Klubbinfo
Lagnavn: Hull City Association Football Club
Kallenavn: The Tigers
Stiftet: 1904
Hjemmebane: KC Stadium (25,450)
Eier: Assem Allam
Tabellplassering i fjor: 18. plass i Premier League
Tabelltips forrige sesong: Spilte ikke i Championship

Vurdert av: Eirik Aase

Etter to sesonger i Premier League måtte Hull City ta den tunge turen ned til Championship igjen i år. I den første sesongen etter opprykket fra Championship klemte Hull til med en fin 16. plass på tabellen, samtidig som de endte opp som tapende finalister i FA Cupen. Det resulterte i at Hull fikk prøve seg i Europa i fjor høst, men det ble ingen suksess. Etter først å ha sneglet seg videre mot den slovakiske klubben AS Trencin, røk de ut på bortemålsregelen mot den belgiske klubben Lokeren. Derfor var drømmen om å erobre kontinentet knust allerede før moroa begynte, men nå fikk man i hvert fall fokusere fullt og helt på ligaen.

Dessverre virket det ikke som om det heller hjalp noe særlig, selv om Hull viste at de kunne være vanskelige å slå i sesongstarten. Bare to av de ni første kampene endte med tap, men senere på høsten ble det fryktelig tungt for Hull-fansen. Fra midten av oktober og frem til julaften vant man ikke en eneste kamp, noe som førte til at man måtte feire jul under streken.

Etter seire både på Boxing Day og første nyttårsdag klarte tigrene komme seg opp på riktig side av streken, og frem til sesongslutt kjempet man desperat for å klare holde seg oppe. Både i FA Cupen og i ligacupen røk man ut på første forsøk, noe som ga enda mer arbeidsro for Steve Bruce. I slutten av april vant Hull først borte mot Crystal Palace, før Liverpool ble slått på KC Stadium et par dager senere. Plutselig virket det sannsynlig at man skulle klare holde seg, men en forferdelig avslutning på sesongen ødela det håpet.

I de tre påfølgende kampene ble det tap mot Arsenal, Burnley og Tottenham, noe som førte til at man var avhengig av å slå Manchester United i sesongens siste kamp, samtidig som man behøvde hjelp fra andre klubber. Hull leverte en bra kamp hjemme mot Manchester United, og bare én god Victor Valdes i mål sørget for at kampen endte uavgjort 0-0. Resultatet viste seg å ha liten betydning, ettersom Newcastle United som lå like over Hull før runden vant sin kamp. Nedrykket ble derfor bekreftet, og i den påfølgende sommeren har det vært mye rot både i og rundt klubben.

Navneskiftet fra Hull City til Hull Tigers har vært mye omdiskutert, og tidligere i sommer ble det nok en gang tatt en avgjørelse fra høyere hold vedrørende om eier Assem Allam skulle få lov til å skifte klubbens navn. Nok en gang ble det heldigvis bestemt at klubben fortsatt skulle hete Hull City, og det er strengt tatt det eneste Hull-fansen har kunnet juble over i sommer.

Steve Bruce har nemlig virket sur og bitter hele sommeren, og flere ganger har det versert rykter om at han har vurdert å trekke seg fordi han ikke har fått muligheten til å bruke penger på å forsterke laget. Det kan godt tenkes at det faktisk er noe i ryktene, ettersom Hull ikke har vært veldig aktive når det kommer til å hente spillere. Når det gjelder spillere ut av stadionporten har det derimot vært mye aktivitet. Viktige brikker som Robbie Brady og James Chester har forlatt klubben, sammen med spillere som Paul McShane, Tom Ince, Stephen Quinn,Maynor Figueroa og Liam Rosenior. Alle spillere som kunne ha gjort en god jobb i Championship. Nå har Hull bare fem spillere igjen fra troppen som var med på å rykke opp i sesongen 2012/13, og det er stor usikkerhet rundt hva klubben kan få til når sesongen starter.

Keeper

Steve Harper har forlatt klubben, noe som gjør at Hull står igjen med Allan McGregor og Eldin Jakupovic som burvoktere denne sesongen. Allan McGregor har nå blitt 33 år gammel og fikk 26 kamper fra start i Premier League forrige sesong. McGregor kom til klubben i 2013 og har fått totalt 59 kamper i Hull-drakten. Den tidligere Rangers-keeperen var med på å vinne den Premier League i Skottland ved tre anledninger med Glasgow-klubben, før han valgte å søke lykken i tyrkisk fotball. McGregor har fått 33 kamper for det skotske landslaget, og hans rutine vil komme godt med i det som kan bli en tøff sesong.

Skulle McGregor bli skadet eller være helt ute av form, vil Eldin Jakupovic kunne bidra. Den sveitsiske målvakten ble hentet foran opprykkssesongen i 2012, men har ikke klart å bli noe førstevalg mellom stengene. Den 30 år gamle målvakten har blant annet blitt leid ut til Leyton Orient siden han ankom balløya, og forrige sesong fikk han 2 kamper fra start i Premier League. Jakupovic har vært innom flere sveitsiske toppklubber, men landslaget har han holdt seg unna en stund. Målvakten som føler seg bosnisk på innsiden sa nei til landslagsspill etter å ha debutert på den internasjonale scenen, men skal ha endret syn på det nå. Det spørs likevel om han kommer til få en ny sjanse på landslaget før han legger opp.

Forsvar

Under to uker før sesongen sparkes i gang kom nyheten om at midtstopper James Chester hadde blitt solgt til Premier League-klubben West Bromwich Albion for nærmere £8m. En mer enn akseptabel pris, men likevel et hardt slag før sesongen starter. Salget av Chester gir for øvrig grunn til å tro at Steve Bruce vil satse mer på en vanlig 4-4-2 formasjon denne sesongen enn det han har gjort tidligere. Dersom det blir en realitet har han i hvert fall et meget habilt stopperpar tilgjengelig. Curtis Davies og Michael Dawson holder høy klasse, og vil definitivt levere varene dersom de får spille sammen. I en treningskamp mot Hannover 96 i sommer fungerte de bra i lag, og deres hodestyrke og forholdsvis gode kontroll med ballen i føttene kan komme godt med denne sesongen.

Curtis Davies kjenner de fleste som følger Championship godt fra før av. Han ble hentet til Hull fra Birmingham City etter de rykket opp til Premier League, og i sin første sesong på KC Stadium var han involvert i nesten samtlige kamper. Forrige sesong var han ikke alltid like bra, og hele vårsesongen røk på grunn av en skade. Nå håper Hull-fansen at Davies skal finne tilbake til den samme formen som han hadde i Birmingham City før han gikk til Hull. Da scoret han 11 mål i løpet av to sesonger, og det er ganske imponerende av en midtstopper.

Michael Dawson skal nå spille Championship-fotball for første gang siden sesongen 2004/05. Den gangen spilte han for Nottingham Forest, men senere den sesongen ble han hentet av Tottenham Hotspur. Der fulgte det nesten ti sesonger med Premier League-fotball, og i tillegg har han fått lov til å spille Champions League-fotball. Dawson har hatt en stor karriere som blant annet inkluderer landskamper for England, men jeg tviler på at han har vært borti tøffere utfordringer enn det han skal prøve å mestre denne sesongen. Uansett blir det herlig å se den 31 år gamle midtstopperen på neste øverste nivå igjen. Skulle det være behov for en tredje midtstopper, eller skulle det dukke opp en skade på Davies eller Dawson, vil Alex Bruce og Harry Maguire kunne komme inn. 30 år gamle Alex Bruce er sønn av manager Steve Bruce, og har fått rikelig med spilletid i tre strake sesonger. Harry Maguire ble hentet fra Sheffield United i fjor sommer. Han hadde lenge blitt linket til Premier League-klubber, men ble ingen suksess etter overgangen til Hull. Han fikk knapt prøve seg i tigerdrakten, og ble etterhvert sendt ut på lån til Wigan Athletic. Nå er han tilbake igjen og er fast bestemt på å bevise at han har noe å bidra med på dette Hull-laget. Maguire har for øvrig spilt på midtbanen tidligere i karrieren, og der har han også fått prøve seg litt i sommer også.

Dersom Bruce velger å gå for en forsvarsfirer, vil jeg tro at Ryan Taylor vil få mulighet på høyrebacken. Den 30 år gamle backen som kan spille overalt på midtbanen, ble hentet til klubben etter at hans kontrakt med Newcastle United gikk ut i år. Taylor ble hentet til Tyneside fra Wigan Athletic i 2009, og har hatt to gode sesonger for de sorte og hvite. Dessverre ble det bare to gode sesonger, ettersom skader har ødelagt alt for mye for Taylor. I fjor høst gjorde han comeback i en cupkamp mot Manchester City, etter å ha vært ute med skade i 26 måneder. Det spørs om ikke Hull bør pakke sin nysignering inn i bobleplast mellom kampene denne sesongen. Skulle Taylor pådra seg en skade igjen, vil Brian Lenihan kunne steppe inn. Den 21 år gamle høyrebacken ble hentet fra Cork i fjor sommer, men fikk ikke noe spilletid forrige sesong. I sommer har han fått vise seg frem under sesongoppkjøringen, og vi vil nok få se mer til den irske U21-landslagsspilleren denne sesongen.

På motsatt back finner vi en av Hulls mest spennende spillere. Andrew Robertson gjorde sitt navn kjent med en rekke imponerende kamper på venstresiden til Hull i Premier League forrige sesong. Han ble hentet fra Dundee United i fjor sommer, og allerede i august i fjor høst ble han kåret til klubbens beste spiller. Hans gode tekniske ferdigheter og farlige innlegg gjør han til en viktig bidragsyter i det offensive spillet, og jeg blir ikke overrasket om 21-åringen blir en profil i Championship denne sesongen. Robertson har etterhvert etablert seg på det skotske landslaget, og i november scoret han Skottlands eneste mål da de tapte 1-3 mot England på Wembley. Bak Robertson på laget er det for øyeblikket tynt, men Conor Townsend vil være klar for å bidra. Han har gått gradene i klubbens akademi, og var på lån hos Dundee United og Scunthorpe United forrige sesong.

Midtbane

Med tidligere Tottenham Hotspur-spiller Jake Livermores fremtid fremdeles usikker, er det opp til andre å løfte spillet sentralt på midtbanen. Livermore har ikke vært med klubben i sommer, og har istedenfor fått tid til å søke hjelp etter å ha blitt suspendert etter å ha testet positivt for kokain. En annen tidligere Tottenham-spiller som derfor får ekstra mye ansvar er Tom Huddlestone. Den 28 år gamle midtbanekrigeren har tidligere spilt Championship-fotball med Derby County og Wolverhampton Wanderers, men siden 2006 har han bare spilt i Premier League. Nå skal mannen med det kanonharde skuddet gjøre livet surt for målvakter rundt om i Championship, med spesielt målfarlig er han ikke. I sesongen 2013/14 feiret han en scoring med å klippe seg, ettersom han to og et halvt år tidligere hadde lovet å ikke klippe seg før han scoret igjen. Forrige sesong ble det ingen scoringer på Huddlestone, men det blir det garantert denne sesongen.

En annen mann som blir viktig for Hull er David Meyler. Mannen som tidligere har havnet i klammeri med Alan Pardew under en kamp mot Newcastle United, kommer til å levere fantastiske bidrag på midtbanen takket være hans oppofrende spillestil og harde jobbing. Den tøffe Cork-gutten har vært fast på laget siden han først kom på lån til klubben i 2012, og viste i opprykkssesongen at han har mye å fare med i Championship. Mohamed Diamé er derimot et ukjent kort i Championship, men jeg føler meg trygg på at han kommer til å passe fint inn. Den knallharde midtbanekrigeren har en fortid i både West Ham United og Wigan Athletic, og dersom man skal bedømme han på hans prestasjoner i de klubbene, er jeg ikke i tvil om at han vil takle overgangen til Championship fint. I sommer har han derimot vært ute med skade, og det er vanskelig å si hvor mye vi vil se av han i starten av sesongen.

På vingene har Hull to interessante spillere som man kan glede seg til å se i aksjon. Ahmed Elmohamady husker nok mange igjen fra forrige gang Hull var nede, og i Premier League har han gjort sakene sine bra. Forrige sesong spilte han samtlige kamper for Hull på øverste nivå, og på de kampene scoret han to mål og hadde fem målgivende pasninger. Hans energiske spillestil og herlige løp på høyresiden til Hull gjorde han lett å bli glad i, og kanskje kan han gjøre det enda bedre denne sesongen dersom han får mer frihet fremover på banen.

I sommer har Hull samtidig hentet inn den talentfulle vingen Sam Clucas fra Chesterfield. Etter å ikke ha blitt funnet god nok av tidligere storspiller Chris Sutton i Lincoln City valgte Clucas å reise ned til Spania for å bli med på Glenn Hoddles akademi i varmen. Etter det har han herjet for Hereford United, Mansfield Town og nå siste Chesterfield. Nå har han kommet seg helt opp til Championship, og det vil være en skikkelig eventyrhistorie dersom han skulle lykkes for Hull denne sesongen. I tillegg til disse to har man den meget dyktige Robert Snodgrass som ble hentet for en heftig sum i fjor sommer. Han ble skadet i debuten og har ikke spilt siden. Snodgrass er dessverre fortsatt ute, men er forhåpentligvis tilbake på banen senere i høst. Et mer ukjent kort som kan få sitt gjennombrudd denne sesongen er Calaum Jahraldo-Martin. Den 22 år gamle vingen var på lån hos den skotske klubben Alloa Athletic i vår, men er nå klar til å levere varene for Hull. Han har et herlig driv og kan passere motspillere ved hjelp av sine tekniske ferdigheter.

Angrep

Hvem skal score målene for Hull City, det er et veldig interessant spørsmål. Abel Hernandez, Nikica Jelavic og Dame N´Doye har alle blitt linket bort fra klubben i sommer, og Hull virker å være interesserte i å få de bort fra lønningsposen. Abel Hernandez ble hentet fra Palermo i fjor, men ble ingen hit på KC Stadium. I løpet av 25 kamper scoret han bare 4 mål for de oransje, og det virker sannsynlig at han forsvinner tilbake til Italia før vinduet stenger. Dame N´Doye har i hele sommer vært nær en overgang til tyrkisk fotball, men i motsetning til Hernandez syntes jeg han virket frisk i Premier League. Det ble 5 scoringer på 15 kamper for den tidligere København-spissen som ble hentet fra russisk fotball i januar.

Nikica Jelavic ble hentet fra Everton i januar i fjor, og har vist over tid at han kan levere varene i Premier League. Forrige sesong ble han toppscorer for Hull med 8 mål, og dersom de klarer beholde han denne sesongen, samtidig som han er motivert for spill, vil han fort kunne blande seg inn i kampen om toppscorertittelen i Championship. Sone Aluko ble hentet til Hull foran opprykkssesongen tilbake i 2012, og allerede i sin debutsesong viste han prov på imponerende ferdigheter. Hans herlige teknikk og driblinger var et imponerende skue, og totalt scoret han 8 mål den sesongen. I Premier League har det ikke blitt så mye spilletid som Aluko nok kunne tenkt seg, og det har også gått ut over antall scoringer. Forrige sesong ble det bare ett mål på den nigerianske landslagsspilleren.

Trener

Nede ved sidelinjen har Hull City en mann som mange har delte meninger om. Steve Bruce har lang fartstid i engelsk fotball, både som spiller og som manager. Selv om han hadde nærmere 350 kamper totalt for Gillingham og Norwich City, er det nok først og fremst hans tid i Manchester United han huskes best for. Bruce fikk over 300 ligakamper for de røde djevlene, og var en viktig spiller i starten av det som skulle vise seg å bli en fantastisk tid under Sir Alex Ferguson. I sin tid på Old Trafford var han med på å vinne Premier League tre ganger, FA Cupen to ganger og Cupvinnercupen én gang. Det var gode opplevelser og erfaringer han kunne ta med seg videre, selv om det ikke ble for mye å juble over hos Birmingham City og Sheffield United før han la opp.

Bruce startet sin managerkarriere i Sheffield United allerede før han la opp som spiller, og i sin første sesong ledet han The Blades til en 9. plass på nest øverste nivå. Etter sesongen forlot han klubben til fordel for Huddersfield Town. Etter en flott start med The Terriers, gikk det etterhvert bare nedover. De var med i toppen av tabellen på nest øverste nivå i første halvdel av hans debutsesong, men en dårlig avslutning på sesongen gjorde at de gikk glipp av play-off. Etter en dårlig start på den påfølgende sesongen ble han sparket fra klubben.

Deretter fulgte et par korte opphold hos Crystal Palace og Wigan Athletic, før Bruce fikk sitt gjennombrudd som manager med Birmingham City. Han ledet blåtrøyene fra 2001 til 2007, og på den tiden rykket han opp til Premier League to ganger, samtidig som det ble ett nedrykk. Etter mye frem og tilbake valgte Bruce å forlate klubben til fordel for Wigan Athletic igjen etter at han hadde rykket opp til Premier League med Birmingham våren 2007. Der unngikk han nedrykk i sin første sesong, før han sikret en 11. plass i den påfølgende sesongen. Nok en gang valgte Bruce å flytte på seg, og denne gangen var det Sunderland som ble hans neste stoppested.

Etter to sesonger hvor Sunderland havnet midt på tabellen, ble Bruce sparket noen måneder inn i sesongen 2011/12. Han gikk da arbeidsledig i over et halvt år før Hull City kom på banen. Tigrene ansatte Bruce sommeren 2012, og den avgjørelsen har vist seg å være gull verdt. I sin første sesong på KC Stadium ledet han Hull til et fantastisk opprykk til Premier League, og i løpet av sesongen viste han taktiske sider ved seg selv som i hvert fall ikke jeg visste at han hadde. I Premier League unngikk de nedrykk på første forsøk, samtidig som de klarte komme seg helt til finalen i FA Cupen. Der ble det dessverre tap mot Arsenal, men opplevelsen var likevel stor. Forrige sesong fikk Hull prøve seg i Europa som en følge av FA Cup-finalen, men både eventyret i Europa og sesongen ble en stor nedtur. I sommer har Bruce visstnok vært kritisk til klubbens ledelse på grunn av manglende pengebruk, og det blir interessant å se hva han kan få til med tigrene denne sesongen.

Overganger

I skrivende stund er Hull City muligens den største overgangstaperen i Championship. På grunn TV-avtalen i Premier League og fallskjermpenger, har flere klubber som har rykket ned de siste sesongene klart å mønstre et nesten like sterkt lag i Championship, som det de rykket ned fra Premier League med. Slik ser det likevel ikke ut til å gå med Hull City. De har allerede mistet nøkkelspillere som James Chester, Tom Ince og Robbie Brady, mens flere spillere som var sentrale i opprykkssesongen har forlatt klubben. Inn har man hentet en meget skadeutsatt Ryan Taylor, og en spennende og uprøvd ving i Sam Clucas. Det er ventet at flere gode spillere vil forlate klubben før vinduet stenger, og da er man avhengig av at Bruce får hentet inn nye nytt blod. Hvis ikke kan det bli en tøff sesong.

Overgangsoversikt:

Inn:
Ryan Taylor (Newcastle United)
Samuel Clucas (Chesterfield)

Ut:
Steve Harper (Kontrakt utløpt)
Maynor Figueroa (Kontrakt utløpt)
Joe Dudgeon (Kontrakt utløpt)
Johnny Margetts (Kontrakt utløpt)
Liam Rosenior (Brighton & Hove Albion)
Paul McShane og Stephen Quinn (Reading)
Mark Oxley (Hibernian)
Tom Ince (Derby County)
Yannick Sagbo (Umm Salam)
James Chester (West Brom)
Robbie Brady (Norwich City)

Treningskamper
17.juli: North Ferriby United – Hull City 1-2 (Luer, Bruce)
21.juli: Chesterfield – Hull City 1-3 (Jahraldo-Martin, Robertson, Maguire)
26.juli: Hannover – Hull City 0-0
29.juli: Al Ain – Hull City 0-4 (Elmohamady x2, Dawson, Jahraldo-Martin)
2.august: Sheffield United – Hull City 1-1 (Hernandez)

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Steve Bruce har rykket opp fra Championship flere ganger. Viktig erfaring å ha med seg.
+ Selv om man har mistet et par spillere, har man fortsatt flere dyktige spillere som holder høyt nivå i Championship.
+ Stopperparet Michael Dawson og Curtis Davies er et av de klart beste stopperparene i Championship denne sesongen.

Minus:
– Mye uro i sommer. Steve Bruce skal ha truet med å gi seg, mens flere viktige spillere har forlatt klubben.
– Mangler skikkelig dekning i alle posisjonene.
– Kommer ned fra Premier League med stort forventningspress, selv om troppen ikke ser meget bra ut per dags dato, og sommeren har vært alt annet enn bra.

Vurdering:

Det er utrolig vanskelig å spå hva som kommer til å skje med Hull City denne sesongen. De er på mange måter i samme situasjon som Queens Park Rangers var i for to år siden, hvor det hele sommeren ble snakket om hvilke spillere som kom til å forlate klubben. Den gangen ble QPR plassert på alt fra nedre halvdel til helt på toppen i diverse tabelltips, og det samme vil nok skje med Hull. Med Steve Bruce på sidelinjen og enkelte viktige spillere som holder høyt nivå, kan man ikke avskrive Hull i toppen denne sesongen. Samtidig kan man ikke glemme den turbulente sommeren, svekkingen av troppen og de manglende innkjøpene. Derfor har jeg endt opp med å plassere Hull utenfor play-off. Dersom de skal ha mulighet til å komme høyere på tabellen må man få en avklaring rundt spillerne som er på vei bort, samtidig som man får hentet inn flere dyktige spillere som er motiverte for å spille for klubben.

Tabelltips: 8. plass

About The Author

Leave a Reply