Klubbinfo
Lagnavn: Bristol City Football Club
Kallenavn: The Robins
Stiftet: 1897
Hjemmebane: Ashton Gate (27,000)
Styreformann: Stephen Lansdown
Manager: Lee Johnson
Tabellplassering forrige sesong: 11. plass
Tabelltips forrige sesong18. plass
Årets spiller forrige sesong: Bobby Reid

Vurdert av: Eirik Aase

Det å sette opp tabelltips i Championship er nærmest en umulig ting. Av og til treffer man likevel brukbart, men hver eneste sesong er det minst ett lag som gjør hele tipset til skamme. Forrige sesong var Bristol City ett av de lagene. I fjor vår ville store deler av Bristol City-supporterne ha hovedtrener Lee Johnson bort fra klubben, samtidig som spillertroppen ikke så helt imponerende ut da jeg skrev tabelltipset i fjor sommer. Superspissen Tammy Abraham imponerte stort på topp for Bristol City sesongen 2016/17, og jeg ser ikke bort fra at det ville endt med nedrykk uten hans tjenester på spissplass. Derfor så det ekstra mørkt ut da han returnerte til Chelsea etter endt låneopphold.

I løpet av sommeren i fjor satte ikke Bristol City fyr på overgangsmarkedet med tanke på spillerne som ble hentet, dersom man ser bort fra rekordsigneringen Famara Diedhiou. Dette kombinert med den svake sesongen The Robins hadde lagt bak seg, samtidig som store deler av supporterne ikke var fornøyd med Johnsons ledelse, gjorde meg sikker på at rødtrøyene kom til å få en dårlig sesong. Jeg klarte ikke helt se hvordan Johnson skulle snu rundt på ting og plutselig gjøre Bristol City gode igjen, men det var nettopp det han klarte.

Allerede i sesongåpningen mot Barnsley fikk man se et sprudlende Bristol City-lag. De vant 3-1 over Barnsley og i den kampen fikk Bobby Reid vist seg frem i sin nye spissrolle. Han skulle vise seg å fylle tomrommet som Tammy Abraham etterlot seg, og var etter hvert bare én av mange Bristol City-spillere som virkelig imponerte forrige sesong. The Robins tapte bare tre kamper frem til romjula, og etter Boxing Day lå rødtrøyene helt oppe på en direkte opprykksplass sammen med Wolverhampton Wanderers. I cupen hadde de også gjort seg bemerket ved å ta seg hele veien til semifinalen i ligacupen. På veien til semifinalen slo de ut fire lag fra Premier League, deriblant Manchester United i kvartfinalen.

Dessverre for Bristol City-fansen skulle formpila bare peke én vei etter nyttår, og det var nedover. Akkurat da man begynte å drømme om Premier League, skulle nedturene komme på løpende bånd. De røk i første hinder i FA Cupen, gikk på et hederlig nederlag mot Manchester City i semifinalen i ligacupen, mens de bare vant fire av sine 22 siste kamper i ligaen. Fra Boxing Day og ut sesongslutt var det bare fire lag i Championship som plukket færre poeng enn Bristol City, og til slutt endte de nede på en 11. plass med åtte poeng opp til play-off. En respektabel plassering med tanke på forhåndstipsene, men samtidig en gedigen skuffelse med tanke på hvor de lå etter halvspilt sesong.

Nå er man på mange måter tilbake til der man var i fjor. Enkelte kritiske røster er nok en gang leie av  Johnson som hovedtrener, selv om de fleste andre har fått øynene opp for hva han faktisk kan utrette. I fjor var det Tammy Abraham som forlot klubben, mens nå har nøkkelspillere som Bobby Reid og Aden Flint funnet seg nye arbeidsgivere. Med fjorårets gode form i bakhodet er forventningene nå høyere hos Bristol City enn de var på denne tiden i fjor. Det kan muligens skape problemer for Johnson, men for å være helt ærlig er det ikke enkelt å si hva man kan forvente fra The Robins denne sesongen.

Trener 

Noen husker nok godt Gary Johnson som ledet Yeovil Town i Championship for et par sesonger siden, men de siste sesongene er det sønnen hans Lee Johnson som har vært i rampelyset. Pappa Gary nådde aldri høyere enn Championship som manager, men kanskje Lee kan ta turen helt opp til Premier League? Unge og dyktige engelske trenere vokser ikke på trær, og nettopp derfor er det mange som har et ekstra øye til hva 37 år gamle Johnson kan få til på Ashton Gate.

Etter en lang spillerkarriere i det engelske ligasystemet og skotsk fotball, fikk han sin første managerjobb med Oldham Athletic våren 2013. Han var 31 år på det tidspunktet, og dermed den yngste manageren i hele Football League. Takket være et par gode resultater på tampen av sesongen klarte Johnson lede Oldham til trygg plass. I den påfølgende sesongen styrte han Oldham til en mer enn godkjent plassering midt på tabellen, før han ble snappet opp av Barnsley våren 2015.

Johnson fikk en litt merkelig karriere med The Tykes. Etter en god vårsesong var det store forventninger til hva han kunne finne på etter en lang sesongoppkjøring sommeren 2015, men høstsesongen var alt annet enn bra. Barnsley var elendige frem til jul, og i desember lå de på nedrykksplass i League One. Mange ville ha Johnson bort fra klubben, men den unge manageren fikk tillit fra ledelsen. På nyåret takket Johnson for tilliten med en flott rekke med seire som løftet Barnsley høyt opp på tabellen, og i starten av februar kom Bristol City inn i bildet.

The Robins hadde sett seg ut Johnson som erstatter for Steve Cotterill, og Johnson kunne ikke takke nei til den ledige jobben på Ashton Gate. Johnson startet bra med Bristol City våren 2016, men hans første fulle sesong ble for det meste en negativ periode. Det endte nesten med nedrykk og førte til at Johnson hadde et stort press på seg foran forrige sesong. Med flere kilo hengende over skuldrene motbeviste han skeptikerne med en utrolig første halvdel av forrige sesong, før det dessverre stoppet litt opp i andre halvdel av sesongen. Johnson viste likevel forrige sesong at han kan være en av de mest spennende hovedtrenerne i engelsk fotball for tiden, og allerede nå har flere toppklubber i England notert seg navnet til Johnson i notatblokka.

Spillestil

Lee Johnson går som regel for en vanlig forsvarsfirer, men varierer en del når det gjelder hvordan han komponerer angrepet. De to siste sesongene har det for det meste blitt variert mellom en vanlig 4-2-3-1 og en vanlig 4-4-2. Forrige sesong var det først og fremst den sistnevnte formasjonen man fikk se oftest på Ashton Gate. The Robins spiller verken superdirekte eller tiki-taka, men har en fin variasjon i sin spillestil. I enkelte kamper kan man se de utnytte sine hodesterke spillere med lange pasninger, mens man i andre kamper forsøker å styre spillet inne på motstanderens halvdel.

Dødballer er en viktig del av Johnsons spillestil. Forrige sesong scoret rødtrøyene hele 19 mål på offensive dødballer, noe som var tredje flest i hele Championship. Noe av det som kjennetegner Bristol Citys spillestil best er deres aggressive stil uten ball. Enten de presser høyt eller står litt dypere er de alltid et imponerende skue i gjenvinningsfasen. Dette var én av de tingene som skaffet Bristol City flotte resultater i høst, og som jeg håper vi får se mer av denne sesongen.

Keeperplass

Mye tyder på at Lee Johnson er interessert i å hente inn en ny målvakt, ettersom The Robins visstnok var med i kampen om Dean Henderson som gikk til Sheffield United i sommer. I skrivende stund er det fortsatt Frank Fielding som fremstår som det klare førstevalget på keeperplass. Han har nå vært på plass i klubben siden 2013, og var blant annet med på å rykke opp til Championship. Fielding ble lenge sett på som et av de mest lovende keepertalentene i England, men han slo aldri helt til. I flere sesonger slet han med både skader og dårlig form, men forrige sesong holdt han seg både frisk og leverte gode prestasjoner. I sommer har han dessverre slitt litt med skader igjen, noe som har gitt Max O`Leary en del spilletid.

Max O`Leary har kommet opp fra klubbens eget akademi. Han har vært på flere låneopphold de siste sesongene, og tilbrakte forrige sesong hos Conference-klubben Sollihull Moors. Det er nok heller tvilsomt at O`Leary har noe å komme med på Championship-nivå denne sesongen, men 21-åringen kan kanskje være en mann for fremtiden.

Forsvaret

Etter flere år med ligaens mest målfarlige forsvarsspiller skal Bristol City nå klare seg uten Aden Flint. Det kraftige fyrtårnet har gått til Middlesbrough, men Lee Johnson & Co har ikke sittet på latsiden. Adam Webster har kommet fra Ipswich Town etter imponerende spill i Championship forrige sesong. Med et godt fotballhode og god ballbehandling er Webster gjerne det man kan kalle for en moderne midtstopper, samtidig som han kan bite godt fra seg i duellene. Jeg er sikker på at han kommer til å gjøre det bra for The Robins også, men det negative med Webster er hans skadeproblemer. Begge de to siste sesongene har han gått glipp av mange kamper på grunn av skader.

Den store stjerna i Bristol Citys forsvarsrekke er Joe Bryan. Bryan er lett å bli glad i grunnet sin knallharde jobbing, gode taklinger og energiske løp. Hovedtrener Johnson mener at Bryan har alt som skal til for å bli en Premier League-spiller, og jeg er ikke uenig. I mine øyne er han en av de beste venstrebackene i ligaen, og jeg blir overrasket dersom han ikke snart får prøve seg på høyere nivå. Skulle Bryan være skadet kan Lloyd Kelly steppe inn. Han er 19 år gammel og har kommet opp fra klubbens eget akademi. Kelly fikk noen kamper forrige sesong, og kan fort få flere dette året etter at Hordur Magnusson forlot klubben.

På motsatt back har man hentet inn en spiller jeg har veldig sansen for. Jack Hunt har nå fått flere sesonger i Championship for Barnsley, Rotherham United, Nottingham Forest og nå senest Sheffield Wednesday. Den energiske backen er alltid på farten fremover på banen, men det er ikke alltid hans valg i siste tredjedel av banen er like bra. Eros Pisano spilte en del på høyrebacken forrige sesong, men slet også en del med skader. Kanskje får vi se mer av han denne sesongen, men nå vil han i hvert fall få tøff konkurranse om plassen. Forrige sesong måtte Bailey Wright spille en del i den posisjonen, men nå kan han fokusere mer på stopperplassen. Wright er forholdsvis rask og en god allround stopper. Blant de bedre stopperne i Championship er han dog ikke, og derfor spørs det om han får mye spilletid.

Nathan Baker vil nok derimot være en spiller vi får se mye til på stopperplass hos The Robins den kommende sesongen. 27-åringen ble hentet fra Aston Villa i fjor sommer, og fikk mye spilletid forrige sesong. Med sin duellstyrke var han en god mann å ha bak hos rødtrøyene, men han er av og til litt hissig på grøten. Baker hadde litt problemer med skader det siste året, og nå som Bristol City har en annen skadeplaget midtstopper i Adam Webster, blir det ekstra viktig for Baker å holde seg frisk.

Skadeplagede spillere kan skape store problemer for Bristol City-sjef Lee Johnson, men det kan også være meget positivt for andre. Nemlig for unggutten Taylor Moore. Han flyttet til Frankrike med familien da han var syv år gammel, men ble hentet til Bristol City fra Lens da han var 19 år gammel. Nå har han vært to sesonger i engelsk fotball, og da har han vært på utlån hos Bury og Cheltenham Town. Jeg tror Moore er en spiller som kan komme til å ta steget opp til Championship, og kanskje skjer det allerede denne sesongen. Han kan også spille på høyrebacken hvis det skulle være behov. Jens Hegeler er også allsidig og kan brukes både på stopperplass og på midtbanen. Han har mye erfaring fra Bundesliga i Tyskland, men har ikke klart å imponere på Ashton Gate.

Midtbanen

De to spillerne som fikk mest spilletid sentralt på midtbanen til Bristol City forrige sesong var Marlon Pack og Korey Smith. Med Pack på midtbanen får du en ryddegutt som samtidig biter godt fra seg i duellene. Forrige sesong syntes jeg han tok enda flere steg i duellspillet, samtidig som han var god og trygg med ballen i føttene. Tidligere Norwich City-spiller Korey Smith stod for sesongens kanskje største høydepunkt for The Robins da han satte inn seiersmålet mot Manchester United i ligacupen. Han var en av de som fikk mest tillit av Lee Johnson forrige sesong, og leverte en brukbar sesong midt på banen.

Josh Brownhill har vist seg som en meget allsidig spiller som kan brukes både sentralt på midtbanen og i mer offensive roller. 22-åringen imponerte stort forrige sesong med fem mål og seks målgivende, og er herlig å se på grunnet sine gode tekniske ferdigheter og ro med ballen. Jeg klarer ikke bestemme meg for hva som er Brownhills beste posisjon, men se ikke bort fra at han både brukes på vingen og sentralt på midtbanen denne sesongen også. Liam Walsh ble hentet fra Evertons akademi i januar og viste glimtvis at han kan bli en spennende spiller for fremtiden.

Forrige sesong var Bristol City tynne på vingene, men der har de tatt ansvar i sommer. Hakeeb Adelakun har imponert stort for Scunthorpe United i League One, og var en ettertraktet mann da hans kontrakt gikk ut denne sommeren. Den store og raske vingen har herlige tekniske ferdigheter og et øye for mål. Det svirret rykter rundt hans holdninger, men klarer Lee Johnson få ut det beste av Adelakun, har The Robins fått en meget bra spiller på bok. Marley Watkins er en annen nysignering som ankom klubben i sommer. Han storspilte for Barnsley i sesongen 2016/17, men fikk det ikke like bra til da han skiftet til Norwich City i fjor. Nå skal han forsøke å finne tilbake til Barnsley-formen nå som han nok en gang skal ikle seg rød drakt igjen.

Jamie Paterson fikk en del kamper på vingen forrige sesong, og er i mine øyne en av de mest undervurderte spillerne i ligaen. Han kan spille på vingene og i 10er rollen. Han er teknisk, har gode dribleferdigheter og er herlig direkte i stilen. Får Paterson lov til å fokusere på de offensive bidragene er han en spiller som hører hjemme helt i toppen av Championship. Callum O`Dowda ble hentet fra Oxford United for to år siden og har etablert seg som en dyktig ving i Championship. Han har nå flere landskamper for Irland, og kan skape problemer for enhver back med sin hurtighet og gode tekniske ferdigheter.

Andreas Weimann har blitt hentet fra Derby County i sommer og kan nok gjøre en jobb både på vingen og på topp for rødtrøyene. Med sin store arbeidskapasitet blir han nok en viktig ressurs for et Bristol City-lag som liker å presse høyt og spille aggressivt. Weimann har flere landskamper for Østerrike, men har ikke helt imponert meg i Championship for Wolverhampton Wanderers og Derby County. Nicklas Eliasson ble hentet fra svensk fotball i fjor, men fikk ikke sitt gjennombrudd forrige sesong. Han har derimot sett frisk ut i sommer, og kan kanskje komme med større bidrag i år.

Angrepet

I fjor sommer ble Bobby Reid flyttet frem til en spissrolle, og det viste seg å være et genialt trekk av Lee Johnson. Reid scoret på bestilling og ble i sommer solgt til Cardiff City for en meget god sum. Nå er spørsmålet hvem som skal fylle tomrommet som Reid har etterlatt seg, og der tror jeg vi kan forvente større ting fra Famara Diedhiou denne sesongen. Han ble hentet fra franske Angers for en rekordstor sum og gjorde en god sesong på topp for rødtrøyene. Dominerende var han ikke, men han ble bedre etter hvert som sesongen gikk. Spesielt hans bevegelser og innsats når motstanderen hadde ballen har han blitt mye bedre på, samtidig som 13 ligamål må kunne sies å være mer enn godkjent. Jeg ser ikke bort fra at Bristol City-spissen kan spise kirsebær helt i toppen av toppscorerlisten den kommende sesongen.

Milan Djuric ble hentet fra italiensk fotball for halvannet år siden, men skader har ført til at han ikke har fått vist seg mye frem for Bristol City-fansen. De gangene han har fått muligheten, har han ikke sett så verst ut. Problemet er at man ikke kan vite hvor god han faktisk er så lenge han aldri klarer spille flere kamper etter hverandre. I sommer ble Mo Eisa hentet fra Cheltenham Town. Der spilte han under Lee Johnsons far, Gary Johnson, forrige sesong og scoret 25 mål i League Two. Med sin hurtighet, gode tekniske ferdigheter og velplasserte avslutninger er han ikke enkel å forsvare seg mot. Eisa er en spiller som jeg tror vil kunne takle nivåforskjellen fra League Two til Championship bra.

Matty Taylor ble hentet fra erkerival Bristol Rovers i januar i fjor, men også han har fått mye av sin tid på Ashton Gate ødelagt av skader. I motsetning til Djuric synes jeg ikke Taylor har sett like pigg ut de gangene han har spilt, men kanskje får vi se han fra en bedre side denne sesongen. 19 år gamle Freddie Hinds scoret to mål i ligacupen forrige sesong, og kan med sin hurtighet være en spiller vi får se mer av på topp denne sesongen.

Overgangsoversikt:

Inn:
Marley Watkins (Norwich City), Adam Webster (Ipswich Town), Hakeeb Adelakun (Scunthorpe United), Andreas Weimann (Derby County), Jack Hunt (Sheffield Wednesday), Mo Eisa (Cheltenham Town)

Ut:
Scott Golbourne, Gary O`Neil, Arnold Garita, Luke Steele, Gustav Engvall (Frigitt), Aden Flint (Middlesbrough), Bobby Reid (Cardiff City), Zak Vyner (Utlån til Rotherham United)

Treningskamper
8. juli: Bitton AFC – Bristol City 0-4 (Taylor, Holden, Paterson, Abdelakun)
10. juli: Cheltenham Town – Bristol City 2-4 (Eliasson x2, Webster, Taylor)
11. juli: Newport County – Bristol City 2-2 (Weimann, Watkins)
14. juli: Shrewsbury Town – Bristol City 1-1 (O`Dowda)
17. juli: Real Linense – Bristol City 2-2 (Diedhiou)
21. juli: Rayo Vallecano – Bristol City 1-0
27. juli: Bristol City – AFC Bournemouth 1-1 (Weimann)

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Har flere aggressive, energiske og hurtige spillere som passer perfekt inn i den spillestilen som Lee Johnson har banket inn i dette laget.
+ I Famara Diedhiou har de en spiss som potensielt kan ende opp som toppscorer i Championship.
+ Deres gode prestasjoner forrige sesong, samt skalper i ligacupen, viser at de kan være god nok til å slå hvem som helst. 

Minus:
– Har flere spillere i viktige posisjoner som har slitt med skader over lengre tid.
– Har mistet to nøkkelspillere i Aden Flint og Bobby Reid.
– Lee Johnson viste forrige sesong at han kan være en av de mest spennende hovedtrenerne i England, men samtidig har han flere ganger (inkl. forrige sesong) vist at han har problemer med å snu en vond trend.    

Vurdering:
Bristol City ble en av de store positive overraskelsene forrige sesong, men kan de gjøre det like bra denne sesongen? Det er et spørsmål som jeg sliter med å svare på. Det faktum at de har solgt to av sine aller beste spillere får meg til å tro at det kan bli vanskelig denne sesongen, men samtidig skal de ha ros for å være raske og forholdsvis gode på overgangsmarkedet.

Lee Johnson har fått på plass spillere som jeg tror vil passe bra inn i spillestilen til Bristol City, og som samtidig fyller en del rom hvor jeg følte de manglet spillere forrige sesong. Jeg har stor tro på at Famara Diedhiou kan gjøre store ting på topp for Bristol City denne sesongen, men som Tammy Abraham viste i sesongen 2016/17, er ikke det en garanti for at man kommer til å få en god sesong.

Flere ganger har Johnson slitt med å snu en vond trend, noe som blant annet var nære ved å miste han jobben på tampen av 2016/17 sesongen. Nå har Bristol City vist dårlig form det siste halvåret, og jeg frykter at de kan starte den nye sesongen på bakføttene nå som de har mistet viktige spillere. Av den grunn tror jeg The Robins får en dårligere sesong enn forrige sesong, men samtidig er det så mye kvalitet i dette mannskapet at jeg ikke tror de blander seg inn i bunnstriden.

Tabelltips: 16. plass

About The Author

Leave a Reply