Klubbinfo
Lagnavn: Bolton Wanderers Football Club
Kallenavn: The Trotters
Stiftet: 1874
Hjemmebane: Macron Stadium (28,723)
Styreformann: Ken Anderson
Manager: Phil Parkinson
Tabellplassering forrige sesong: 2.plass i League One.
Tabelltips forrige sesong: Spilte ikke i Championship
Årets spiller forrige sesong: David Wheater

Vurdert av: Eirik Aase

Sesongen 2015/16 blir stående igjen som et sort og mørkt hull i Bolton Wanderers historie. Ikke bare ble det nedrykk fra Championship, men måten det skjedde på var fælt å se på. På banen så The Trotters sjanseløse ut gang på gang, og det var ingenting å si på at de til slutt bare endte opp med å vinne fem kamper den sesongen. Tidligere Celtic-sjef Neil Lennon var manager frem til mars, men det var ingenting som tydet på at han ville klare snu den vonde trenden. Kanskje ikke så rart med tanke på alt som skjedde utenfor banen.

I desember 2015 ble nemlig Bolton ilagt et overgangsforbud av Football League. Klubben klarte ikke følge reglene for Financial Fair Play, ettersom de ikke klarte redegjøre for finansiering for de neste tolv månedene. Flere klubber har blitt straffet på samme måte siden Financial Fair Play ble innført, men det er vel ingen som har blitt straffet like lenge som Bolton. Hvittrøyene har nemlig fortsatt ikke kommet seg ut av overgangsforbudet, noe som har gjort manager Phil Parkinsons jobb vanskelig.

Da Parkinson ankom klubben i fjor sommer var han sikker på at overgangsforbudet ville bli fjernet innen kort tid, men det har ikke skjedd. Likevel klarte han skrape sammen et bra nok lag til å rykke opp på første forsøk. Det er en prestasjon som det står respekt av. Heldigvis for Bolton valgte spillere som Zach Clough og Josh Vela å fortsette på Macron Stadium etter nedrykket, selv om Rob Holding forståelig nok valgte å gå til Arsenal. Inn hentet man blant andre Mark Beevers som var klubbløs, mens Andrew Taylor kom på lån.

Overgangsforbudet hindrer ikke alle overganger, men setter klare restriksjoner for hvem man kan hente, og hvor mye man kan gi i lønn. Derfor er det bare klubbløse spillere eller lån som er aktuelle for Bolton. Heldigvis for Bolton-fansen virker det som om Parkinson treffer med nesten alt han foretar seg på overgangsmarkedet. Det aller meste klaffet for The Trotters i League One forrige sesong, og i siste serierunde sikret de seg opprykk til Championship med en 3-0 seier hjemme mot Peterborough United.

Nå venter en tøff sesong i Championship, og allerede nå kan man se en tynn Bolton-tropp. Så fremt overgangsforbudet ikke forsvinner med det første, er det nok ikke mange Bolton-supportere som har for store forventninger foran årets sesong.

Trener 

49 år gamle Phil Parkinson har tidligere lagt bak seg en lang spillerkarriere hvor han tilbrakte mange sesonger i både Bury og Reading. I 2003 la han skoene på hylla og den dag i dag blir han fortsatt sett på som en av de beste midtbanespillerne Reading har hatt. Like etter Parkinson la opp, valgte han å hoppe rett ut i manageryrket. Han prøvde først lykken i Colchester United, hvor han etter et par sesonger lyktes med å ta klubben opp til Championship. En nærmest utenkelig bragd med tanke på klubbens størrelse.

Parkinson valgte å forlate klubben sommeren etter opprykket, ettersom Hull City var interesserte i hans tjenester. Hull var også i Championship, og det valget skulle vise seg å være dårlig for Parkinson. Hull fikk det aldri helt til under hans ledelse, og det gikk ikke mange månedene før Parkinson ble stående uten jobb. Noen måneder senere valgte han å bli assistent manager under Alan Pardew i Charlton Athletic, før han tok over roret på The Valley da Pardew forlot klubben. Parkinson hadde flere sesonger med London-klubben i League One, men klarte ikke få rødtrøyene opp til Championship.

I 2011 fikk han sparken hos Charlton, og da gikk turen videre til Bradford City. Hos The Bantams fant Parkinson seg godt til rette. I sin andre sesong ledet han Bradford til ligacupfinale på Wembley, før han kronet sesongen med opprykk til League One. På tredje øverste nivå gjorde han Bradford til et solid topplag, men etter fire år på Valley Parade forlot han klubben til fordel for Bolton Wanderers i fjor sommer. I sin første sesong på Macron Stadium ledet han Bolton til opprykk, og nå skal han endelig få vise seg frem i Championship igjen for første gang siden 2006.

Spillestil

Phil Parkinson har lenge hatt et rykte på seg for å være veldig opptatt av at lagene hans skal spille en meget direkte fotball. Noen var kanskje spent på om han ville gjøre noe annerledes når han kom til Bolton, men slik ble det ikke. The Trotters kjørte på med direkte fotball fra Parkinson ankom klubben, og det har fungert helt optimalt.

Et område som Parkinson derimot har vist at han kan være fleksibel på, er det rent formasjonsmessige. Forrige sesong gikk han fra å ha tidvis suksess med en 4-2-3-1 formasjon, til å gjøre et bytte til den ganske så vanlige 3-5-2 formasjonen. Et litt risikabelt bytte midt i sesongen, men det viste seg å fungere bra. Parkinson forsøkte også noen andre system uten hell, men jevnt over traff han veldig bra med sine takiske manøvrer i League One. Det blir interessant å se hvordan Bolton kommer til å angripe Championship, men sannsynligvis fortsetter de i samme spor. Under sommerens sesongoppkjøring har det sett ut som om Parkinson kommer til å gå for en flat firer i backrekken. Det eneste som virker sikkert før sesongstart, er at det ikke blir tiki-taka takter fra dette Bolton-laget.

Keeperplass

Det hersker i skrivende stund en del usikkerhet rundt keeperplassen. Ben Amos som kanskje er den beste av Boltons fire målvakter, har på mange måter fått beskjed om å forlate klubben. Dette på grunn av hans høye lønn. Det betyr at kampen om å være førstekeeper mest sannsynlig står mellom Ben Alnwick og Mark Howard. Alnwick startet forrige sesong som andrevalg, men tok over stafettpinnen utover i sesongen da Howard ble skadet. Alnwick leverte strålende spill mellom stengene, og forble førstekeeper helt til han selv pådro seg en skade senere i sesongen. 30 år gamle Alnwick måtte da se Howard vokte buret på tampen av sesongen.

Howard er også 30 år gammel, og har bare spilt fire kamper i Championship tidligere. Det skjedde da han var hos Blackpool tilbake i 2011/12 sesongen. Han er med andre ord uprøvd på dette nivået, men har en del erfaring fra øverste nivå i skotsk fotball. Bak Howard og Alnwick følger det en aldri så liten underdog. 18 år gamle Jake Turner lusker bak i skyggen og blir av noen sett på som fremtiden på keeperplass hos The Trotters. Turner har ungdomslandskamper for England, og kanskje vil han få spilletid i Championship i år. Det vil uansett bli interessant å se hvem som får vokte buret i Boltons sesongåpning mot Leeds United.

Forsvaret

Det ser ut som om forsvarsrekken til Bolton blir noenlunde lik i Championship, som det vi fikk se i League One. Uansett om de stiller med to eller tre mann på stopperplass, er det i hvert fall ingen tvil om at Mark Beevers og David Wheater kommer til å spille. Beevers har tonnevis av erfaring fra opphold hos både Sheffield Wednesday og Millwall, og spesielt hos sistnevnte hadde han tidvis noen gode perioder i Championship. Han har nå rykket opp fra League One med både Wednesday og The Trotters, men har han det som trengs for å løfte dette Bolton-laget i Championship? Jeg er ikke helt sikker. Hans hodestyrke kommer uansett godt med i et lag ledet av Phil Parkinson.

Hodestyrke er også et stikkord for mannen som ble årets spiller for Bolton forrige sesong. David Wheater er en spiller som de fleste kjenner godt til, men som aldri helt levde opp til forventningene han hadde knyttet til seg for en del år siden. Wheater kom opp fra Middlesbroughs akademi og fikk sitt gjennombrudd i Premier League med rødtrøyene. I 2011 gikk han til Bolton, hvor karrieren tidvis bare har gått nedover i takt med hans skadehistorikk. Forrige sesong holdt han seg frisk og var én av spillerne som fikk mest spilletid. Ikke bare gjorde han en god jobb bakover på banen, men han leverte også varene på offensive dødballer. Wheater endte til slutt opp som toppscorer for The Trotters med hele ni(!) scoringer.

På venstrebacken hentet Bolton inn Andrew Taylor på lån fra Wigan Athletic i fjor sommer. I likhet med Wheater gikk også Taylor gradene i Middlesbroughs akademi, men siden 30-åringen forlot Nord-Øst England har han vært innom en rekke klubber. Taylor er en stødig back som man kan stole på defensivt, og har tidligere vist at han kan gjøre en jobb i Championship. Hans kontrakt med The Latics gikk ut etter sesongslutt og da gikk han permanent til Bolton.

På motsatt back fikk man se Lawrie Wilson spille en del frem til han ble skadet forrige sesong, mens Filipe Morais bekledde den rollen da de spilte i en 3-5-2 formasjon. Denne sesongen ser det ut som om det er Stephen Darby som skal være hvittrøyenes alternativ på høyresiden. Darby ankom klubben fra Bradford City i sommer, og det tidligere Liverpool-talentet skal nå endelig få prøve seg i Championship. Darby er kanskje ikke den backen som stjeler mest oppmerksomhet, men er den typen som nesten alltid leverer stabilt gode prestasjoner. 28-åringen fikk prøve seg i både Premier League og Championship League for Liverpool da han var ung, men har siden den gang bare spilt i League One og League Two.

Bredden i Bolton-forsvaret er for øyeblikket brukbar. Spillere som tidligere Real Madrid-spiller Derik Osede og tidligere Charlton Athletic-spiller Dorian Dervite vet hva dette nivået innebærer, og er fullt kapable til å steppe inn på stopperplass når det er behov for det. På høyrebacken har man fått inn Mark Little som konkurrent til nyankomne Stephen Darby, og spesielt hurtige Little har mye erfaring fra dette nivået.

Midtbanen

Midtveis i forrige sesong fikk Bolton Wanderers en dyktig spiller på plass fra Tyrkia. Tidligere Reading-spiller Jem Karacan hadde forsøkt å leve ut drømmen som Galatasaray-spiller, uten å lykkes. Derfor returnerte han til engelsk fotball hvor Bolton stod klare med åpne armer. Karacan fikk ikke bidratt mye for The Trotters på våren, men jeg er sikker på at han kan komme til å spille en viktig rolle for hvittrøyene denne sesongen.

Sammen med spillere som Darren Pratley og Josh Vela kommer Bolton til å ha en sentral midtbane som kan gi de fleste lag i Championship tøff motstand. Kaptein Pratley var sterkt ønsket av Queens Park Rangers i fjor sommer, men fortsatte på Macron Stadium. Dessverre ble han skadet midtveis i sesongen, men er nå tilbake for fullt. Pratley viste seg ikke bare som en hardtarbeidende og tøff kriger de siste sesongene i Championship, men også en mann som kan finne på smarte ting foran mål.

Josh Vela var en spiller jeg var sikker på kom til å forlate klubben da de rykket ned, ettersom det er liten tvil om at han sammen med Zach Clough var de spillerne med soleklart størst potensial i klubben på det tidspunktet. Heldigvis for Bolton fortsatte Vela i klubben han har vært i siden han var ni år gammel, og i opprykkssesongen var han på banen i hver eneste ligakamp. I sin rolle mellom midtbanen og spissen trives han godt, og hans energiske spillestil gjør at han ofte vinner ballen i farlige posisjoner. Sammen med David Wheater og Zach Clough ble han toppscorer med ni mål forrige sesong.

Bak Vela, Pratley og Karacan ser det for øyeblikket tynt ut sentralt på banen, men jeg ser ikke bort fra at akademiproduktet Alex Perry kommer til å få litt spilletid denne sesongen. Ut på vingene er det større konkurranse om plassene. Filipe Morais er mannen mange gleder seg til å se i Championship for dette Bolton-laget, men han vil få tøff kamp om sin posisjon. Høyrevingen serverte så mange lekre målgivende pasninger forrige sesong at han nå bare går under navnet “postmannen” på Macron Stadium. Morais skrev under på en ny kontrakt i sommer, og jeg er spent på om han vil klare ta med seg formen fra i vår opp til Championship. Dette er tross alt et nivå han ikke har spilt på før.

Sammy Ameobi tok store steg for Bolton da han var på lån fra Newcastle United forrige sesong, og i sommer ble han enig med Bolton om en permanent kontrakt da hans avtale med Newcastle gikk ut. Ameobi klarte endelig vise seg fra sin gode side i store deler av kamper, noe han hadde slitt med før. Sammen med Will Buckley tror jeg han kan finne på mye bra for hvittrøyene i Championship denne sesongen. Buckley var helt enorm for Brighton & Hove Albion for et par sesonger siden, men etter han gikk til Sunderland har det stoppet helt opp. I sommer kom Buckley gratis til Bolton, og det virker som om han er skikkelig innstilt på å finne tilbake til gamle takter. I bakhånd har man Chris Taylor som backup, men den tidligere Millwall og Blackburn Rovers-vingen har dessverre ikke fått det til på Macron Stadium.

Angrepet

På topp hos Wanderers finner vi en meget omdiskutert type. Gary Madine er på ingen måter det vi kan kalle for mors beste barn. Den høyreiste spissen har flere ganger vært på kant med loven, og har tidligere måttet sone fengselsstraff på grunn av vold. På banen har jeg alltid hatt litt sansen for Madine, grunnet hans ferdigheter som oppspillspunkt. Bruker man Madine riktig, har man en brukbar spiss på laget. Noen målmaskin er han dessverre ikke, og jeg er redd for at Madine kommer til å falle gjennom i Championship igjen, slik som han har gjort tidligere. Når det er sagt har Madine nå en gyllen mulighet til å få det til på dette nivået, ettersom manager Phil Parkinson vet nøyaktig hvordan man skal få det beste ut av han.

I tillegg til Madine har man Adam Le Fondre på bok. Måltyven kjennes nok best for sin tid i Reading, men har de siste sesongen havnet i kulden hos klubber som Cardiff City, Wigan Athletic og Wolverhampton Wanderers. Det har vært trist å se en så god spiller forsvinne ut av rampelyset, men hos The Trotters fungerer han bra. Le Fondre er den spisstypen som man ikke kan ha alene på topp, men som fungerer perfekt når han har andre rundt seg til å frigjøre rom. Foran mål er han dødelig effektiv, og dersom han brukes riktig er han mer enn god nok for Championship. I tillegg til Madine og Le Fondre kan også unge Connor Hall få vise seg frem i år. Talentet har vist seg frem i sommer, og hans styrke og energiske spillestil kan komme godt med for hvittrøyene. Adam Armstrong har kommet på lån fra Newcastle United og er en spennende spiller å følge med på. Han har tidligere herjet i League One, men slet litt i Championship med Barnsley forrige sesong.

Overganger

Overgangsforbudet har lagt klare restriksjoner på hva Phil Parkinson kan foreta seg på overgangsmarkedet denne sommeren. Ny kontrakt for Filip Morais står for øyeblikket som en av de viktigste signeringene, mens Will Buckley og Sammy Ameobi er spillere som kan utgjøre en forskjell på dette nivået. Jeg synes Bolton har gjort et bra sommervindu så langt. Samtidig har jeg ikke store forventninger når det kommer til overganger med tanke på tingenes tilstand i klubben.

Overgangsoversikt:

Inn:
Mark Little (Bristol City), Stephen Darby (Bradford), Adam Le Fondre (Cardiff City), Andrew Taylor (Wigan Athletic), Will Buckley (Sunderland), Sammy Ameobi (Newcastle), Adam Armstrong (Lån fra Newcastle)

Ut:
Lewis Buxton, Max Clayton, Mark Davies, Will Jaaskelainen, Dean Moxey, George Newell, Liam Trotter, Reece Wabara, Tom Walker, Lawrie Wilson, Jay Spearing (Alle frigitt), Jamie Proctor (Rotherham)

Treningskamper
8.juli: Chorley – Bolton Wanderers 2-3 (Brockbank x2, White)
11.juli: Arbroath – Bolton Wanderers 1-2 (Le Fondre, Selvmål)
18.juli: AFC Fylde – Bolton Wanderers 0-0
22.juli: Fleetwood Town – Bolton Wanderers 2-0
25.juli: Stockport County – Bolton Wanderers 0-0
29.juli: Bolton Wanderers – Stoke City

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Lave forventninger. Med tanke på hva som skjer utenfor banen er det vanskelig å forvente for mye. Det bør passe Phil Parkinson & Co bra.
+ Godt innarbeidet spillestil. Spillerne vet hva de skal gjøre og Parkinson har funnet en stil som har fått det beste ut av laget. Dette gjør laget vanskelig å spille mot.
+Medgangsbølge. Mange lag som rykker opp surfer på en medgangsbølge fra starten av. Harmonien i laget er bra. 

Minus:
– En av de svakere og tynneste troppene i Championship.
– Hvem skal score målene? Det blir tøffere for både Josh Vela og David Wheater å finne nettmaskene i Championship. Adam Le Fondre og Adam Armstrong kan være svaret, men jeg er skeptisk.
– Økonomi og rot utenfor banen. Hvor forstyrrende blir det økonomiske rotet utenfor banen? Det ødela fryktelig mye forrige gang Bolton var oppe i Championship.   

Vurdering:
Bolton Wanderers var et sørgelig skue da de rykket ned til League One i fjor. På banen var de grå, mens utenfor banen var det bare tull. Derfor fryktet jeg det verste da de rykket ned, men heldigvis landet de på føttene. At Phil Parkinson klarte lede The Trotters opp på første forsøk er imponerende med tanke på alt som skjer rundt klubben. Skulle han klare lede Bolton til øvre halvdel av Championship denne sesongen vil jeg bli ekstremt imponert.

Dessverre tror jeg ikke det bli like mye å juble for denne sesongen for Bolton-fansen. Det finnes enkeltspillere i troppen som Will Buckley, Josh Vela og Adam Le Fondre som kan gjøre det lille ekstra på dette nivået, men mye skal stemme for at ikke Bolton havner i bunnstriden. Det høyreiste stopperparet som storspilte i League One, vil møte mye bedre spisser i Championship. De vil også møte mange lag som spiller en type fotball som ikke kommer til å passe Bolton-forsvaret like bra som den typen fotball som de oftest møtte i League One.

Starten av sesongen blir ekstra viktig for Bolton i høst. Skulle de få noen dårlige resultater i de første kampene, er jeg redd for at de ikke vil være gode nok til å snu den vonde trenden. Da kan det fort bli en fryktelig lang sesong med tanke på hvor tynn troppen er. I tillegg må man ikke glemme hvor hardt straffet Bolton kommer til å bli dersom de pådrar seg mange skader det neste året. Av disse grunnene ser jeg på det som mest sannsynlig at Bolton får en tøff sesong.

Tabelltips: 19. plass

About The Author

Leave a Reply