Klubbinfo
Lagnavn: Sheffield Wednesday Football Club
Kallenavn: The Owls
Stiftet: 1867
Hjemmebane: Hillsborough (39.732)
Eier: Dejphon Chansiri
Manager: Ingen..
Tabellplassering forrige sesong: 12. plass
Tabelltips forrige sesong: 14.plass

Vurdert av: Eirik Aase

Sheffield Wednesday har over flere sesonger blitt sett på som et av Championships bedre lag. De investerte kraftig under sommerens overgangsvindu både i 2015 og 2016, noe som førte til at klubben sikret seg playoff både i 2016 og 2017. Den ene gangen gikk de hele veien til finale på Wembley, men der ble Hull City for sterke. Den andre gangen røk de ut på straffesparkkonkurranse mot et Huddersfield Town-lag som deretter rykket opp til Premier League. Siden den gang har det meste gått nedover for Sheffield Wednesday. Pengesløsingen for et par sesonger siden gjør at klubben ikke får brukt penger på samme måte som tidligere, og da blir det fort vanskelig å sette sammen et opprykkslag.

Forrige sesong så det fryktelig mørkt ut etter en fæl høstsesong, men det hele bedret seg da Jos Luhukay ble sendt på dør. Steve Bruce ble ansatt som ny manager, og selv om det gikk flere uker før han startet i jobben grunnet ferieavvikling, gikk det meste oppover med en gang. Fra Bruce ledet sin første kamp i begynnelsen av februar og frem til sesongslutt var det bare fire lag i Championship som tok flere poeng enn uglene. Owls-fansen var derfor optimistiske tidlig i sommer, men måtte etter hvert skuffet se Bruce forlate klubben til fordel for Newcastle United. Bare en uke før seriestart har Wednesday fortsatt ikke fått på plass en erstatter, noe som gjør at det hersker en del usikkerhet rundt klubben foran den nye sesongen.

Trener og spillestil 

Fortsatt ingen nye manager på plass. Derfor vanskelig å skrive noe…

Keeperplass

Noe av det rareste under Jos Luhukays tid i klubben var hvordan Keiren Westwood havnet helt ut i kulden. Den irske sisteskansen har i lengre tid sett ut som en av Championships aller beste målvakter, men fikk altså ikke spille kamper. Med Luhukay borte fra klubben var Westwood raskt tilbake mellom stengene. 34-åringen viste umiddelbart hvorfor han hadde vært savnet av Owls-fansen. Gjennom vårsesongen var han en viktig grunn til at Wednesday faktisk presterte så bra som de gjorde. Totalt holdt han nullen i elleve av de 21 kampene han spilte forrige sesong. Cameron Dawson voktet buret frem til Westwood var tilbake, mens Joe Wildsmith viste seg frem i Championship for to sesonger siden. Ettersom Westwood skrev under på ny kontrakt i sommer er det mye som tyder på at både Dawson og Wildsmith må se langt etter spilletid denne sesongen.

Forsvaret

På stopperplass var Tom Lees med fra start i nesten samtlige kamper forrige sesong. Kapteinen har nå spilt fem sesonger på Hillsborough siden han ble hentet fra Leeds United. Ved siden av Lees var det Michael Hector som imponerte mest. Chelsea-spilleren var rett og slett klasse på stopperplass for uglene, og ble til slutt kåret til året spiller. I skrivende stund er Hector tilbake hos moderklubben igjen, men det er ingen hemmelighet at Wednesday ønsker å hente han tilbake denne sesongen. I sommer har Yorkshire-klubben hentet inn en ny midtstopper fra tysk fotball. 28 år gamle Julian Börner har rikelig med spilletid fra 2. Bundesliga de siste årene, og skal nå forsøke å takle overgangen til Championship på en god måte. Det er det mange tyskere som har klart på en eksepsjonelt bra vis de siste sesongene. Jordan Thorniley fikk en del spilletid forrige sesong og er fortsatt på plass i Owls-troppen. Thorniley kan bekle en rolle både på stopperplass og spille ute på backen. Joost Van Aken fikk forrige sesong ødelagt av skade, men har spilt litt under sommerens treningskamper.

Ute på høyrebacken har uglene fått på plass en luring som jeg liker godt. Moses Odubajo har tidligere vist storspill i Championship for både Brentford og Hull City, men skader og dårlig form har ført til at han har havnet litt i skyggen i det siste. I sommer gikk han gratis til Wednesday da hans kontrakt med Brentford gikk ut. Dersom han finner tilbake til gamle takter vil uglene ha en meget bra spiller på bok som både kan spille på backen og i en mer fremskutt rolle. Odubajo vil måtte kjempe med Dominic Iorfa, Liam Palmer og Ash Baker om spilletid denne sesongen. 27 år gamle Palmer kan brukes i flere posisjoner og har vært i klubben hele sin karriere. Baker var et nytt bekjentskap for meg forrige sesong, men han viste lite som tydet på at han kan bli en viktig spiller i Championship denne sesongen. Iorfa kom fra Wolverhampton Wanderers i januar og så bra ut utover våren. Hans hurtighet og styrke gjør at han er vond å møte for Championship-vingene.

På motsatt back er det i skrivende stund Matt Penney og Morgan Fox som er tilgjengelige i troppen. I tillegg ble både Jordan Thorniley og Liam Palmer brukt litt i den posisjonen forrige sesong. Matt Penney startet sesongen på imponerende vis i fjor, men skader og andre årsaker førte til at han forsvant litt fra radaren. Morgan Fox leverte en brukbar sesong, men den 25 år gamle backen fremstår ikke som en topp Championship-back i mine øyne. Kanskje kan han motbevise min vurdering denne sesongen.

Midtbanen

I fjor høst prikket Adam Reach inn så mange fantastiske scoringer fra langt hold at han nærmest kunne gitt ut en egen DVD etter sesongslutt. Den allsidige midtbanespilleren ble brukt i omtrent alle roller på midtbanen forrige sesong, og er en spiller som holder bra Championship-nivå. Han er direkte i stilen, god med ballen i føttene og har som nevnt et ufattelig bra skudd. Sammen med Barry Bannan er han meget viktig for dette Sheffield Wednesday-laget. Bannan har et par flotte scoringer han også, men det er først og fremst hans ferdigheter som servitør som er mest imponerende. Bannan slår noen utrolige dødballer, har presise pasninger og er god med ballen i føttene. Han er en av få på dette Wednesday-laget som sannsynligvis kunne gått inn på de aller fleste lag i Championship. Det eneste negative med Bannan er at han plukker opp svært mange gule kort.

Reach og Bannan tilfører mye fremover på banen, men man trenger noen viktige brikker som kan stå for den defensive jobben på midtbanen. Sam Hutchinson har vært en av mine store favoritter i Championship i flere sesonger, men skader har ødelagt mye for han opp gjennom årene. Forrige sesong startet han nesten halvparten av kampene, og det er alltid deilig å se arbeidsmauren i aksjon. Joey Pelupessy er også viktig med sine defensive fibre sentralt på midtbanen, og startet i likhet med Hutchinson omtrent halvparten av kampene forrige sesong. Kieran Lee var ute med skade hele forrige sesong, men kan forhåpentligvis komme med større bidrag denne sesongen. Han har for øvrig skrevet under på ny kontrakt med klubben i sommer. I løpet av dette overgangsvinduet har svært mange vinger forlatt klubben, men en ving har også kommet inn. Kadeem Harris viste glimtvis imponerende takter i Championship for Cardiff City, men fikk det ikke helt til i Premier League. Nå skal han spille Championship-fotball for uglene, og det tror jeg kan bli en bra signering.

Angrepet

Selv om Gary Hooper forlot klubben i sommer har Sheffield Wednesday likevel en helt utrolig angrepsrekke. Sannsynligvis vil flere av spissene forlate klubben før overgangsvinduet stenger, ettersom det er viktig for Wednesday å kutte litt på lønnsbudsjettet. Steven Fletcher ble toppscorer for uglene med elleve scoringer forrige sesong, og han var også den som fikk klart flest spilletid av Owls-spissene. Fernando Forestieri er et kapittel for seg selv, og er en spiller som det hele tiden skjer noe med. Flere ganger har han skapt overskrifter av negative grunner, som for eksempel i vinter da politet utstedte arrestordre på den tekniske angrepsspilleren da han ikke møtte opp i retten. Forestieri er en spiller som du enten elsker eller hater, og jeg blir glad hver gang jeg ser han i aksjon. I vår scoret han for øvrig et helt hinsides mål borte mot Norwich City.

Lucas Joao skal visstnok ha ønsket seg bort fra klubben i sommer, og flere Championship-klubber står klare med sjekkhefter. Jordan Rhodes var på lån hos Norwich City forrige sesong, men er nå tilbake på Hillsborough. I sommer har han sett frisk ut, men hans lønn gjør han høyaktuell for å måtte forlate klubben før overgangsvinduet stenger. Atdhe Nuhiu er det herlige fyrtårnet som kan få selv den mest duellsterke midtstopperen til å bli nervøs. Nuhiu representerer Kosovo på landslagsnivå og er en god mann å kunne kaste inn på slutten av kampene. Sam Winnall fikk ødelagt forrige sesong av skader og så ut til å være på vei bort fra klubben. Kanskje kan han være en spiller som faktisk kommer godt ut av at Steve Bruce har forlatt klubben.

Overgangsoversikt:

Inn:
Moses Odubajo (Brentford), Julian Börner (Arminia Bielefeld), Kadeem Harris (Cardiff)

Ut:
Almen Abdi, Gary Hooper, David Jones, Marco Matias, Daniel Pudil (Kontrakt utløpt), George Boyd (Peterborough)

Treningskamper
13. juli: Lincoln City – Sheffield Wednesday 1-3 (Jordan Rhodes, Adam Reach, Selvmål)
13. juli: Stocksbridge – Sheffield Wednesday 0-5 (Joost Van Aken, Fernando Forestieri, Atdhe Nuhiu, Sam Winnall, Kadeem Harris)
16. juli: Northampton Town – Sheffield Wednesday 0-4 (Adam Reach, Steven Fletcher, Atdhe Nuhiu, Jordan Rhodes)
19. juli: VfB Lubeck – Sheffield Wednesday 1-0
21. juli: Holstein Kiel – Sheffield Wednesday 2-3 (Steven Fletcher x2, Jordan Rhodes)
28. juli: Sheffield Wednesday – Espanyol


Hva taler for en bra sesong for Sheffield Wednesday?
Troppen til Sheffield Wednesday har sett bra ut i flere sesonger. Etter hvert har nivået på den bakre lagdelen blitt litt svakere, men fremover på banen står de ikke tilbake for mange lag i Championship. Bakerst har uglene ligaens kanskje beste målvakt på dette nivået, samtidig som de har midtbanespillere som er meget gode fremover på banen. Forventningene har blitt skrudd ned noen hakk på Hillsborough, og det tror jeg vil være bra for den nye manageren som kommer inn.

Hva taler mot en bra sesong for Sheffield Wednesday?
Usikkerheten rundt hvem som blir ny manager i klubben er selvsagt ikke bra for en klubb like før sesongstart. Med Steve Bruce bak roret så Sheffield Wednesday ut til å kunne bli en tøff utfordrer i toppen av tabellen, men nå kommer det helt an på hvem som kommer inn. Samtidig ser forsvarsrekken i mine øyne ikke så sterk ut sammenlignet med de andre lagene på øvre halvdel i Championship. Spesielt ettersom Michael Hector har returnert til Chelsea etter sesongslutt i vår.

Hva tror jeg?
Det er nesten umulig å vurdere Sheffield Wednesday i skrivende stund. Troppen til uglene er såpass bra at de kan melde seg på i toppen av tabellen, men forrige sesong fikk man også se at den samme troppen fort kan blande seg inn i bunnen av tabellen. I mine øyne avhenger alt av hvem Yorkshire-klubben får inn som ny manager. Som dere sikkert forstår må man derfor ta dette tabelltipset med en klype salt, og jeg ender derfor opp med å plassere Wednesday midt på tabellen.

Tabelltips: 15. plass

About The Author

Leave a Reply