Klubbinfo
Lagnavn: Derby County Football Club
Kallenavn: The Rams
Stiftet: 1884
Hjemmebane: Pride Park (33,500)
Styreformann: Mel Morris
Manager: Frank Lampard
Tabellplassering forrige sesong: 6. plass
Tabelltips forrige sesong: 7. plass
Årets spiller forrige sesong: Matej Vydra

Vurdert av: Eirik Aase

Det ble mange nedturer på kort tid for Derby County-supporterne på slutten av forrige sesong. Først ble det exit i semifinalen i play-off mot Fulham, før manager Gary Rowett forlot klubben til fordel for Stoke City noen dager senere. For å toppe det hele hadde styreformann Mel Morris noen uker tidligere snakket til media om at man ikke ville kunne satse like hardt neste sesong dersom det ikke ble opprykk. Fokuset fremover ville være å senke lønnsbudsjettet og prøve å få til noe med de spillerne man allerede har til rådighet.

Det lå med andre ord grå skyer over Pride Park i ukene etter sesongslutt, men mot slutten av mai skjedde det noe som skapte spenning igjen i East Midlands. Derby måtte på ut jakt etter at Rowett forlot klubben, og overraskende nok endte de opp med å ansette Frank Lampard som ny manager. En mann som er kjent for sine utrolige prestasjoner på banen, men som er et ubeskrevet blad innenfor manageryrket.

Frank Lampard mener at han ikke tar noen risiko ved å ta denne jobben, mens styreformann Morris har gitt klar beskjed om at Lampard vil få tid i klubben. Den store utfordringen for Lampard blir å gjøre Derby til et lag som oppnår suksess, istedenfor å bare være et nesten-lag. De siste sesongene har det nærmest blitt en tradisjon at The Rams enten kollapser på våren, eller faller i et av de siste hindrene.

I vår ble det tap i play-off, mens de havnet på en niendeplass den foregående sesongen. I 2016 ble det også play-off, men da var Hull City for sterke i semifinalen. I 2015 kollapset The Rams på våren og havnet på en åttendeplass, mens de i 2014 tapte i play-off finale mot QPR på Wembley. Det er vel knapt noen lag som kan skryte av å henge stabilt med i toppen i Championship på den måten som Derby har klart, men samtidig er det vel knapt noen lag som feiler mer når det gjelder enn nettopp dette Derby-laget.

Nå som pengesekken knyttes igjen på Pride Park denne sommeren, trenger likevel ikke supporterne deppe. Troppen som Frank Lampard har til rådighet er fortsatt blant de sterkeste i ligaen, og kanskje vil mangelen på utskiftninger gi laget den kontinuiteten som ofte trengs for å lykkes i fotball. Vi har sett det gjøre underverker for Leicester City den gangen de rykket opp til Premier League sist, og kanskje kan Lampard få det beste ut av den gjengen som allerede er på plass på Pride Park.

Trener 

Det er alltid ekstra spennende når noen av de beste fotballspillerne velger å gå inn i manageryrket. Jeg er av typen som er skeptisk til at uerfarne managere får store jobber som denne i Derby County, men samtidig finnes det nok av eksempler på fotballspillere som har gjort suksess som manager uten å ha måttet jobbe seg oppover i systemet slik mange andre managere har måttet gjøre.

Frank Lampard er best kjent for sine 13 år på Stamford Bridge. Han ankom klubben i 2001 og spilte der frem til 2014. I løpet av den tiden rakk han å bli klubbens mestscorende spiller med sine 211 mål, og det er ikke verst for en midtbanespiller. Bare tre spillere har flere kamper for blåtrøyene enn Lampard, og med Chelsea-logoen på drakta var han med på å vinne Premier League tre ganger, FA Cupen fire ganger, ligacupen to ganger, samt både Europa League og Champions League én gang. Det skal ikke stå på merittene i hvert fall.

Lampard spilte 106 landskamper for England, og rakk innom Manchester City en tur før karriereslutt. Han startet karrieren i West Ham United og avsluttet den i New York City FC. Mannen har opplevd omtrent alt som er å oppleve som fotballspiller, men som manager er han altså fersk vare. Etter at han la skoene på hylla har han gjort en del jobb for media, men samtidig har han jobbet hardt med trenerutdanninga hos sin tidligere klubb, Chelsea.

Med sitt kjente navn vil Lampard raskt bli en ettertraktet mann for de beste klubbene i England dersom han skulle lykkes som manager på Pride Park. Samtidig kan man trygt si at han fortjener å bli en ettertraktet mann dersom han blir mannen som endelig klarer forvandle Derby fra et nesten-lag til et lag som faktisk rykker opp til Premier League.

Spillestil

I skrivende stund er det vanskelig å si hva man kan forvente fra Derby County under Frank Lampards ledelse når det kommer til spillestil. Sjefen selv har sagt at han ønsker at Derby skal spille en offensiv og underholdene fotball, men det ønsker jo de fleste managere. Basert på sommerens treningskamper er det i hvert fall én ting jeg har bitt meg merke i, og det er den ballbesittende fotballen de har spilt.

Det har sett ut som om Derby kommer til å ha mye fokus på å holde ballen innad i laget og bruke tid i oppbygningen av angrepsspillet. Samtidig kommer de til å være aggressive ved balltap og prøve å vinne ballen raskt og høyt i banen. Formasjonsmessig har Lampard mye å velge mellom, men basert på spillerne han har til rådighet blir jeg overrasket dersom vi ikke får se dette Derby-laget i en slags 4-3-3/4-2-3-1 variant i høst. Den har han blant annet brukt under sommerens treningskamper.

Keeperplass

Helt bakerst på banen har Derby County det som kanskje var ligaens beste målvakt forrige sesong, nemlig Scott Carson. Den rutinerte keeperen har nå blitt 32 år gammel og har vært med på litt av hvert i sin karriere som fotballspiller. Han debuterte på seniornivå for Leeds United for 13 år siden, og gikk deretter videre til Liverpool. Der fikk han prøve seg i Premier League ved et par anledninger, men det var først og fremst i Champions League han fikk vise seg frem. Carson fikk blant annet spille hele kampen da Liverpool slo ut Juventus i Champions League-kvartfinalen tilbake i 2005, og satt på benken da rødtrøyene sikret seg pokalen etter snuoperasjonen mot AC Milan i Istanbul.

Etter et par sesonger hos West Bromwich Albion, Bursaspor og Wigan Athletic endte han opp på Pride Park for tre år siden. Der har han nå lagt bak seg tre sesonger som førstevalg og gjort sakene sine svært bra. Jeg forventer like gode prestasjoner fra Carson denne sesongen, samtidig som man har keepere i bakhånd som kan steppe inn ved behov. Kelle Roos har nå blitt 26 år gammel og kan ikke sies å være noe talent lenger. Han har vært på diverse låneopphold de siste årene, og forrige sesong voktet han buret både for Plymouth Argyle og Port Vale. Jonathan Mitchell ble hentet fra Newcastle United for fire år siden, men 23-åringen har ikke fått annet enn cupkamper i Derby-drakten.

Forsvaret

På stopperplass har Derby County hatt mye kvalitet i flere sesonger. I fjor sommer ble Curtis Davies hentet til klubben etter å ha tilbrakt tre av de fire siste sesongene i Premier League med Hull City. Før den tid herjet han på nest øverste nivå med Birmingham City. Davies var én av få som man kunne gi godkjent hos Hull da de rykket ned i fjor, og han fortsatte med enda bedre spill for Derby i Championship forrige sesong. Han er sterk i luften og dyktig til å lese spillet, og under Gary Rowetts ledelse viste han seg som en midtstopper som holder skyhøyt Championship-nivå.

Ringreven Richard Keogh fikk flest kamper ved siden av Curtis Davies forrige sesong. For de som har fulgt Championship de siste årene er Keogh en spiller man kjenner godt til. Han er ikke særlig rask, men kompenserer med enorm duellstyrke og en oppofrende spillestil. Keogh har nå blitt 31 år gammel og det merkes at han går mot slutten av sin spillerkarriere. Han leverte en god sesong forrige sesong, men fra tid til annen gjør han noen feil. Alex Pearce fikk ikke så mye spilletid forrige sesong, men er en spiller som i flere år har vist at han passer godt inn i Championship. Denne sesongen vil han nok gi Keogh enda tøffere kamp om plassen på laget.

På høyrebacken er det Andre Wisdom som regjerer. Han var på lån hos Derby i 2013/14 sesongen og prøvde seg senere hos Red Bull Salzburg i østerriksk fotball. I fjor sommer ble han hentet til Pride Park på permanent basis, men forrige sesong fikk han på ingen måter vist hvor god han kan være. Det bor mye mer i denne backen, og kanskje vil man se mer av det nå som Frank Lampard er på plass. Forrige sesong var Chris Baird med på å gi konkurranse om plassen, men han ble frigitt i sommer. Max Lowe kan gjøre en jobb denne sesongen dersom det skulle være behov, men han har samtidig blikket rettet mot venstrebacken nå som det nærmer seg sesongstart. 21-åringen imponerte i noen kamper i sesongen 2016/17 og var på lån hos Shrewsbury Town i vår. I sommer har han imponert Frank Lampard og det virker ikke som om han er langt unna en plass på laget.

Craig Forsyth og Marcus Olsson er nok de to som er tiltenkt rollen på venstrebacken, og den konkurransen blir interessant å følge med på senere i sesongen. Ved sesongstart er det dog ingen tvil om hvem som er førstevalget i den posisjonen, ettersom Olsson er ute med en skade en god stund fremover. Forsyth har et godt driv med ballen og forsvarer seg bra, og forrige sesong hjalp han også til i en mer sentral posisjon i forsvarsrekken. Lowe vil nok kunne presse Forsyth om plassen på laget, men mest sannsynlig vil nok Forsyth få en del spilletid utover høsten.

Midtbanen

Når man ser på spillerne Frank Lampard har til rådighet på midtbanen, kan man ikke gjøre annet enn å synes synd på at han faktisk må la noen sitte på benken eller tribunen. Det er nemlig så mange kvalitetsspillere, og det kommer nok til å bli en utfordring å holde alle fornøyde. Tidligere i sommer sikret The Rams seg to leiesoldater fra Premier League. Mason Mount har kommet fra Chelsea og er nok en spiller som Lampard kjenner godt til. Forrige sesong var Mount på lån hos Vitesse i øverste divisjon i Nederland. Der imponerte han stort fra sin posisjon sentralt på midtbanen. Mount scoret 14 mål og hadde ni målgivende pasninger. I en Europa League-play off kamp mot ADO Den Haag scoret han tre mål og hadde én målgivende i den ene kampen. Det er ganske drøyt å tenke på at denne offensive midtbanespilleren skal spille under Lampards ledelse. Det lukter kjempesuksess av det samarbeidet, og man kan godt forstå at Chelsea ville sende Mount til nettopp Derby County.

Harry Wilson er den andre leiesoldaten. Han har blitt hentet på lån fra Liverpool, og viste forrige sesong at han holder et meget høyt Championship-nivå. Nærmest på egenhånd sørget han for at Hull City unngikk nedrykk i vår, og det er ikke mange som klarer stoppe Wilson de gangene han setter på farten og skjærer innover i banen fra sin posisjon ute på vingen. Bare tanken på at The Rams kan starte med Wilson, Mount og Tom Lawrence i en slags troika bak spissen gjør at jeg får lyst til å sende varme tanker til forsvarsrekker i Championship. Lawrence havner litt i samme kategori som Wilson med tanke på hans kvaliteter når han får lov til å skjære innover i banen fra ute på vingen. Han fikk det ikke helt til i sin debutsesong på Pride Park, men alle som har sett han i aksjon klarer se at det er noe spesielt med den tidligere Manchester United-produktet.

Tom Huddlestone var involvert i nesten samtlige kamper for Derby County forrige sesong. Den sterke midtbanekrigeren forlot Derby tilbake i 2005, men returnerte til Pride Park i fjor sommer. Med sin kraftige skuddfot, gode pasninger og tøffe spillestil passer han bra inn på Derbys midtbane. 31-åringen er ikke like bevegelig som før, men som regel har han med seg en ryddegutt ved siden av seg som kan gjøre den jobben best mulig. George Thorne er en slik spillertype, men han har hatt store problemer med skader så langt i karrieren. Forhåpentligvis vil han holde seg skadefri denne sesongen, men uansett har man flere alternativer sentralt på midtbanen.

Bradley Johnson går inn i sin tredje sesong som Derby County-spiller. Med sin aggressive spillestil plukker han opp en del kort, men samtidig gjør han også livet surt for motstanderen. Det ble fire mål og fem målgivende pasninger på Johnson forrige sesong, men han er en spillertype som fort kan score enda flere mål. Måten han bidrar godt både offensivt og defensivt på gjør han til en viktig mann å ha i troppen. Joe Ledley har nå blitt 31 år gammel og kom til Derby County i september i fjor. Etter flere sesonger med spilletid på øverste nivå i Skottland med Celtic og England med Crystal Palace, ble det altså retur til Championship igjen for Ledley. Med sin tøffe stil og ro viste han forrige sesong at han fortsatt har mye å tilføre på dette nivået.

Det blir spennende å se om Jacob Butterfield og Jamie Hanson vil få mye spilletid denne sesongen. Førstnevnte var på lån hos Sheffield Wednesday forrige sesong, mens Hanson snart blir nødt til å prestere på Derbys førstelag for å vise at han kan ta steget fra å være et lovende talent til å bli en viktig Championship-spiller. Magefølelsen min har taler ikke til deres fordel, og jeg tror ikke de kommer til å bidra noe særlig denne sesongen. Spesielt nå som George Evans har kommet fra Reading. Han fikk det ikke helt til i Reading-drakten, men det skyldtes en blanding av skader og manglende spilletid. Man skal ikke se bort fra at han er en spiller som kan ta store steg under Lampards ledelse.

Det er ikke bare Tom Lawrence og Harry Wilson som kan bidra på vingene denne sesongen. Florian Jozefzoon vil selvsagt også få en del spilletid etter at han ble kjøpt fra Brentford i sommer. Den nederlandske 27-åringen har en fortid i PSV og har det siste halvannet året spilt for Brentford i Championship. Jeg ble litt overrasket over den signeringen, ettersom jeg ikke klarer se Jozefzoon løfte spillet sitt mer enn det han gjorde i Brentford. Riktignok var han god i Brentford, men man har sett flere spillere forlate The Bees for og så ikke få det til i andre klubber. Ikechi Anya er den kjappe og allsidige spilleren som kan fylle de fleste posisjoner både fremover og bakover på banen. Han vil nok bli brukt litt rundt forbi, og kanskje får vi se litt av talentet Luke Thomas. Han har nå blitt 19 år gammel og er en spiller som man bør ha et øye til i tiden fremover.

Angrepet

En liten uke før sesongstart kom nyheten om at Derby County hadde sikret seg mannen som ble toppscorer i League One forrige sesong. Jack Marriott var spissen som aldri klarte få sitt gjennombrudd hos Ipswich Town, men som etterpå har jobbet seg opp til Championship gjennom imponerende spill for Luton Town og nå sist Peterborough United. Marriott er rask og er en fantastisk avslutter. Han kan score på alle slags mulige måter, og vil være en potensiell toppscorer i Championship også dersom han får nok baller å jobbe med foran mål. Med Marriott på plass spørs det om ikke Matej Vydra er på vei bort. Vydra ble kåret til årets spiller i klubben etter sesongslutt i vår, og imponerte med en enestående sesong i Derby-drakten det siste året. Tsjekkeren endte opp som toppscorer i Championship med sine 21 mål, selv om han ofte startet i en litt mer defensiv spissrolle. I sommer har han blitt linket bort fra klubben, og det vil være et hardt slag for The Rams å miste Vydra nå.

Spisser er det likevel nok av i Derby-troppen. Cameron Jerome scoret seks mål i Championship i vår, deriblant en herlig og viktig scoring i play-off semifinalen mot Fulham. Han har vist i flere år at han vet hvor målet står i Championship, og vil komme opp i et tosifret antall scoringer dersom han får nok spilletid. Jerome viser dog ikke alltid gode avslutningsferdigheter, og det har resultert i en del merkelige bom de siste årene. David Nugent scoret 20 mål for Leicester City den sesongen de rykket opp til Premier League, men for Derby ble det bare ni scoringer forrige sesong. Han er en dyktig avslutter som arbeider hardt, men jeg føler meg ikke sikker på at han kommer til å bidra like mye denne sesongen.

Chris Martin har vært på lån hos Fulham og Reading de siste sesongene, og jeg blir overrasket dersom han plutselig blir viktig i Derbys angrepsrekke denne sesongen. Nick Blackman var på lån hos Maccabi Tel Aviv i israelsk fotball forrige sesong. Der gjorde han sakene sine bra og på grunn av hans allsidighet i angrepsrekka kan han kanskje være en mann Frank Lampard får bruk for denne sesongen. Mason Bennett venter fortsatt på at han endelig skal få sitt gjennombrudd på Derbys førstelag. Den kjappe angrepsspilleren ble den yngste spilleren til å score for Derby tilbake i 2013 og ble spådd en stor fremtid. Dessverre ser det ikke ut til å ville seg helt for 22-åringen som tilbrakte litt tid på lån hos Notts County i vår. Grunnet sin hurtighet er Bennett også en spiller som kan brukes på vingen.

Overgangsoversikt:

Inn:
Harry Wilson (Lån fra Liverpool), Mason Mount (Lån fra Chelsea), Florian Jozefzoon (Brentford), Jack Marriott (Peterborough United), George Evans (Reading)

Ut:
Jason Shackell, Darren Bent, Chris Baird (Frigitt), Andreas Weimann (Bristol City)

Treningskamper
14. juli: Notts County – Derby County 1-4 (Thomas x2, Bennett, Huddlestone)
18. juli: Mansfield Town – Derby County 3-1 (Bennett)
21. juli: Derby County – Southampton 3-0 (Lawrence x2, Bennett)
25. juli: Coventry City – Derby County 0-1 (Johnson)
28. juli: Derby County – Wolverhampton Wanderers 0-0

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Ligaens kanskje sterkeste spillertropp.
+ Har så mye offensivt krutt at de blir fryktelig vanskelig å forsvare seg mot.
+ God dekning i alle posisjoner.  

Minus:
– Har man rett og slett for god dekning? Bare elleve spillere kan starte hver kamp, og det blir ikke enkelt for Frank Lampard å holde alle fornøyde.
– Uerfaren manager. Det er vel nesten galskap å nevne Frank Lampard som en svakhet, for han kan fort vise seg å være en fantastisk manager. Grunnen til at jeg nevner Lampards manglende erfaring er fordi det er ett av få usikkerhetsmomenter ved dette Derby-laget.
– “Nesten-laget”. Det har nesten blitt en vane at Derby County enten kollapser på tampen av sesongen, eller river i et av de siste hindrene.    

Vurdering:
Det er ikke enkelt å finne svakheter ved dette Derby County-laget, og det merket dere kanskje også på punktene som jeg listet opp under “Minus”. Troppen til Derby County har vært sterk i flere sesonger, men sommerens shoppingrunde har resultert i et av de mest spennende mannskapene på lenge. Det er så mye kvalitet i alle lagdeler at jeg er fryktelig spent på hvordan Frank Lampard skal klare ta ut et mannskap uten at noen blir irriterte over å ikke få spilletid.

Med en slik sterk tropp og ro utenfor banen er det vanskelig å se for seg at dette Derby County-laget ikke kommer til å kjempe om opprykk denne sesongen. Mye skal gå galt for at de skal gå på trynet, og kanskje blir dette sesongen hvor de endelig får ristet av seg “Nesten-stempelet” som de har hatt hengene over seg en stund nå.

Det eneste som gjør meg usikker på hvordan det skal gå med The Rams denne sesongen er Frank Lampard. Med tanke på hans spillerkarriere og personlighet er det vanskelig å se for seg at han ikke skal klare motivere disse Derby-spillerne til å yte sitt beste denne sesongen. Dog er det vanskelig å si hva man kan forvente fra Lampard som manager siden han ikke har prøvd seg noen andre steder. På samme måte som det er mange klassespillere som har blitt store managere, er det også mange store spillere som har blitt dårlige managere.

Forhåpentligvis  og sannsynligvis vil Lampard motbevise de som ikke har troen på ham, og det er gode nyheter for The Rams. Jeg tror de kommer til å blande seg inn i den klyngen helt øverst på tabellen som kommer til å kjempe om direkte opprykk denne sesongen.

Tabelltips: 4. plass

About The Author

Leave a Reply