Klubbinfo
Lagnavn: Millwall Football Club
Kallenavn: The Lions
Stiftet: 1885
Hjemmebane: The Den (Kapasitet: 20,146)
Styreformann: John Berylson
Tabellplassering i fjor: 20.plass
Tabelltips forrige sesong: 21.plass
Årets spiller forrige sesong: Danny Shittu

Vurdert av: Eirik Aase

Forrige sesong ble veldig spesiell for Millwall-fansen. De startet sesongen i Championship forferdelig og tapte fem av sine syv første kamper. Ettersom de hadde blitt spådd en tøff sesong i bunnen av tabellen, var det derfor mange som tenkte det verste etter den dårlige sesongstarten. Kenny Jackett og spillerne klarte likevel holde hodet kaldt, og etterhvert ble de et eneste langt friskt pust frem til slutten av desember. Fra 29.september til 1.desember gikk løvene tretten kamper på rad uten å tape. På denne tiden gikk de fra å ligge på en fæl nedrykksplass, til å plutselig kose seg helt oppe på en kvalifiseringsplass. Dessverre klarte de ikke holde denne imponerende formen ut sesongen. Om det skyldtes at folk begynte å nevne opprykk i midten av desember, vites ikke. Det eneste som er sikkert er at London-klubben var helt forferdelig dårlige i den andre halvdelen av sesongen. Fra slutten av desember til begynnelsen av mars tapte de ni av tolv kamper i ligaen. Etter en liten opptur i mars, fortsatte nedturen til sesongslutt. På de syv siste kampene, endte hele fem av de med tap. Da alle poengene var delt ut i mai, hadde Millwall falt helt ned til 20.plass på tabellen. De endte bare to poeng over Peterborough som rykket ned. Mange glemte av den elendige formen til Millwall på grunn av deres imponerende kamper i FA-Cupen. Preston North End, Luton Town, Aston Villa og Blackburn Rovers ble alle slått ut iløpet av våren, noe som ga løvene en semifinale på Wembley mot Wigan Athletic. Den kampen tapte de 2-0 og fokuset havnet dessverre på noen idioter på tribunen som ikke klarte oppføre seg. Denne sommeren har disse supporterne forhåpentligvis blitt straffet, i tillegg til at Millwall har fått inn Steve Lomas som ny manager. Det kan derfor bli en munter høst på The Den i år.

Keeper:
På keeperplassen til Millwall finner vi to dyktige menn. David Ford var førstekeeper forrige sesong og fikk totalt 40 kamper i ligaen. Den irske landslagskeeperen ble hentet til løvene foran 2008/09-sesongen og har etterhvert fått med seg over 200 kamper for klubben. Siden han kom til klubben har han spilt tre kamper på Wembley. To playoff-finaler i League One og en semifinale i FA-Cupen. Han ble hentet til klubben fra Cardiff City, men der fikk han så og si aldri muligheten. En annen klubb som han har spilt for, er erkerivalen West Ham United. Den klubben har også lagets andre målvakt, Stephen Bywater, spilt for. Han ble hentet til Boleyn Ground fra Rochdale av Harry Redknapp da han var 16-år gammel. Han ble da en del av ungdomsavdelingen til the Hammers og spilte en viktig rolle for det kjente U18-laget som vant FA Youth Cup tilbake i 1999. På det laget spilte bla. Joe Cole og Michael Carrick. Etter noen sesonger med lite spilletid og flere låneopphold hos diverse klubber, fikk han endelig muligheten som førstekeeper for West Ham i siste halvdel av 2003/04-sesongen. Han fikk 17 ligakamper på tampen av den sesongen og hele 36 kamper den påfølgende sesongen. Den siste sesongen endte med opprykk, men da hentet klubben inn Roy Carroll og Shaka Hislop, noe som betydde at Bywater nok en gang måtte finne seg i å være benkesliter. Etter nye låneopphold hos Coventry og Derby, forlot han tilslutt London og West Ham til fordel for nettopp Derby. Her spilte han nesten 150 ligakamper, men etterhvert havnet han bak i køen også på Pride Park og dermed ble det nye låneopphold. Hans neste permanente klubb ble Sheffield Wednesday, og her spilte han en viktig rolle da de rykket opp til Championship foran forrige sesong. Dessverre ble han nok en gang presset ut av laget etter at de hentet inn Chris Kirkland. Nå har han nok en gang skiftet klubb, men det gjenstår å se om han blir førstevalg igjen denne gangen, eller om han nok en gang må ta til takke med den etterhvert velkjente benken.

Forsvar:
I forsvarsrekka til Millwall er det spesielt en mann som stikker seg frem, og det er Danny Shittu. Fjellet på stopperplassen hos Millwall har nærmest blitt en kultfigur på The Den. Forrige sommer trente han med Millwall for å holde formen oppe imens han var klubbløs, men Kenny Jackett likte det han så av Shittu og dermed signerte de han selv. Shittu ble raskt visekaptein og en veldig viktig brikke på dette Millwall-laget. Han fikk med seg 39 kamper i ligaen, men scoret utrolig nok bare ett mål. Grunnen til at jeg skriver utrolig, er fordi han var svært nære scoringer i nesten alle kampene jeg så av Millwall forrige sesong. I en kamp mot Blackburn ladet han kanonen og smelte av et skudd fra nærmere 40 meter. Rovers-keeperen klarte såvidt å ta ballen og mest sannsynlig har han fortsatt brannsår på hendene etter det skuddet. Tilfeldigvis var det nettopp Blackburn han scoret sitt eneste mål mot, og det målet sendte Millwall til semifinalen i FA-Cupen. Av andre midtstoppere på Millwall finner vi Karleigh Osbourne, Shane Lowry, Paul Robinson og Mark Beevers. Osbourne fikk ikke alt for mye spilletid forrige sesong, og sannsynligvis skal han slite med å få noe mer denne sesongen. Lowry er meget god på både venstreback og stopperplass. Den tidligere Villa-spilleren var helt fantastisk forrige høst og kom også med på “Høstens lag” da vi kåret det i desember. Beevers spilte 35-kamper iløpet av forrige sesong og ble hentet permanent til klubben i desember. Den 24-år gamle stopperen stjeler sjeldent overskrifter, men gjør likevel en god jobb når han er på banen. Robinson er en fantastisk personlighet og dyktig kriger. Den 31-år gamle stopperen har vært i Millwall siden han var 16-år gammel, og har totalt spilt over 300 kamper for klubben. Forrige sesong ble helt ødelagt på grunn av skader, men i sommer har han fått gjennomført en velfortjent testimonial-kamp. Nå har han forhåpentligvis lagt skademarerittet bak seg, slik at vi endelig kan se han på banen igjen denne sesongen. På backplass blir det spennende å se hva Lomas velger å gjøre. På høyrebacken kan han velge mellom Alan Dunne og Jack Smith. Dunne har i likhet med Robinson, vært veldig lenge i klubben. Han begynte i klubben allerede som 8-åring og har siden det bare ikledd seg den blå Millwall-trøya. Han har aldri vært på utlån til noen andre lag og kan med rette kalles for en fantastisk klubbspiller. Han blir 31-år gammel i august, og klarer han fortsette syv år til i klubben, vil han ha spilt for Millwall i 30-år. Tenk hvor artig det hadde vært. Smith ble hentet fra Swindon Town i 2009. Han har erfaring fra både høyre og venstrebacken, og kan derfor få spilletid på motsatt back hvis Dunne blir førstevalg på høyresiden. Den eneste rene venstrebacken i klubben er Scott Malone. 22-åringen ble hentet fra Bournemouth forrige sommer og fikk 15 kamper i ligaen i sin debutsesong på The Den. Hvis Lowry må spille på stopperplass, kan det vanke mye spilletid på den unge backen fra Rowley Regis.

Midtbane:
Steve Lomas brukte både 4-3-3 og 4-4-1-1 med St Johnstone forrige sesong, og han har allerede uttalt at han må se an spillermateriellet før han bestemmer seg for hvilken formasjon de vil bruke i år. Det eneste som er sikkert er at han ønsker å spille positiv fotball, noe som blir en fin forandring i forhold til den fotballen Millwall spilte under Kenny Jackett. Laget har flere spillere som er gode med ballen i beina og det gjør meg svært spent på hva deres midtbane kan utrette. Sentralt på midtbane finner vi Josh Wright, Nadjim Abdou, Richard Chaplow, Nicky Bailey og Liam Trotter. Wright fikk 24 kamper i ligaen forrige sesong og er en spiller som sannsynligvis vil passe Lomas sin spillestil fint. Adbou er en knallhard kriger som har spilt en svært viktig rolle på laget de to siste sesongene. I 2011/12-sesongen ble han kåret til årets spiller av fansen, noe som nok skyldes hans oppofrende spillestil. Chaplow ble hentet til klubben fra Southampton denne sommeren. Han fikk en del spilletid for Southampton da de rykket opp til Championship og Premier League, men på det øverste nivået fikk han ikke mye spilletid. I vår var han på lån hos Millwall og etter at hans kontrakt med Southampton ble avbrutt, har han gått til løvene permanent. Bailey er en annen nysignering som kan komme til å skinne på The Den denne sesongen. Den rødhårete midtbanespilleren har et stort antall kamper i Football League og kommer definitivt til å forsterke midtbanen til Millwall, såfremt han holder seg skadefri. Sist, men ikke minst, er jeg nødt til å trekke frem Trotter. 24-åringen ble hentet fra Ipswich Town tilbake i 2010, og var en av de beste spillerne på The Den forrige sesong. Han har scoret 20 mål i ligaen iløpet av de tre siste sesongene, og vi kommer nok til å se flere målfeiringer fra han denne sesongen. På kantene finner vi Liam Feeney, James Henry, Martyn Woolford, Dany N’Guessan og Lee Martin. Feeney kan fort bli farlig for motstanderen hvis han klarer utnytte hurtigheten sin, men forrige sesong ble det bare en scoring på den tidligere Bournemouth-spilleren. Henry er utvilsomt en av lagets beste spillere. Han ble hentet fra Reading for tre år siden, og har vært svært god hver eneste sesong siden han kom til klubben. Det er ikke mange spillere i Championship som kan matche innleggsfoten til den 24-år gamle kantspilleren. Woolford var overalt i angrepet til Bristol City forrige høst, og ble hentet til Millwall iløpet av januarvinduet. På The Den har han ikke imponert like mye, men hvis han klarer finne frem det offensive spillet som han viste for City forrige sesong, vil han kunne skape mange mål for Lomas & Co denne sesongen. Martin gikk gjennom akademiet til Manchester United, men etter mange låneopphold hos diverse klubber, gikk han etterhvert til Ipswich Town på permanent basis i 2009. Han spilte over hundre kamper for klubben iløpet av de fire sesongene han tilbrakte på Portman Road. I 2011/12-sesongen scoret han fem mål, men det klarte han ikke følge opp forrige sesong, og ble derfor frigitt av Mick McCarthy denne sommeren.

Angrep:
Etter at Chris Wood ble hentet til Leicester City i januar, har Millwall ikke vært noen stor trussel fremover på banen. Kanskje skyldtes den dårlige vårsesongen at de manglet Wood på topp. Om det var grunnen er vanskelig å si, men det var ikke vanskelig å vite at det kom til å bli hardt med et spisspar bestående av Andy Keogh og Rob Hulse. Det har Lomas gjort noe med denne sommeren, og derfor har de nå fått både Steve Morison og Scott McDonald på plass før sesongstart. I tillegg finner vi Jermaine Easter og John Marquis med i konkurransen om spissplassene. Hulse var bare på lån og har derfor forlatt klubben, men det blir spennende å se hvem som får spille mest av de fem spissene som Lomas har til rådighet. Keogh jobber alltid knallhardt, men toppscorermateriale har han aldri vært. Easter ble hentet fra Crystal Palace denne sommeren, men jeg har store vanskeligheter med å se hvordan han skal utkonkurrere de andre spissene. Han har nemlig aldri scoret mer enn seks mål på en sesong i Championship. Han er med andre ord alt annet enn en målgarantist. Marquis er bare 21-år gammel, men har allerede fått spilletid for Millwall i fire sesonger. Han har alltid blitt spådd en god fremtid, men nå må han snart begynne å levere på banen. De to jeg tror det kommer til å handle om denne sesongen, er definitivt McDonald og Morison. Førstnevnte scoret hele 51 mål på 88 ligakamper for Celtic mellom 2007 og 2010. Da gikk turen til Middlesbrough hvor han scoret 37 mål på 116 ligakamper. Hvis alt klaffer, kan han fort ende opp med å score over 15 mål i ligaen denne sesongen. Morison er er en herlig spiss. Han er relativt høy og har tilbrakt en del tid med vektene på treningsstudioet. Han har blitt lånt ut fra Leeds denne sesongen, noe som kan vise seg å være en fantastisk avtale for Millwall. Fra 2006/07 til og med 2009/10-sesongen, scoret han over tjue ligamål hver sesong. Forrige gang han var i Millwall (2009/10 og 2010/11) scoret han henholdsvis 20 og 15 mål i ligaen. Noen som tørr vedde på at han ikke kommer til å score mer enn 15 mål denne sesongen også? Nesten alle managerne som har hatt Morison til sin rådighet, har lagt sin elsk på hans evne til å være på riktig sted til riktig tid. Den evnen forsvinner ikke med det først. Den eneste svakheten ved Morison som jeg kommer på i farten, er at han mangler en konsonant eller to i etternavnet sitt.

Trener:
Det ville vært løgn å si at ansettelsen av Steve Lomas denne sommeren viste seg å være populær. Den 39-år gamle manageren har nemlig en fortid hos fienden West Ham United. Fra 1997 til 2005 kunne man se den tidligere midtbanespilleren annenhver helg på Boleyn Ground. Derfor var det ikke overraskende stor skuffelse hos mange Millwall-supportere da Lomas ble presentert som ny manager. Allerede på det første intervjuet Lomas gjorde som Lions-manager, var han veldig klar på at han skulle vinne fansen sin støtte gjennom å levere gode resultater med sitt nye lag. Akkurat det har jeg tro på at han klarer. Etter at han la opp som spiller, ble han manager for den lille klubben St Neots Town. Der var han manager i litt over ett år, og på den lille tiden han var der, klarte han lede the Saints til sin beste sesong på over førti år. Sommeren 2010 ga han seg som manager, ettersom han ville forsøke seg som manager hos en profesjonell klubb. Han fikk ikke noe umiddelbart napp på managermarkedet, og måtte derfor nøye seg med å være reservelagsmanager hos sin tidligere arbeidsgiver, West Ham. Høsten 2011 fikk han endelig være manager for et førstelag igjen. Den skotske klubben St Johnstone hadde mistet manageren sin, Derek McInnes, til Bristol City, og ønsket seg derfor Lomas som erstatter. Her oppnådde han stor suksess og ledet faktisk skottene til en 6.plass og en 3.plass. Nå blir det spennende å se om han klarer gjøre en like bra jobb med Millwall.

Overganger:
Det har skjedd en del på overgangsfronten hos Millwall. Vanligvis har pengekassen sett ganske bunnskrapt ut, men det virker som om Lomas har fått litt penger å rutte med. Inn har de hentet Steve Morison, Jermaine Easter, Lee Martin, Nicky Bailey, Scott McDonald, Stephen Bywater og Richard Chaplow. Så og si alle har vist at de definitivt mestrer dette nivået og de vil forsterke laget kraftig. I tillegg har de hatt flere interessante spillere på prøvespill den siste tiden, som for eksempel Nicky Shorey. Det blir sannsynligvis hentet inn enda flere spillere før vinduet stenger. Det skal sies at alle spillerne de har hentet, har kommet gratis til klubben, men de har nok økt lønnsbudsjettet en del foran årets sesong. Den eneste spilleren av betydning som har forsvunnet denne sommeren, er den dyktige vingen Chris Taylor. Hans kontrakt gikk ut denne sommeren og dermed kunne han forlate klubben gratis til fordel for Blackburn. Til tross for det er det liten tvil om at Millwall er en av overgangsvinnerne så langt denne sommeren.

Treningskamper:
13.juli: Crawley – Millwall 0-2 (Jermaine Easter, Dany N’Guessan)
16.juli: Brentford – Millwall 3-0
20.juli: Gillingham – Millwall 0-3 (Steve Morison, Andrew Keogh)
27.juli: Millwall – Rayo Vallecano 1-0 (Steve Morison)

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Har forsterket laget kraftig denne sommeren.

+ Steve Lomas er et stort managertalent. Gjorde en fantastisk jobb med St Johnstone
+ Hvis Lomas velger å bruke McDonald og Morison sammen på topp, har de et av de mest spennende spissparene i hele ligaen.
Minus:

– Hadde en forferdelig vårsesong. Spillerne er nødt til å psyke seg opp igjen til den nye sesongen.
– Selv om spillerne de har hentet inn er av god kvalitet, er det alltid risikabelt å hente inn så mange nye spillere.
– Forsvaret holder Championship-nivå, men kan ikke måle seg med topplagene i divisjonen.

Vurdering:
Millwall kan fort vise seg å bli den store overraskelsen i årets Championship. De var svært nære å rykke ned i vår, noe som er ganske utrolig med tanke på deres fantastiske høstsesong. Kenny Jackett gjorde en mesterlig jobb med Millwall over mange år, men det var nok best for både han og klubben at de gikk hver sin vei denne sommeren. Steve Lomas imponerte stort i Skottland med St Johnstone, og jeg tror han kan imponere minst like mye med Millwall i Championship. Forrige sesong viste at man ikke trenger ha det beste laget på papiret for å lykkes, og derfor kan man ikke avskrive dette Millwall-laget. De har hentet inn flere gode spillere over sommeren, og spesielt spissene Morison og McDonald blir interessante å følge med på. Optimismen er stor på The Den denne sommeren, og jeg blir ikke overrasket om de spiller kvalifiseringsfinale på Wembley neste vår.

Spådom: 8.plass

About The Author

Leave a Reply