Klubbinfo
Lagnavn: Nottingham Forest
Kallenavn: Forest/The Reds
Stiftet: 1865
Hjemmebane: City Ground (Kapasitet: 30,602)
Eier: Fawaz Al-Hasawi
Tabellplassering i fjor: 8.plass
Tabelltips forrige sesong: 16.plass
Årets spiller forrige sesong: Chris Cohen

Vurdert av: Eirik Aase

Det har vært et veldig interessant år for alle som følger med på det som skjer rundt Nottingham Forest. For ett år siden ble klubben kjøpt opp av Al-Hasawi-familien og plutselig var det umulig å forutse hva som kunne skje på City Ground. Steve Cotterill ble nærmest umiddelbart fjernet som manager, og inn ble en av hans underordnede, Sean O’Driscoll, hentet inn. Han hadde akkurat tatt over Crawley Town, men valgte da altså å returnere til City Ground uten å ha ledet Crawley i en eneste offisiell kamp. Klubbens nye styreformann, Fawaz Al-Hasawi, hadde ingen problemer med å snakke om gull og grønne skoger, noe som førte til at klubben etterhvert ble veldig aktive på overgangsmarkedet. Solide forsterkninger som Henri Lansbury, Simon Cox og Adlene Guedioura var bare noen av spillerne som ble hentet inn før overgangsvinduet stengte. Klubben måtte dessverre selge deres dyktige høyreback Chris Gunter, men til tross for det, var de klart styrket foran sesongstart. Sesongen startet veldig bra og Forest var faktisk ubeseiret etter sine seks første ligakamper under O’Driscoll. Etter to tap i slutten av september, tapte de bare en av sine ni neste ligakamper. I det laget gikk inn i den hektiske desember-måneden, var de like bak kvalifiseringsplass. På boxing day tok de en sterk 4-2 seier hjemme mot Leeds United, men fansen fikk ikke lov til å juble lenge, ettersom O’Driscoll overraskende fikk sparken senere den dagen. Dagen etterpå hentet klubbens nye eiere inn Alex McLeish som ny manager. McLeish hadde fått sparken fra Aston Villa et halvt år i forveien og spiller som regel en type fotball som får selv det å se maling tørke, til å bli kjempe interessant. Etter å ha bare vunnet en kamp, valgte McLeish å forlate klubben førti dager etter at han hadde blitt ansatt. Forest var på denne tiden i ferd med å bli den nye sirkusklubben i ligaen, men det neste valget eierne foretok seg, viste seg å være et smart trekk. Inn ble klubbens tidligere manager, Billy Davies, hentet. Det skulle gå mer enn ti kamper før han tapte med sitt nye mannskap, og plutselig begynte Forest-fansen å snakke om opprykk. Dessverre vant de bare en av sine åtte siste kamper, noe som førte til at de havnet ett fattig poeng bak kvalifiseringsplass. Nå har de gjort nye kloke signeringer, og derfor har man lagt skuffelsen fra i vår bak seg, og man ser heller frem til en ny spennende sesong på City Ground.

Keeper:
Det har skjedd saker og ting på keeperplassen til Nottingham Forest det siste året. Foran forrige sesong var Lee Camp det soleklare førstevalget i klubben, men nå for tiden er den nordirske landslagskeeperen på jakt etter ny klubb etter å ha blitt frigitt av Norwich City. I siste halvdel av forrige sesong var det Karl Darlow som voktet buret på City Ground. Den 22-år gamle målvakten kom til Nottingham Forest allerede som 16-åring, etter at han hadde blitt frigitt av Aston Villa. Til tross for at han hadde vært i klubben i seks år, startet han ikke sin første kamp før januar i år. Etter det så han seg ikke tilbake og fikk tilslutt tjue kamper i ligaen for Forest. Denne sesongen skal han konkurrere med den nysignerte Dorus De Vries. Den nederlandske målvakten var førstevalget i Swansea i fire strake sesonger, men etter å ha rykket opp til Premier League, valgte han å forlate svanene til fordel for Wolverhampton Wanderers. Det valgte må være noe av det dummeste han har gjort i hele sitt liv. Istedenfor å være fortsatt førstevalg på Liberty Stadium, måtte han da finne seg i å være reservekeeper på Molineux. Totalt fikk han fire ligakamper i Premier League, før han måtte ta turen ned til Championship med resten av ulveflokken. I Championship fikk han heller ikke mye spilletid med Wolves og derfor har han nå tatt turen til Nottingham, ettersom gresset definitivt bør være grønnere på den andre siden i dette tilfellet. I tillegg til disse to karene, fikk de inn en målvakt fra Kuwait iløpet av forrige sesong. Han heter Khaled Al-Rashidi og er mest sannsynlig en del av dette Forest-laget siden klubbens eier ønsket at hans nye leketøy skulle inneholde en mann fra sitt eget hjemland også.

Forsvar:
Forsvarsrekka til Forest ser veldig bra ut, men det er litt tynt på stopperplass. Danny Collins og Jack Hobbs er to veldig gode midtstoppere, men bak de finner vi bare unggutten Jamaal Lascelles, som foreløpig kan telle antall ligakamper han har spilt for Forest på en hånd. Collins ble hentet til klubben fra Stoke City forrige sommer og spilte nesten samtlige ligakamper i sin debutsesong. Med sine 1,83 meter er han på ingen måter blant de høyeste stopperne i ligaen, og derfor var det kanskje ikke så overraskende at han ikke scoret noen mål heller forrige sesong. Han har nå blitt 32-år gammel og hvis han skal spille på øverste nivå igjen, bør han kanskje klare et opprykk med Forest allerede denne sesongen. Hobbs vet en ting og to om det å rykke opp i Football League. Han er bare 24-år gammel, men likevel har han opplevd opprykk til Championship med Leicester og senest i år var han med på å rykke opp til Premier League med Hull City. Den høye stopperen har blitt hentet på lån fra tigrene denne sommeren og kan bli en viktig spiller i den kommende sesongen. Scoringer blir det nok heller lite med fra den karen. Han har nemlig bare scoret tre mål på over 200 kamper på seniornivå. På høyrebacken vil det nok bli tøff konkurranse mellom Eric Lichaj, Greg Halford og Gonzalo Jara. Både Jara og Lichaj har blitt hentet til klubben denne sommeren, men Jara kommer ikke til å gå seg vilt i gangene på City Ground, ettersom han var på lån her forrige sesong. Halford kom til klubben fra Portsmouth forrige sommer og spilte de fleste ligakampene i sin debutsesong. Han kan også vikariere på stopperplass om de ikke får hentet inn en ny stopper før vinduet stenger. På venstrebacken er det kun Dan Harding som umiddelbart stikker seg frem. Han ble hentet fra Southampton forrige sommer og er for øyeblikket klubbens eneste naturlige venstreback. Spørsmålet er om han får spilletid etter at Chris Cohen ble utnevnt som ny kaptein. Cohen spilte en del på venstrebacken på tampen av forrige sesong, og er selv positivt innstilt på å spille der. Hvis han blir prioritert på backen denne sesongen, har Forest en av de beste venstrebackene i ligaen. Det sier kanskje en del om hvor god og allsidig Cohen er.

Midtbane:
Sentralt på midtbanen møter vi på dyktige spillere som Henri Lansbury, Radoslaw Majewski, Adlene Guedioura, Jonathan Greening, Guy Moussi og Simon Gillett. Forrige sesong spilte de tre førstnevnte over tretti kamper i ligaen for Forest. Da hadde de i tillegg Lewis McGugan i stallen, men han har nå forlatt klubben til fordel for Watford. Lansbury er London-gutt og ble en del av Arsenal allerede som 9-åring. Etter å ha gått gradene i akademiet til storklubben, ble han tilslutt solgt til Forest foran forrige sesong. Da hadde han vært på langtidslån hos diverse klubber i fire strake sesonger. 22-åringen spilte 32 kamper forrige sesong og scoret fem ganger. Det kanskje mest imponerende med Lansbury forrige sesong, var at han scoret samtlige av sine mål i løpet av syv kamper i februar/mars. Han blomstret skikkelig under Billy Davies og kommer til å bli en viktig spiller for skogvokterne i år. Majewski er en annen spiller som fikk en ny vår under Davies. Han viste meget bra spill og toppet det hele med å score hattrick i 6-1 seieren over Huddersfield i februar. Guedioura er en algerisk landslagsspiller som ble hentet fra Wolverhampton forrige sommer. Han er en tøff kriger, men i forrige sesong gikk det litt over streken. Han endte nemlig opp med å sanke to røde og seks gule kort. Han har en solid skuddfot som kan sette selv den beste målvakt på prøve. På kantene hos Forest finner vi Djamel Abdoun, Andy Reid, Jamie Mackie, Jamie Paterson og Stephen McLaughlin. Abdoun er en av de mest spennende signeringene i Championship denne sommeren. Forrige sesong spilte han for den greske storklubben Olympiakos, og der scoret han faktisk mot Schalke 04 i Champions League. Reid kjenner nok de fleste til på grunn av sin litt kraftige kroppsbygning, men også fordi han er en forholdsvis målfarlig kantspiller. Forrige sesong scoret han fem ganger i ligaen. Mackie ble hentet inn fra QPR denne sommeren og kan vise seg å være en av de bedre signeringene i denne ligaen. Om han kommer til å spille på kanten eller på topp får vi se etterhvert, men at han alltid gir hundre prosent, samt vet hvor målet står, er det liten tvil om.

Angrep:
På topp hos Forest kryr det av spisser. Dexter Blackstock, Simon Cox, Matt Derbyshire, Darius Henderson, Ishmael Miller og Marcus Tudgay er alle på klubbens lønningsliste. Cox er en veldig dyktig spiss og en viktig mann på det irske landslaget. Mange var spente på hvordan han kom til å gjøre det da Forest hentet han fra Reading forrige sommer, men dessverre skuffet han med bare fem mål på 39 kamper. Henderson puttet en del for Millwall, men scoret bare to mål på de ti kampene han fikk etter at han ble hentet i januar. Derbyshire var et stort talent hos Blackburn, men etter et lite gjennombrudd på Ewood Park, falt han lenger og lenger unna en startplass, og dermed ble han etterhvert solgt til Olympiakos. I 2011 ble han hentet tilbake til balløya av Forest, men her har han foreløpig ikke blitt noen suksess. I sommer har han vist lovende takter i sesongoppkjøringen og kanskje får vi se en ny side av Derbyshire når sesongen begynner. Blackstock har nå vært i Forest siden 2009 og forrige sesong scoret han seks mål på 36 kamper for de røde. Hvis ikke Cox klarer finne nettmaskene oftere enn det han gjorde forrige sesong, kan det bli vanskelig for Forest å kjempe øverst på tabellen. Ingen av de andre spissene får meg til å tenke opprykk, men heldigvis for Forest har de flere målfarlige spillere på midtbanen. Verken Cardiff City eller Hull City hadde en utpreget toppscorer forrige sesong, men det hindret de likevel ikke i å rykke opp til Premier League. Uansett ville det kanskje vært bedre hvis Forest hadde satset mer på kvalitet, enn kvantitet, på topp.

Trener:
William McIntosh Davies, eller Billy Davies som han er best kjent som, er en artig type. Han hadde en lang spillerkarriere hvor han blant annet var innom den svenske klubben Elfsborg. Etter sytten år som spiller på seniornivå, var det på tide å bevege seg ut i managersirkuset. Han første jobb var som spillende trener for den skotske klubben Motherwell. I sin første sesong hos the Steelmen reddet han klubben fra nedrykk med flere kamper igjen av sesongen. I den andre sesongen klarte han nesten lede de ut til Europa. Foran den tredje sesongen mistet de mange spillere på grunn av økonomisk rot, og ikke overraskende fikk Davies sparken etter en dårlig start på sesongen. Turen gikk da videre til Preston North End, hvor han ble assistent manager under Craig Brown. Da Brown forlot klubben, ble Davies forfremmet til manager. Under hans tid på Deepdale holdt han på å rykke opp til Premier League ved to anledninger. Den første gangen røk de i playoff-finalen, imens de røk ut allerede i semifinalen den andre gangen. Suksessen med Preston gjorde Davies ettertraktet. Han gikk til Derby County i 2006, og det endte med opprykk på første forsøk. Etter å ha havnet på kant med ledelsen i Derby, forlot han klubben bare noen måneder etter at Premier League-eventyret startet. Over ett år senere gikk han til Derby sin bitre fiende, Nottingham Forest. Her feilet han i playoffen to ganger, før han etterhvert ble sparket sommeren 2011. I februar ble han hentet tilbake til City Ground og resten av historien kan dere.

Overganger:
Denne sommeren har Forest dessverre mistet den meget habile midtbanespilleren Lewis McGugan til ligarivalen Watford. David McGoldrick har forlatt klubben til fordel for Ipswich Town, men han blir nok ikke savnet på samme måte. Inn har de hentet svært interessante spillere i Djemal Abdoun, Jamie Paterson, Eric Lichaj, Jamie Mackie, Gonzalo Jara og Dorus De Vries. Alle er spillere som helt klart kan komme med gode bidrag på dette nivået. Abdoun leverte fine prestasjoner i Champions League, og kommer nok til å gjøre veldig bra i den litt mindre glamorøse Championship. Mackie var en av de som alltid viste godt igjen for QPR da de var oppe i Premier League. Han kan fint bli deres viktigste spiller denne sesongen. Iløpet av sommeren har de vært på jakt etter Wes Morgan, men det spørs om Leicester kommer til å selge sin fantastiske midtstopper. Hvis de ikke får hentet han til City Ground denne sommeren, bør de nok hente inn en annen midtstopper før vinduet stenger. Kanskje bør de da finne noe krutt på lånemarkedet.

Treningskamper:
6.juli: Hibernian – Forest 1-2 (Dexter Blackstock, Ishmael Miller)
13.juli: Mansfield – Forest 0-1 (Radi Majewski)
13.juli: Ilkestone – Forest 0-2 (Simon Cox, Marcus Tudgay)
16.juli: Chesterfield – Forest 1-1 (Matt Derbyshire)
20.juli: Forest – Royal Antwerp 2-2 (Jamie Paterson, Matt Derbyshire)
23.juli: Walsall – Forest 1-2 (Andy Reid, Matt Derbyshire)

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Har et veldig sterkt lag på papiret. 

+ Med Billy Davies kan man være sikre på at Forest havner i toppen. Spørsmålet er om de klarer nå helt opp.
+ Flere målfarlige midtbanespillere i Guedioura, Majewski, Lansbury, Reid, Mackie osv.
Minus:

– Mangler en notorisk målscorer på topp. 
– Foreløpig svært tynt på stopperplass.
– Uforutsigbare eiere. Billy Davies har havnet på kant med ledelser før. 

Vurdering:
At Nottingham Forest kommer til å kjempe i toppen av tabellen, er nesten en av få ting som man kan være sikre på denne sesongen. Om det er nok til å rykke opp til Premier League, er derimot mer usikkert. Davies har gått på trynet i flere playoffer, og det er ikke utenkelig at han får en ny mulighet neste vår. Laget ser meget sterkt ut, men de bør helst få inn en ny midtstopper før vinduet stenger. På topp hadde de sett mye sterkere ut om de hadde fått inn en klassespiss, istedenfor å ha flere halvgode spisser. Uansett er det liten tvil om at man ikke kan avskrive Forest i toppen denne sesongen. Kanskje klarer de til og med rykke opp til Premier League? Det ville isåfall vært artig, ettersom denne gamle storheten hadde hatt godt av et opphold på det øverste nivået igjen.

Spådom: 5.plass

About The Author

Leave a Reply