Klubbinfo
Lagnavn: Bolton Wanderers Football Club
Kallenavn: The Trotters
Stiftet: 1874
Hjemmebane: Macron Stadium (28,723)
Styreformann: Ken Anderson
Manager: Phil Parkinson
Tabellplassering forrige sesong: 21.plass
Tabelltips forrige sesong19. plass
Årets spiller forrige sesong: Ben Alnwick

Vurdert av: Eirik Aase

Bolton Wanderers har vist seg å være et lag man aldri kan avskrive. Da de rykket ned fra Championship for to år siden trodde jeg de skulle få store problemer med å få til en rask retur. Klubben ble ilagt overgangsforbud og troppen så ikke særlig sterk ut. Måten de rykket ned fra Championship på var nærmest pinlig med hele 19 poeng opp til trygg plass. Til tross for alle utfordringene klarte likevel Phil Parkinson lede The Trotters opp til Championship på første forsøk, men likevel var det usikre tider rundt klubben.

Den påfølgende sommeren ble det hentet inn kontraktsløse spillere, samt spillere på lån fra diverse Premier League-klubber. Sammenlignet med de andre klubbene i Championship så det tøft ut for The Trotters, og enda verre skulle det bli når sesongen ble sparket i gang. Bolton vant nemlig ikke en eneste av sine elleve første ligakamper i fjor høst. To av kampene endte uavgjort, mens ni endte med tap. Mange – inkludert meg selv – anså nærmest Bolton som ferdige så tidlig som september. På det tidspunktet hadde de en luke på syv poeng opp til trygg plass, samtidig som ingenting tydet på at ting ville snu.

Snu skulle det likevel gjøre, og overraskende nok fikk manager Phil Parkinson muligheten til å snu skuta selv. Det er ikke mange managere i Championship som overlever en så fæl periode, men man kan trygt si at Ken Anderson og resten av ledelsen i klubben gjorde et fornuftig valg da de valgte å tviholde på mannen som rykket opp fra League One med hvittrøyene. Bolton svarte med syv på rad uten tap midt på høsten, mens de resten av sesongen plukket poeng jevnt og trutt takket være en meget solid hjemmestatistikk.

Til tross for bedring var Bolton likevel involvert i bunnstriden helt til siste serierunde. Én av grunnene til det var deres fæle bortestatistikk. Bare én gang vant de på bortebane forrige sesong, og det skjedde mot Aston Villa. I siste serierunde lå de nest sist på tabellen med ett poeng til trygg plass. Motstander i sesongens siste kamp var Nottingham Forest hjemme på Macron Stadium. Med få minutter igjen lå de under 1-2 mot rødtrøyene, men så skjedde det noe helt utrolig. Først utlignet David Wheater, men 2-2 var ikke nok til å holde seg. To minutter senere kom likevel scoringen som sikret ny Championship-kontrakt for The Trotters og sendte hjemmefansen til himmels. Adam Le Fondre sendte et presist innlegg inn til tidligere Moss-spiller Aaron Wilbraham foran mål. Fyrtårnet nikket inn 3-2 målet og vil nok aldri ha behov for å betale for en øl i Bolton igjen resten av sitt liv.

I sommer har det fortsatt vært litt usikkerhet rundt klubbens økonomi. Styreformann Ken Anderson jobber hardt med å få inn investorer som kan hjelpe til med klubbens utgifter, samtidig som han trenger ekstra penger for å hente inn nye spillere. Det har også vært litt uenighet mellom spillerne og ledelsen vedrørende utbetaling av lønn og bonuser. Det kan se ut som om Bolton har en ny tøff sesong i vente, men kanskje har man nå lært at man aldri kan avskrive The Trotters.

Trener 

49 år gamle Phil Parkinson har tidligere lagt bak seg en lang spillerkarriere hvor han tilbrakte mange sesonger i både Bury og Reading. I 2003 la han skoene på hylla og den dag i dag blir han fortsatt sett på som en av de beste midtbanespillerne Reading har hatt. Like etter Parkinson la opp, valgte han å hoppe rett ut i manageryrket. Han prøvde først lykken i Colchester United, hvor han etter et par sesonger lyktes med å ta klubben opp til Championship. En nærmest utenkelig bragd med tanke på klubbens størrelse.

Parkinson valgte å forlate klubben sommeren etter opprykket, ettersom Hull City var interesserte i hans tjenester. Hull var også i Championship, og det valget skulle vise seg å være dårlig for Parkinson. Hull fikk det aldri helt til under hans ledelse, og det gikk ikke mange månedene før Parkinson ble stående uten jobb. Noen måneder senere valgte han å bli assistent manager under Alan Pardew i Charlton Athletic, før han tok over roret på The Valley da Pardew forlot klubben. Parkinson hadde flere sesonger med London-klubben i League One, men klarte ikke få rødtrøyene opp til Championship.

I 2011 fikk han sparken hos Charlton, og da gikk turen videre til Bradford City. Hos The Bantams fant Parkinson seg godt til rette. I sin andre sesong ledet han Bradford til ligacupfinale på Wembley, før han kronet sesongen med opprykk til League One. På tredje øverste nivå gjorde han Bradford til et solid topplag, men etter fire år på Valley Parade forlot han klubben til fordel for Bolton Wanderers for to år siden. I sin første sesong på Macron Stadium ledet han Bolton til opprykk, mens han klarte holde hvittrøyene oppe på første forsøk. Nå blir det spennende å se om han klarer ta Bolton enda et steg videre denne sesongen.

Spillestil

Phil Parkinson har lenge hatt et rykte på seg for å være veldig opptatt av at lagene hans skal spille en meget direkte fotball. Noen var kanskje spente på om han ville gjøre noe annerledes når han kom til Bolton, men slik ble det ikke. The Trotters kjørte på med direkte fotball fra Parkinson ankom klubben, og det har fungert helt optimalt.

Et område som Parkinson derimot har vist at han kan være fleksibel på, er det rent formasjonsmessige. Da de rykket opp fra League One gikk han fra å bruke en 4-2-3-1 formasjon til å gå over i en 5-3-2 formasjon. Jeg var spent på hvilken formasjon han ville gå for i Championship, men der endte han opp med å prøve begge disse to formasjonene. Oftest var det 4-2-3-1 vi fikk se fra start da Bolton spilte kamper forrige sesong, men Parkinson har vist at han kan være komfortabel med flere varianter.

Det som er sikkert er at Bolton er et direkte og aggressivt lag under Parkinsons ledelse. Det slås mye langt, samtidig som de ofte spiller på kanten av regelverket. De skaper få sjanser, men får samtidig mange sjanser mot seg. Jeg tviler på at vi kommer til å få se et annerledes Bolton-lag denne sesongen, ettersom dette er den spillestilen Parkinson er mest komfortabel med.

Keeperplass

I forkant av forrige sesong hersket det en del usikkerhet rundt keeperplassen på Macron Stadium. Ben Amos gikk på lån til Charlton Athletic, og dermed ble det en tøff konkurranse om å være førstevalg mellom Ben Alnwick og Mark Howard. Sistnevnte fikk muligheten fra starten av sesongen, men den plassen overtok Alnwick et par kamper ut i sesongen. The Trotters vant ikke en eneste kamp med Howard i mål på høsten, men det bedret seg da Alnwick voktet buret. Den 31 år gamle keeperen var viktig da Bolton rykket opp fra League One i fjor, og var like viktig i kampen om å holde seg denne sesongen. Etter en haug med sesonger i både League One og Championship med diverse klubber, ser han nå ut til å endelig ha sikret seg plassen som førstevalg i mål, samtidig som han har vist at han faktisk har noe å bidra med på dette nivået. Etter sesongslutt ble han kåret til årets spiller, og det sier litt om hvor fornøyde man var med Alnwicks bidrag forrige sesong.

Amos har igjen blitt sendt ut på lån denne sesongen, mens Howard har forlatt klubben da kontrakten gikk ut. Det betyr at Bolton sitter igjen med 19 år gamle Jake Turner som backup på keeperplassen. Han har kommet opp fra klubbens eget ungdomsakademi og har flere ungdomslandskamper for diverse engelske landslag. Skulle Alnwick bli skadet denne sesongen vil kanskje Turner få sitt gjennombrudd på seniornivå.

Forsvaret

Phil Parkinson veksler mellom å bruke en vanlig forsvarsfirer og en trebackslinje. Det eneste som er helt sikkert er at man ser Mark Beevers figurere i startoppstillingen samme hvilket system man går for. Den 28 år gamle midtstopperen gikk bare glipp av to kamper forrige sesong, og har lagt bak seg flere sesonger med mye Championship-fotball. Beevers kjennetegnes ved sin styrke i hodedueller hvor han sjeldent taper. Med ballen i føttene har han litt å gå på, men han blir nok en gang en viktig brikke bakover på banen for Bolton. Beevers ble for øvrig tatt med på årets lag i League One da Bolton rykket opp forrige sesong, men samtidig var det litt skuffende at han bare scoret ett mål i Championship forrige sesong.

Leiesoldat Reece Burke og rutinerte Dorian Dervite har forlatt klubben i sommer, noe som gjør at David Wheater er den eneste midtstopperen sammen med Beevers som er igjen fra forrige sesong. Wheater kom opp fra Middlesbroughs akademi og fikk sitt gjennombrudd i Premier League med rødtrøyene. I 2011 gikk han til Bolton, hvor karrieren tidvis bare har gått nedover i takt med hans skadehistorikk. Da de rykket opp fra League One i fjor imponerte han stort bak hos Bolton, og endte opp med å score hele ni mål. Forrige sesong fikk man ikke se like bra takter fra Wheater. Han vant færre dueller og scoret bare ett mål. Den høyreiste stopperen er 31 år gammel nå, og Bolton trenger virkelig gode bidrag fra det tidligere stortalentet den kommende sesongen.

På høyrebacken har man hentet inn en spennende spiller fra 1.FC Köln. Pawel Olkowski har 13 landskamper for Polen og spilte både Bundesliga-fotball og Europa League-fotball for Köln forrige sesong. Noe fast valg var han på ingen måter for den tyske klubben, men litt spilletid ble det likevel. Med sin gode hurtighet og tøffe taklinger bør han kunne bli en populær mann for Bolton-fansen det kommende året. Med Olkowski på plass vil det nok bli enda vanskeligere for Mark Little å få spilletid. Little har flere sesonger i Championship med både Peterborough United og Bristol City, før han kom til Macron Stadium i fjor sommer. Med sin store hurtighet og bidrag i angrep er han en spiller man raskt legger merke til, men samtidig funket det ikke så bra verken fremover eller bakover på banen forrige sesong. Han leverte en fantastisk kamp mot Barnsley i desember, men deretter gikk det bare nedover. I februar ble han utvist i en kamp mot Queens Park Rangers, og etterpå ble det lite spilletid resten av sesongen. Stephen Darby er fortsatt i troppen, men vil nok ikke spille noen viktig rolle denne sesongen heller.

På venstrebacken har manager Phil Parkinson litt å tenke på. Den 31 år gamle backen Andrew Taylor er fortsatt i klubben, og han kom med brukbare bidrag forrige sesong. Han spilte omtrent halvparten av kampene, mens leiesoldat Antonee Robinson spilte resten. Problemet for Parkinson er at Robinson har returnert til Everton, noe som gjør at Bolton i skrivende stund bare har én venstreback. Det blir ikke bedre av at Taylor i mine øyne bare er en helt gjennomsnittlig venstreback på dette nivået. Han begynner å dra på årene, men har lagt bak seg flere sesonger i både Championship og Premier League. Den rutinen kan være gull verdt for The Trotters denne sesongen, men det bør komme inn en ny venstreback før vinduet stenger.

Midtbanen

På midtbanen til Bolton Wanderers har de fått på plass en av mine største favoritter i Football League. På Macron Stadium skal nemlig Erhun Oztumer vise seg frem i Bolton-drakten denne sesongen etter at hans kontrakt med Walsall gikk ut etter sesongslutt. Har du ikke sett Oztumer i aksjon er det bare å glede seg. 27-åringen er ikke høyere enn 160cm, men kompenserer den lave høyden på en utmerket måte gjennom å være en trollmann med ballen i føttene. Oztumer kan slå de herligste pasninger og har samtidig et herlig skudd. Hans dødballer er som regel meget presise, samtidig som han blir kallet for den tyrkiske Messi. Oztumer er for øvrig et bra eksempel på at det er mulig å jobbe seg opp i divisjonene dersom man ikke slår gjennom i akademiene, og nå har han altså kommet til Championship for første gang.

Oztumer kommer nok til å konkurrere med Josh Vela om 10er rollen på laget. Vela har vært i Bolton siden han var ni år gammel, og i opprykkssesongen var han på banen i hver eneste ligakamp. I sin rolle mellom midtbanen og spissen trives han godt, og hans energiske spillestil gjør at han ofte vinner ballen i farlige posisjoner. 24-åringen klarte ikke levere en like bra sesong i Championship forrige sesong, men det er kanskje ikke så rart siden han gikk glipp av de første månedene i fjor høst på grunn av en skade. Dypere på midtbanen har Bolton bare Jason Lowe tilgjengelig etter at både Jem Karacan og Darren Pratley har forlatt klubben.

Lowe gikk gradene i akademiet til Blackburn Rovers og debuterte i Premier League på tampen av 2010/11 sesongen. De neste seks sesongene var han en viktig del av førstelaget, samtidig som han fikk en del U21-kamper for England. Da Blackburn rykket ned til League One i fjor gikk daværende Blackburn-kaptein Lowe gratis til Birmingham City. Der leverte midtbanekrigeren en svak sesong, og jeg ble overrasket da en annen Championship-klubb valgte å gi Lowe en ny mulighet på dette nivået. Hvis ikke Lowe hever spillet sitt denne sesongen, tviler jeg på at vi får se han i Championship igjen med det første. Unggutten Jack Earing fikk sin førstelagsdebut i ligacupen forrige sesong, og med tanke på hvor tynne Bolton er på midtbanen kan det kanskje dukke opp flere muligheter denne sesongen.

På vingene finner vi Sammy Ameobi, Craig Noone, Yanic Wildschut og Will Buckley. Sistnevnte så ut som en spiller som var overmoden for Premier League da han herjet på vingen hos Brighton & Hove Albion for noen sesonger siden, men etter overgangen til Sunderland i 2014 har det bare gått nedover for Buckley. Han fikk det ikke til i Premier League, og har heller ikke fått det til under sine låneopphold hos Leeds United, Sheffield Wednesday og Birmingham City. I fjor sommer ble han hentet til Bolton på permanent basis, men det siste året har han knapt levert en eneste god kamp. Sammy Ameobi har derimot levert flere gode kamper. Problemet hans er at han som regel leverer enda flere elendige kamper. Det finnes knapt en spiller i Championship som varierer mer i prestasjonene enn den høyreiste og kraftige 26-åringen. Hadde Ameobi ikke vært så ustabil i prestasjonene, tror jeg han kunne spilt i Premier League. Så god kan han nemlig være når han har dagen.

Craig Noone jobbet seg oppover i ligasystemet og nådde helt opp til Premier League da han spilte for Cardiff City. Noone kommer fra Liverpool og jobbet tidligere som taktekker. På den tiden reparerte han blant annet Steven Gerrards tak, noe som er litt spesielt siden de senere har møtt hverandre på fotballbanen. Noone ble hentet til klubben i fjor sommer, men fikk ikke noe til å stemme i sin debutsesong på Macron Stadium. Yanic Wildschut har blitt hentet på lån fra Norwich City og er en spiller som virkelig holder bra Championship-nivå. Han er meget rask og innehar noen herlige dribleferdigheter. Wildschut er allsidig og kan brukes flere steder på midtbanen, men også helt fremme på banen.

Angrepet

Bare én spiller hos The Trotters scoret et tosifret antall mål forrige sesong. Det var Gary Madine og han forlot klubben til fordel for Cardiff City i januar. Adam Le Fondre kom nærmest med sine syv scoringer, og han er nok en gang mannen Bolton-fansen må sette sin lit til denne sesongen. Måltyven kjennes nok best for sin tid i Reading, men har de siste sesongen havnet i kulden hos klubber som Cardiff City, Wigan Athletic og Wolverhampton Wanderers. I fjor vår var han viktig bidragsyter da han som leiesoldat var med på å rykke opp til Championship med Bolton, før han i fjor sommer ble hentet permanent. Le Fondre er den spisstypen som man ikke kan ha alene på topp, men som fungerer perfekt når han har andre rundt seg til å frigjøre rom. Foran mål er han dødelig effektiv, og dersom han brukes riktig er han mer enn god nok for Championship. Dessverre fikk man ofte se Le Fondre ensom på topp, og da forsvinner han fort fra kampen.

I sommer har Bolton sikret seg Clayton Donaldsons underskrift. Den høye og sterke spissen har imponert stort for både Birmingham City og Brentford over flere år, men forrige sesong tilbrakte han hos Sheffield United. Donaldson har nå blitt 34 år gammel, og det merkes når han er på banen. Han fremstår ikke som like bevegelig, og prestasjonene var ikke særlig imponerende på Bramall Lane. Glimtvis viste han likevel gode tendenser, og kanskje vil en viktigere rolle på Boltons lag kunne få frem det beste fra det som har vært en meget habil spiss på dette nivået. Hvis ikke vil man kanskje får se Connor Hall i Championship denne sesongen. Han har blitt 20 år gammel og ble hentet fra Sheffield United i fjor sommer. Hall banket inn mål på bestilling for reservelaget forrige sesong, men venter fortsatt på sin ligadebut for The Trotters.

Overgangsoversikt:

Inn:
Jason Lowe (Birmingham City), Erhun Oztumer (Walsall), Joe Pritchard (Tottenham Hotspur), Stephen Duke-McKenna (Everton), Chiori Johnson (Arsenal), Clayton Donaldson (Sheffield United), Pawel Olkowski (Köln), Yanic Wildschut (Lån fra Norwich City), Marc Wilson (Sunderland), Josh Magennis (Charlton), Jack Hobbs (Nottingham Forest)

Ut:
Chris Taylor (Blackpool), Derik Osede, Jan Kirchoff, Filipe Morais, Karl Henry, Darren Pratley, Dorian Dervite, Aaron Wilbraham, Jem Karacan, Chinedu Obasi (Frigitt), Mark Howard (Blackpool), Ben Amos (Utlånt til Millwall

Treningskamper
7. juli: St Mirren – Bolton Wanderers AVLYST
10. juli: Atherton Collieries – Bolton Wanderers 1-1 (Wright)
14. juli: Halifax Town – Bolton Wanderers 1-2 (Le Fondre, Ameobi)
17. juli: Morecambe – Bolton Wanderers 0-0
24. juli: Guiseley – Bolton Wanderers 3-1 (Hall)
28. juli: Peterborough United – Bolton Wanderers 0-2 (Ameobi, Le Fondre)

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Lave forventninger. Selv om man holdt seg oppe forrige sesong og ønsker å ta nye steg, er det ikke slik at ledelsen i klubben har urealistiske forventninger.
+ Phil Parkinson har fått laget til å fungere med en enkel spillestil. De kom seg ut av en håpløs situasjon og sikret seg på utrolig vis i siste serierunde. Slike ting gir spillergruppa et løft.
+Rutinert tropp. Har flere spillere som har spilt rikelig med fotball på Championship-nivå eller høyere.  

Minus:
– Svak og tynn tropp. Mangler dekning i flere posisjoner.
– Ingen av spillerne i dagens Bolton-lag var i nærheten av å komme opp i tosifret antall scoringer i Championship forrige sesong. Lite som tyder på at det skal endre seg denne sesongen.
– Tull og tøys utenfor banen. Økonomien i klubben har vært et tema over lengre tid og har allerede skapt frustrasjon blant spillerne. 

Vurdering:
Bolton Wanderers holdt seg oppe på utrolig vis i siste serierunde, men det ser ut som om de får en ny lang sesong i bunnen av tabellen denne sesongen. Manager Phil Parkinson er dyktig og skal ha mye ros for at han klarte snu den vonde trenden i fjor høst, samtidig som han selvsagt skal ha mye av æren for at The Trotters rykket opp i fjor. Spørsmålet er om han kan klare holde dette Bolton-laget oppe i det som mange omtaler som den vanskelige andresesongen.

Parkinson har i hvert fall ikke en enkel oppgave foran seg. Usikkerhet rundt klubbens økonomi har tidligere gitt overgangsforbud, samtidig som det skaper en del frustrasjon for både spillere og supportere. Senest nå i sommer valgte spillerne å streike da man skulle spille treningskamp mot St.Mirren på grunn av lønninger og bonuser som ikke hadde blitt betalt ut. Troppen til Bolton er blant de aller svakeste i Championship på papiret, og det mangler også en del når det kommer til dekningen i flere av posisjonene.

Før sesongen sparkes i gang bør Bolton være meget aktive på overgangsmarkedet. Det trengs nemlig store forsterkninger i alle lagdeler dersom Bolton skal ha et håp om å holde seg. Derfor har jeg dessverre ingen problemer med å plassere The Trotters på nedrykksplass i årets tabelltips.

Tabelltips: 23. plass

About The Author

Leave a Reply