Av: Eirik Aase

Klubbinfo
Lagnavn: Yeovil Town Football Club
Kallenavn: The Glovers
Stiftet: 1895
Hjemmebane: Huish Park (Kapasitet: 9,565 hvorav 5,212 er sitteplasser)
Styreformann: John Fry
Tabellplassering i fjor: 4.plass i League One (Rykket opp via Play-Off)
Tabelltips forrige sesong: Deltok ikke i Championship
Årets spiller forrige sesong: Paddy Madden

Yeovil Town har bare vært en del av Football League i ti sesonger og nå skal de få prøve seg på det nest øverste nivået i engelsk fotball. For ti år siden møtte The Glovers lag som Farnborough Town, Nuneaton Borough, og Scarborough. Ti år senere skal de altså måle krefter mot Bolton, QPR og Leeds United. Denne lille klubben spiller sine hjemmekamper på herlige Huish Park, en stadion hvor bortesupporterne verken får sitteplasser eller tak over hodet. Etter å ha havnet på nedre halvdel i League One i seks av de syv siste sesongene, klarte manager Gary Johnson plutselig føre de opp til Championship. Spørsmålet er om laget med de grønne og hvite draktene kan overraske og sjarmere alle oss som følger denne flotte ligaen, eller om de blir et slaktoffer som blir sendt ned til League One allerede i sin debutsesong. Forrige sesong lå de lenge på midten av tabellen, men en fantastisk start på 2013 førte de opp i opprykkskampen. Ganske imponerende ettersom de tapte hele seks kamper på rad i ligaen i september/oktober. Somerset-klubben endte tilslutt på en 4.plass på tabellen og fikk dermed en velfortjent kvalifiseringsplass hvor Sheffield United ble første hinder. På mektige Bramall Lane tapte de 2-1, men i returkampen vant de 2-0 foran 8,152 ekstatiske supportere. I finalen på Wembley møtte de Uwe Rösler og hans Brentford. Den kampen vant de 2-1 etter scoringer fra Dan Burn og ligaens toppscorer Paddy Madden.

Keeper:
På keeperplassen til Yeovil finner vi en svært interessant mann. Tilbake i 2006 spilte den 1,91 meter høye keeperen for Sparta Praha og ikke overraskende var det noen som trakk frem sammenligninger med Petr Cech da West Ham United hentet unggutten til London foran 2006/07-sesongen. Han fikk flere kamper for både U17 og U21 landslaget til Tsjekkia og fremtiden så svært lys ut. Dessverre fikk han aldri muligheten hos West Ham og den eneste spilletiden han fikk i løpet av sitt opphold i Øst-London var gjennom korte låneperioder hos lag som Bournemouth, Wycombe, Leyton Orient og Yeovil Town. Foran forrige sesong hadde Stech vært i West Ham i hele seks år og da var det på tide å komme seg videre. The Glovers kunne friste med fast plass på laget i League One og det kunne ikke Stech si nei til. Han spilte samtlige kamper i sin første fulle sesong på Huish Park og selv om de slapp inn hele 56 mål, imponerte han likevel stort til tider. Bak Stech finner vi den rutinerte målvakten Gareth Roberts. Han figurerer som både reservekeeper og keepertrener. Forrige gang han spilte fast for et lag var i Conference South for Dorchester Town og Welling United.

Forsvar:
Det er knyttet litt usikkerhet rundt stopperplassen til Yeovil. Dette forandrer seg sannsynligvis til sesongstart, men foreløpig er det bare en stopper som man kan se på som en fast brikke i forsvarsrekka til The Glovers. Stopperen det er snakk om er den høye bautaen Byron Webster. Med sine 193 cm kommer han definitivt til å vinne mange hodedueller i den kommende sesongen. Forrige sesong spilte han over 50 kamper for de grønne og hvite, i tillegg scoret han hele fem mål. Forrige sesong hadde han Dan Burn ved siden av seg i forsvaret, men han var bare på lån fra Fulham og denne sesongen skal han spille for Birmingham. Derfor blir det spennende å se hvem som starter ved siden av Webster i forsvarsrekka når Yeovil tar turen til Millwall i første serierunde. Et alternativ kan være den unge Joe Jones som ble veiet og funnet for lett hos Leicester. Han har derimot bare fått en seksmåneders kontrakt og det virker derfor som om Yeovil ikke har alt for stor tro på at han kommer til å spille en viktig rolle for klubben. Sannsynligvis kommer Gary Johnson til å hente inn en ny stopper før sesongen starter. På backene ser ting veldig greit ut. På høyrebacken finner vi den utrolig spennende spilleren Luke Ayling. På tross av at han bare er 21 år gammel, har han allerede spilt over 120 kamper for Yeovil. Han har gått gradene i Arsenals akademi og forrige sesong spilte han over 46 kamper. På venstresiden finner vi klubbens kaptein, Jamie McAllister. Han har rukket å bli 35 år og han er lagets kortsamler. Forrige sesong plukket han med seg hele ti gule kort, samt ett av den røde fargen. Som backup på backplassen finner vi Joe Edwards. Han spilte en del i ankerrollen på midten forrige sesong, men primært sett har han alltid vært en back.

Midtbane:
Gary Johnson er vanligvis trofast til sin kjære 4-4-2 formasjon og derfor går jeg utfra det når jeg skal analysere midtbanen til Yeovil. Den første spilleren man er nødt til å trekke frem er Ed Upson. Den tidligere Ipswich-spilleren har allerede spilt over hundre kamper for The Glovers, noe som er veldig imponerende ettersom han bare er 23 år gammel. Han kriger på alle steder på midtbanen og det er mange midtbanespillere i Championship som kommer til å få kjenne at de har spilt mot Upson denne sesongen. Han scorer ikke ofte, men når han først scorer så er målene enten viktige eller flotte. Han kommer garantert til å være en fast brikke sentralt på midtbanen til Yeovil, men hvem han får ved siden av seg er mer usikkert. På tampen av forrige sesong spilte Joe Edwards sentralt på midtbanen, men det er tvilsomt om han kommer til å spille fast der denne sesongen. Kevin Dawson og Sam Foley spilte en del på kantene forrige sesong, men begge er svært solide sentralt på midtbanen. I sommer har Johnson hentet Billy Clifford på lån fra Chelsea og han kommer nok til å få mye spilletid sentralt på midtbanen. Han er en svært profesjonell spiller som tidligere har imponert stort på Chelsea sine ungdomslag. Han har spilt mye høyreback hos London-klubben, men etterhvert har han fått spille mer i sin foretrukne midtbaneposision. Hvis han får spille sammen med Upson på midtbanen, har Yeovil en meget spennende midtbaneduo. På kantene har som sagt både Dawson og Foley figurert og de vil nok få fortsette der denne sesongen også. Samtidig er man nødt til å nevne nysigneringen Joel Grant som ble hentet fra Wycombe tidligere i sommer. Den spennende jamaicanske vingen kan finne på mye rart når han har en god dag, men han må opp flere hakk hvis han skal imponere i Championship.


Angrep:
På spissplassen til Yeovil finner vi to spennende spillere. Først og fremst er det fjorårets toppscorer i League One vi bør se opp for hos de grønne og hvite. Paddy Madden scoret hele 23 mål i ligaen forrige sesong, men det spørs om han klarer prestere like bra i Championship. Den 23-år gamle spissen ble hentet til Carlisle fra Bohemians på selveste “Deadline day” i januar 2011. Det skulle dessverre vise seg å være en dårlig signering for The Cumbrians, ettersom Madden bare scoret to mål på 36 kamper for sin tidligere arbeidsgiver. I begynnelsen av forrige sesong hentet Yeovil han på et måneds lån, men det gikk ikke lenge før den låneavtalen ble forlenget til årsskiftet. Madden scoret nemlig to mål i debuten og målene rant inn i de neste kampene. I sin siste kamp før låneavtalen gikk ut, puttet han to mål mot Leyton Orient. Ikke lenge etter ble det bekreftet at The Glovers skulle hente Madden på permanent basis. Sesongen endte som sagt med at Madden ble toppscorer i ligaen,  i tillegg til at han fikk en plass på årets lag i League One. Ved siden av Madden finner vi den rutinerte spissen James Hayter. Han kom til klubben fra Doncaster før forrige sesong og endte opp med å score 14 mål i ligaen. Han har rikelig med erfaring fra vår herlige liga, men med tanke på at han nå har blitt 34-år gammel, spørs det hvordan han takler overgangen til Championship igjen. Det har Gary Johnson også tenkt på og derfor hentet inn de spennende spissene Sam Hoskins og Michael Ngoo. Hoskins er 20-år gammel og ble hentet fra Southampton denne sommeren. Han kan definitivt bli en joker for The Glovers. Det er likevel risikabelt å legge press på en ung spiller som fortsatt har tilgode å lykkes på seniornivå, men med tanke på hvor mange mål han har banket inn for Southamptons ungdomslag de siste årene, har han definitivt potensialet til å bli en dyktig spiss. Ngoo har blitt lånt inn fra Liverpool og kommer til å skremme en del forsvarspillere denne sesongen. Han er nemlig nesten to meter høy og svært talentfull. I vår fikk han verdifull erfaring hos den skotske Premier League-klubben Hearts. Der spilte han 15 kamper og scoret 4 mål. I sin debut for den skotske klubben var han svært delaktig i å sende dem til finalen i ligacupen. Yeovil kan ha gjort et fantastisk kupp på lånemarkedet i denne unge lovende spissen.

Trener:
Gary Johnson er en lur rev. Mannen som var landslagstrener for Latvia fra 1999 til 2001 kan litt av hvert om det å være manager i Football League. Han startet sin managerkarriere i den “velkjente” klubben Newmarket Town, før turen gikk videre til Cambridge United og Kettering Town. Etter det nevnte oppholdet i Latvia gikk turen videre til hans nåværende klubb Yeovil Town. Her fikk han suksess fra første spark på ballen. I sin første sesong endte de på 3.plass i Conference i tillegg til å vinne FA Trophy. I den påfølgende sesongen vant de Conference med hele 17 poeng ned til neste lag på tabellen. I sin debutsesong i Football League endte Yeovil like utenfor kvalifisering, men i den neste sesongen vant de Division Three (League Two). Johnson hadde på dette tidspunktet blitt en populær mann og i løpet av sommeren 2005 sa han nei til å bli ny Derby-manager. På tross av dette valgte han å takke ja til jobben som ny Bristol City-manager senere den høsten. City hadde startet forferdelig, men Johnson fikk kontroll på ting med en gang. Til slutt endte laget på en 9.plass i League One. I 2006/07 rykket City direkte opp til Championship.

I debutsesongen i Championship skulle Johnson og hans City overraske stort. Etter å ha ligget i toppen hele sesongen endte de tilslutt på en fin 4.plass, noe som ga kvalifisering. Her kjempet de seg helt til finalen på Wembley hvor Hull City var motstander. De som husker tilbake til den kampen husker nok godt at Dean Windass knuste opprykksdrømmene til City, men de skulle likevel ikke bli en “One season wonder” som vi ofte ser i fotballen. I de to neste sesongene klarte Johnson styre Bristol-klubben til to strake 10.plasser på tabellen. En svært imponerende prestasjon for å si det mildt. På slutten av 2009/10-sesongen valgte Johnson og City å gå hver sin vei og neste stoppested skulle bli Peterborough. Her var han ikke en gang ett år før turen gikk videre. Han havnet nemlig på kant med styreformannen om de fremtidige planene til klubben. I mars 2011 ble han ny Northampton-manager, men det var rett og slett en forferdelig tid i managerkarrieren til Johnson. Han rykket nesten ut av Football League med the Cobblers, før han startet neste sesong like forferdelig. Sent på høsten 2011 ble Johnson og Northampton enige om å gå hver sin vei og da ble det plutselig en retur til gamleklubben Yeovil. Her reddet han først The Glovers fra nedrykk i 2011/12-sesongen, før han rykket opp til Championship gjennom kvalifisering i forrige sesong. Spørsmålet alle stiller seg nå, er om han klarer overraske like mye i Championship med Yeovil, som det han gjorde med Bristol City.

Overganger:
I sommer har de hentet inn Michael Ngoo, Billy Clifford, Joel Grant, Joe Jones og Sam Hoskins. Stallen virker likevel veldig tynn og sannsynligvis vil det komme flere tilvekster i løpet av sommeren. Spesielt en midtstopper bør være høyt på ønskelisten før sesongen sparkes i gang. Det som er viktig å legge til er at Yeovil ikke bør sprenge noen budsjett, men heller gjøre fornuftige signeringer som de fortsatt kan leve med hvis de skulle være så uheldige å rykke ned igjen. De er nemlig ikke noen stor klubb og da kan konsekvensene bli ganske dramatiske hvis økonomien blir skakkjørt. Av den grunn bør lånemarkedet utnyttes best mulig og nettopp det har de gjort veldig bra så langt. Både Clifford og Ngoo har sannsynligvis det som trengs for å imponere i denne ligaen.

Treningskamper:
6.juli: Poole Town – Yeovil 1-3 (Kieffer Moore, James Hayter, Joe Edwards)
16.juli: Torquay – Yeovil
19.juli: Yeovil – Swansea
23.juli: Yeovil – Exeter
27.juli: Plymouth – Yeovil
29.juli: Forest Green – Yeovil

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Spennende spillere i alle ledd. Marek Stech på keeperplass, Luke Ayling på backen, Ed Upson på sentral midtbane og ikke minst Paddy Madden på topp.

+ Gary Johnson har overrasket stort i Championship før. I 2007/08 førte han Bristol City til kvalifiseringsfinale på Wembley i sin første sesong etter opprykk fra League One. 
+ Yeovil er en veldig liten klubb og kan gjerne bli undervurdert av de andre lagene. I tillegg er det ikke uvanlig at nyopprykkede klubber overrasker og imponerer i starten av sesongen.
Minus:

– Tynn stall og vi setter store spørsmålstegn til om flere av spillerne er gode nok på dette nivået.
–  Kommer til å være svært avhengig av Ed Upson og Paddy Madden. To spillere som faktisk aldri har prøvd seg på dette nivået. 
– Små ressurser. 

Vurdering:
Det kommer til å bli utrolig gøy å følge denne lille klubben fra Somerset, men det spørs om de klarer overraske oss denne sesongen. Gary Johnson har gjort det før, men da med en større klubb enn Yeovil Town. Forhåpentligvis klarer han det denne gangen også, men med tanke på det mannskapet han har til rådighet hos The Glovers, virker det lite sannsynlig. Spillerne Marek Stech, Luke Ayling, Byron Webster, Ed Upson og Paddy Madden har alle mye av det som skal til for å bli gode Championship-spillere og kanskje er det en av disse som kommer til å ta oss alle med storm i løpet av det kommende året. Hvis man ser bort fra disse nevnte spillerne, er det derimot ikke mye å fryde seg over. Derfor får dessverre The Glovers den tvilsomme æren av å få bli presentert først i årets tabelltips, nettopp fordi de blir tippet på en jumboplass.

Spådom: 24.plass 

About The Author

Leave a Reply