Klubbinfo
Lagnavn: Ipswich Town Football Club
Kallenavn: The Tractor Boys
Stiftet: 1878
Hjemmebane: Portman Road (30,311)
Eier: Marcus Evans
Manager: Paul Hurst
Tabellplassering forrige sesong: 12. plass
Tabelltips forrige sesong18. plass
Årets spiller forrige sesong: Bartosz Bialkowski

Vurdert av: Eirik Aase

Endelig ble det skilsmisse! Det høres helt forferdelig ut å si det, men det var på høy tid at Ipswich Town og Mick McCarthy gikk hver sin vei. Ipswich Town er en fantastisk tradisjonsrik klubb og McCarthy er en dyktig manager, men nå hadde man passert et punkt hvor ekteskapet ikke lenger var fornuftig å fortsette. Mot slutten av McCarthys tid i klubben kunne man høre mishagsytringer fra deler av Ipswichs egne supportere, og det hele toppet seg i en 1-0 seier mot Barnsley i vår. Da fikk han virkelig høre det fra egne supportere da han byttet av unggutten Barry Cotter, noe som resulterte i at han valgte å forlate klubben etter kampslutt.

McCarthy fortjener mye ros for den jobben han har gjort med traktorgutta. Sesongen 2014/15 ble et eneste langt eventyr hvor blåtrøyene mot alle odds klarte sikre seg play-off plass med en tropp bestående av gratis spillere som McCarthy hadde fått til å fungere. I de påfølgende sesongene fikk McCarthy presset mer ut av en forholdsvis svak Ipswich-tropp enn hva man kunne forvente, men problemet var at det aldri så ut som om han kunne ta Ipswich det neste steget videre. Når han da i tillegg stod for en lite underholdene fotball kan man forstå at enkelte begynte å gå lei.

Med tanke på at troppen til Ipswich Town har vært lite imponerende på papiret de siste sesongene, har jeg vært spent på hva som kommer til å skje den dagen McCarthy forlater klubben. Eieren Marcus Evans hintet om at han ville hente inn en manager som ville spille ballbesittende og offensiv fotball, og det kunne fort blitt fiasko dersom man har en spilletropp som har vært vant til å spille direkte fotball i flere sesonger, samtidig som man ikke har for mye penger å bruke på overgangsmarkedet. Derfor tror jeg Ipswich-supporterne skal være glade for at Evans til slutt endte opp med å ansette den dyktige og talentfulle managere Paul Hurst. Med han stående nede ved sidelinjen kan det kanskje komme spennende tider til Portman Road igjen.

Trener 

Paul Hurst blir et nytt bekjentskap for alle som følger Championship, men har allerede rukket å bli en meget respektert manager i divisjonene under. Hans spillerkarriere har det ikke blitt skrevet lange bøker om, men han spilte i Football League fra 1993 og frem til 2008. Hurst var noe så sjeldent som en lojal spiller som holdt seg til Rotherham United hele karrieren. Han hadde et lite låneopphold hos Burton Albion helt på tampen av karriere, men fikk ellers med seg nesten 500 kamper for The Millers.

Da skoene ble lagt på hylla tok han veien inn i manageryrket sammen med tidligere lagkamerat Rob Scott. De tok først over Ilkestone Town som de ledet til opptrykk på første forsøk, før veien gikk videre til Boston United. I deres første sesong med The Pilgrims ble det et nytt opprykk, før de i den andre sesongen sa opp for å kunne ta steget opp til Conference-klubben Grimsby Town. Der ble det flere år med fremgang i Conference før det til slutt ble opprykk til League Two fem år etter Hurst ankom klubben. I løpet av den tiden hadde blant annet Scott fått sparken fra klubben.

I League Two fikk ikke Hurst være lenge. Et par måneder inn i 2016/17 sesongen ble Hurst ansatt av Shrewsbury Town. På det tidspunktet lå de på jumboplass i League One, og Hurst fikk jobben med å redde de fra nedrykk. Det klarte Hurst på marginalt vis, men i den påfølgende sesongen skulle det bli andre boller. Shrewsbury ble sett på som en av de største nedrykksfavorittene forrige sesong, men under Hurst ledelse kjempet de om opprykk til Championship hele sesongen. De var det eneste laget som klarte gi Blackburn Rovers og Wigan Athletic kamp inn til døren om de to direkte opprykksplassene, men dessverre endte det til slutt med tap i play-off finalen mot Rotherham United.

Nå har Hurst likevel fått muligheten til å prøve seg i Championship. Det meste Hurst tar i har en tendens til å bli gull. Kanskje kan Hurst knuse bookmakernes spådommer denne sesongen også?

Spillestil

Jeg hadde gleden av å se mange Shrewsbury Town-kamper forrige sesong, og jeg ble imponert nesten hver eneste gang. Ikke fordi laget spilte vakker fotball, men på grunn av måten de jobbet på uten ball. Sjeldent har jeg sett et lag i Football League ha spillere på banen som kjempet på den måten som Shrewsbury-spillerne gjorde hver gang de gikk på banen. Paul Hurst fikk laget til å fremstå som et bunnsolid kollektiv hvor de jaget og stresset motspillerne over hele banen, og da gjerne et godt stykke inn på motstanderens halvdel. Om det skyldtes spillestilen eller Hurst evner som motivator er vanskelig å si, men jeg vil tro at han ønsker å innføre lignende spill på Portman Road.

Eier Marcus Evans ønsket en manager som har sitt fokus rettet mot å holde ballen i laget og spille ut bakfra, men jeg tviler på at de får det med Hurst. Da må han i så fall gå bort fra det som har funket bra tidligere. Under Hurst tror jeg Ipswich vil få en direkte fotball med aggressive spillere sentralt på banen, raske vinger som liker å utfordre, samt en sterk og rask spiss på topp. Ballen skal hurtig fra A til B, samtidig som det viktigste fokuset er rettet mot å stenge igjen bakover. Det er ikke for uten grunn at Shrewsbury slapp inn nest færrest mål i League One forrige sesong.

Det store problemet for Hurst som han må løse denne sesongen er angrepsspillet. Det må fungere bedre på Portman Road enn det gjorde hos Shrewsbury Town. Det ble deres store akilleshæl i kampen mot Blackburn Rovers og Wigan Athletic, men hos Ipswich Town vil han ha bedre offensive spillere tilgjengelig enn det han hadde i sin tidligere klubb. Det er vanskelig å si noe om hva slags formasjon Ipswich kan forvente seg, ettersom Hurst er kjent for å gjøre litt endringer rent formasjonsmessig. Sannsynligvis vil han uansett gå for en slags formasjon hvor vingene får spille en viktig rolle. Se ikke bort fra at det kan bli litt 4-2-3-1, 4-3-3 eller 4-1-4-1 på Portman Road denne sesongen.

Keeperplass

For femte sesong på rad går Ipswich Town inn i en ny sesong med Bartosz Bialkowski og Dean Gerken som sine alternativer mellom stengene. Da den polske målvakten Bartosz Bialkowski kom til Portman Road var jeg veldig usikker på hvem av de to keeperne som kom til å bli førstevalg for Ipswich. I motsetning til tidligere er det ikke lenger noen tvil når sesongen sparkes i gang. Bialkowski har utviklet seg i et imponerende tempo i Suffolk og er nå en av Championships klart beste målvakter. Han har vært ønsket av flere Premier League-klubber det siste året, og jeg trodde ærlig talt at han skulle forlate traktorgutta denne sommeren. Slik ser det ikke ut til å bli, ettersom Bialkowski tidligere i sommer skrev under på en ny kontrakt med klubben.

I sommer var Bialkowski med det polske landslaget til verdensmesterskapet i fotball i Russland, men der ble det verken spilletid eller avansement fra gruppespillet. Hjemme i Ipswich har det derimot blitt mye suksess for sisteskansen de siste årene. Etter sesongslutt i vår ble Bialkowski kåret til årets spiller i klubben for tredje år på rad. Det er en aldri så liten bragd av en målvakt på dette nivået. Dean Gerken har forståelig nok fått mindre spilletid de siste sesongene, og nå har han også slitt litt med skader. Han har nå blitt 33 år gammel og vil nok snart komme til et punkt hvor han kanskje bør hoppe ned et nivå for å få spilletid. Frem til det kommer han til å sitte på benken for Ipswich, mens unggutten Harry Wright puster i nakken. Harry Wright er sønn av tidligere Ipswich-keeper Richard Wright, og da vet man at han bør ha gode forutsetninger for å bli en dyktig keeper.

Forsvaret

Hva kommer til å skje på stopperplass hos Ipswich Town denne sesongen? Det er et spørsmål mange har stilt seg og som jeg er spent på når tid vi vil få et skikkelig svar på. Christophe Berra og Tommy Smith har forlatt klubben det siste året, mens Cameron Carter-Vickers bare var på lån. Når da Adam Webster ble solgt i sommer stod Ipswich Town igjen med bare to stoppere. Kaptein Luke Chambers har nå fullført seks sesonger som Ipswich-spiller siden han ankom klubben fra Nottingham Forest tilbake i 2012. Med sin sterke spillestil, tøffe dueller og gode evne til å lese spillet er han en viktig mann bak hos traktorgutta. Chambers har ikke gått glipp av mange kamper siden han kom til Ipswich og er snart oppe i over 700 kamper på seniornivå i Football League for Ipswich, Northampton Town og Nottingham Forest.

Med seg på stopperplass denne sesongen vil man nok få se Trevoh Chalobah. Han har kommet på lån fra Chelsea og blir spådd en strålende karriere. 19-åringen har allerede gjort inntrykk under sommerens sesongoppkjøring og er en spiller jeg gleder meg ekstra mye til å se i aksjon denne sesongen. Han er broren til den mer kjente Nathaniel Chalobah og har tidligere i vår hatt muligheten til å trene med det engelske landslaget etter å ha blitt invitert med av Gareth Southgate. I 2017 var Chalobah med på å vinne U19 EM med det engelske ungdomslandslaget. Sannsynligvis vil det komme inn minst én ny midtstopper før sesongstart, hvis ikke har man talentene Luke Woolfenden og Chris Smith som kan komme med bidrag.

Spillere som Jordan Spence og Jonas Knudsen kan også begge bekle en rolle som midtstopper, men de er nok først og fremst tiltenkt en rolle på backene. Jonas Knudsen spilte for Danmark under sommerens verdensmesterskap og imponerte blant annet med sine lange innkast. Dansken har nå blitt 25 år gammel og har nå lagt bak seg tre sesonger på Portman Road. Knudsen er habil bakover på banen, men jo lengre han har vært i England, jo bedre synes jeg han er med sine offensive bidrag. Forrige sesong ble det ett mål og syv målgivende pasninger for Knudsen, som ser ut til å få konkurranse fra Myles Kenlock om venstrebacken. Kenlock kom til klubben i 2014 og har nå etablert seg på førstelaget. Han er en helt stødig back som leser spillet bra, men som samtidig kan forbedre seg flere hakk både defensivt og offensivt.

På høyrebacken var Dominic Iorfa på lån fra Wolverhampton Wanderers forrige sesong, mens Jordan Spence var mannen som ga Iorfa kamp om plassen. Spence kom med store bidrag fremover på banen forrige sesong da han scoret fire mål og hadde fire målgivende pasninger. Han ble brukt både som midtstopper og på høyrebacken, og er en spiller som kan bite godt i fra seg i luftrommet til å være back. Denne sesongen er det Josh Emmanuel som skal gi Spence konkurranse på høyrebacken, og den konkurransen tror jeg blir tøff. Jeg hadde gleden av å se Emmanuel i flere kamper for Rotherham United forrige sesong, og der gjorde han sakene sine svært bra. Jeg tror han har det som skal til for å ta steget opp til Championship, og kanskje kan han levere så bra denne sesongen at han holder Spence ute av laget.

Midtbanen

Fellesnevneren for de sentrale midtbanespillerne til Ipswich Town har de siste sesongene vært skader. I fjor sommer ble de to meget habile midtbanespillerne Emyr Huws og Tom Adeyemi hentet til klubben, men begge fikk knapt lukte på gresset på Portman Road i sine første fulle sesonger med traktorgutta. Emyr Huws dekker mye rom og bidrar i begge ender av banen. Han skyter hardt som en hest og kommer til å levere scoringer den kommende sesongen dersom han klarer holde seg skadefri. Tom Adeyemi er også en mann som vet hvor målet står. Det viste han i hvert fall da han spilte for Rotherham United i sesongen 2016/17. Den sterke midtbanespilleren fungerer bra i begge ender av banen og er den typen spiller som kan fungere sentralt på midtbanen dersom man velger å spille med bare to sentrale midtbanespillere.

Cole Skuse er Mr. Reliable på Ipswichs midtbane. Han er en hardtarbeidende type som man i hvert fall får maksimal innsats fra, selv om det i mine øyne skorter en del på de tekniske ferdighetene. Skuse har ikke gått glipp av mange kamper siden han ankom klubben fra Bristol City i 2013, men forhåpentligvis for Ipswics del vil han få tøffere konkurranse om spilletiden denne sesongen. Det finnes flere talentfulle spillere sentralt på Ipswichs midtbane, og én som man har ventet lenge på nå er Teddy Bishop. Unggutten tok Championship med storm tilbake i sesongen 2014/15, men har siden den gang slitt voldsomt med skader. Nå har han blitt 22 år gammel og forrige sesong fikk han knapt hundre minutter på banen. Man begynner å bli redd for at han aldri kommer til å komme helt tilbake fra skadene, men forhåpentligvis lider ikke Andre Dozzell samme skjebne. 19 år gamle Dozzell har representert flere ungdomslandslag for England og er sønn av tidligere Ipswich-spiller Jason Dozzell. I likhet med sin far scoret også Andre i sin debut på førstelag i en alder av 16 år. Dozzell pådro seg en alvorlig skade helt på starten av forrige sesong og har vært ute med skade siden den gang.

Mens Andre Dozzell og Teddy Bishop har vært skadet, fikk man muligheten til å bli kjent med to nye fjes forrige sesong. Flynn Downes har vært i klubben siden han var syv år gammel og er en spiller det er store forventninger til. Han fikk prøve seg litt i Championship forrige sesong, før han deretter gikk på lån til Luton Town i vår. Der fikk han vist frem sin herlige ro med ballen, og kanskje får vi se mer av det i Championship denne sesongen. Tristan Nydam flyttet til England fra Zimbabwe da han var ti år gammel. I 2008 kom han til Ipswich hvor han forrige sesong fikk sin debut på førstelaget. 18-åringen var involvert i nesten halvparten av blåtrøyenes kamper forrige sesong, men jeg satt ofte med følelsen av at han ikke var helt klar for Championship-spill enda. Kanskje kan han løfte spillet sitt noen hakk nå som han har blitt eldre.

Noe av det første Paul Hurst la merke til da han kom til Ipswich i sommer var den manglende dekningen på vingene. Der plasserte man ofte angrepsspillere eller Bersant Celina forrige sesong, men nå ser det ut som om man får på plass skikkelige vinger denne sesongen. Akkurat det er noe som er viktig for Hurst med tanke på måten han ønsker å spille på, som blant annet Shaun Whalley og Alex Rodman viste for Shrewsbury Town forrige sesong under Hursts ledelse. Grant Ward har nå vært i klubben i to år. Han scoret hat-trick i debuten mot Barnsley for to sesonger siden, men forrige sesong ble det bare to mål. Jeg tror 23-åringen kan blomstre denne sesongen, og man har flere ganger sett at det bor en del fotball i den tidligere Tottenham Hotspur-spilleren.

Gwion Edwards ble hentet i sommer og er en spiller jeg har stor sans for. Med sin store hurtighet og herlige raid både langs siden og sentralt på banen, tror jeg han kommer til å bli en populær mann på Portman Road denne sesongen. Han er den vingtypen som Hurst ønsker, og forrige sesong så han tidvis for god ut til å spille i League One med Peterborough United.  En annen spiller som har kommet inn dette overgangsvinduet, men som jeg er mer usikker på er Jordan Roberts. Han leverte bra spill og noen vakre mål for Crawley Town i League Two, men jeg er ikke overbevist om at han har det som skal til for å klare steget opp til Championship.

Angrepet

I forkant av forrige sesong skrev jeg at Martyn Waghorn gjorde sakene sine bra i Skottland, men kom til å få større utfordringer i Championship. Der skulle det vise seg at jeg bommet grovt. Waghorn fikk nemlig ikke større utfordringer i Championship, snarere tvert imot. Den 28 år gamle sterke spissen hadde ikke kommet opp i tosifret antall scoringer i engelsk fotball siden 2010 da han spilte for Leicester City. Det gjorde han noe med i sin debutsesong for traktorgutta forrige sesong. Waghorn scoret 16 mål for blåtrøyene til tross for at han ble brukt i mange flere posisjoner enn den rene spissrollen. Samtidig som han scoret mål var han også flittig med å servere scoringer til sine lagkamerater. Hele elleve målgivende pasninger ble det for Waghorn, og da er det kanskje ikke så rart at han har vist seg å være en ettertraktet mann denne sommeren. Forhåpentligvis for Ipswich-fansen klarer de beholde han til overgangsvinduet stenger.

Joe Garner tok også turen fra skotsk fotball i fjor sommer og gjorde en god figur på topp for Ipswich. Garner endte på ti scoringer til slutt, og det er mer enn godkjent. Garner hadde tidligere imponert stort i League One for Carlisle United og Preston North End, men i Championship hadde han aldri fått det skikkelig til. Derfor må det ha vært deilig for Garner å endelig motbevise kritikerne som har ment at han ikke takler nivået i Championship. Garner er en herlig spisstype som kan score alle slags mål. Han er god fra distanse, farlig i boksen og flink til å posisjonere seg. Under Paul Hursts ledelse kan han fort gjøre det enda bedre denne sesongen.

I sommer mistet Ipswich David McGoldrick da hans kontrakt gikk ut, men Freddie Sears er fortsatt i klubben. Jeg glemmer ikke det spillet Sears viste da han ankom klubben våren 2015. Da var han rask, treffsikker med løpene i bakrom, samtidig som hans avslutninger holdt høyt nivå. Etterpå har det stoppet litt opp for den tidligere Colcheter United-spissen, men nå håper man at han skal få en ny vår med en ny manager på plass i klubben. Sears har flere ungdomslandskamper for England og har nå blitt hele 28 år gammel. Det finnes flere gode yngre alternativer på topp i Ipswich-troppen denne sesongen.

Denne uken ble Ellis Harrison hentet fra Bristol Rovers. Han er 24 år gammel og har nå levert to brukbare sesonger i League One. At han var blant League Ones bedre spisser forrige sesong kan jeg være enig i, men samtidig er jeg ikke overbevist om at Harrison er Championship-materiale. Ungguttene Aaron Drinan, Ben Folami og Ben Morris har nok et stort ønske om å få spilletid denne sesongen, og spesielt Morris vil nok være full av selvtillit etter at han fikk lov til å bli med England til U19 EM i Finland i sommer. Ben Folami er en annen spiss jeg virkelig har troen på.

Overgangsoversikt:

Inn:
Jordan Roberts (Crawley Town), Trevoh Chalobah (Lån fra Chelsea), Gwion Edwards (Peterborough United), Ellis Harrison (Bristol Rovers), Janoi Donacien (Accrington Stanley)

Ut:
Mustapha Carayol (Frigitt), David McGoldrick (Sheffield United), Michael Crowe (Preston North End), Stephen Gleeson (Aberdeen), Adam Webster (Bristol City)

Treningskamper
14. juli: Braintree Town – Ipswich Town 2-0
17. juli: Crawley Town – Ipswich Town 0-1 (Ward)
21. juli: Barnet – Ipswich Town 0-1 (Kenlock)
24. juli: MK Dons – Ipswich Town 0-1 (Sears)
28. juli: Ipswich Town – West Ham United 1-2 (Harrison)

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Paul Hurst. Har vist seg som en trollmann i tidligere klubber. Holdt på å gjøre det umulige med Shrewsbury Town forrige sesong.
+ Har én av ligaens aller beste målvakter i Bartosz Bialkowski.
+ I spillere som Joe Garner og Martyn Waghorn har man spisser som kan score en del mål på dette nivået. 

Minus:
– Skader. Har flere spillere som har slitt med skader over lengre tid. Slike ting kan ødelegge en sesong for et lag som Ipswich. Dette er et problem Ipswich-ledelsen har tatt på alvor, men fortsatt er det usikkert om de klarer gjøre noe med det.
– Spillestil. Mange supportere var leie av den fotballen klubben spilte under Mick McCarthy. Jeg tror ikke selve fotballen blir meget underholdene under Paul Hurst, og da frykter jeg at han fort kan merke presset dersom resultatene ikke går Ipswichs vei i høst.
– På papiret har Ipswich Town en av de svakere troppene i Championship.   

Vurdering:
Ipswich Town er et av de lagene jeg er mest spent på denne sesongen. Jeg var glad da klubben valgte å prøve noe nytt, istedenfor å ha med Mick McCarthy på veien videre. Det var tydelig at de to ikke passet sammen lengre, og det har de fleste Ipswich-supportere sett lenge. Likevel synes jeg McCarthy skal ha mye ros ettersom han i mine øyne overpresterte over lengre tid med et Ipswich Town-lag som på papiret ikke hadde noe bedre tropp enn mange av de lagene som har rykket ned til League One de siste sesongene.

Nå har Paul Hurst kommet inn, og da er spørsmålet om han klarer få like mye ut av dette Ipswich-laget. Jeg har sansen for Hurst og tror han er typen som virkelig kan trylle med dette mannskapet, men samtidig er dette en mye tøffere jobb enn de han har hatt tidligere. I Shrewsbury Town var det absolutt ingen forventninger, samtidig som forskjellen mellom topp og bunn i League One er mye mindre enn den man har i Championship.

Selv om forventningene ikke er de største i Suffolk heller, er det ingen tvil om at man ikke vil være fornøyd med å ligge i bunnen av tabellen. Derfor frykter jeg at Hurst fort kan merke presset dersom ting ikke fungerer som det skal tidlig i sesongen. I mine øyne havner årets Ipswich-lag inn under den gruppen med lag som kan overraske og være med på øvre halvdel av tabellen, men som mest sannsynlig havner i en tett klynge i plassene like over nedrykk. Derfor har jeg valgt å plassere Ipswich på en 18. plass i årets tabelltips.

Tabelltips: 18. plass

About The Author

Leave a Reply