Klubbinfo
Lagnavn: Burnley Football Club
Kallenavn: The Clarets
Stiftet: 1882
Hjemmebane: Turf Moor (Kapasitet: 22,546)
Styreformann: Mike Garlick og John Banaszkiewicz
Tabellplassering i fjor: 11.plass
Tabelltips forrige sesong: 12.plass
Årets spiller forrige sesong: Charlie Austin

Vurdert av: Eirik Aase

Det ble en litt merkelig sesong for Burnley-fansen forrige sesong. De startet sesongen med en av de mest talentfulle managerne på balløya, men hadde nettopp mistet diamanten deres, Jay Rodriguez. På tross av det var optimismen stor og gleden over nye hatoppgjør mot Lancashire-nabo Blackburn ga vann i munnen hos de fleste på Turf Moor. På de årene som Eddie Howe var hos klubben, klarte han bygge opp et ungt og svært spennende mannskap, som hele tiden ble bedre. Spillere som Kieran Trippier, Danny Ings, Charlie Austin og Junior Stanislas innehar stort potensial og det var veldig interessant å se om Howe kunne få ut det beste av disse unge spillerne. Dessverre fikk Howe hjemlengsel og reiste derfor hjem til Bournemouth igjen, noen måneder ut i sesongen. Det skal sies at han ikke hadde fått en helt optimal start på sesongen da han forlot klubben, men det var liten tvil om at han var i ferd med å bygge et veldig bra lag hos Lancashire-klubben. Etter tre uker med Terry Pashley som midlertidig manager, valgte klubben å gå for den tidligere Watford-sjefen Sean Dyche. Han hadde gjort en bra jobb med the Hornets i 2011/12-sesongen, men ble nødt til å forlate klubben da de nye italienske eierne ønsket seg Gianfranco Zola som manager. Han vant sine to første kamper mot henholdsvis Wolverhampton og Leeds United, men etterpå har det gått litt tråere. Ser man bort fra en fin periode i månedsskifte desember/januar, har det nemlig ikke vært mye å juble for under Dyche sin ledelse. Siden seieren borte mot Millwall i midten av januar, vant de faktisk bare vunnet to kamper i ligaen, men det holdt likevel godt med tanke på å unngå nedrykk. Det mest spesielle med tabellposisjonen til Burnley, var at de havnet syv poeng fra både kvalifisering og nedrykk. Dette sier kanskje mest om hvor ufattelig jevn Championship var forrige sesong. Nå har Dyche fått en hel sommer på å forme laget sitt og det er først nå vi får se om han faktisk har det som trengs for å lede Burnley mot toppen av tabellen.

Keeper:
Forrige sesong var Lee Grant en vegg mellom stolpene. Han spilte hver eneste kamp i ligaen og fant sjeldent på noe tull. Tidlig i sommer valgte han å forlate klubben til fordel for gamleklubben Derby, noe som medførte at Dyche måtte ut på keeperjakt. Allerede i mai hentet de inn Tom Heaton fra Bristol City. Han var førstekeeper for et City-lag som slapp inn 84 mål forrige sesong, og det endte som kjent med nedrykk. Heaton spilte for Manchester United fra 2002 til 2010 og ble lånt ut til seks forskjellige klubber i løpet av denne tiden. Etter at han ble frigitt av de røde djevlene, gikk turen videre til Wales og Cardiff City. Han hadde tidligere vært på utlån her, og han følte seg tydeligvis veldig komfortabel der. I løpet av 2010/11-sesongen etablerte han seg som et klart førstevalg på Cardiff City Stadium, men oppturen møtte veggen da Malky Mackay ble ansatt som ny manager i klubben. Da måtte han finne seg i å være andrevalg bak klubbens nåværende keeper, David Marshall. Det ble bare to ligakamper for Cardiff i 2011/12-sesongen, men i ligacupen fikk han rikelig med tillit. Der var han med på å spille seg frem til finalen på Wembley, men til tross for at han reddet et straffespark fra Steven Gerrard, ble det tilslutt tap mot Liverpool. Forrige sommer ble han nok en gang frigitt og denne gangen var det Bristol City som ønsket seg målvakten som har drøssevis av ungdomslandskamper for England. Her ble han førstekeeper for det beste laget i Englands åttende største by, men sesongen endte som kjent med nedrykk. Heaton overbeviste ikke noe nevneverdig og må nok opp en del hakk hvis Burnley har planer om å slippe inn lite mål denne sesongen. Bak Heaton finne vi Alex Cisak. Den 1,94 høye målvakten ble født i Krakow i Polen, men flyttet til Australia da han var 2-år gammel. Allerede da han var 15-år gammel ble han hentet til Leicester City, men der fikk han aldri sjansen. Etter opphold hos Accrington Stanley og Oldham, har han nå blitt hentet til Burnley foran denne sesongen.

Forsvar:
Den bakre fireren hos Burnley er ganske solid. Den første som man må trekke frem er den fantastiske høyrebacken Kieran Trippier. Den 22-år gamle Bury-gutten gikk gradene i akademiet til Manchester City, men fikk aldri muligheten på førstelaget. I 2010 ble han lånt ut til Barnsley og der imponerte han fra første takling på ballen. Han spilte nesten samtlige kamper for the Tykes, og etter sesongslutt ble han kåret til årets unge spiller. Neste sesong var det Burnley som fikk lånt inn den talentfulle backen, og her skulle han også imponere. Flere mål og målgivende pasninger førte til at han ble kåret til å årets spiller i sin første sesong hos Lancashire-klubben. Etter denne imponerende sesongen klarte Eddie Howe hente Trippier permanent til klubben, og det er en avtale som kan vise seg å være gull verdt. Forrige sesong fortsatte han storspillet og endte opp med 11 målgivende pasninger. På motsatt side finner vi den 23-år gamle venstrebacken Ben Mee. I likhet med Trippier ble også han hentet permanent til klubben etter et vellykket låneopphold fra Manchester City. Forrige sesong ble litt ødelagt av en stygg kneskade, men han kjempet seg fint tilbake igjen. I tillegg til disse to har de Daniel Lafferty og Joseph Mills. På stopperplass må man først og fremst trekke frem den dyktige midtstopperen Jason Shackell. Den 29-år gamle kapteinen kom fra Derby foran forrige sesong og viste seg tidlig å være verdt hver eneste pund som ble betalt for han. Med sine 1,93 meter er han enormt god i lufta og han har allerede blitt en stor favoritt blant Burnley-fansen ettersom han scoret mot Blackburn forrige sesong. Totalt fikk han 44 kamper i ligaen i sin debutsesong for the Clarets, og er uten tvil en av de viktigste spillerne på dette laget. Ved siden av Shackell fant vi David Edgar og Michael Duff forrige sesong. De to fikk bortimot like mye spilletid forrige sesong, men Edgar spilte litt i andre posisjoner også.

Midtbane:
Sean Dyche har vært trofast til 4-4-2 og 4-1-4-1 under hans opphold hos både Watford og Burnley. Sentralt på midtbanen vil det derfor være enten to eller tre spillere på banen samtidig. Spillerne som skal kjempe om disse plassene er Scott Arfield, Dean Marney, Marvin Bartley og Brian Stock. Forrige sesong var Chris McCann den viktigste spilleren på midtbanen til Burnley, men han forlot klubben til fordel for Wigan tidligere i sommer. Arfield ble hentet inn fra Huddersfield, men hvis han skal heve noen øyenbryn denne sesongen, må han prestere mye bedre enn det han gjorde for the Terriers forrige sesong. I Dean Marney og Marvin Bartley har Dyche to av de mest hardtarbeidende spillerne i hele ligaen, noe som gjør det vanskelig å kjøre over Burnley på midtbanen. Marney har erfaring fra Premier League med både Tottenham og Hull, og er derfor en fin mann å ha på midten av banen. Brian Stock er også en god kriger, og han fikk 25 kamper i ligaen forrige sesong. På kantene har de to veldig gode spillere i Ross Wallace og Junior Stanislas. Wallace har vært med på å vinne Skotsk Premier League med Celtic og rykket opp til Premier League med Sunderland. Han har med andre ord vært med på litt av hvert allerede. Da den 19-år gamle vingen Junior Stanislas spilte fast på førstelaget til West Ham United tilbake i 2009/10-sesongen, var det mange som trodde at han var et nytt stjerneskudd fra det fantastiske akademiet til klubben fra Øst-London. Dessverre var ikke Gianfranco Zola like glad i han som det Avram Grant var, og derfor ble det mindre spilletid på Stanislas de neste sesongene. Nå jobber han hardt for å komme tilbake igjen til Premier League og det får Burnley nyte godene av. Har Stanislas en god dag, er det ikke mange backer i Championship som klarer stoppe han. Bak disse to kantspillerne finner vi Keith Treacy og George Porter.

Angrep:
På topp hos Burnley handlet alt om Charlie Austin forrige sesong. I fjor høst skrev jeg en lang artikkel om denne utrolige spissen. Den 24-år gamle måltyven jobbet som murer ved siden av fotballen så sent som i 2009. Etter å ha bøttet inn med mål i lavere divisjoner, fikk han etterhvert muligheten i Swindon Town i 2009/10-sesongen. Her scoret han også på bestilling og derfor gikk det ikke lenge før Championship-klubbene viste sin interesse. Eddie Howe trakk det lengste strået og hentet mureren til Turf Moor foran 2011-sesongen. Her scoret han 16 mål i sin debutsesong, noe som var en scoring mer enn hva Jay Rodriguez fikset den sesongen. Rodriguez forsvant videre til Premier League og Southampton, imens Austin fortsatte i Championship. Han scoret 24 mål i ligaen i løpet av 2012/13-sesongen, i tillegg til at han ble den spilleren i Burnleys historie som raskest scoret 20 mål i en sesong. Sommeren har dessverre vært av det turbulente slaget og han har på ingen måte fått en optimal innledning på denne sesongen. Først ble Austin dømt skyldig for å ha utøvd vold på en nattklubb i Swindon, og etterpå feilet han den medisinske testen hos Hull City. Det betyr at Premier League-drømmen har blitt satt på vent, noe som er gode nyheter for Burnley-fansen. Av andre angrepspillere finner vi Danny Ings, Sam Vokes og Ryan Noble. Førstnevnte har blitt linket sterkt til Bournemouth denne sommeren, men han er en spiller de absolutt bør beholde. En skade ødela deler av forrige sesong, men det er liten tvil om at 21-åringen innehar kvaliteter som helt klart hører hjemme på dette nivået. Vokes er en hodesterk spiss som har 25 landskamper for Wales. Til tross for denne gode internasjonale erfaringen, har han likevel ikke slått helt til for noen av klubblagene han har spilt på. Noble ble hentet til klubben denne sommeren, men det spørs om han kommer til å bidra stort denne sesongen. Han har lenge vært en talentfull spiss hos Sunderland, men han venter fortsatt på gjennombruddet. 

Trener:
Spilleren Sean Dyche er nok best kjent for sin lange periode hos Chesterfield på begynnelsen av 90-tallet. Han spilte en viktig rolle hos laget som sjokkerte hele balløya ved å komme til semifinalen i FA-Cupen tilbake i 1997. Han scoret faktisk 2-0 målet i semifinalen mot Middlesbrough, men kampen endte tilslutt 3-3 og the Spireites tapte omkampen. Etter dette spilte han for blant andre Millwall, Watford og Northampton Town. Etter at han la opp i 2007 ble han U18-trener hos Watford. I 2009 ble han assistent manager for førstelaget under Malky Mackay. Da Mackay gikk til Cardiff to år senere, valgte klubben å satse på Dyche som deres nye manager. Det viste seg å bli en vellykket avgjørelse. På tross av økonomiske problemer og andre uroligheter i klubben, klarte han kapre 64 poeng i 2011/12-sesongen, noe som førte til at de endte på en 11.plass den sesongen. Istedenfor å bygge videre på suksessen, ble forrige sommer et sort kapittel i boka til Dyche. Han ble kastet på dør da nye italienske eiere tok over Watford, ettersom de heller ville ha Gianfranco Zola som manager. Etter å ha vært arbeidsledig noen måneder, fikk han jobb hos Burnley. Der vant han som kjent de to første kampene, før det etterhvert ble litt vanskeligere. Fra 26.desember til 19.januar vant de fire av fem kamper i ligaen, noe som ga stor optimisme foran en tøff vårsesong. Den vårsesongen skulle vise seg å bli tøffere enn først forventet. Burnley vant nemlig bare to av sine 16 siste kamper, og Dyche må virkelig jobbe hardt for å unngå at the Clarets tar med seg den dårlige formen inn i den kommende sesongen.

Overganger:
Det store fokuset denne sommeren har selvsagt vært på Charlie Austin. Fansen er livredd for å miste sin storscorer, men de fleste hadde nok gitt opp håpet om å beholde han da han reiste til Hull for å gjennomføre medisinsk test tidligere denne sommeren. Man skal ikke se bort fra at andre klubber kommer til å snuse på måltyven før vinduet stenger, men det spørs om ikke en mislykket medisinsk test kommer til å skremme bort en del potensielle kjøpere. De mistet viktige Chris McCann denne sommeren, og inn som erstatter har de hentet Scott Arfield. Han får noen enorme sko å fylle denne sesongen. Ryan Noble har aldri slått til på seniornivå, og det spørs om han klarer det for Burnley. På keeperplassen har de byttet ut Lee Grant med Tom Heaton, noe som på ingen måter er en forsterkning. Man kan fint konkludere med at Burnley foreløpig har blitt svekket denne sommeren, og enda verre blir det hvis Austin blir solgt.

Treningskamper:
9.juli: Morecambe – Burnley 1-0
15.juli: Cork – Burnley 0-3 (Danny Ings, Scott Arfield, Sam Vokes)
20.juli: Carlisle – Burnley
23.juli: Tranmere – Burnley
27.juli: Burnley – Sparta Rotterdam

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Har en av ligaens beste spisser i Charlie Austin.

+ Flere unge og spennende spillere, som bla. Kieran Trippier, Danny Ings, Junior Stanislas.
+ Har flere hardtarbeidende og tøffe spillere sentralt på midtbanen.
Minus:

– Sean Dyche gjorde en flott jobb med Watford, men overbeviste ikke meg med Burnley forrige sesong.
– Svært avhengig av Charlie Austin. En spiller som blir linket bort og som har slitt litt med skader.
– Har blitt svekket så langt denne sommeren.

Vurdering:
Burnley var et av de mest spennende lagene foran forrige sesong, men det er vanskelig å være like optimistiske foran denne sesongen. Charlie Austin blir stadig linket til større klubber og det blir spennende å se om han kommer til å fortsette i Lancashire. Chris McCann var veldig viktig på midtbanen, men har nå forlatt klubben til fordel for lokalrival Wigan. På keeperplassen har de blitt svekket ettersom Lee Grant har blitt erstattet av Tom Heaton. Alle disse tingene gjør at jeg tror at det blir en dårlig sesong for Burnley. Hvis Austin derimot skulle holde seg skadefri, vil de fint kunne motbevise dette tipset. Dessverre virker ikke laget bra nok til å kjempe på øvre halvdel denne sesongen, ettersom det er utrolig mange gode lag med i årets Championship. Når i tillegg deres manager ikke helt har klart å overbevise, gjør det meg bare sikrere på at det blir en dyster sesong på Turf Moor.

Spådom: 19.plass

About The Author

Leave a Reply