Klubbinfo
Lagnavn: Derby County Football Club
Kallenavn: The Rams
Stiftet: 1884
Hjemmebane: Pride Park (33,500)
Styreformann: Mel Morris
Manager: Gary Rowett
Tabellplassering i fjor: 9. plass
Tabelltips forrige sesong: 5. plass
Årets spiller forrige sesong: Scott Carson

Vurdert av: Eirik Aase

En skuffende og forglemmelig sesong er ferdig, og nå kan Derby County-fansen endelig se fremover mot det som kan bli en meget interessant sesong for The Rams. I fjor sommer ble Nigel Pearson hentet inn som manager og med tanke på hans CV var det mange som hadde stor tro på suksess for hvittrøyene på det tidspunktet. Dessverre for Derby og Pearson skulle deres samarbeid bli alt annet enn bra. På overgangsmarkedet fikk han ikke gjort så mye, før han plutselig klemte til med signeringen av Matej Vydra for en urovekkende høy sum.

Når sesongen ble sparket i gang fikk Derby-fansen lite å glede seg over. Ikke bare var resultatene dårlige, men fotballen var det terningkast 1 nivå over. Derby vant bare én av sine ni første kamper i ligaen og var plutselig involvert i bunnstriden i slutten av september. I løpet av disse ni kampene scoret Derby bare tre(!) mål, og det var selvsagt alt for dårlig med tanke på alle de dyktige offensive spillerne Pearson hadde til rådighet. Styret i Derby så ikke noen andre muligheter enn å la Pearson forlate klubben, til fordel for en retur for Steve McClaren.

Med McClaren på plass fikk Derby en umiddelbar opptur. Utover høsten og frem til juletider ble Derby seende ut som et av de sterkeste lagene i Championship, men den gode formen skulle avta etter hvert. I februar gikk de seks kamper på rad uten seier, og kort tid ut i mars måtte McClaren nok en gang forlate jobben på Pride Park. Det spørs om han kommer til å få flere muligheter hos hvittrøyene.

Det gikk ikke lang tid fra McClaren forlot klubben til Gary Rowett ble ansatt som ny sjef. Han hadde lagt bak seg en fantastisk jobb med Birmingham City, men overraskende nok ble han sparket midtveis i sesongen. Flere Premier League-klubber har vært interesserte i Rowetts tjenester, men det var til slutt Derby som fikk tak i den karismatiske manageren. Rowett brukte resten av sesongen på å jobbe inn sine tanker i forkant an den kommende sesongen. Nå har han fått en hel sommer på å spille sammen dette Derby-laget, og nå håper fansen at det er nettopp han som skal klare dytte Derby County til Premier League.

Trener og spillestil

Det mest overraskende øyeblikket i Championship forrige sesong var da Gary Rowett ble sparket hos Birmingham City. Gary Rowett er mannen som gir Derby-fansen håp om å returnere til Premier League. Den karismatiske manageren kom til Birmingham fra Burton Albion for snart tre år siden, og under hans ledelse hadde Birmingham sett ut som et topplag i Championship. Det var ganske imponerende med tanke på at klubben så ut til å være på full fart mot League One under hans forgjenger Lee Clark. Til tross for fantastisk jobb på St Andrews og interesse fra flere klubber i Premier League, valgte Birmingham sjokkerende nok å sparke Rowett da de fikk nye eiere på plass.

Den 41 år gamle manageren startet managerkarrieren i Burton Albion for fire år siden, og den tidligere Birmingham City-spilleren har bygget videre på det samme som ga han suksess hos The Brewers. Hans fokus er ikke å styre kampene, men å unngå at motstanderen klarer komme til målsjanser, samtidig som hans lag klarer utnytte de overgangsmulighetene som dukker opp. Dette fører til en kjedelig fotball, men det er likevel imponerende å se hvor dedikerte alle spillerne er til rollene som de har fått av Rowett. Rowetts filosofi førte til at Birmingham lenge var det laget med lavest ballbesittelse i Championship. Han var et godt bevis på at det ikke er viktig å ha ballen i laget, men heller hva du gjør når du faktisk får tak i ballen.

Nå skal han forsøke å gjøre Derby til et solid lag som skal kjempe i toppen, samtidig som de skal kunne komme imponere fremover på banen. Det slet Nigel Pearson med i fjor høst, og man fikk alle se hvordan det gikk. I vår virket det som om Rowett hadde noe spennende på gang på Pride Park, men samtidig var det litt for mange ting som ikke fungerte i den defensive biten. Jeg tror vi vil få se et helt annet Derby-lag nå når sesongen sparkes i gang. Det kommer i hvert fall ikke til å bli enkelt å møte dette laget.

Keeperplass

Det ble ingen stor sesong for Derby County, men bakover på banen har det fungert bra det siste året. Av den grunn var det kanskje ikke noen overraskelse at Scott Carson stakk av med prisen for årets spiller i vår. Den rutinerte keeperen har nå blitt 31 år gammel og har vært med på litt av hvert i sin karriere som fotballspiller. Han debuterte på seniornivå for Leeds United for tolv år siden, og gikk deretter videre til Liverpool. Der fikk han prøve seg i Premier League ved et par anledninger, men det var først og fremst i Champions League han fikk vise seg frem. Carson fikk blant annet spille hele kampen da Liverpool slo ut Juventus i Champions League-kvartfinalen tilbake i 2005, og satt på benken da rødtrøyene sikret seg pokalen etter snuoperasjonen mot AC Milan i Istanbul.

Etter et par sesonger hos West Bromwich Albion, Bursaspor og Wigan Athletic endte han opp på Pride Park for to år siden. Der har han nå lagt bak seg to sesonger som førstevalg og gjort sakene sine svært bra. 31 år er strengt tatt ingen alder for en målvakt, og Carson har utvilsomt mange gode sesonger igjen. Skulle Carson bli skadet i løpet av sesongen, vil Jonathan Mitchell eller Kelle Roos kunne bidra. Sistnevnte fikk spille en del seniorfotball for Bristol Rovers forrige sesong, og er i mine øyne den beste av de to i skrivende stund. Han har blant annet Championship-erfaring etter et lån hos Rotherham United tilbake i 2015. Mitchell fikk i fjor høst sin første og eneste kamp for Englands U21-landslag.

Forsvaret

Det kryr av kvalitet på stopperplass hos Derby County. I sommer har Curtis Davies ankommet klubben og gjort konkurransen enda tøffere i midten av Derby-forsvaret. Davies er tilbake i Championship etter å ha tilbrakt tre av de fire siste sesongene i Premier League med Hull City. Før den tid herjet han på nest øverste nivå med Birmingham City. Forrige sesong synes jeg han gjorde en brukbar jobb for et Hull-lag som måtte ta turen ned til Championship. Han er sterk i luften og dyktig til å lese spillet. Ved siden av Davies vil man nok få se Richard Keogh, Jason Shackell eller Alex Pearce. Sistnevnte var i mangfoldige år en viktig spiller i Readings forsvarsrekke, men valgte å forlate klubben til fordel for East Midlands tilbake i 2015. Hans debutsesong vil han nok helst bare glemme, og han ble da sendt ut på lån til Bristol City. Forrige sesong spilte han nesten alt av kamper for hvittrøyene, og han har nok planer om å gjøre en like bra jobb denne sesongen.

Jason Shackell spilte i Derby County tilbake i sesongen 2011/12, men gikk videre til Burnley sommeren 2012. Han var med opp til Premier League og var kaptein på øverste nivå, før han i 2015 tok turen tilbake til Derby. Burnley har fortsatt sin gode jobb på Premier League, mens Shackell ikke har fått de store oppturene på Pride Park. Han var på banen hele tiden i 2015/16 sesongen, men forrige sesong ble en nedtur. Først og fremst på grunn av skader, og det har blant annet holdt han ute gjennom sommerens sesongoppkjøring. Richard Keogh går nå inn i sin sjette sesong på Pride Park. Nå har han kapteinsbindet på armen og begynner å dra på årene. Keogh er på ingen måter den raskeste stopperen i Championship, nærere tvert imot. Hans styrker ligger i duellspillet og hans oppofrende spillestil. Han har rykket opp til Championship tidligere i karrieren med Bristol City, men aldri til Premier League. I 2014 spilte han play-off finale mot QPR, men endte opp med å gjøre en fryktelig svak jobb på det som skulle bli seiersmålet for QPR. Kanskje kan Keogh endelig få oppleve en opptur med Derby denne sesongen.

På høyrebacken har Cyrus Christie vært dyktig siden han ankom klubben, men i sommer har han tatt turen til Middlesbrough. Med tanke på Christies form forrige sesong, trenger ikke det bety så mye. Rutinerte Chris Baird kom inn og gjorde en flott jobb på backplass, men må nok nøye seg med å være et andrevalg når sesongen sparkes i gang. Inn har man nemlig fått Andre Wisdom fra Liverpool. Han var på lån hos Derby i 2013/14 sesongen og har derfor allerede en høy status blant Derby-fansen. Forrige sesong var han på lån hos Red Bull Salzburg, men i sommer har han altså blitt hentet permanent av Derby. Kanskje vil en permanent tilværelse i klubben føre til enda bedre prestasjoner fra Wisdom denne sesongen.

På venstrebacken er det flere spillere å se opp for. Craig Forsyth fikk dessverre hele forrige sesong ødelagt av en langtidsskade. Nå er han endelig tilbake for fullt, og i sommer har man fått se en Forsyth som ikke ser ut til å ha tapt seg etter det lange avbrekket. Han har et godt driv med ballen fremover på banen og forsvarer seg bra. Marcus Olsson fikk klart flest kamper på venstrebacken forrige sesong, og har nok ambisjoner om å få en del kamper denne sesongen også. Den svenske backen er hurtig, men litt keitete i stilen. Han er god å ha med frem i angrep, men ikke alltid helt stødig bakover på banen. Max Love fikk sitt gjennombrudd på førstelaget forrige sesong, men forsvant etter hvert på grunn av skader. Det 20 år gamle akademiproduktet viste seg som en solid Championship-spiller og jeg håper vi vil få se mer av han det kommende året. Dessverre har skader plaget han denne sommeren også.

Midtbanen

På midtbanen til Derby County finner vi mye kvalitet, til tross for salg av juvelene Will Hughes og Tom Ince. Gary Rowett kommer nok til å spille med tre spillere sentralt på midtbanen, og da har de et par dyktige spillere å velge mellom. Jacob Butterfield ble hentet for nærmere £5m sommeren 2015. Den gangen uttalte jeg at Butterfield kanskje var den mest undervurderte spilleren i Championship, og det står jeg fortsatt for. Måten han vandrer med ballen på og spiller seg frem til sjanser på, er intet annet enn imponerende. Dessverre skuffet han meg en del forrige sesong, men jeg har stor tro på at han kan løfte seg under Rowetts ledelse. Butterfield er god nok til å kunne score et tosifret antall mål dersom han brukes riktig.

Craig Bryson tok pusten fra alle med sine utrolige prestasjoner i sesongen 2013/14. Den hardtarbeidende midtbanespilleren kombinerer rå kraft med delikate pasninger, og er en av de bedre midtbanespillerne i denne ligaen. For Brysons del vil nok ro på managersiden kunne bidra til at han får et løft igjen, ettersom formen de siste sesongene har vært nedadgående. Bradley Johnson går inn i sin andre sesong som Derby-spiller. Etter en litt skuffende debutsesong, syntes jeg Johnson hevet spillet sitt forrige sesong. Han er tøff i stilen og har et kraftig skudd. Det ble bare tre mål for Johnson forrige sesong, noe som ikke må kunne sies å være bra nok for en spiller som kommer seg til så mange sjanser som det han gjør.

En av spillerne som skaper størst begeistring blant Derby-fansen foran den nye sesongen er Tom Huddlestone. Den sterke midtbanekrigeren forlot Derby tilbake i 2005, og har nå returnert til sin tidligere arbeidsgiver. Etter flere sesonger i Premier League med Tottenham Hotspur og Hull City, skal han nå spille i Championship igjen. Det gjorde han på bra vis da han var nede med Hull City for to sesonger siden. Med sin kraftige skuddfot og tøffe spillestil vil han nok passe bra inn på Derbys midtbane. George Thorne er ryddegutten på Derbys midtbane som dessverre alltid sliter med skader. Han ble hentet permanent til klubben tilbake i 2014, men har slitt stort med alvorlige skader. Han mistet hele forrige sesong med skade, og pådro seg en ny skade i begynnelsen av årets sesongoppkjøring. Jamie Hanson var på lån hos Wigan Athletic i vår og er en allsidig type. Han kan brukes både i forsvar og på midtbanen, men jeg føler ikke at 21-åringen har vist noe så langt som tyder på at han holder bra Championship-nivå.

Angrepet

I fjor sommer valgte Derby County å sende Chris Martin på lån til Fulham. En avgjørelse som jeg hadde store problemer med å forstå. Midtveis i sesongen kunne Derby tenke seg å få spissen tilbake igjen, men Fulham hadde sikret seg lån hele sesongen. Da viste Martin seg fra en dårligere side, ettersom han til Fulhams store frustrasjon prøvde å tvinge seg tilbake til Derby. Nå er den sterke spissen tilbake på Pride Park igjen, og han blir utvilsomt en viktig mann på topp for The Rams. hans evne til å både fungere som et bra oppspillspunkt, samt true bakrom, gjør han til en vanskelig spiller å forsvare seg mot. Han har en god frisparkfot og er en het potet. Det er nemlig ikke bare på banen Martin kan koke litt over, ettersom han under sin tid i Norwich City presterte å bli utestengt fra hele 68 puber i Suffolk da han var 19 år gammel.

En av de som skuffet meg mest forrige sesong var Matej Vydra. Han ankom klubben for en rekordstor sum, men satte ikke akkurat fyr på Pride Park i sin debutsesong for hvittrøyene. Den tsjekkiske landslagsspilleren var enorm for Watford i Championship for et par sesonger siden, men har slitt de siste årene. Verken hos Reading eller Derby County har han blitt noen stor målscorer, og noe av grunnen til det er måten han brukes på. Alt for ofte skyves han ut på vingen, selv om han i mine øyne er klart farligst når han får spille helt på topp sammen med en sterk spiss. Heldigvis kan det virke som om Rowett er enig i den vurderingen. Han valgte i hvert fall å gi Vydra muligheten som spiss etter han ankom klubben, og det så ut til å hjelpe Vydra.

Darren Bent kom opp i tosifret antall scoringer forrige sesong, og var en spiller som jeg tror ville utgjort en forskjell denne høsten. Dessverre pådro han seg en skade i sommer som kommer til å holde han ute av spill frem til jul. David Nugent ankom klubben i januar. Jeg klarte ikke helt se behovet for nettopp han, men nå som Bent er ute med skade vil Nugent bli en viktig mann for Rowett. Jeg synes Nugent så bra ut under Rowetts ledelse i vår, og kanskje kan han finne tilbake til spillet han leverte for Leicester City da de rykket opp til Premier League. 32-åringen scoret 20 mål i den sesongen og vet hva som kreves for en spiss på dette nivået.

Johnny Russell er en ettertraktet mann. Kilder nære Brighton & Hove Albion har hele tiden nevnt Russell som en mulig Brighton-signering, men Derby vil ikke gi han fra seg. Den raske vingen er som skapt for Championship. Han er energisk, hardtarbeidende og har et flott driv med ballen. Når han skjærer innover i banen med ballen kan han finne på hva som helst, samtidig som han bidrar bra defensivt. Mason Bennett håper at han endelig skal få sitt gjennombrudd på Derbys førstelag. Den kjappe angrepsspilleren ble den yngste spilleren til å score for Derby tilbake i 2013 og ble spådd en stor fremtid. Dessverre har han slitt med å etablere seg på seniornivå, og de siste sesongene har han tilbrakt på lån hos diverse klubber. I sommer har 21-åringen sett bra ut under sesongoppkjøringen, og basert på manager Rowetts uttalelser, skal man ikke se bort fra at Bennett vil få en del sjanser til høsten.

Andreas Weimann og Nick Blackman har mye å bevise denne sesongen. Førstnevnte fikk høstsesongen ødelagt av skader, og ble deretter sendt videre på lån til Wolverhampton Wanderers. Hadde det ikke vært for at Paul Lambert forlot ulvene tidligere i sommer, tror jeg nok Weimann hadde forlatt The Rams permanent i sommer. Den fotrappe vingen har ikke overbevist meg for verken Derby eller Wolves i Championship, og må heve prestasjonene flere hakk dersom han skal få spilletid denne sesongen. Nick Blackman var en spiller som jeg trodde Derby skulle komme til å kvitte seg med i sommer, men det ser ut som han fortsatt har en jobb å gjøre på Pride Park. Blackman var helt enorm høsten 2015 for Reading, men fikk sin første fulle sesong hos Derby ødelagt av skader.

Overganger

Derby-fansen har i lang tid fryktet at de ville miste sin juvel Will Hughes. Denne sommeren har det endelig skjedd, men kanskje det ikke trenger være så dumt. Hughes har slitt litt med å ta det neste steget på Pride Park, og har samtidig hatt nok av problemer med skader. Kanskje vil et salg fungere bra for både Hughes og Derby, samtidig som The Rams får skrapt sammen nødvendige penger. At de skulle miste Tom Ince også i løpet av vinduet må ha gjort vondt, og gjør at Derby mister en ekstra dimensjon i angrepsspillet. Ser man på spillerne som har forlatt klubben og hvem som har kommet inn, er jeg ikke i tvil om at troppen ikke ser noe sterke ut nå, enn den gjorde før. Likevel vil jeg ikke karakterisere det som en dårlig sommer på overgangsmarkedet for hvittrøyene.

Overgangsoversikt:

Inn:
Curtis Davies (Hull City), Andre Wisdom (Liverpool), Tom Huddlestone (Hull City)

Ut:
Abdoul Camara (Guingamp), Tom Mellors (Frigitt), Alefe Santos (Yeovil Town)), Tom Ince (Huddersfield), Will Hughes (Watford), Cyrus Christie (Middlesbrough)

Treningskamper
11.juli: Kidderminster – Derby County 0-4 (Bent, Nugent, Bryson, Martin)
15.juli: Macclesfield Town – Derby County 0-2 (Bennett, Johnson)
18.juli: Port Vale – Derby County 0-1 (Bent)
18.juli: Doncaster – Derby County 1-1 (Keogh)
22.juli: Kaiserslautern – Derby County 0-2 (Martin, Johnson)
25.juli: Northampton Town – Derby County 1-0
29.juli: Derby County – Hoffenheim 1-2 (Vydra)

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Selv med salg av nøkkelspillere har Derby likevel en av de sterkeste troppene i Championship.
+ Har en av ligaens beste og mest spennende managere i Gary Rowett.
+ Har god dekning og bredde i troppen. Skaper god konkurranse og gir Rowett muligheten til å variere mellom flere formasjoner.

Minus:
– Mistet to av Championships mest kreative spillere i Tom Ince og Will Hughes.
– Store forventninger. Derby har i flere sesonger hatt som målsetning å rykke opp. Fansen er kravstore, og det med god grunn.
– Flere dyktige midtspisser i troppen. Vil nok måtte bruke noen av de i uvante posisjoner. Har ødelagt mye for Derbys angrepsspill de siste sesongene.

Vurdering:

Derby County er laget som har blitt spådd en tilværelse helt i toppen av tabellen, men som har feilet når det gjelder som mest hver eneste gang. De klarer bare ikke ta det ekstra steget som er nødvendig for å rykke opp til Premier League, og de siste sesongene har de hatt en nedadgående kurve. Forrige sesong ble ødelagt av at flere hovedtrenere lekte stolleken, mens flere viktige spillere slet med skader. Troppen er heldigvis så bred at Derby klarer komme seg gjennom perioder med mange utilgjengelige spillere på en god måte.

Selv med salg av viktige brikker som Will Hughes og Tom Ince har Derby en av de sterkeste troppene i Championship. De bør kunne hamle opp med hvem som helst i denne divisjonen, og derfor bør de også ha som mål om å være med helt i toppen. Tidligere sløseri med penger har gitt liten avkastning, noe som har ført til at man nå har måttet være med påpasselig med sparegrisen. Kanskje kan denne stabiliteten og roen på overgangsmarkedet være det som skal til for at Derby kan få en god sesong.

Samme tankegang hadde jeg i fjor sommer også, men forskjellen dette året er deres manager Gary Rowett. Han vet nøyaktig hva som skal til for å få det beste ut av sine spillere, samtidig som han foretrekker en defensiv fotball som skaffer poeng. Dersom Derby-fansen tillater Rowett å være litt gjerrig istedenfor å forlange festfotball, tror jeg Derby kan få en bra sesong. Om den blir bra nok til opprykk er jeg dog ikke helt sikker på.

Tabelltips: 7. plass

About The Author

Leave a Reply