Klubbinfo
Lagnavn: Brentford Football Club
Kallenavn: The Bees
Stiftet: 1889
Hjemmebane: Griffin Park (12.763)
Eier: Matthew Benham
Hovedtrener: Thomas Frank
Tabellplassering forrige sesong: 11. plass
Tabelltips forrige sesong: 9. plass

Vurdert av: Eirik Aase

Jeg får ofte spørsmål om hvilken stadion folk bør besøke dersom de skal se fotballkamp i England, men ikke ønsker å gå på de store oppgjørene i Premier League. Svaret mitt pleier ofte være Griffin Park. Den vakre og intime arenaen har sjarmert meg i senk, og ført til at jeg flere ganger har tatt turen. Gamle flomlys, tribuner som går helt ned til gressmatten, ståtribuner på kortsidene og pub på hvert hjørne av stadion. Det finnes mange grunner til å gi Griffin Park et besøk, men nå begynner man å få dårlig tid. Brentford går nemlig inn i sin siste sesong på sin ærverdige hjemmebane, og hjemmekampen mot Barnsley i siste serierunde blir deres siste på Griffin Park før de flytter inn på Brentford Community Stadium.

Brentford-fansen drømmer derfor om å avslutte et 116 år langt opphold på Griffin Park med opprykk til Premier League i mai. Selv om The Bees som vanlig ikke er en av favorittene til å rykke opp denne sesongen, er det ikke mange som vil bli overrasket dersom de likevel klarer blande seg inn i toppen. Det store problemet for Brentford de siste årene er overgangspolitikken. Brentford gjør en utrolig bra jobb når det kommer til rekrutteringen, men hver eneste gang en spiller briljerer for The Bees, går det aldri lenge før vedkommende blir solgt for en heftig sum. Eier Matt Benham har ikke lagt skjul på at dette er måten klubben er nødt til å drive på, men det gjør forståelig nok vondt for supporterne å miste nøkkelspillere i hvert eneste overgangsvindu.

Håpet for Brentford-supporterne er at klubben vil øke omsetningen betraktelig når en ny stadion står klar neste år. På den måten vil de røde og hvite kunne beholde sine beste spillere, og dermed kunne ha realistiske ambisjoner om å kjempe om direkte opprykk til Premier League. Det er utvilsomt spennende tider på gang hos denne London-klubben, men denne sesongen blir nok følelsesladet uansett med tanke på flyttingen fra Griffin Park.

Trener og spillestil 

Dean Smith gjorde en fantastisk jobb med Brentford, men forlot klubben til fordel for Aston Villa i fjor høst. I Birmingham sikret Smith opprykk til Premier League, og nå håper Thomas Frank å gjøre det samme med sitt Brentford-lag denne sesongen. Den danske hovedtreneren var assistent under Smiths ledelse, men ble forfremmet til hovedtrener forrige sesong. Dansken hadde aldri noen stor spillerkarriere, men har jobbet seg oppover som fotballtrener. Han ledet flere ungdomslag før han tok over ansvaret som trener for diverse danske landslag på aldersbestemt nivå. I 2013 ble han hovedtrener hos Brøndby, og det var hans første jobb på seniornivå. I sine to første sesonger sikret han Europa League-spill, før han i sin tredje sesong ga seg som trener. Ifølge lokalavisen hadde klubbens styreformann kritisert Frank på et supporterforum under falskt navn. I 2016 ble han ansatt som assistent i Brentford, før han tok over hovedansvaret forrige sesong.

Brentford hadde startet sesongen imponerende, men tapte hele åtte av sine ti første kamper under Franks ledelse. Dansken ble derfor nødt til å gjøre noe spesielt. Han fortsatte med samme spillestil som Brentford har hatt over lang tid. Nemlig ballbesittende fotball med ekstra fokus på raske overganger. Brentford er komfortable med å holde ballen innad i laget, og ballen fraktes alltid fremover på banen langs bakken. Etter lange møter sammen med resten av støtteapparatet ble de enige om å legge om til en 3-4-3 formasjon. Dette skulle vise seg å være et genialt trekk. Brentford så umiddelbart ut som et mye bedre lag, og ga bort færre sjanser enn tidligere. Formen bedret seg betraktelig, og utover våren så det ut til at The Bees skulle klare gå fra bunnstrid til opprykkskamp. Brentford endte til slutt et stykke unna playoff, men den gode formen i vår vil utvilsomt komme godt med i forkant av den kommende sesongen.

Keeperplass

Daniel Bentley voktet buret på Griffin Park i de fleste kampene forrige sesong, mens Luke Daniels fikk tolv kamper med hanskene på seg. Denne sesongen er fortsatt Daniels backup på keeperplass, men Bentley har forlatt klubben til fordel for Bristol City. Inn som erstatter har Brentford hentet David Raya fra Blackburn Rovers. Spanjolen kom opp fra Rovers akademi og har de siste sesongene etablert seg som et førstevalg mellom stengene på Ewood Park. Han er en meget bra skuddstopper og klarer seg greit med ballen i føttene. Den store utfordringen for Raya er feltarbeidet, hvor han gang på gang feilet under siden tid hos Lancashire-klubben. Bak Raya og Daniels finner vi den unge islendingen Patrik Gunnarsson og engelskmannen Ellery Balcombe.

Forsvaret

Ezri Konza fikk bare en sesong på Griffin Park før han ble solgt videre med god profitt til Aston Villa i sommer. Inn som erstatter har Brentford sikret seg Pontus Jansson fra Leeds United. Det er mange rykter rundt hvorfor Jansson endte opp med å forlate Leeds, men uansett er det ingen tvil om at The Bees har fått på plass en meget bra midtstopper. Den svenske landslagsspilleren har vært en av Championships beste midtstoppere i flere sesonger, og vil nok komme med store bidrag for London-klubben. Ved siden av seg vil nok Jean Jeanvier spille denne sesongen også. 27-åringen ble hentet fra Reims i fjor sommer og har klart overgangen til Championship bra. Ethan Pinnock blir nok den siste mannen i trebackslinjen til Brentford denne sesongen. 26-åringen spilte på nivå syv i engelsk fotball så sent som i 2016, men har siden jobbet seg oppover i ligasystemet. Forrige sesong var han helt rå på stopperplass for Barnsley i League One, og jeg ser for meg at han bare vil fortsette storspillet i Championship. Skulle én av de tre spillerne være skadet, vil danskene Mads Bech Sørensen og Luka Racic være klar for å steppe inn. 20-år gamle Bech Sørensen fikk en del kamper på førstelaget forrige sesong, og vet derfor hva han går til.

På høyre vingback er det ingen endring fra forrige sesong. Den danske landslagsspilleren Henrik Dalsgaard var fast inventar på høyresiden under landsmann Thomas Franks ledelse, og jeg blir overrasket dersom han ikke blir det denne sesongen også. På motsatt side fikk Yoann Barbet og Moses Odubajo flest kamper, men begge har forlatt klubben gratis i sommer. Nå håper Brentford at den dyktige vingbacken Rico Henry skal holde seg skadefri. 22-åringen har vært i klubben i tre sesonger, men skader har hele tiden ført til lite spilletid. Når Henry først er frisk og spilleklar er det ikke mange venstrebacker som er bedre i Championship. Bak Dalsgaard og Henry finner vi Josh Clarke og Tom Field. Clarke spiller først og fremst på høyresiden, mens Field nok vil være backup på venstresiden.

Midtbanen

Den pasningssikre midtbanespilleren Romaine Sawyers har forlatt klubben i sommer, men i den sentrale rollen på midtbanen har det også kommet inn en spennende dansk spiller. Christian Nørgaard leverte storspill for Brøndby i flere sesonger, men fikk ikke ting til å stemme hos Fiorentina i Serie A. Nå har 25-åringen ankommet Brentford i et forsøk på å få gang på karrieren igjen. Nørgaard har ingen landskamper, men har vært med i den danske landslagstroppen. Kamohelo Mokotjo er fortsatt på plass i klubben. Den sørafrikanske landslagsspilleren spilte i Afrikamesterskapet i sommer, og har fått rikelig med spilletid på Griffin Park de to siste sesongene. Josh DaSilva ble hentet fra Arsenal i fjor sommer, men fikk bare fem kamper fra start i sin debutsesong for London-klubben. Den siste mannen sentralt på midtbanen til Brentford er kanskje den mest spennende av de alle. Danske Mathias Jensen var helt rå i dansk fotball før han tok turen til La Liga for å spille for Celta Vigo. I Vigo klaffet det ikke helt for Jensen, noe som førte til at Brentford kunne hente ham til Griffin Park i sommer. Hans gode tekniske ferdigheter og herlige pasningsfot kommer helt sikkert til å gjøre han til en populær mann hos Brentford-fansen den neste sesongen.

Angrepet

Fremover på banen er det mange å velge mellom, og enkelte av spillerne holder skyhøyt Championship-nivå. Superspissen Neal Maupay, samt de to angrepsspillerne Said Benrahma og Ollie Watkins har alle blitt linket bort i løpet av overgangsvinduet. Brentford-fansen er livredde for å miste sine juveler, men det vil ikke overraske noen dersom i hvert fall én av de tre forlater klubben før overgangsvinduet stenger. Maupay scoret 25 mål og hadde åtte målgivende pasninger forrige sesong. Benrahma var en åpenbaring fremover på banen for The Bees, og endte til slutt opp med ti mål og 14 målgivende pasninger. Watkins fortsatte storspillet fra den foregående sesongen og stoppet til slutt opp på ti scoringer og seks målgivende pasninger. Det sier seg selv at Brentford vil bli klart svekket dersom de ikke klarer beholde disse juvelene.

Sergi Canos var først på lån hos Brentford fra Liverpool for et par sesonger siden, før han senere ble hentet permanent fra Norwich City sommeren 2017. Spanjolen har ikke helt klart å finne tilbake til storspillet han viste under sitt første opphold i klubben, men er likevel ofte en attraksjon i seg selv. Han er driblesterk, kjapp og god med ballen i føttene. Få dager før seriestart ble Joel Valencia bekreftet som ny Brentford-spiller. 24-åringen har landskamper på aldersbestemt nivå for både Spania og Ecuador, men slet lenge med å få ting til å klaffe på seniornivå. For to år siden gikk han til polsk fotball, og der har han endelig fått fart på karrieren. Valencia er en allsidig spillertype med kvaliteter som sannsynligvis vil passe godt inn i Brentfords spillestil.

Den finske U21-landslagsspissen Marcus Forss har fått et par kamper på Brentfords førstelag, men venter fortsatt på sitt store gjennombrudd. I sommer har han sett frisk ut i Maupays fravær, og kanskje vil han få en gyllen mulighet til å kapre seg en plass på laget når sesongen sparkes i gang. Emiliano Marcondes scoret like mange mål som Teemu Pukki i den øverste divisjonen i dansk fotball høsten 2017, men i Brentford har det ikke gått like bra. Dansken har foreløpig ikke klart å spille seg inn på Brentford-laget, men vil kanskje få enda flere muligheter dersom en av de tre juvelene blir solgt før vinduet stenger. I tillegg er Chiedozie Ogbene tilbake etter låneopphold hos Exeter City.

Overgangsoversikt:

Inn:
Kane O`Connor (Hibernian), Christian Nørgaard (Fiorentina), Ethan Pinnock (Barnsley), David Raya (Blackburn), Pontus Jansson (Leeds), Mathias Jensen (Celta Vigo), Joel Valencia (Piast Gliwice)
Ut: 
Jack Bonham (Gillingham), Yoann Barbet (QPR), Lewis Macleod (Wigan), Josh McEachran (Kontrakt utløpt), Moses Odubajo (Sheff Wed), Ezri Konsa (Aston Villa), Romaine Sawyers (West Brom)

Treningskamper
5. juli: AFC Wimbledon – Brentford 0-3 (Christian Nörgaard, Markus Forss, Ollie Watkins)
13. juli: Dinamo Kiev – Brentford 0-0
20. juli: Wycombe Wanderers – Brentford 2-2 (Frederik Hammar, Emiliano Marcondes)
24. juli: Norwich City – Brentford 1-3 (Emiliano Marcondes, Ethan Pinnock, Ollie Watkins)
27. juli: Brentford – AFC Bournemouth 1-3 (Marcus Forss)

Hva taler for en bra sesong for Brentford?
The Bees går inn i sin siste sesong på Griffin Park. De vil nok være ekstra ivrige etter å gjøre det til en historisk begivenhet gjennom å rykke opp til Premier League. Gjennom flere år har de hentet spillere på en suveren måte, slik at de nå har et lag som ikke står tilbake for mange i Championship. London-klubben spiller en type fotball som kan gi selv de aller beste lagene i Championship store problemer. Spillere som Said Benrahma og Neal Maupay har allerede vist at de er overmodne for spill på høyere nivå, mens Pontus Jansson har vært en av Championship beste forsvarsspillere i flere sesonger. Sommerens signeringer ser spennende ut, og hovedtrener Thomas Frank så ut til å ha fått sving på sakene utover våren forrige sesong. 

Hva taler mot en bra sesong for Brentford?
Det som kan skade Brentfords opprykkshåp er selvsagt om de klarer beholde sine offensive juveler. Skulle de miste Neal Maupay, Said Benrahma og Ollie Watkins kan det fort bli en tung sesong. Dersom bare én av de tre forsvinner, kan det fort skape problemer for Thomas Frank & Co. I tillegg er det aldri sikkert at klubbens nye spillere slår til i Brentford-drakten, selv om The Bees som regel treffer veldig bra på overgangsmarkedet.

Hva tror jeg?
I flere sesonger har jeg hatt troen på at Brentford skulle klare lure seg inn blant de seks beste lagene på tabellen, men hver eneste sesong skjer det noe som ødelegger. Forrige sesong var det managerskifte på høsten, mens det tidligere har vært salg av klubbens stjernespillere. Denne sommeren har de nok en gang blitt nødt til å selge noen av sine mest spennende spillere, men likevel sitter jeg med inntrykket av at The Bees satser litt hardere denne sesongen. I løpet av sommeren har flere spennende spillere blitt hentet inn, og spesielt signeringen av Pontus Jansson lukter det svidd av. Måten Brentford spiller fotball på er et vakkert skue, samtidig som de er vanskelig å forsvare seg mot. Den store utfordringen for Thomas Frank blir å få laget til å fungere på bortebane også. Det tror jeg han klarer, og derfor velger jeg å plassere Brentford på playoff i årets tabelltips.

Tabelltips: 5. plass

About The Author

Leave a Reply