Klubbinfo
Lagnavn: Rotherham United
Kallenavn: The Millers
Stiftet: 1925
Hjemmebane: New York Stadium (12,021)
Styreformann: Tony Stewart
Manager: Alan Stubbs
Tabellplassering i fjor: 21. plass
Tabelltips forrige sesong: 23.plass
Årets spiller forrige sesong: Lee Camp

 

Vurdert av: Eirik Aase (@eirikaase)

 

Sesongen 2016/17 ga oss mange vakre øyeblikk, men ikke mange kan måle seg med det som skjedde på Hampden Park i Glasgow 21. mai i år. Den skotske klubben Hibernian hadde ikke vunnet FA Cupen siden 1902, men det ble det en endring på da Rangers ble slått 3-2 etter et overtidsmål av forsvarsspiller David Gray. Seieren ble overskygget av en stygg banestorming like etter at sluttsignalet gikk, men det som skjedde etterpå var nærmest ubeskrivelig. Manager Alan Stubbs løftet pokalen over hodet til stor jubel fra de mange Hibs-supporterne som hadde funnet veien tilbake til tribunen. Sekunder senere ble “Sunshine on Leith” satt på over høytaleranlegget. Det var nok ikke et eneste hår på kroppen til Stubbs som ikke reiste seg når de grønnkledde supporterne testet ut stemmebåndene.

Etter sangen avsluttet kommentatoren på skotsk tv med følgende ord: “Let`s just hope they can keep hold of Alan Stubbs”. Dessverre for Hibs-fansen klarte de ikke det, ettersom Stubbs hadde ambisjoner om å prøve seg i engelsk fotball. Flere Championship-klubber var interesserte i hans tjenester, og derfor var det litt overraskende at han endte opp hos Rotherham United. En av favorittene til å rykke ned, og som samtidig er blant de med lavest budsjett og svakeste spillertropp. Ingen kan si at Stubbs ikke liker en utfordring.

Etter at The Millers rykket opp fra League One for to år siden, har de strengt tatt bare vært et bunnlag i Championship. Noen trodde at den lite karismatiske manageren Steve Evans skulle utrette underverker med Rotherham da de rykket opp, men slik gikk det ikke. Likevel skal han ha mye ros for at han klarte unngå nedrykk med Rotherham i sin første sesong i Championship. Forrige sesong så det ikke ut som om de skulle være like heldige, til tross for at laget hadde blitt betydelig forsterket i sommerens overgangsvindu.

Steve Evans startet sesongen som Rotherham-sjef, men forsvant til Yorkshire-rival Leeds United kort tid etterpå. I retur kom tidligere Leeds-sjef Neil Redfearn. Under Redfearns ledelse fikk man se et Rotherham-lag hvor spillerne ofte imponerte med god innsats, men hvor det skortet en del på alt annet. The Millers sank som et lodd mot bunnen av tabellen, og i begynnelsen av februar kunne ikke styreformann Tony Stewart gjøre noe annet enn å kvitte seg med sin manager.

På det tidspunktet lå Rotherham på nedrykksplass med tre poeng opp til trygg grunn. Samtlige lag i bunnen av tabellen så sterkere ut enn rødtrøyene, men Stewart hadde et ess i ermet. Inn ble den rutinerte ringreven Neil Warnock hentet. Fargeklatten uttalte tidlig at å unngå nedrykk med Rotherham ville være den tøffeste utfordringen så langt i hans managerkarriere, men du kan trygt si at han lyktes.

Fra slutten av februar og frem til slutten av april gikk The Millers elleve kamper på rad uten å tape. På et tidspunkt var de Championships store formlag, samtidig som flere av seirene kom mot ligaens desiderte topplag. Denne utrolige formen førte ikke bare til at de sikret plassen sin i Championship, men de gjorde det også med stor margin. Til tross for tap i de to siste kampene, endte de opp med en luke på hele ni poeng ned til nedrykk.

Warnocks kontrakt gikk ut etter sesongen, men klubben jobbet knallhardt for å forlenge avtalen. Dessverre for The Millers kom de aldri til enighet, noe som førte til at de måtte ut på en managerjakt hvor de endte opp med Alan Stubbs. Nå gjenstår det å se om Stubbs klarer bygge videre på den fantastiske jobben Warnock gjorde i vår.

Keeper

På siste dag av overgangsvinduet i fjor sommer ble Lee Camp hentet til klubben fra AFC Bournemouth. Den rutinerte burvokteren hadde tonnevis av erfaring fra Championship med lag som Nottingham Forest og Queens Park Rangers, og ga dermed litt trygghet i bakre rekker sammenlignet med sin kollega Adam Collin. Da Camp ble hentet var jeg ikke helt overbevist om at han var spilleren som kunne redde The Millers fra nedrykk, men utover i sesongen motbeviste han meg grundig. Han kommuniserte bra med forsvarsrekken, leverte mesterlige redninger og holdt flere ganger Rotherham inne i kamper som de burde ha tapt for lenge siden. Et godt bevis på hvor god Camp faktisk var forrige sesong, er at han stakk av med prisen for årets spiller i klubben, til tross for at The Millers hadde hele 71 baklengsmål.

På benken hadde Rotherham Adam Collin og Kelle Roos i første halvdel av sesongen, men de ble etter hvert erstattet av Alex Cairns og Paddy Kenny. Nå er ingen av disse fire spillerne i klubben lenger, og i skrivende stund er det bare unggutten Laurence Bilboe som er backup for Camp. Det vil derfor overraske meg veldig om ikke Stubbs henter inn en ny målvakt før overgangsvinduet stenger.

Forsvar

Under sin tid i skotsk fotball varierte Stubbs mellom å bruke en trebackslinje og en vanlig forsvarsfirer. Det er vanskelig å si hva han kommer til å foretrekke hos The Millers, men mest sannsynlig vil han variere litt. Det vil uansett være gode nyheter for midtstopperne på New York Stadium, for de er det mange av. Kirk Broadfoot fikk 32 kamper på stopperplass forrige sesong, og ingen medspillere var i nærheten av å få så mye tillit midt i forsvarsrekken. Mannen som én gang måtte til sykehus da et egg eksploderte i ansiktet på han etter han hadde varmet det opp i mikrobølgeovnen, leverte etter min mening sin beste sesong i Championship. Nå har han blitt 31 år gammel og fortsatt gjør han en del merkelige og ukonsentrerte feil med ball i føttene. Den typen feil som man ikke har råd til når man kjemper for å unngå nedrykk.

Richard Wood imponerte for Coventry City i deres første sesong i League One etter nedrykket fra Championship tilbake i 2012. Etter det ble han hentet til Charlton Athletic, før turen gikk videre til Rotherham i 2014. Verken i London eller Yorkshire har han klarte å beherske nivået, men kanskje kan han få en ny vår under Stubbs. Det var knyttet store forventninger til Tom Thorpe da han ankom klubben fra Manchester United i fjor sommer. Thorpe var kaptein da Manchester United vant FA Youth Cup i 2011, og det pleier være et godt bevis på at man har en del fotball i seg. Dessverre ble hans debutsesong på New York Stadium en stor nedtur. Thorpe fikk knapt spilletid i den røde drakten og ble senere leid ut til Bradford City.

Det allsidige fyrtårnet Greg Halford kom også til klubben i fjor sommer, og ble ikke overraskende brukt litt overalt på banen. For det meste av tiden kriget han sentralt på midtbanen, men også på høyrebacken og på stopperplass fikk han en del kamper. Da han spilte i Nottingham Forest ble han brukt som spiss ved et par anledninger, og det hender ofte at Halford blir flyttet fremover på banen i slutten av kamper dersom man trenger et mål. I januar ble klubbnomaden Aymen Belaid hentet til klubben. Midtstopperen som er bror av mer kjente Tijani Belaid, fikk et par kamper på slutten av sesongen. 27-åringen har blant annet spilt i Tunisia, Bulgaria, Tsjekkia og Frankrike i løpet av sin karriere.

På backene er det to menn som skiller seg ut. Joe Mattock var fast inventar på venstrebacken, og det vil overraske meg om han ikke er det denne sesongen også. Han fungerer bra som vanlig venstreback, men kanskje enda bedre i en mer offensiv rolle. Derfor tror jeg han kommer til å nyte mye spilletid under Stubbs. Mattock mangler litt på det defensive, men fremover på banen er han ofte et uromoment med sin arbeidsinnsats og presise innleggsfot. På motsatt back fikk Stephen Kelly mye tillit etter at han ble hentet i fjor høst. Den tidligere Tottenham-spilleren har bøttevis med erfaring og rikelig med landskamper for Irland.

Midtbane

Dersom du er på jakt etter en midtbanespiller som kriger som en viking, leser spillet bra og er meget dyktig i gjenvinningsfasen. Da trenger du ikke se lenger enn til Richard Smallwood. Rotherhams midtbanespiller har nå gjennomført to sesonger i Championship med The Millers, og av en eller annen grunn har fortsatt ingen større klubber hentet han. Dersom du ser en Rotherham-kamp kommer du raskt til å legge merke til midtbaneterrieren. Forrige sesong spilte han nesten alt av kamper, og det kommer han til å gjøre denne sesongen også.

Det blir interessant å se hvordan Stubbs vil komponere midtbanen. I Hibernian brukte han nesten aldri vinger, men fokuserte heller på det som skjedde sentralt på midtbanen. Han varierte ofte mellom en diamant på midtbanen, eller en sentral trio. Jeg følte meg trygg på at han kom til å gjøre det samme sør for grensen også, men signeringen av vingen Anthony Forde fra Walsall har gjort meg usikker. Forde imponerte på et Saddlers-lag som nesten rykket opp til Championship i vår. Kanskje blir Forde brukt i en annen rolle hos Rotherham? Uansett har ikke The Millers mange alternativer på vingene for øyeblikket. Danny Ward er en av få, men han kan også spille helt fremst på banen.

Ved siden av Smallwood sentralt på midtbanen vil uansett Lee Frecklington være en viktig mann. 30-åringen skrev under på en ny kontrakt med klubben i sommer, og sammen med nettopp Smallwood er han Rotherhams beste spiller. Millers-kapteinen står for den kreative biten på midtbanen og har en imponerende pasningsfot. Frecklington var med på å rykke opp til både League One og Championship med Rotherham, og har samtidig to opprykk til Championship med Peterborough United på CVen. Joe Newell kom med store bidrag fremover på banen forrige sesong og kan spille overalt på midtbanen, samt på backplass. 23-åringen er god på dødballer og sto for fem mål og seks målgivende pasninger. Chris Dawson kom fra Leeds United i januar, men fikk aldri muligheten i vår. Det spørs om han får flere sjanser i år.

Angrep

Matt Derbyshire og Leon Best kom begge med store bidrag for Rotherham i deres imponerende vårsesong, men ingen av de er igjen i klubben denne sesongen. Etter min mening er ikke det noe negativt for klubben, ettersom ingen av de to holder høyt Championship-nivå. En spiller som er mer spennende er Jonson Clarke-Harris. Det er en spiller som jeg fortsatt ikke har klart å bli helt klok på. Den 21 år gamle spissen ble hentet fra Oldham Athletic i 2014 og varierer enormt i prestasjonene. Han kan i enkelte kamper rive i stykker forsvar med sin styrke og kraftfulle avslutninger, før han kan være helt usynlig i neste kamp. Med et såpass høyt maksnivå som Clarke-Harris har, blir det spennende å se om han kan få en opptur med Stubbs som manager.

Som nevnt under midtbanekategorien pleier Danny Ward figurere en del på topp. Den tidligere Huddersfield Town-spilleren kan best beskrives som et fyrverkeri på banen. Han jobber utrettelig, holder aldri igjen i dueller og har et av de hardeste skuddene i ligaen. Selv om Ward mangler en del kvaliteter som man ønsker hos en spiller på Championship-nivå, er han likevel den typen spiller som man ønsker å ha på laget sitt. Hans innstilling og allsidighet er nok noe Stubbs kommer til å sette pris på, spesielt nå som det er ganske tynt på topp hos The Millers.

Trener

Alan Stubbs var jaktet av flere Championship-klubber i sommer, men det var til slutt Rotherham United som valgte å ta sjansen på han. Stubbs er kanskje best kjent for nordmenn som midtstopper hos Everton og Bolton Wanderers på 90- og 00-tallet, men har nå tatt steget ut i manageryrket. Etter at han la opp som spiller i 2008 begynte han å jobbe i Evertons støtteapparat. Han var interessert i jobben som manager hos storklubben fra Liverpool før Roberto Martinez ble ansatt, men fant etter hvert ut at han måtte bort fra klubben om han skulle prøve seg som manager.

Sommeren 2014 forlot han redet og søkte lykken nord for grensen. Den skotske storklubben Hibernian hadde rykket ned fra Premier League under Terry Butchers ledelse, og inn kom Stubbs som erstatter. I sin første sesong ledet han klubben til en andreplass i den skotske Championship, men der ble det tap mot Rangers i play-off. Forrige sesong ble det en tredjeplass på Hibs, og nok en gang ble det exit i play-off, denne gangen mot Falkirk. Skuffelsen fra ligaen ble likevel raskt glemt da Stubbs ledet klubben til triumf i FA Cupen.

Selv om Stubbs ikke lyktes med å ta Hibernian opp til Premier League, har han likevel fått mye ros for jobben han gjorde. Han bygget opp et nytt sterkt lag, samtidig som han fikk troen tilbake hos hardt prøvede supportere. Under Stubbs ledelse følte de at de kunne vinne mot hvem som helst, noe som ble bevist gjennom seieren i FA Cupen. Når det gjelder taktikk har Stubbs variert litt i sine to år som manager, men ofte har han fokusert mye på å vinne kampen sentralt på midtbanen, samtidig som backene skal bidra mye i det offensive spillet. Han har variert en del mellom 3-5-2 og 4-4-2 diamant, men det er ingen selvfølge at han kommer til å fortsette med det på New York Stadium.

Overganger

Under Steve Evans ble det nærmest en tradisjon å bytte ut store deler av troppen hver sesong. Den tradisjonen fortsetter i år, men det er egentlig ganske tilfeldig på grunn av kontrakter som har gått ut. Rotherham har ikke mye penger å bruke til overganger, men likevel er det ventet at de kommer til å knuse sin egen overgangsrekord i løpet av sommeren. Jeg forventer derfor at de kommer til å signere spillere for over ti millioner kroner før sesongen starter. Hvor de bør bruke disse pengene er en annen ting. I mine øyne er det helt klart spissplass som bør være hovedfokus, og det virker det som om Alan Stubbs også har forstått. En ny god midtstopper som kunne gått rett inn på laget bør også være på ønskelisten, samt en målvakt for å sikre dekning på keeperplassen.

Overgangsoversikt:

Inn:
Anthony Forde (Walsall)
Ut:
Alex Cairns (Fleetwood)
Matt Derbyshire (Omonia)
Paddy Kenny (Northampton)
Adam Collin (Notts County)
Emmanuel Ledesma (Frigitt)
Leon Best (Frigitt)
Jerome Thomas (Frigitt)
Luciano Becchio (Frigitt)
Frazer Richardson (Frigitt)
Paul Green (Frigitt)
Danny Collins (Frigitt)
Lewis Buxton (Frigitt)
Lloyd Doyley (Frigitt)

Rotherham United: 
9.juli: Parkgate – Rotherham 0-7 (Ward x3, Selvmål, Yates, Broadfoot, Prøvespiller)
12.juli: Miedz Legnica – Rotherham 1-2 (Yates, Smallwood)
15.juli: Gornik Zabrze – Rotherham
20.juli. Grimsby – Rotherham
23.juli: Rotherham – Sunderland
26.juli: Scunthorpe – Rotherham

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Har fått mye erfaring fra Championship og vet hva som trengs for å overleve i bunnen.
+ Har en spennende manager i Alan Stubbs som har fått mange lovord for jobben han gjorde med Hibernian.
+ Har en sterk sentral midtbane med Lee Frecklington og Richard Smallwood i spissen.

Minus:
– Hvem skal score målene? Mangler en skikkelig garantist for scoringer fremst på banen.
– Har en av de svakeste troppene i Championship.
– Svakt forsvar. Slapp inn 71 mål forrige sesong, til tross for at keeper ble årets spiller.

Vurdering:
Jeg er veldig spent på hva Alan Stubbs kan tilføre dette Rotherham-laget. Han gjorde en god jobb i Skottland, men likevel klarte han aldri rykke opp med storklubben Hibernian. Nå skal han forsøke å ta Rotherham et steg videre enn hvor de har vært de to siste sesongene, og det tror jeg kan bli en veldig vanskelig jobb. De har en svak tropp med få spillere som virkelig holder bra Championship-nivå, samtidig som de mangler målgarantister fremover på banen. Forsvarsfireren er ikke til å stole på, selv om jeg likte en del av det jeg så av Joe Mattock forrige sesong. Klarer Stubbs hente inn en dyktig spiss og en god stopper før overgangsvinduet stenger, tror jeg de kan unngå nedrykk. Frem til den tid ser jeg på The Millers som en klar nedrykksfavoritt, og derfor har jeg plassert de på en 22. plass.

Tabelltips: 22. plass

About The Author

Leave a Reply