Klubbinfo
Lagnavn: Hull City Association Football Club
Kallenavn: The Tigers
Stiftet: 1904
Hjemmebane: KCOM Stadium (25.586)
Eier: Assem Allam
Manager: Grant McCann
Tabellplassering forrige sesong: 13. plass
Tabelltips forrige sesong: 21. plass

Vurdert av: Eirik Aase

En 13. plass høres kanskje ikke så imponerende ut, men for meg var Hull City en av sesongens store positive overraskelser forrige sesong. Jeg hadde fryktelig liten tro på at tigrene skulle få til noe, og jeg fryktet at de skulle ende opp med å ta steget ned til League One. Etter bare to seiere på de 14 første kampene følte jeg meg enda sikrere på at det skulle bli en tung sesong for tigrene, men i slutten av oktober skjedde det noe. Kamil Grosicki var tilbake i gammelt slag, mens Jarrod Bowen løftet spillet til nye høyder. Den positive manageren Nigel Adkins så ut til å ha trykket på de riktige knappene, for plutselig ble Hull det store formlaget i ligaen. De 14 neste seriekampene resulterte i bare ett tap, og fra desember til januar vant Hull seks kamper på rad i serien. Dessverre førte en svak sesongavslutning til at tigrene aldri klarte gjøre kampen om playoff spennende.

Etter en såpass lovende sesong skulle man kanskje tro at optimismen nå er på topp hos Hull City, men slik er det ikke. Den nye hjemmedrakten er riktignok strålende, men bortsett fra det er det ikke mye å rope hurra for. Utenfor banen har klubben fortsatt en upopulær eier som gjør at klubben både sliter med å komme i kontakt med nærmiljøet, samtidig som det derfor ofte er glissent på tribunen. Manager Nigel Adkins fremstod som Harry Potter da han svingte med tryllestaven forrige sesong, men etter sesongslutt valgte han å forlate klubben. Han uttalte at klubbens planer for fremtiden ikke matchet hans planer, og den uttalelsen alene bør være nok til å skremme de fleste Hull-supportere. Grant McCann har kommet inn som erstatter, og man kan trygt si at han har en tøff jobb foran seg.

Trener og spillestil 

Det føles ikke lenge siden Grant McCann løp rundt på banen i Championship med Peterborough United-drakten på. Nå har han lagt skoene på hyllen og rettet alt fokuset mot det som fort kan bli en spennende managerkarriere. McCann avsluttet spillerkarrieren hjemme i Nord-Irland for Linfield, før han reiste tilbake til Peterborough våren 2015 for å jobbe som trener i klubben. Bare noen måneder senere ble han ansatt som manager i klubben, og den jobben hadde han i et halvannet år. Etter en god start som manager i Peterborough ble resultatene svakere og svakere. I sin første sesong ble det en plass midt på tabellen, og det så ut til å bli det samme den påfølgende sesongen før McCann fikk sparken februar 2018.

I fjor sommer gikk turen videre til Doncaster Rovers hvor han ble ny manager. I motsetning til hos Peterborough ble dette oppholdet en suksess. McCann ledet Doncaster til playoff hvor de tapte etter straffesparkkonkurranse mot Charlton Athletic i semifinalen. Under sin tid i Doncaster brukte McCann for det meste en 4-3-3 formasjon. Han foretrekker en direkte fotball hvor ballen skal hurtig fremover, istedenfor å holde ballen innad i laget bakover på banen. Doncaster-fansen fikk se et lag som skapte mye, men som samtidig hadde en del utfordringer bakover.

Keeperplass

Jeg vil tro at det er en del Hull City-supportere som er spente og kanskje litt skeptiske til keepersituasjonen denne sesongen. Rutinerte David Marshall var meget bra forrige sesong, men har nå forlatt klubben. Det fører til at George Long og Matt Ingram kommer til å kjempe om den ledige keeperplassen. Long var reserve bak Marshall forrige sesong, men var ikke i nærheten av å danke Marshall ut av buret. Ingram var reservekeeper bak Joe Lumley hos Queens Park Rangers forrige sesong, og håper i likhet med Long at det vil vanke mer spilletid denne sesongen. Det blir spennende å se om de to målvaktene har det som skal til for å være førstevalg i mål på dette nivået. I tillegg må det nevnes at 21 år gamle Will Mannion er tilbake fra låneopphold hos Aldershot.

Forsvaret

Forrige sesong delte Eric Lichaj og Stephen Kingsley på spilletiden ute på venstrebacken. Denne sesongen ser det ut som om de får hver sin back å boltre seg på nå som Todd Kane er borte. Kingsley har slitt veldig med skader siden han ankom klubben, men viste tidvis forrige sesong hvor bra han kan være når han er spilleklar. Sannsynligvis blir det Kingsley på venstresiden og Lichaj på høyresiden. Sistnevnte imponerte i sin debutsesong på KCOM Stadium, og hans defensive ferdigheter på backplass holder høyt Championship-nivå. Unggutten Brandon Fleming kan være et annet alternativ, mens akademiproduktet Robbie McKenzie både kan spille på backen og på stopperplass.

I midtforsvaret finner man blant andre Jordy de Wijs. Jeg syntes han så meget rusten ut i starten av forrige sesong, og glimtvis utover høsten fikk man se en del feil fra hollenderen. Heldigvis for både han selv og Hull-fansen løftet han spillet sitt utover i sesongen. Den sterke stopperen kommer nok til å spille en viktig rolle denne sesongen også. Angus MacDonald har vært ute med skade i lengre tid og ser ikke ut til å være klar nå den nye sesongen sparkes i gang. Reece Burke ble hentet fra West Ham United i fjor sommer og leverte en bra debutsesong. Han slet litt med skader, men leverte stabilt bra de gangene han var frisk. I sommer har Ryan Tafazolli kommet fra Peterborough United. Den høyreiste engelsk-iranske stopperen har vært bra i League One i flere sesonger, men jeg er ikke helt overbevist om at han vil styrke midtforsvaret til tigrene den kommende sesongen.

Midtbanen

Mest sannsynlig vil man se Grant McCann gå for en treer på midtbanen slik som han ofte gjorde hos Doncaster Rovers. Det store spørsmålet er om Markus Henriksen blir en av de tre spillerne. Henriksen hadde kapteinsbindet på armen forrige sesong, men i sommer har det hendt at andre spillere har ledet laget. Nordmannen har blitt linket bort fra klubben siden overgangsvinduet åpnet, men fortsatt har det ikke skjedd noe. Jackson Irvine ser derimot ut til å være et sikkert kort på midtbanen. Den australske landslagsspilleren har vært en av mine favoritter siden han ankom Championship med Burton Albion. Måten han driver fremover på banen med ballen er et herlig skue, og hans arbeidsinnsats er upåklagelig. Fremover på banen har han vist seg som en målfarlig herremann både hos Burton og Hull.

Hull-fansen har ventet en stund på at Daniel Batty endelig skulle slå gjennom på førstelaget, men ventetiden var endelig over forrige sesong. Batty viste flere ganger at han er god nok til å starte på Hulls midtbane, men dessverre ble sesongen ødelagt litt av skader. I forkant av den nye sesongen er det knyttet store forventninger til hva Batty kan komme med, og kanskje vil han kunne stå frem som en av lagets beste spillere. Han må nok i så fall konkurrere hardt mot Kevin Stewart om spilletiden. Den tidligere Liverpool-spilleren hadde stort press på seg da han kom til klubben, men har ikke helt fått det til i Hull-drakten. Forrige sesong fikk man endelig se litt av det som bor i ham, men det virker som om han fortsatt har en vei å gå før han kan fremstå som en viktig brikke på Hulls midtbane. Jon Toral startet ikke en eneste seriekamp forrige sesong, men har tidligere vist at han kan holde et bra Championship-nivå. Kanskje kan han få en ny vår under en ny manager.

Angrepet

Hva skjer med Kamil Grosicki og Jarrod Bowen? Det er det store spørsmålet som på mange måter vil definere hele sesongen til Hull City. Dersom begge blir værende har Hull plutselig et lag som kan kjempe helt opp mot playoff-plassene. Blir én værende vil de ha god mulighet til å holde seg på riktig side av streken. Dersom begge forsvinner frykter jeg at det kan bli en bekmørk sesong for tigrene. Selv om Bowen stakk av med prisene, overskriftene og scoringene, synes jeg Grosicki var tidvis fullt på høyde med sin ving-kollega. Polakken så ut til å være på vei bort fra klubben en god stund etter serien var sparket i gang i fjor høst, men ble værende og var en viktig bidragsyter da Hull hadde sin beste periode på vinteren. Bowen har blitt linket til flere Premier League-klubber etter at han scoret 22 mål forrige sesong. Han er livsfarlig når han skjærer innover i banen for å løsne skudd, mens Grosicki både kan være servitør og eksekutør. Polakken endte opp med ni mål og tolv målgivende pasninger.

Skulle Bowen forsvinne har Hull allerede fått på plass en spennende erstatter. 20 år gamle Josh Bowler har blitt hentet på lån fra Everton, og han innehar mange av de samme kvalitetene som Bowen har. Bowler har storspilt for Evertons imponerende reservelag det siste året, og bør være en spiller som kan mestre nivået i Championship. Serberen David Milinkovic hadde ingen god debutsesong på KCOM Stadium. Han fikk lite spilletid og det er derfor vanskelig å si hva man kan forvente fra 25-åringen denne sesongen.

På topp har Hull City fått på plass en av spissene jeg hadde mest sansen for i League One forrige sesong. Fyrtårnet Tom Eaves har scoret en del mål for Gillingham de to siste sesongene, og er en litt annerledes spisstype. Han er høy som et fjell, men har likevel gode tekniske ferdigheter. Det er altså ikke bare i luftrommet man må se opp for Eaves, men også de gangene han får ballen i føttene. Han kan score fra distanse, sette opp lagkamerater og være ekkel å hanskes med foran mål. Eaves har vært litt ujevn i prestasjonene hos Gillingham, men når han har dagen bør han kunne gi flere Championship-lag store problemer. Nouha Dicko kjenner nok de fleste til, men han har ikke overbevist i Hull-drakten. Han skuffet igjen forrige sesong, men kan kanskje få seg et løft når veien til spilletid sannsynligvis blir kortere denne sesongen.

Overgangsoversikt:

Inn: 
Matt Ingram (QPR), Tom Eaves (Gillingham), Josh Bowler (Lån fra Everton), Ryan Tafazolli (Peterborough)
Ut:
Callum Burton, Adam Curry, Evandro, Will Keane, Ondrej Mazuch, Liam Ridgewell, Fraizer Campbell, James Weir (Kontrakt utløpt), David Marshall (Wigan)

Treningskamper
9. juli: Hull City – Leyton Orient 2-2 (Reece Burke, Keane Lewis-Potter)
20. juli: Mansfield Town – Hull City 2-2 (Jarrod Bowen, Nouha Dicko)
24. juli: Hull City – Amiens
27. juli: Doncaster Rovers – Hull City


Hva taler for en bra sesong for Hull City?
Dersom klubben klarer beholde juvelene Jarrod Bowen og Kamil Grosicki bør de kunne bite godt fra seg i Championship denne sesongen også. Grant McCann imponerte som manager for Doncaster Rovers forrige sesong, og skal nå forsøke å videreføre det samme med dette Hull City-laget. Tigrene har en del kvalitet på midtbanen, samtidig som Tom Eaves potensielt kan bli en kjempebra spiss på topp i Championship.

Hva taler mot en bra sesong for Hull City?
Dersom de ikke klarer beholde Jarrod Bowen og Kamil Grosicki. Så mye betyr faktisk de to spillerne for dette laget. Isfronten mellom eier Assem Allam og supporterne gjør ikke klubben noen tjenester, samtidig som troppen ikke ser spesielt sterk ut på papiret. Det å starte sesongen med to målvakter som var reserver for henholdsvis Hull og QPR forrige sesong fremstår heller ikke som et lovende trekk. På topp kan de tigrene fort få problemer dersom nysigneringen Tom Eaves ikke slår til på dette nivået. 

Hva tror jeg?
Jeg er skeptisk til Hull Citys muligheter denne sesongen. Hadde det ikke vært for at det i skrivende stund ser ut til å være en mulighet for at både Jarrod Bowen og Kamil Grosicki blir værende i klubben, ville jeg nok plassert tigrene på nedrykksplass. Jeg har ikke sansen for noen av målvaktene, samtidig som det ikke akkurat oser trygghet av de fleste spillerne de har til rådighet på stopperplass. Sentralt på midtbanen ser det greit ut, men så har man mye usikkerhet helt fremme på banen. Tom Eaves er en spiss jeg liker godt, men det er alt annet enn en selvfølge at han skal slå til på dette nivået. Jeg tror derfor det blir en tung sesong for Hull-fansen.

Tabelltips: 19. plass

About The Author

Leave a Reply