floppen Adrián Colunga, som i vår ble leid ut til Granada i Spania. Colunga har blitt linket til diverse spanske klubber i hele sommer, men dersom han blir værende skal man ikke se bort fra at han kan få litt spilletid på kanten han også.

Angrep

På topp skal Tomer Hemed være den reddende engelen som endelig skal få supporterne til å glemme Leonardo Ulloa. Forrige sesong hentet man inn Chris O´Grady som en av spillerne som skulle fylle tomrommet på topp, men det sa seg egentlig selv at det aldri kom til å bli noen suksess. O´Grady har vært i elleve klubber før han kom til Brighton i fjor sommer, men bare to ganger har han scoret mer enn ti ligamål i én sesong. Forrige sesong scoret han bare ett mål i ligaen, og han bør levere mye bedre denne sesongen dersom han skal ha håp om spilletid i år.

Hemed har allerede vist at han kan levere varene i øverste divisjon i Spania, som for eksempel da han scoret to mål mot både Malaga og Valencia så sent som i januar i år. Med sin sterke kropp er han god til å holde på ballen, samtidig som han kan være flink både med føttene og hodet når det kommer til avslutninger. Det eneste som uroer meg med Hemed er at han sjeldent har scoret mer enn ti mål på én sesong, og det er det ventet at han skal klare denne sesongen. Dersom Brighton skal kunne kjempe helt oppe i riktig ende av tabellen bør én av spissene helst score minst tjue mål, og for å få til det må den israelske spissen prestere over evne.

Sam Baldock har blitt brukt mye på kanten hos Brighton, men er mer enn god nok for å spille på topp også. Han ble toppscorer i League One i sesongen 2013/14 da han spilte for Bristol City, og var oppe i tosifret antall scoringer i den foregående sesongen i Championship. Forrige sesong viste den kjappe og lave 26-åringen at han også har en meget habil skuddfot, selv om det bare ble tre scoringer. I sommer har Hughton også sikret seg det finske fyrtårnet Vahid Hambo, samtidig som han har hentet den skotske spissen Jack Harper fra Real Madrids ungdomsavdeling. Det er uvisst om de to sistnevnte vil få mye tillit denne sesongen, men de blir i hvert fall interessante å følge med på.

Trener

Chris Hughton er en luring. Han spilte fotball for London-klubbene Tottenham Hotspur, Brentford og West Ham United, og fikk samlet sammen over 50 landskamper for Irland. Han var en dyktig back, og har lenge blitt sett på som en av de bedre backene som noensinne har spilt for Tottenham. Etter han la skoene på hyllen i 1993 valgte han å prøve seg innenfor treneryrket. Der fikk han jobb hos sin tidligere arbeidsgiver Tottenham og der skulle han være de neste fjorten årene. På den tiden har han jobbet under nesten et dusin managere, og ved enkelte anledninger hadde han til og med fått prøve seg som midlertidig manager. Da Martin Jol kom til Tottenham hadde han Hughton som assistent, men begge to måtte forlate White Hart Lane høsten 2007.

Hughton reiste da nordover til Newcastle, hvor han hadde fått jobben som førstelagstrener for byens stolthet, Newcastle United. De første årene i sin nye jobb ble turbulente for å si det mildt. Stadige endringer av managere førte til at Hughton flere ganger måtte prøve seg som midlertidig manager, og etter nedrykket i 2009 fikk han jobben på permanent basis. Det viste seg å bli Hughtons gjennombrudd som manager etter at han ledet Newcastle tilbake i Premier League på første forsøk, samtidig som de gikk hele sesongen uten å tape på hjemmebane. I Premier League fikk han dog bare et par måneder i sjefsstolen før han overraskende fikk sparken, til både spillere og supporteres store forargelse.

Hughton tok da turen videre til Birmingham City, og der ledet han blåtrøyene til play-off i sin første sesong på St Andrews. Denne imponerende prestasjonen førte til at han fikk jobben som manager for Norwich City etter at de hadde mistet Paul Lambert til Aston Villa. Hughton hadde en ny god debutsesong på Carrow Road, og ledet gultrøyene til en 11. plass på tabellen i sesongen 2012/13. Den neste sesongen startet nedturen for Hughton, og både dårlige resultater og kjedelig fotball førte til at han måtte forlate klubben i april 2014.

Den rutinerte sjefen tok seg da et halvt år fri fra manageryrket, før han takket ja til Brighton & Hove Albions tilbud på nyttårsaften forrige sesong. Etter en brukbar start på jobben med et par seire i både januar og februar, ble det noen dårlige måneder før sesongslutt. Brighton gikk av banen uten seier i samtlige av deres syv siste kamper, og man må helt tilbake til 3. mars for å finne forrige gang The Seagulls scoret mer enn ett mål i én kamp. Dersom Hughton ikke klarer snu formpilen fra august av, skal man ikke se bort fra at han kan bli et av de første managerofrene denne høsten.

Overganger

Det ser lysere ut på overgangsfronten for Brighton enn det gjorde på samme tiden i fjor. Den gang slet man veldig med å erstatte viktige Matt Upson og Leonardo Ulloa. Nå har man endelig fått inn mannen som skal sikre målene fremover på banen i Tomer Hemed, mens man har fått inn to rene backer som skal skape trygghet bakover på banen. Etter min mening bør Brighton sikre seg én ny midtstopper som kan gi Gordon Greer og Lewis Dunk konkurranse på stopperplass, og én ving og muligens én spiss. Dersom de får det på plass før vinduet stenger, skal Seagulls-fansen ha god grunn til å være fornøyd med sommerens overganger.

Overgangsoversikt:

Inn:
Joe Ward (Chelmsford)
Liam Rosenior (Hull City)
Tomer Hemed (Almeria)
Sanmi Maenpaa (VVV Venlo)
Vahid Hambo (FC Inter)
Jack Harper (Real Madrid)

Ut:
George Cole (Kontrakt utløpt)
Cam Wiltshire (Kontrakt utløpt)
Jimmy Muitt (Kontrakt utløpt)
Shamir Fenelon (Crawley Town)
Paddy McCourt (Luton Town)
Aaron Hughes (Melbourne City)
Christian Walton (Lån til Bury) 

Treningskamper:
11.juli: Meyrin – Brighton & Hove Albion 1-6 (Hemed, Ince, Bruno, Starkey, Tilley, O´Grady)
18.juli: Lewes – Brighton & Hove Albion 0-0
22.juli: Crawley Town – Brighton & Hove Albion 0-3 (Stephens, Kayal, Hemed)
26.juli: Aberdeen – Brighton & Hove Albion 1-0
29.juli: Gillingham Town – Brighton & Hove Albion
2.august: Brighton & Hove Albion – Sevilla

Styrker/Svakheter

Pluss
:
+ Har flere meget sterke sentrale midtbanespillere.
+ Har én av ligaens mest ettertraktede midtstoppere i Lewis Dunk
+ God bredde fremover på banen. Gjør det mulig for manager Hughton å være fleksibel med tanke på hva slags formasjoner han ønsker å benytte seg av.

Minus:
– Tomer Hemed kan være redningen på topp, men dersom han ikke slår til ser det skralt ut for Brighton med tanke på hvem som skal score målene. Forrige sesong ble innleide Joao Teixeira toppscorer med seks mål. En toppscorer bør ha flere scoringer dersom klubben skal kunne gjøre det bra i Championship.
– Liten dekning i forsvar kan by på store problemer dersom de får spillere skadet eller suspendert.
– Stort forventningspress. I flere sesonger så Brighton ut til å være på vei mot Premier League, men har i det siste tatt flere steg tilbake. Det har likevel ikke fansen gjort, noe som kan føre til et stort press på Hughton & Co dersom resultatene uteblir i høst.

Vurdering:
Brighton & Hove Albion var et imponerende skue under Gus Poyets ledelse, og delvis under Oscar Garcia. Forrige sesong var de likevel ikke til å kjenne igjen. Troppen ble klart svekket under sommerens overgangsvindu, og prestasjonene var kjedelige og ga lite poeng. Sami Hyypiä mislyktes med sin filosofi i fjør høst, og nå gjenstår det å se om Chris Hughton kan lykkes med sin denne sesongen. Det var enkelte positive tegn å se i Hughtons første måneder på sørkysten, men de siste månedene var begredelige. Dersom Hughton kan få laget til å sprudle offensivt denne sesongen, ser jeg ikke bort fra at han kan gjøre mitt tips til skamme. Dessverre sliter jeg litt med å se hvordan Brighton plutselig skal få ting til å klaffe fremover, når jeg har vårsesongen friskt i minnet. Derfor har jeg valgt å plassere Brighton i bunnen av tabellen.

 

Tips: 18. plass

About The Author

Leave a Reply