Klubbinfo
Lagnavn: Huddersfield Town Football Club
Kallenavn: The Terriers
Stiftet: 1908
Hjemmebane: John Smith’s Stadium (Kapasitet: 24,500)
Styreformann: Dean Hoyle
Tabellplassering i fjor: 19.plass
Tabelltips forrige sesong: 10.plass
Årets spiller forrige sesong: James Vaughan

Vurdert av: Eirik Aase

Etter hard satsing i League One ble det endelig retur til Championship foran forrige sesong. Som fjorårets tabelltips tilsier, trodde jeg at Huddersfield skulle bli den store overraskelsen forrige sesong, men det ble de altså ikke. Sesongen startet forsåvidt bra, med tanke på at Yorkshire-klubben bare tapte en av sine syv første kamper. Dessverre tapte de klubbens storscorer Jordan Rhodes, og selv om de ikke savnet han mye de to første månedene, ble savnet likevel stort jo lengre ut på vinteren man kom. Den 10.november lå the Terriers flott plassert på en imponerende 6.plass på tabellen, men da gikk de plutselig på en gedigen formsvikt. De gikk nemlig tolv kamper på rad i ligaen uten seier og det førte til at daværende manager Simon Grayson måtte ta hatten sin og gå. Huddersfield-favoritten Mark Lillis måtte dermed steppe inn som midlertidig manager, akkurat som han gjorde tilbake i 2012. Det ga umiddelbar suksess, Huddersfield vant 1-0 hjemme mot Crystal Palace i den første kampen uten Grayson på sidelinjen. De neste to kampene gikk ikke like bra og Mark Robins ble hentet inn som ny manager. Han klemte til med et ydmykende 6-1 tap i debuten borte mot Nottingham Forest og optimismen hos Terriers-fansen bleknet for hver kamp som ble spilt. Sesongavslutningen til Huddersfield under Robins kan enklest beskrives med ordet “ustabilt”. De kunne vinne borte mot Leeds, Wolverhampton og Burnley, for og så tape hjemme mot Hull og Charlton. På tross av dette så det ut som om Robins klarte få orden på troppene sine i det laget gikk inn i en knalltøff nedrykkskamp. Bare en av de seks siste kampene endte med tap og i siste serierunde var de i likhet med flere andre lag involvert i et utrolig nervedrama. I store deler av den dramatiske sesongfinalen befant the Terriers seg på nedrykksplass. Heldigvis klarte de tilslutt spille uavgjort hjemme mot Barnsley, samtidig som Peterborough tapte borte mot Crystal Palace. Det førte til at de endte opp på en trygg 19.plass på tabellen. Nå blir det spennende å se hva Mark Robins kan få til med denne herlige klubben.

Keeper:
På keeperplassen til Huddersfield finner vi en uslipt diamant. Alex Smithies er nok kjent for de fleste som har spilt Football Manager, men det kanskje ikke alle er klar over, er at han faktisk er meget god i virkeligheten også. Han er født og oppvokst i Huddersfield og har vært Terriers-supporter siden han var en liten gutt. Da han var 10-år gammel kom han til klubben fra Westend Juniors. Syv år senere gikk guttedrømmen i oppfyllelse da han fikk debutere borte mot Southend United etter at førstekeeper Matt Glennon hadde blitt utvist. Midtveis i 2008/09-sesongen ble han førstekeeper, selv om han bare var 18-år gammel. I 2009/10-sesongen var han den eneste spilleren på Huddersfield som spilte hver eneste liga og cup-kamp. Ikke overraskende hadde flere Premier League-klubber fått øynene opp for denne unge målvakten, men de to neste sesongene skulle ødelegge mye for Smithies. Stygge skader førte til at han bare fikk spille 22 og 13 kamper i henholdsvis 2010/11 og 2011/12-sesongene. Slike skader kan være svært ødeleggende på selvtilliten til en ung og fremadstormende fotballspiller, men Smithies har kjempet seg tilbake igjen. Forrige sesong spilte han samtlige kamper i sin Championship-debut, og selv om Huddersfield slapp inn nest flest mål i 2012/13-sesongen, var det likevel ingen grunn til å klage på den 23-år gamle sisteskansen sine prestasjoner. Ved skade på Smithies vil den evigunge Ian Bennett kunne steppe inn. Målvakten som voktet buret for Birmingham City fra 1993 til 2005 har nå blitt 41-år gammel, men alder er som kjent bare et tall.

Forsvar:
Man trenger bare to ord for å beskrive forsvarsrekka til Huddersfield, og det er ro og kvalitet. På stopperplass finner vi Peter Clarke, Joel Lynch og Anthony Gerrard. Førstnevnte er kaptein i klubben og første mann på blokka når Robins tar ut laget. Han gikk gradene hos Evertons fantastiske akademi, men endte bare opp med ni kamper i Premier League for Merseyside-klubben. Etter å ha vært en fast brikke hos Blackpool og Southend fra 2004 til 2009, gikk turen videre til hans nåværende klubb hvor han nå har spilt nesten 200 kamper. Det kanskje mest imponerende med Clarke er at han har blitt kåret til årets spiller hos Blackpool, Southend og to ganger hos Huddersfield. Det er med andre ord ikke noen dårlig spiller Huddersfield har på stopperplass. På den andre stopperplassen finner vi mest sannsynlig Anthony Gerrard. Søskenbarnet til Steven Gerrard ble hentet til John Smith’s Stadium foran forrige sesong og han har allerede spilt over 40 kamper for Huddersfield. Han huskes kanskje best for straffebommen i ligacupfinalen mot Liverpool tilbake i 2011/12-sesongen. I likhet med Clarke, kan også Gerrard skryte over flere individuelle priser. Til tross for at han bare er 27 år gammel, har han allerede dratt hjem prisen for årets spiller tre ganger.  To ganger med Walsall og en gang med Hull City. Joel Lynch ble også hentet foran forrige sesong, men han blir nok bare backup siden han har havnet litt ut i kulden etter at Mark Robins kom til klubben. På backene finner vi Paul Dixon og den fantastiske Jack Hunt. Dixon ble hentet fra Dundee United for ett år siden og har allerede blitt en fast og viktig spiller på venstrebacken til Huddersfield. Bortsett fra en god venstrefot, er nok det mest interessante med Dixon at han har nesten hundre kamper for både Dundee og Dundee United. Jack Hunt er kanskje den beste høyrebacken i hele ligaen og det er bare et tidsspørsmål før denne karen spiller i Premier League. Han ble født og oppvokst i utkanten av Leeds og kom til Huddersfield allerede som 9-åring. Han har allerede over hundre kamper for de blåe og hvite, noe som er imponerende med tanke på at han bare er 22-år gammel.

Midtbane:
Mark Robins liker godt å variere litt mellom forskjellige formasjoner, og i Huddersfield har det for det meste blitt variert mellom en flat 4-4-2 og en litt mer avansert 4-2-3-1 formasjon. Sannsynligvis vil han fortsette denne variasjonen denne sesongen også, men 4-2-3-1 ser mest aktuell ut for øyeblikket. Det er nemlig den formasjonen han har brukt i sesongoppkjøringen så langt. Sentralt på midtbanen finne vi Neil Danns, Oliver Norwood, Adam Clayton, Keith Southern og Oscar Gobern. Danns ble hentet til klubben fra Leicester i januar og var en fast brikke på laget ut sesongen. Han fikset seg raskt en plass i fansens hjerter etter at han scoret i lokalderbyet mot Leeds United. Forrige sommer valgt Keith Southern å prøve nye eventyr hos Huddersfield etter hele ti år hos Blackpool. Han fikk bare 24 kamper fra start i ligaen, men de gangene han spilte var det sentralt på midtbanen. Han vil nok få en del spilletid denne sesongen også. Adam Clayton var glimrende for Leeds United i 2011/12-sesongen og skuffelsen var derfor stor blant Leeds-fansen da han valgte å ta den korte turen til John Smith’s Stadium forrige sommer. I debutsesongen for Huddersfield har han spilt overalt på midtbanen. En del sentralt, litt på venstresiden og mest av alt på høyrekanten. Norwood og Gobern er to talentfulle 22-åringer som begge kan imponere stort denne sesongen. Førstnevnte gikk gradene i akademiet til selveste Manchester United før han ble hentet permanent til Huddersfield sommeren 2012. Forrige sesong startet han 37 kamper og mestrer både den defensive og offensive rollen sentralt på midtbanen. Gobern viste mye bra da Terriers rykket opp til Championship, men forrige sesong ble totalt spolert på grunn av skade. På kantene fant vi som nevnt Adam Clayton, men også Sean Scannell og Danny Ward frekventerte ofte på en av sidene. Scannells hurtighet og dribleferdigheter gjør han til en veldig spennende ving, men bare to mål og en målgivende pasning forrige sesong, var ikke særlig imponerende. For å øke konkurransen og dekningen på de to kantene har Robins hentet inn Adam Hammill og Martin Paterson denne sommeren. Sistnevnte er primært en spiss, men han spilte veldig ofte på kanten for Burnley forrige sesong. Hammill ble hentet til Wolverhampton da de var i Premier League, men den overgangen ble aldri noen suksess. Nå får han muligheten til å rette opp inntrykket hos Huddersfield.

Angrep:
Ikke bare mistet de Jordan Rhodes forrige sesong, de måtte også oppleve at deres tidligere stjernespiller scoret mot dem begge gangene de møttes. Derfor var det viktig at innlånte James Vaughan ble en suksess. Den tidligere Everton og Norwich-spissen ble tidenes yngste målscorer i Premier League da han scoret i Everton-debuten mot Crystal Palace tilbake i 2004/05-sesongen. Den gangen var han bare 16-år og 271 dager, men nå har han blitt 25-år gammel. Karrieren har kanskje ikke blitt like glamorøs som han hadde drømt om, men nå har han en flott mulighet til å gjøre noe med det. Huddersfield valgte nemlig å hente Vaughan permanent etter at han scoret 14 mål på 33 kamper, samt ble årets spiller i klubben forrige sesong. Han er hurtig, god i lufta og kommer ofte til sjanser. Hadde det ikke vært for de hyppige skadene og suspensjonene, ville han spilt på et høyere nivå enn Championship. Skal Huddersfield kjempe om opprykk, er de avhengig av en Vaughan som holder seg frisk og samtidig ikke plukker opp like mange gule kort som forrige sesong. Han havnet nemlig i boka til dommeren ved hele ti anledninger i løpet av sin første sesong hos the Terriers. Mark Robins er selvfølgelig veldig klar over dette og derfor har han hentet inn både Martin Paterson og Jon Stead denne sommeren. Førstnevnte kan som tidligere nevnt, spille på kanten om det skulle være behov for det. Stead spilte for Bristol City forrige sesong, men fikk lov til å forlate klubben etter at de rykket ned. At han endte opp i Huddersfield er veldig fint, ettersom han er født og oppvokst i denne byen.

Trener:
Mark Robins startet spillerkarrieren sin i Manchester United, og har etter det spilt i hele 12 forskjellige klubber. Blant klubbene han har spilt i, finner vi FC København, Panionios og den spanske klubben Ourense. Gjennom flere utenlandsopphold har han sannsynligvis fått med seg mange spennende impulser, noe som kan være veldig lurt å ta med seg inn i manageryrket. Han har også fått smake på det å vinne trofeer, etter at han var med på å vinne FA Cup, Cupvinner Cup og Ligacup med Manchester United og Leicester. Hans første jobb i manageryrket kom hos Rotherham etter at Alan Knill ble sparket i februar 2007. Robins var på den tiden assistent manager, og måtte derfor steppe inn som midlertidig manager. Han gjorde sakene sine svært bra og fikk etterhvert jobben på permanent basis. I de to neste sesongene imponerte han med the Millers og flere klubber i blant annet Championship ble interesserte i denne engelske manageren. Barnsley valgte å ansette Robins i september 2009, men etter å ha unngått nedrykk med the Tykes to sesonger på rad, valgte han å gi seg i klubben på grunn av uenigheter med styret. Han var ikke klubbløs lenge, for i september forrige høst takket han ja til å bli ny manager hos den skakkjørte klubben Coventry. Han forvandlet de fra å kjempe i bunnen av tabellen til å bli et lag som kjempet om kvalifisering, noe som nok en gang gjorde han populær hos klubbene i Championship. I februar ble han ansatt som ny manager i Huddersfield, og det blir spennende å se om han klarer oppnå suksess med the Terriers.

Overganger:
Denne sommeren har Scott Arfield, Lee Novak og Alan Lee forlatt klubben. De spilte alle viktige roller i opprykkssesongen, men har nå funnet seg nye arbeidsgivere. Det betyr heldigvis lite for Huddersfield, ettersom ingen av de imponerte noe særlig forrige sesong. Inn har man hentet Jon Stead, James Vaughan, Adam Hammill, Martin Paterson og unge Jake Carroll. Hvor mye spilletid sistnevnte har blitt tiltenkt denne sesongen er nok heller usikkert, men de andre spillerne kommer vi nok til å få se mye til. De har alle over 20 kamper i Premier League og har tidligere vist at de helt klart er gode nok for Championship. Som tidligere nevnt kan Vaughan fint blande seg inn i kampen om toppscorertittelen denne sesongen, såfremt han holder seg unna suspensjoner og skader. Hammill var fantastisk under Mark Robins ledelse i Barnsley og kanskje er han mannen som kan få skikk på den tidligere Wolves-spilleren igjen. Huddersfield er heldige i og med at de ikke har noen posisjon de må hente inn nye spillere til, istedenfor kan de bruke sommeren på å finne kvalitetsspillere som virkelig forsterker laget.

Treningskamper:
13.juli: Chesterfield – Huddersfield 2-1 (Danny Ward)
16.juli: York – Huddersfield 1-1 (Daniel Carr)
17.juli: Guisely- Huddersfield 2-2 (Matt Crooks, Jordan Sinnott)
20.juli: Roterham – Huddersfield 0-1 (Martin Paterson)
24.juli: Real Betis – Huddersfield
27.juli: Oldham – Huddersfield

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Solid forsvar og sterk sentral midtbane.

+ Mark Robins har gjort en bra jobb med de andre klubbene han har ledet.
+ Mange unge og sultne spillere som Hunt, Smithies, Clayton, Norwood, Vaughan mfl.
Minus:

– Veldig avhengig av James Vaughan. Litt skummelt mtp. skadehistorikk og aggresiv spillestil. 
– Vant bare syv hjemmekamper forrige sesong. Det var minst av alle lagene i fjorårets Championship. 
– Må tette igjen bakover på banen. Bare Peterborough og Bristol City slapp inn flere scoringer forrige sesong. 

Vurdering:
Huddersfield ble spådd en flott sesong i fjor, men de skuffet dessverre skikkelig. Nå har de en ny manager på plass og kanskje får de det bedre til på det andre forsøket. Laget er spekket med talentfulle og sultne spillere som i tillegg har fått mye spilletid for førstelaget de siste sesongene. Blomstrer spillere som Hunt, Clayton, Vaughan, Norwood og Smithies enda mer denne sesongen, kan de fint finne på å blande seg inn i toppen av tabellen. Hvis de derimot møter på samme motgang som forrige sesong kan det fort bli en tøff kamp for å overleve i divisjonen. Som nevnt flere ganger tidligere, er det svært avhengig av James Vaughan i form. Forrige sesong viste han spill som nesten hørte hjemme på et høyere nivå enn Championship, og det må han fortsette med denne sesongen også. Etter at Robins kom til klubben har forsvarsrekka blitt mer og mer solid, og etter 2.mars har de faktisk ikke tapt en fotballkamp med mer enn 1-0. At de jobber hardt med den defensive biten er viktig, de slapp nemlig inn hele 73 mål forrige sesong. Kort konkludert er Huddersfield et lag som det er umulig å plassere denne sesongen. De kan blande seg inn helt i toppen hvis alt klaffer, men det vil heller ikke overraske om de plutselig befinner seg midt i nedrykksstriden mot slutten av sesongen. Såpass uforutsigbar er faktisk denne her ligaen.

Spådom:  17.plass

About The Author

Leave a Reply