Klubbinfo
Lagnavn: Bristol City Football Club
Kallenavn: The Robins
Stiftet: 1897
Hjemmebane: Ashton Gate (27,000)
Styreformann: Stephen Lansdown
Manager: Lee Johnson
Tabellplassering forrige sesong: 17. plass
Tabelltips forrige sesong18. plass
Årets spiller forrige sesong: Tammy Abraham

Vurdert av: Eirik Aase

Det er to ting som står igjen som mest minneverdig fra Bristol Citys 2016/17 sesong. Det ene er avgjørelsen om å gi hovedtrener Lee Johnson ny kontrakt midtveis i sesongen, og det andre er Tammy Abraham. Unggutten som kom på lån fra Chelsea ble ikke overraskende kåret til både årets spiller og årets unge spiller i klubben etter sesongslutt. Jeg har knapt tall på hvor mange ganger Abraham fikset poeng for The Robins med sine kliniske avslutninger og smarte løp og bevegelser. Nå har Abraham returnert til Chelsea for og deretter bli lånt ut til Swansea. Hvordan rødtrøyene skal klare seg uten Abraham blir nøkkelen til hva slags sesong de kommer til å få det neste året. Den brutale sannheten er at uten Abraham ville nok ikke City spilt Championship-fotball denne sesongen.

Bristol City klarte nemlig å unngå nedrykk med et nødskrik og endte til slutt bare tre poeng over streken. Bare en fantastisk innspurt sørget for at Bristol-klubben overlevde det som lenge så ut som et kommende nedrykk. Hele sesongen var derimot ikke preget av negativitet og dårlige resultater slik som det ble på våren. På høsten var Bristol City en av de bedre klubbene i Championship, og det var spesielt i den perioden Tammy Abraham storspilte. Man begynte så smått å snakke om opprykk til Premier League, men da gikk det fort nedover. Fra midten av oktober og helt frem til starten var mars vant de bare to kamper. Forståelig nok sank rødtrøyene dermed som en stein på tabellen.

Allerede i desember begynte supporterne så smått å murre litt rundt hovedtrener Lee Johnsons jobb. Mange mente at det var på tide at noen andre skulle få prøve seg. Derfor var overraskelsen stor da Johnson plutselig fikk ny kontrakt med klubben midt i førjulstiden. Etter den nye kontrakten var signert, fortsatte den vonde trenden. Ved et tidspunkt så det ut til at valget om å gi Johnson ny kontrakt skulle resulterte i nedrykk, men slik gikk det ikke. Nå har Johnson en tøff jobb foran seg med å vise The Robins-fansen hvorfor han fortjente en ny avtale.

Trener 

Noen husker nok godt Gary Johnson som ledet Yeovil Town i Championship for et par sesonger siden, men nå er det sønnen hans Lee Johnson som er i rampelyset. Pappa Gary nådde aldri høyere enn Championship som manager, men kanskje Lee kan ta turen helt opp til Premier League? Unge og dyktige engelske trenere vokser ikke på trær, og nettopp derfor er det mange som har et ekstra øye til hva 35 år gamle Johnson kan få til på Ashton Gate.

Etter en lang spillerkarriere i det engelske ligasystemet og skotsk fotball, fikk han sin første managerjobb med Oldham Athletic våren 2013. Han var 31 år på det tidspunktet, og dermed den yngste manageren i hele Football League. Takket være et par gode resultater på tampen av sesongen klarte Johnson lede Oldham til trygg plass. I den påfølgende sesongen styrte han Oldham til en mer enn godkjent plassering midt på tabellen, før han ble snappet opp av Barnsley våren 2015.

Johnson fikk en litt merkelig karriere med The Tykes. Etter en god start var det store forventninger til hva han kunne finne på etter en lang sesongoppkjøring sommeren 2015, men høstsesongen var alt annet enn bra. Barnsley var elendige frem til jul, og i desember lå de på nedrykksplass i League One. Mange ville ha Johnson bort fra klubben, men den unge manageren fikk tillit fra ledelsen. På nyåret takket Johnson for tilliten med en flott rekke med seire som løftet Barnsley høyt opp på tabellen, og i starten av februar kom Bristol City inn i bildet.

The Robins hadde sett seg ut Johnson som erstatter for Steve Cotterill, og Johnson kunne ikke takke nei til den ledige jobben på Ashton Gate. Johnson ledet Bristol City til noen imponerende seire i fjor vår, men forrige sesong ble for det meste en negativ periode. Det endte nesten med nedrykk og gjør at Johnson har et stort press på seg foran den kommende sesongen.

Spillestil

Lee Johnson går som regel for en vanlig forsvarsfirer, men varierer en del når det gjelder hvordan han komponerer angrepet. Forrige sesong ble det for det meste variert mellom en vanlig 4-2-3-1 og en vanlig 4-4-2. The Robins spiller verken superdirekte eller tiki-taka, men har en fin variasjon i sin spillestil. I enkelte kamper kan man se de utnytte sine hodesterke spillere med lange pasninger, mens man i andre kamper forsøker å styre spillet inne på motstanderens halvdel. Fortsatt virker det som om Johnson ikke helt har klart å finne frem til den måten han ønsker at laget skal spille fotball på. Dødballer er en viktig del av Johnsons spillestil. Det er kanskje ikke så rart når man har en spiller som Aden Flint på laget.

Keeperplass

Fabian Giefer fikk en del kamper mellom stengene for Bristol City forrige sesong, men han er ikke lenger i klubben. For øyeblikket virker det mest sannsynlig at Frank Fielding nok en gang tar på seg rollen som førstekeeper på Ashton Gate. Han har nå vært på plass i klubben siden 2013, og var blant annet med på å rykke opp til Championship. Fielding ble lenge sett på som et av de mest lovende keepertalentene i England, men han slo aldri helt til. De siste sesongene har vært preget av alt fra skader til dårlig form, noe som gjør at han aldri ser ut til å bli den store keeperen som man kanskje håpet på.

Fielding er en helt brukbar målvakt etter min mening, men ikke den målvakten man ønsker å ha i mål dersom man vil være med i toppen av tabellen. Bak Fielding er det dog lite å skrive hjem om. 20 år gamle Max O´Leary har kommet opp fra klubbens akademi, men er nok ikke på dette nivået enda. Ivan Lucic har en fortid i FC Bayern og kom til klubben i fjor. Han var på lån hos Aalborg forrige sesong, men heller ikke Lucic ser ut til å være mannen The Robins kan stole på i mål nå.

Forsvaret

På stopperplass finner vi nok en gang Aden Flint hos Bristol City. I mine øyne er Flint en av Championships aller beste stoppere, men i skrivende stund er det fortsatt ingen klubber som har hentet han fra Ashton Gate. Selvsagt er han ikke den raskeste, men det tar han igjen med sin enorme styrke i luften, samt overraskende gode tekniske ferdigheter. Jeg er overbevist om at Flint kommer til å finne veien til Premier League etter hvert, men da tror jeg han først må skifte klubb. Flint har nå blitt 28 år gammel og er utvilsomt den største trusselen som finnes på offensive dødballer i Championship.

Ved siden av Flint vil vi nok få se Bailey Wright. 24-åringen ble hentet fra Preston North End midtveis i forrige sesong, og fikk spilt over tjue kamper for Bristol City i løpet av våren. Wright er forholdsvis rask og en god allround stopper. Blant de bedre stopperne i Championship er han dog ikke, og derfor var jeg litt overrasket over at City valgte å bruke penger på å hente han fra Deepdale. Én som derimot kan utvikle seg til å nå lengre enn Championship er islendingen Hördur Magnusson. Han ble hentet fra Juventus i fjor sommer, men fikk ikke spilt mer enn halvparten av kampene i sin debutsesong for Bristol City. Magnusson er 24 år gammel og kruttsterk i luften, samtidig som han er flink til å lese spillet. Jeg blir ikke overrasket om han ender opp med mer spilletid enn Wright.

På høyrebacken har Lee Johnson fått på plass en spennende signering. Eros Pisano har ankommet klubben fra Hellas Verona. Den 30 år gamle backen har god erfaring fra italiensk Serie A, og bør ha det som skal til for å lykkes i Championship. At han i tillegg tar med seg en god dødballsfot kommer selvsagt også godt med. I tillegg til Pisano kan nok ungguttene Zak Vyner og Tayler Moore gjør en jobb på backen dersom det skulle være behov for det.

På venstrebacken delte Joe Bryan og Scott Golbourne på spilletiden forrige sesong, og det kommer til å skje igjen denne sesongen. Bryan er lett å bli glad i grunnet sin knallharde jobbing, gode taklinger og energiske løp. Hovedtrener Johnson mener at Bryan har alt som skal til for å bli en Premier League-spiller, og jeg er ikke uenig. I mine øyne er han en av de beste venstrebackene i ligaen, men ettersom han ofte blir brukt i mer offensive posisjoner, fører det til at Golbourne også får en del spilletid.

Midtbanen

Det blir interessant å se hvem som kommer til å stikke av med plassene sentralt på Bristol Citys midtbane. Forrige sesong var det Marlon Pack og rutinerte Gary O´Neil som frekventerte oftest i de rollene, og jeg ser ikke bort fra at de vil gjøre det samme denne sesongen. Med Pack på midtbanen får du en ryddegutt som samtidig biter godt fra seg i duellene. Med O´Neil får du en spiller som aldri gir opp, og som samtidig har den erfaringen som man gjerne trenger for at et lag skal lykkes på dette nivået.

Ser man bort fra disse to, er det fortsatt et par andre spennende navn man må ta med. Korey Smith er en spiller jeg lenge har hatt sansen for. Han fikk en del spilletid forrige sesong, men dessverre var han ikke i nærheten av å levere gode nok prestasjoner. Den høyreiste midtbanespilleren Jens Hegeler kom fra Hertha Berlin i januar, men klarte ikke sett fyr på Ashton Gate i løpet av våren. Han har mye erfaring fra spill i Bundesligaen og jeg ser fort for meg at han vil spille en viktig rolle for The Robins denne sesongen.

Spillere som Josh Brownhill og Bobby Reid kan også spille i en tilbakeliggende midtbanerolle, men vil nok helst spille lenger fremover på banen. Disse to vil nok kjempe om en plass i den såkalte 10er rollen, samtidig som de også kan bekle en plass på vingene. Hurtige Brownhill ble hentet fra Preston North End i fjor, men har nok fortsatt en vei å gå før han har overbevist City-fansen. Reid er Bristol-gutt og har gått gradene i klubbens akademi. Han har nå blitt 24 år gammel, og de to siste sesongene har han blitt en viktig brikke for rødtrøyene. Det skjer ofte noe med Reid på banen, men dessverre varierer hans prestasjoner kraftig.

Angrepet

På vingene hos Bristol City vil nok blant annet Josh Brownhill spille, men også Callum O´Dowda og Jamie Paterson kan bekle de rollene. O´Dowda kom fra Oxford United i fjor sommer, og har siden det fått et par landskamper for Irland. Han ble hentet for en ganske stiv pris, men klarte på ingen måter å overbevise i sin debutsesong på Ashton Gate. Jeg ble rett og slett ganske skuffet over mye han leverte. Jeg forventer derfor mye større bidrag fra O´Dowda denne sesongen. Paterson er jokeren i Bristol Citys angrepsspill. Han kan spille på vingene og i 10er rollen. Han er teknisk, har gode dribleferdigheter og er herlig direkte i stilen. Paterson hører i mine øyne hjemme i toppen av Championship, og blir utvilsomt meget viktig for rødtrøyene denne sesongen.

På topp har man ikke lenger Tammy Abraham, men nå er det Famara Diédhioue som skal stå for målene for The Robins. Den høyreiste spissen kom fra franske Angers i sommer, og kanskje blir han en like stor hit som Jonathan Kodjia. Forrige sesong ble han toppscorer for et Angers-lag som havnet på en 12. plass på tabellen i Ligue 1. Han har landskamper for Senegal og ble hentet for rekordhøye £5.3m. Du kan trygt si at det er et stort press på Bristol Citys nye spiss. I sommer har Lee Johnson vært flink til å påpeke at Diédhioue vil bidra med mye mer enn scoringer, og at han derfor ikke kan sammenlignes direkte med Jonathan Kodjia.

I tillegg til Diédhioue har The Robins en hel gjeng med spisser tilgjengelig. Matty Taylor kom fra Bristol City i januar, og jeg synes han tok overgangen til Championship fint. Milan Duric ble hentet for £1.5m fra Cesena i januar, men den bosniske landslagsspilleren fikk ikke vist seg fra sin beste side i vår. Duric er dog en spiller jeg gleder meg til å se mye mer av denne sesongen. Tanksen Paul Garita er nok fortsatt ikke god nok, mens Diego de Girolamo gjerne går inn under samme kategori. Tidligere IFK Gøteborg-spiss Gustav Engvall var meget bra for Djurgården i vår, men jeg tror ikke han vil få mye spilletid i høst. Den tidligere Moss-spilleren Aaron Wilbraham er fortsatt i klubben, men vil nok bare brukes som backup.

Overganger

Jeg har sansen for måten Bristol City henter spillere på. I motsetning til mange andre lag rundt om i Championship, ser det ikke ut til at The Robins er opptatt av hva andre agenter selger inn. Istedenfor har de en bra rekruttering hvor de leter etter gull på hele kontinentet, og ikke bare på de britiske øyer. De har funnet gull før da Jonathan Kodjia kom til klubben, og kanskje gjør de det igjen med Famara Diédhiou. Det som dog må legges til er at de har brukt en del penger de siste sesongene, uten særlig hell dersom man ser bort fra Kodjia. Det sier også litt om hvor vanskelig dette er. I sommer har de hentet inn spillere i de riktige posisjonene, men fortsatt savner jeg en ny ving og en bedre målvakt. Spesielt en ving forventer jeg at de får på plass før sesongstart.

Overgangsoversikt:

Inn:
Eros Pisano (Hellas Verona), Famara Diedhiou (Angers)

Ut:
Mark Little (Bolton Wanderers), Lee Tomlin (Cardiff)

Treningskamper:
8.juli: Guernsey – Bristol City 0-1 (Reid)
9.juli: Bristol Manor Farm – Bristol City 0-11 (Hinds, Pisano, Reid, Brownhill, Morrell, De Girolamo x2, O`Dowda x2, McCoulsky x2)
11.juli: Bath City – Bristol City 0-3 (Bryan, Reid, Paterson)
12. juli: Torquay United – Bristol City 2-0
15.juli: Yeovil Town – Bristol City 1-3 (Reid x2, Magnusson)
25.juli: Cheltenham – Bristol City
28.juli: Bristol City – FC Twente

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Sterk sentrallinje med Aden Flint, Jamie Paterson og Famara Diédhiou.
+ Bra drevet klubb. Har en del penger å bruke, samtidig som lite tull utenfor banen skaper arbeidsro for både trenere og spillere.
+ Lave og realistiske forventninger. Drømmer om å kjempe om play-off, men forstår selv at de ikke er en klubb som forventes å være med i toppen.

Minus:
– En av de svakere troppene i Championship. Har en del posisjoner hvor de mangler kvalitet.
– Målvakt. Frank Fielding har over tid vist at han ikke er en topp Championship-keeper, i tillegg til at han har en skummel skadehistorikk.
– Lee Johnson. Skuffet stort forrige sesong og mange ville ha han bort. Skal slite med å beholde jobben lenge dersom rødtrøyene får en dårlig start.   

Vurdering:
Bristol City er ikke et enkelt lag å vurdere denne sesongen. De har enkeltspillere som holder meget høyt Championship-nivå, men er det nok til å kunne hevde seg på øvre halvdel? Spillere som Aden Flint og Jamie Paterson ville nok vært viktige for de fleste lag i Championship, men de kan ikke dra lasset alene. Dessverre er det alt for mange negative ting som taler mot Bristol City denne sesongen. For det første har de en hovedtrener som ikke var i nærheten av å overbevise i sin første fulle sesong som City-sjef. Jeg ser for meg at han fort kan få en tøff jobb med å beholde jobben på Ashton Gate utover høsten, og man kan trygt si at han starter på hælene når sesongen sparkes i gang.

Legger man til en målvakt som ikke helt holder nivået og en sentral midtbane som jeg er meget usikker på, forstår man fort at det er vanskelig å forvente for mye av dette Bristol City-laget. Jonathan Kodjia og Tammy Abraham er ikke lenger i klubben, og nå legges det et enormt press på rekordsigneringen Famara Diédhiou. For både hans og klubbens skyld håper jeg den senegalesiske landslagsspilleren blir en hit på Ashton Gate. Denne sesongen tror jeg nemlig vil bli tøff for Lee Johnson & Co, men dersom Diédhiou flopper, kan den fort bli bekmørk.

Tabelltips: 21. plass

About The Author

Leave a Reply