Skrevet av: Eirik Aase

 

Adama Diomande er klar for Hull City, men det er ingen selvfølge at han blir en hit på KC Stadium.

 

I løpet av sommeren har man sett flere nordmenn forlate Championship. Joshua King tok turen til AFC Bournemouth fra Blackburn Rovers, og dermed sto Lancashire-klubben uten nordmenn i troppen for første gang på lang tid. Alexander Tettey rykket opp med Norwich City, mens nordmennene i Cardiff City hadde forlatt ligaen for lengst. Igjen satt vi med en dyktig og skadeplaget Jonathan Parr, samt noen talentfulle unggutter som Sondre Tronstad i Huddersfield Town og Michael Crowe i Ipswich Town.

Derfor var gleden stor da det gikk rykter om at Hull City jaktet en ukjent utenlandsk spiss på selveste Deadline Day. Kunne det være Adama Diomande som skulle ta turen fra Stabæk, eller var det en eller annen gammel traver fra en eller annen sydlandsk liga som ville ankomme KC Stadium? Mot slutten av sommerens overgangsvindu ble det likevel bekreftet at det faktisk var Adama Diomande som skulle få lov til å slutte seg til en herlig tigertropp, men spørsmålet er hva han kan tilføre dette Hull-laget? Championship er en liga som har spist et hav av forskjellige norske spillere, og som egentlig bare Jonathan Parr og Alexander Tettey har mestret de siste sesongene.

I diverse medier er de norske ekspertene klare i sine vurderinger. Diomande har det som trengs for å lykkes hos klubben som spilte Premier League-fotball forrige sesong. Begrunnelsen? Jo, fordi han er sterk og jobber hardt. Det virker som om mange fortsatt er overbevist om at Championship bare er harde taklinger og tøffe dueller. Slik er det ikke lenger, selv om det må legges til at dommerstanden tillater mer enn i andre store ligaer.

Det er såpass mye penger involvert i dagens Championship at spillere som har prestert meget bra i ligaer som Eredivisie i Nederland og Primeira Liga i Portugal ser på Championship som et steg opp i karrieren. Dersom man ikke er god nok for Premier League, vil man fort velge Championship fremfor store og annerkjente klubber ute på kontinentet. Samtidig har man også rike utenlandske eiere som gjerne ansetter utenlandske hovedtrenere som igjen innfører en spillestil som baserer seg på ballbesittende fotball og lite “route one-football”.

Som du kanskje forstår kan man ikke spå om en spiller vil lykkes i Championship basert på om han er sterk og jobber hardt, selv om det selvsagt er en fordel i Championship, slik som det også er i de fleste andre ligaer i Nord-Europa. Jeg tror likevel at Diomande kan gjør det bra for Hull City denne sesongen ettersom hans hurtighet og gode avslutninger er såpass imponerende at det vil fungere bra på dette nivået også. Hans imponerende arbeidskapasitet vil nok skaffe han en del pluss i margen hos manager Steve Bruce på dager hvor ting kanskje butter litt imot.

Det er likevel to ting som gjør at jeg ønsker å roe ned forventningene folk her i Norge har til Adama Diomande i Championship. Det første er konkurransen om spissplassen. Steve Bruce har valgt å gå for en 4-4-2 formasjon i sesongstarten og det har gitt han god suksess. Derfor vil jeg tro at han vil fortsette med det utover høsten, og da har Diomande to konkurrenter om spissplassene. Abel Hernandez ble hentet for en rekordstor sum i fjor høst og selv om han ikke har satt fyr på KC Stadium er han en meget viktig mann på topp hos tigrene. Han er i skrivende stund toppscorer med to mål for Hull, og det blir vanskelig å danke den uruguayanske landslagsspissen ut av laget.

Chuba Akpom er en mann som Diomande derimot kan gi tøff kamp om plassen på laget, men 19 år gamle Akpom er heller ikke noen dårlig spiss. Akpom har blitt hentet på lån fra Arsenal og har i de første kampene vist mye positivt på topp for Steve Bruce & Co. Arsenal-spissen har allerede debutert for The Gunners i Premier League og er spådd en stor fremtid. Dersom han fortsetter med de fine tendensene som han har vist i sesongstarten, vil han bli vanskelig å holde ute av lagoppstillingen.

Som om ikke kampen om plassen på laget var tøff nok fra før, kan man aldri være sikker på at Hull City holder seg unna lånemarkedet når lånevinduet åpner onsdag 9.september. Jeg tror ikke det er veldig sannsynlig at Bruce leier inn en ny spiss så fremt de spissene Bruce har til rådighet holder seg skadefri, men det er likevel en annen ting som bør skrue ned forventningene til “Dio” et par hakk.

Siden Steve Bruce tok over som manager for Hull City har ingen Hull-spillere kommet opp i tosifret antall scoringer i løpet av én sesong. Da de rykket opp til Premier League i sesongen 2012/13 ble Robert Koren toppscorer med 9 mål, mens toppscoreren bare hadde 6 mål den påfølgende sesongen på øverste nivå. Forrige sesong hadde Nikica Jelavic 8 mål for oransjetrøyene, og det kan virke som om spissene ikke er særlig effektive under Bruces ledelse.

Forhåpentligvis endrer det seg med Adama Diomande på plass i klubben. Jeg krysser fingrene for at Holmlia-gutten lykkes på topp for Hull, og jeg har troen på at han har det som skal til for å bli en brukbar spiller for et opprykksjagende lag. Jeg vil likevel sende ut et ønske om at man skrur ned forventningsnivået et par hakk. Det er nemlig mye som skal klaffe for at “Dio” skal bli en hit i verdens herligste liga.

 

About The Author

Leave a Reply