Klubbinfo
Lagnavn: Swansea City Association Football Club
Kallenavn: The Swans
Stiftet: 1912
Hjemmebane: Liberty Stadium (Kapasitet: 21.088)
Eier: Jason Levien og Steve Kaplan
Manager: Graham Potter
Tabellplassering forrige sesong: 18. plass i Premier League
Tabelltips forrige sesong: Deltok ikke i Championship
Årets spiller forrige sesong: Lukasz Fabianski

Vurdert av: Eirik Aase

Etter syv år i Premier League ble det nedrykk til Championship i år. Nok en gang skal de prøve seg på nest øverste nivå i engelsk fotball, og Swansea City-supporterne håper på like mye jubel som de fikk i sesongen 2010/11. Den gangen ble det opprykk etter en utrolig 4-2 seier over Reading i play-off finalen på Wembley. Scott Sinclair ble den store helten i det oppgjøret da han sikret seg hat-trick, mens Stephen Dobbie var den andre spilleren som fant nettmaskene for svanene i den finalen.

I Premier League har Swansea klart seg overraskende bra. De har ikke vært laget som har hatt de største stjernene eller som har brukt mest penger på overgangsmarkedet. Ofte har dette resultert i at de ofte har blitt plassert farlig nære jumboplass i tabelltipsene, men gang på gang motbeviste hvittrøyene kritikerne. Da de først rykket opp til Premier League spilte de ballbesittende fotball under Brendan Rodgers ledelse. Da Rodgers forlot klubben til fordel for Liverpool, fortsatte oppturen for Swansea under Michael Laudrups ledelse.

Under den danske legendens ledelse havnet Swansea på en imponerende 9. plass, samtidig som de vant ligacupen. Den påfølgende sesongen ble det derfor spilt Europa League-fotball på Liberty Stadium, men der røk de ut mot Napoli i utslagsrundene. Senere overtok Garry Monk stafettpinnen som manager, og under hans ledelse havnet Swansea på en kruttsterk 8. plass i Premier League. Siden den gang har det egentlig bare gått nedover…

De to påfølgende sesongene ble det først en 12. plass og deretter en 15. plass. Francesco Guidolin, Bob Bradley og Paul Clement prøvde seg alle i managerstolen, men det med blandet hell. Midtveis i forrige sesong overtok Carlos Carvalhal ansvaret etter Clement, men den karismatiske portugiseren klarte ikke redde klubben fra nedrykk.

Over lengre tid har man kunnet registrere stor misnøye blant Swansea City-supporterne. De har vært lite imponert over det klubbens styreformann Huw Jenkins og eierne Jason Levien og Steve Kaplan har levert. De har derfor fått høre det fra supporterne en stund, og blir nødt til å trø til dersom Swansea skal komme tilbake til Premier League så fort som mulig.

Trener 

Tenk at Swansea City har våget å ta sjansen på Graham Potter som ny manager. Det er et valg jeg liker godt, samtidig som det innebærer stor risiko for et nylig nedrykket lag å hente en mann som ikke har prøvd seg som manager før i England. 43 år gamle Potters karriere som manager kan ikke beskrives som noe annet enn et herlig eventyr. Han ble ansatt som hovedtrener i svenske Östersund i desember 2010. På det tidspunktet spilte klubben på fjerde nivå i svensk fotball, men bare fem år senere hadde Potter tatt Östersund opp til Allsvenskan for første gang i klubbens historie.

På øverste nivå har de klart seg godt, og i fjor vant de den svenske cupen. Denne suksessen førte til at den lille klubben fikk prøve seg i Europa League i fjor høst. Der sjokkerte de fotball-Europa da de slo ut tyrkiske Galatasaray og greske PAOK på vei til gruppespillet. I en tøff gruppe sammen med Hertha Berlin, Athletic Bilbao og Zorya Luhansk klarte de utrolig nok avansere videre til utslagsrunden, men der ble det exit mot Arsenal. Dette til tross for at de klarte vinne på Emirates Stadium mot den engelske storklubben.

Denne utrolige reisen har blitt lagt merke til på balløya også, og derfor var det ikke så overraskende at en klubb til slutt valgte å lokke Potter over dammen. At denne klubben skulle bli Swansea City er artig, men samtidig er det en av de tøffeste jobbene som finnes i engelsk fotball. Det er nemlig ingen enkel sak å ta over en klubb som akkurat har rykket ned fra Premier League. Det kan blant annet Ståle Solbakken skrive under på.

Spillestil

Å se Östersund under Graham Potters ledelse har vært en fryd. Ikke bare fordi hele deres suksess har vært et eventyr, men kanskje mest på grunn av deres interessante spillestil. Potter har ikke vært redd for å være fleksibel med både en trebackslinje og en vanlig forsvarsfirer, og har variert mellom flere forskjellige formasjoner fremover på banen også. Östersund har forsøkt å holde ballen langs bakken når de spiller, men er likevel ikke den typen lag som bare triller ballen frem og tilbake uten mål og mening.

Ballen skal gå hurtig fremover på banen, men man ønsker å spille seg ut bakfra. Dette har ført til en del flotte mål etter fine pasningskombinasjoner, men det er samtidig noe som fort kan ta litt tid for å få et lag til mestre. Uten ball var Östersund kanskje enda mer interessante under Potter. De jobber knallhardt med en gang de mister ballen, mens de ikke var redde for å ligge dypt de gangene de ikke klarte vinne ballen hurtig tilbake. Man kan gjerne si at Potter står for en moderne fotball som kan passe fint inn på Liberty Stadium. Spørsmålet er om Potter klarer få spillerne til å forstå hvordan han ønsker at de skal spille når sesongen sparkes i gang i august.

Keeperplass

Etter flere sesonger med storspill mellom stengene har Lukasz Fabianski nå forlatt Swansea City. Selv om hvittrøyene rykket ned fra Premier League forrige sesong og slapp inn 56 mål, var det liten tvil om at Fabianski hadde levert mye mer enn godkjent mellom stengene. Nesten hver eneste kamp vartet han opp med imponerende mange redninger, og den tårevåte avskjeden han ga Swansea-fansen da han forlot Liberty Stadium for siste gang forrige sesong ga i hvert fall meg frysninger.

Med den polske landslagskeeperen ute av klubben er det nå klart for en interessant konkurranse om plassen mellom stengene på Liberty Stadium. Svenske Kristoffer Nordfeldt håper nok at det faktum at Graham Potter nå kommer fra svensk fotball vil gi han en fordel i keeperduellen. Nordfeldt har nå blitt 29 år gammel og har vært i Wales siden 2015. I løpet av denne tiden har han måttet finne seg i å være backup, og derfor er han nok ekstra tent på tanken om å være fast førstevalg mellom stengene. Før Nordfeldt kom til Swansea hadde han tre sesonger som førstekeeper hos Herenveen i øverste divisjon i Nederland.

Kristoffer Nordfeldts konkurrent på keeperplassen kommer fra nettopp Nederland. Erwin Mulder er også 29 år gammel og ble i likhet med Nordfeldt hentet fra Herenveen. Det var nemlig Mulder som overtok stafettpinnen som førstekeeper i den nederlandske klubben da Nordfeldt reiste til Wales i 2015. Mulder har også flere sesonger med mye spilletid for Feyenoord, men har aldri fått muligheten til å debutere på Nederlands landslag. Nordfeldt har derimot landskamper for Sverige og var med den svenske troppen til VM i Russland i sommer.

Forsvaret

I skrivende stund er det en del usikkerhet rundt hvem som faktisk kommer til å være tilgjengelig av midtstoppere denne sesongen. Alfie Mawson har gjort sakene sine meget bra i Swansea-drakten siden han ble hentet fra Barnsley, og er derfor en spiller som er på ønskelisten til flere Premier League-klubber. 24-åringen er en fremtidig engelsk landslagsspiller og derfor er det vanskelig å se for seg at han tar en sesong på nest øverste nivå nå som han endelig har klart å etablere seg i Premier League.

Federico Fernandez sitter med samme dilemma som Mawson. Den argentinske landslagsspilleren har nå fullført fire sesonger som Swansea-spiller, og i likhet med Mawson leverte han en godkjent sesong til tross for nedrykk. Det er ingen garanti for at disse to midtstopperne blir solgt, ettersom man er nødt til å ha klubber som faktisk gir Swansea et akseptabelt tilbud for at det skal kunne skje. Skulle derimot både Mawson og Fernandez bli værende på Liberty Stadium, vil Swansea ha et stopperpar som det virkelig lukters svidd av på dette nivået.

Mike van der Hoorn vil nok derimot ikle seg Swansea-drakten denne sesongen også. 25-åringen ble hentet fra Ajax for to år siden og fikk en del spilletid for Swansea forrige sesong. Den høyreiste stopperen er tøff i duellene og en spiller som alltid gir alt på banen. Av og til kan det se ut som om det skorter litt på hans kvaliteter, men på Championship-nivå bør han kunne komme med gode bidrag. Ettersom Graham Potter gjerne liker å bruke en trebackslinje fra tid til annen vil nok van der Hoorn bli ekstra viktig denne sesongen.

Jordi Amat har vært i Swansea i fem år, men det har ikke alltid blitt mye spilletid på spanjolen. Amat har slitt med å overbevise Swansea-fansen og forrige sesong var han på lån hos Real Betis i La Liga. Kanskje vil Graham Potters spillestil være det som virkelig får Amat til å skinne i Swansea-drakten. Bak disse stopperne finner vi også Joe Rodon. Han var på lån hos Cheltenham Town forrige sesong, og kan plutselig måtte steppe inn i Swansea-laget denne sesongen dersom flere blir solgt uten at det kommer inn erstattere.

På høyrebacken bør det være klart for en interessant duell mellom Kyle Naughton og Connor Roberts. Kyle Naughton var involvert i nesten samtlige Swansea-kamper forrige sesong, men det kan bli vanskeligere å få spilletid denne sesongen. Naughton ble hentet fra Tottenham Hotspur for tre år siden og har tidligere representert England på U21-nivå. Nå har han blitt 29 år gammel og prestasjonene hans har egentlig bare blitt dårligere de siste sesongene. Derfor tror jeg 22 år gamle Connor Roberts vil kunne sikre seg høyrebacken denne sesongen. Han har allerede representert Wales på landslagsnivå og har kommet opp fra Swanseas eget akademi. Han har en hel sesong med Yeovil Town i League Two på CVen, men ellers har det vært lite spilletid på førstelag for han de siste årene. At han både kommer fra eget akademi og spiller med hjertet utenpå drakten gir han nok ekstra støtte fra supporterne.

På motsatt back har nok Martin Olsson et godt grep om plassen. Svensken ankom engelsk fotball for tolv år siden og har nå blitt 30 år gammel. Han var fast inventar på laget forrige sesong og har i sommer vært med det svenske landslaget til VM i Russland. Der fikk han blant annet et innhopp i kvartfinalen mot England, og nå skal han returnere til Championship igjen. Der har han tidligere spilt med både Blackburn Rovers og Norwich City, samtidig som det må nevnes at hans tvillingbror Marcus Olsson spiller for Derby County i samme divisjon.

Midtbanen

På midtbanen til Swansea finner vi en del gamle kjenninger for oss som har fulgt Championship de siste årene. Tom Carroll har vært her med både Queens Park Rangers og Derby County, men klarte etter hvert å etablere seg som en fast spiller i Premier League i Swansea-drakten. Forrige sesong var han involvert i alle utenom én kamp i ligaen, men man kan ikke si at han leverte noen god sesong. Han vil ofte mye og kan tidvis glimte til med smarte pasninger og dødballer, men fremstår i mine øyne som alt for ustabil i prestasjonene. Kanskje vil et nedrykk gjøre Carroll godt, slik at man oftere får se hans gode kvaliteter.

Leroy Fer var i Championship med Queens Park Rangers da han ble hentet til Swansea i januar 2016. Den 28 år gamle nederlenderen har landskamper på CVen og har nå lagt bak seg flere sesonger i Premier League. Den sterke midtbanespillerens tilstedeværelse sentralt på midtbanen til Swansea denne sesongen vil komme meget godt med, selv om han kanskje ikke har vist så godt igjen i Premier League den siste tiden. I vår har han ikke fått spille fotball på grunn av en skade som har holdt han på sidelinjen.

Jeg husker godt da Sam Clucas ankom Championship etter spill med Chesterfield i League One tilbake i 2015. Jeg følte meg sikker på at han kom til å kunne gjøre det bra med Hull City på dette nivået, og slik skulle det også ga. At han senere skulle gå fra å fungere best på vingen til å bli en viktig mann sentralt på midtbanen i Premier League, var derimot noe jeg ikke hadde sett for meg. Clucas gikk fra Hull City til Swansea i fjor sommer og har i Swansea-drakten blitt brukt både på vingen og sentralt på midtbanen. Den hardtarbeidende 27-åringen hadde ingen god debutsesong for The Swans, men nå skal han prøve seg igjen på et nivå som han har gjort det meget bra på før.

Matt Grimes har forsøkt seg på lån hos både Leeds United og Blackburn Rovers i Championship de siste årene, men har ikke vært i nærheten av å overbevise i noen av de to klubbene. Grimes er nå 23 år gammel og ser ut til å ha blitt litt bedre siden forrige gang han prøvde seg i Championship. Forrige sesong imponerte han på lån hos Northampton Town i League One, og under sommerens sesongoppkjøring har han sett frisk ut for Swansea. Med sine farlige dødballer kan han plutselig spille en viktig rolle denne sesongen. Jay Fulton er den typen hard midtbanespiller man gjerne vil ha på laget, men er han god nok for Championship? Det er jeg ikke sikker på, selv om han viste bra igjen i League One med Wigan Athletic under et kort låneopphold forrige sesong. Unggutten Yan Dhanda har kommet til klubben fra Liverpool og er nok en mann for fremtiden. Gode tendenser i sommer har likevel fått enkelte til å undre seg over om han faktisk kan få vist seg frem allerede denne sesongen.

Denne sesongen får vi et norsk innslag i en offensiv rolle på midtbanen til Swansea. Bersant Celina har blitt hentet fra Manchester City og han viste forrige sesong at han kan gjøre fantastiske ting på dette nivået. Celina ble raskt populær blant Ipswich Town-fansen forrige sesong på grunn av sin direkte stil, gode tekniske ferdigheter og knallharde skudd. Den tidligere Strømsgodset-spilleren har nå blitt 21 år gammel og har valgt å representere Kosovo på landslagsnivå. Jeg gleder meg til å se Celina i Championship igjen, og tror han vil passe meget bra inn i Graham Potters spillestil.

På vingen kan det være at Jefferson Montero blir en viktig mann denne sesongen. Den tekniske, raske og dribleglade ecuadorianeren var på lån hos Getafe i fjor høst, før han returnerte til sin tidligere klubb Emelec i hjemlandet Ecuador i vår. 28-åringen har over 60 landskamper for Ecuador og har glimtvis fått vise Premier League noe av det han har å by på. Dersom han blir værende denne sesongen og er fullt motivert for å gjøre en jobb i Swansea-drakten, frykter jeg at det er flere backer i Championship som kommer til å ha mareritt om Montero utover sesongen.

Det er vanskelig å se for seg Nathan Dyer i noe annet enn Swansea-drakt, men han har faktisk spilt Championship-fotball med tre andre klubber tidligere. I sesongen 2008/09 gikk han til Swansea og der har han vært siden den gang. Dyer var med Swansea opp fra Championship og har vært med i samtlige sesonger i Premier League, med unntak av én. I 2015/16 sesongen var han nemlig på lån hos Leicester City og kan derfor skryte av å ha en Premier League-vinner medalje hengende hjemme hos seg. Med sin hurtighet og lave tyngdepunkt kan han være vanskelig å stoppe, men forrige sesong var det lite som imponerte ved Dyers prestasjoner.

Wayne Routledge har lagt bak seg syv sesonger i Swansea-drakten i Premier League, og skal nå returnere til Championship for første gang siden 2011. Routledge har nå blitt hele 33 år gammel og forrige sesong var det ikke mye vi fikk se av han på Liberty Stadium. De gangene man fikk se han på banen var det lite å bli imponert av. Både Routledge og Dyer er nok snart ved veis ende i Swansea-drakten. Luciano Narsingh har kanskje heller ikke noen stor fremtid i klubben, men dersom Graham Potter får ut det beste av han denne sesongen kan han gjøre det bra på Championship-nivå. Den lynkjappe nederlenderen har landskamper i den oransje drakten på CVen, men i Swansea-drakten har hans prestasjoner hatt like mange opp- og nedturer som en berg- og dalbane.

Angrepet

Det vil ikke overraske noen dersom Wilfried Bony ender opp med å forlate Swansea i sommer. Ivorianeren returnerte til Liberty Stadium i august i fjor etter et par sesonger hos Manchester City, hvor han blant annet var på lån hos Stoke City. Bony ble en stor helt for Swansea-supporterne da han storspilte i sesongen 2013/14 og høsten 2014. Hans comeback i Swansea-drakten ble dog ingen suksess. Bony fikk det ikke til å stemme på banen, samtidig som han slet med skader. I en kamp mot Leicester City i begynnelsen av februar pådro han seg en skade som holdt han ute resten av sesongen. Nå spørs det om han kommer til å spille flere kamper i Swansea-drakt ettersom det er flere klubber i utlandet som er interesserte i hans tjenester, samtidig som hans lønn sannsynligvis kan være greit å få bort fra lønnsbudsjettet.

Jordan Ayew kan brukes på både vingen og på topp. Han ble med Aston Villa ned til Championship da de rykket ned i 2016, men ble hentet av Swansea midtveis i den sesongen. Med sine gode tekniske ferdigheter og direkte stil er Ayew en spiller man lett for sansen for. Den ghanesiske landslagsspilleren kan skape problemer med sin hurtighet og gode skuddfot, og er én av få spillere som fortsatt kan gå med hevet hode etter nedrykket i vår. Ayew scoret syv mål og hadde to målgivende pasninger forrige sesong, og så meget frisk ut i flere kamper. Hans bror, Andre Ayew, har forlatt klubben i sommer, og det vil overraske meg dersom det ikke kommer klubber som vil forsøke å sikre seg Jordan Ayew også før overgangsvinduet stenger.

To spillere jeg virkelig gleder meg til å se hos Swansea denne sesongen er Oliver McBurnie og Joel Asoro. Begge to fikk i korte perioder vist seg frem i Championship forrige sesong, og da tenker jeg spesielt på Oliver McBurnie. Han var på lån hos Barnsley i vår og klarte nesten holde The Tykes opp på egenhånd. Med lekre avslutninger imponerte han Barnsley-fansen og scoret ni mål i løpet av vårsesongen. Han ble kåret til månedens spiller i februar og ble tatt ut på det skotske landslaget. Etter sesongslutt gikk hans kontrakt med Swansea ut, men det faktum at han signerte en ny kontrakt denne sommeren tyder på at han har fått lovnader om mye spilletid i Swansea-drakten denne sesongen.

19 år gamle Joel Asoro fikk endelig prøve seg på seniornivå forrige sesong da Sunderland var i Championship. Dessverre for den lynkjappe svenske spissen endte det med nedrykk til League One, men Asoro var likevel en av få små gleder for Sunderland-fansen. Med sin enorme hurtighet skjer det alltid noe når han er på banen, og det er skummelt å tenke på hvor god Asoro kan bli dersom han tar større steg som fotballspiller de kommende årene. For å klare det må Asoro få spilletid, og det håper og tror jeg han får under Graham Potter. Flere store klubber på hele kontinentet var interesserte i å sikre seg Asoro grunnet hans X-faktor, men jeg tror han gjorde det smart valg i å gå til Swansea. Jeg gleder meg til å se han fortsette sin karriere i Championship denne sesongen, og tror han vil fungere meget bra sammen med Oliver McBurnie.

Overgangsoversikt:

Inn:
Joel Asoro (Sunderland), Bersant Celina (Manchester City), Yan Dhanda (Liverpool)

Ut:
Ki Sung-Yeung (Newcastle United), Adam King (Utlån til Peterborough United), Kyle Bartley (West Brom), Borja Baston (Utlånt til Alaves), Angel Rangel (Frigitt), Leon Britton (Lagt opp), Lukasz Fabianski (West Ham United), Roque Mesa (Sevilla),

Treningskamper
11. juli: Yeovil Town – Swansea City 1-2 (Dhanda, Grimes)
18. juli: Swansea City – Newport County 1-0 (Narsingh)
21. juli: Genoa – Swansea City 1-1 (McBurnie)
21. juli: Magdeburg – Swansea City 0-0
24. juli: Eibar – Swansea City 2-1 (Amat)
27. juli: Freiburg – Swansea City 3-0

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Har en meget sterk tropp fremover på banen. Både midtbanen og angrepet innehar mye kvalitet.
+ Har flere spillere som tidligere har vist at de holder et meget bra Championship-nivå.
+ Spillestilen som Graham Potter ønsker å få til passer bra overens med de spillerne han har til rådighet.  

Minus:
– Sannsynligvis forsvinner minst én av Alfie Mawson eller Federico Fernandez. Da ser det fryktelig tynt ut bakover på banen for Swansea denne sesongen.
– Graham Potter. Han er utvilsomt en fantastisk trener, men jeg ser ikke bort fra at han fort kan trenge tid for å få ting til å fungere i en ny klubb. Dessverre er det ikke ofte man får mye tid når man blir manager i en klubb som akkurat har rykket ned fra Premier League.
– Det er få klubber som klarer å omstille seg hurtig til spill i Championship etter nedrykk fra Premier League. Mange spillere ønsker seg bort, mens det er vanskelig å hente inn nye spillere gjennom sommeren siden man ikke er helt sikre på hvem som kommer til å forsvinne før vinduet stenger.    

Vurdering:
Jeg håper virkelig at Graham Potter får det bra til som Swansea City-sjef denne sesongen. Han er en spennende type som det er lett å like, men denne jobben blir alt annet enn enkel for den tidligere Östersund-treneren. Det å ta over en klubb som akkurat har rykket ned fra Premier League er alt annet enn enkelt, og det er mange klubber som har slitt med å takle den overgangen de siste sesongene. Så sent som forrige sesong gikk Sunderland rett ned til League One, mens Hull City såvidt unngikk nedrykk.

Jeg tror ikke Swansea kommer til å gjøre det så dårlig som Sunderland og Hull City, men jeg tror de fort kan få problemer med å henge med i toppen. Deres tropp ser sterk ut fremover på banen, men jeg har min tvil til hvor bra de er bakover på banen. Den usikkerheten rundt hvilke spillere som faktisk kommer til å være med på laget denne sesongen er ikke enkelt å forholde seg til verken som supporter eller spiller. Det er noe som kan ødelegge mye, spesielt når man vet at det er en meget optimistisk stemning i flere andre toppklubber i Championship hvor alle spillerne drar i samme retning og ikke tenker på klubbskifte.

På papiret skal Swansea ha en bra nok tropp til å henge med i toppen, men av de grunnene jeg nevnte over tror jeg ikke det blir noen rask retur for hvittrøyene. Jeg håper likevel at Potter får god tid til å sette sitt preg på dette Swansea-laget, for da tror jeg det kan bli spennende tider for Swansea-fansen igjen snart.

Tabelltips: 8. plass

About The Author

Leave a Reply