Klubbinfo
Lagnavn: Nottingham Forest Football Club
Kallenavn: Forest, The Reds
Stiftet: 1865
Hjemmebane: City Ground (30.445)
Eier: Evangelos Marinakis
Manager: Martin O`Neill
Tabellplassering forrige sesong: 9. plass
Tabelltips forrige sesong: 3. plass

Vurdert av: Eirik Aase

Alle klubbene i Championship skifter hjemmedrakten for hver sesong, men det er ikke alle som bytter ut manageren også. Nottingham Forest er ikke langt unna å være unntaket. Ikke siden Billy Davies forlot klubben tilbake i 2011 har Forest avsluttet sesongen med samme manager som de startet sesongen med. Med så mange endringer utenfor banen er det vanskelig for Forest å etablere seg som et topplag i Championship. I fjor sommer trodde jeg at Forest endelig skulle klare hekte seg på i toppen av tabellen, ettersom de både hadde en sterk tropp og en dyktig manager på plass. Skogvokterne startet egentlig sesongen på en god måte med bare to nederlag på de 20 første kampene. Problemet for rødtrøyene var at de spilte uavgjort alt for ofte, og dermed klarte de ikke henge seg på lagene helt øverst på tabellen. Etter en dårlig desember måned forlot Aitor Karanka klubben, og dermed måtte Forest nok en gang ut på managerjakt.

Denne gangen var det Martin O`Neill som fikk jobben. Han tok med seg sin assistent Roy Keane, og dermed hadde Forest en trenerduo som begge var populære hos supporterne på grunn av sine bidrag til klubben som spillere. Det betyr dog lite om man har gjort det bra som spiller for en klubb dersom man ikke får gode resultater som manager. Utover våren var ikke resultatene de beste under O`Neills ledelse. Det virket som om han slet litt med å finne ut hva slags spillere som passet best inn i hans måte å spille fotball på, og det hele toppet seg da laget gikk på fire strake tap mot slutten av sesongen. Til tross for tre strake seiere i de tre siste rundene hadde Forest til slutt en stor luke opp til playoff. Rødtrøyene går derfor inn i sin tolvte sesong på rad i Championship, og i sommer ble det klart at de skulle skifte manager igjen. Martin O`Neill forlot klubben like etter sesongoppkjøringen startet, og kort tid senere ble franskmannen Sabri Lamouchi ansatt. Nå er spørsmålet om Lamouchi kommer til å overleve en hel sesong på City Ground.

Trener og spillestil 

Sabri Lamouchi er en spiller som mange kanskje husker fra sin tid i italiensk og fransk fotball. Nå er det som manager han prøver å markere seg, og det har han allerede gjort i Frankrike. Lamouchis første jobb som hovedtrener var for det ivorianske landslaget. Med Elfenbenkysten tok han seg til VM, men røk ut av gruppespillet i Brasil. Etter noen år med El Jaish i Qatar valgte Lamouchi å prøve seg som manager for franske Rennes. Der tok han over jobben i november 2017, og ledet klubben til Europa League på våren. Den påfølgende sesongen gikk ikke like bra, noe som førte til at han ble sparket i november i fjor. Siden den gang har han ikke hatt noen andre jobber som hovedtrener før han ble ansatt av skogvokterne i sommer.

Da Lamouchi var i Rennes fikk man som oftest se laget i en slags 4-4-2/4-5-1 formasjon. Fokuset til Lamouchi i fransk fotball var å få ballen hurtig fremover på banen gjennom å enten slå pasninger eller ta med seg ballen gjennom ledd. Ballen ble for det meste spilt langs bakken, men ble likevel flyttet hurtig fremover. Flere av Forest-spillerne har i sommer uttalt at supporterne kommer til å bli imponert av den fotballen de kommer til å spille under Lamouchi. Sannsynligvis vil rødtrøyene gå ut i en 4-3-3/4-5-1 formasjon, men Lamouchi har vist seg som en mann som ikke har problemer med å eksperimentere og variere mellom formasjoner.

Keeperplass

Jeg ble imponert av det Costel Pantilimon viste mellom stengene på City Ground forrige sesong. Han mangler litt på distribusjonen og er ikke alltid helt stødig med ballen i føttene. Dog er det ikke mange som tar han på feltarbeidet og det meste av det andre keeperspillet. 32-åringen er over to meter høy og er derfor meget god å ha i mål på defensive dødballer. Han stjal ikke mange overskrifter forrige sesong, men jeg synes han fortjente mer ros enn hva han egentlig fikk. Den kommende sesongen ser det likevel ut som om den høyreiste keeperen må ta plass på benken. Inn denne sommeren har nemlig Forest hentet Manchester Citys talentfulle keeper Arijanet Muric. 20-åringen har allerede fått flere landskamper for Kosovo, men har fortsatt til gode å være førstevalg for et klubblag på seniornivå. Forrige sesong gikk han på lån til NAC Breda, men ble kort tid senere hentet tilbake for å være reserve på Manchester Citys førstelag. Jeg tviler på at City hadde valgt å sende ut Muric for å sitte på benken hos et annet lag, og derfor vil jeg tro at han kommer til å bli foretrukket fremfor Pantilimon når sesongen sparkes i gang. I tillegg har Forest både Jordan Smith og Luke Steele i troppen.

Forsvaret

Jeg forstod ikke helt hvorfor Joe Worrall ble sendt ut på lån forrige sesong, men nå er han tilbake på City Ground. Nå ser det ut som om det 22 år gamle akademiproduktet kan komme til å få spille en rolle for skogvokterne den kommende sesongen. Dessverre for Worrall er konkurransen på stopperplass likevel hard. Svenske Alex Milosevic ble hentet i juli og imponerte med sitt gode spill tidligere i vår. Basert på det han har vist siden han ankom klubben vil jeg tro at han ligger bra an med tanke på spilletid til sesongstart. Ved siden av han vil det ikke overraske meg dersom vi får se Tobias Figueiredo denne sesongen. Portugiseren fikk forrige sesong ødelagt av skader og vil nok være ivrig på å slå hardt tilbake denne sesongen. Yohan Benalouane ble raskt populær blant Forest-fansen da han ble hentet i januar ettersom han scoret mot erkerival Derby County. Hans disiplin på banen var derimot ikke like imponerende utover våren. Michael Dawson vet de fleste godt hvem er, men den erfarne stopperen har nå blitt 35 år gammel. Det spørs derfor hvor mye spilletid han faktisk kommer til å få denne sesongen. Michael Hefele er fortsatt i troppen, men har fått beskjed om at han kan forlate klubben.

På høyrebacken er det Tendayi Darikwa som for øyeblikket seiler frem som klubbens eneste alternativ. Den tidligere Burnley-spilleren representerte Zimbabwe under sommerens Afrikamesterskap, men der ble det lite å juble for. Med tanke på hvor tynt det ser ut på høyrebacken til skogvokterne forventer jeg at det kommer inn et nytt ansikt før overgangsvinduet stenger. På venstrebacken var det Jack Robinson som spilte flest kamper forrige sesong. Av og til måtte han dele på spilletiden med Ben Osborn, men denne sesongen er det en ny konkurrent på plass. Yuri Ribeiro har blitt hentet fra Benfica, og skal visstnok være en meget spennende mann. Ribeiro har lassevis med kamper for aldersbestemte landslag, og blir helt klart en spennende mann å følge med på.

Midtbanen

Det er mange spillere å velge mellom sentralt på Nottingham Forests midtbane. Mest spennende er nok nysigneringen Alfa Semedo. Den 21 år gamle portugiseren har gode fysiske forutsetninger for å takle overgangen til Championship, samtidig som han er meget bra med ballen i føttene. Semedo har blitt linket til klubber i bedre ligaer enn Championship, men har nå endt opp på City Ground. Der får han spille med andre dyktige portugisere i Joao Carvalho og Tiago Silva. Forventningene til Carvalho var enorme da han kom til rødtrøyene for en ganske heftig sum i fjor sommer. Dessverre for den tidligere Benfica-spilleren ble sesongen i mine øyne ødelagt av managere som ikke brukte han på riktig måte. Glimtvis viste han hvor enorm han kan være på dette nivået, og derfor er det ingen tvil om at Carvalho kan bli en meget viktig mann denne sesongen dersom Sabri Lamouchi får han til å fungere. Tiago Silva har fått mye spilletid i portugisisk fotball med Feirense de siste sesongene. I tillegg til Carvalho og Semedo er Adlene Guedioura på plass igjen etter å ha storspilt for Algerie i Afrikamesterskapet, men han skal visstnok ønske seg bort fra engelsk fotball. Ben Watson, Claudio Yacob og Ryan Yates vil også kunne få spilletid sentralt på midtbanen, mens Liam Bridcutt har fått beskjed om at han kan forlate klubben.

Angrepet

Fremover på banen hos Forest er det først og fremst ett navn som skiller seg ut. Joe Lolley var den store stjernen for rødtrøyene forrige sesong. Med sin direkte stil, hurtighet og gode tekniske ferdigheter gjorde han livet surt for flere forsvarsspillere. Det er vakkert å se på når han skjærer innover i banen for å løsne skudd fra distanse. Totalt endte Lolley opp med elleve scoringer og elleve målgivende pasninger, noe som har ført til at flere Premier League-klubber har meldt sin interesse i sommer. Denne sesongen får vi se Albert Adomah på vingen hos Forest. Adomah har i flere år vært en av Championships bedre vinger, og i vår var han med på å rykke opp til Premier League med Aston Villa. Sammy Ameobi har også kommet inn i sommer, og han har nok troen på at det vil bli en del spilletid. Den høyreiste vingen har et kraftig skudd og er sterk i kroppen. Det negative med Ameobi er at han varierer fryktelig i prestasjonene. Matty Cash er akademiproduktet som har fått mye spilletid de siste sesongene. Forrige sesong ble det seks scoringer for Cash, og han var den som startet flest kamper ute på høyresiden.

Helt på topp har Nottingham Forest en potensiell toppscorerkandidat i Lewis Grabban. Det ble 16 scoringer for Grabban forrige sesong, og han har over tid vist seg som en målgarantist på dette nivået. Han er kjapp, sterk i kroppen og vet hvor målet står. Dessverre har skader ødelagt litt for Grabban, slik som det gjorde forrige sesong. Fra straffemerket er Grabban derimot ikke like sikker. Forrige sesong scoret han bare på tre av syv straffespark for rødtrøyene. Tyler Walker kan muligens få litt spilletid denne sesongen, ettersom han imponerte på lån hos Mansfield Town forrige sesong. Daryl Murphy har tidligere blitt toppscorer i Championship, men ringreven ser ut til å være på vei bort fra klubben. Sannsynligvis kommer det nok inn en ny spiss før overgangsvinduet stenger. Det 18 år gamle akademiproduktet Arvin Appiah kan nok gjøre en god jobb både som spiss og på vingen, og kanskje er dette sesongen hvor han får sitt gjennombrudd.

Overgangsoversikt:

Inn: 
Sammy Ameobi (Bolton), Tiago Silva (Feirense), Alfa Semedo (Lån fra Benfica), Yuri Ribeiro (Benfica), Albert Adomah (Aston Villa), Arijanet Muric (Lån fra Man City)
Ut:
Alex Iacovitti (Oldham), Adam Crookes (Port Vale), Hilal Soudani (Olympiakos), Apostolos Vellios (Atromitos), Jamie Ward (Kontrakt utløpt), Stephen Henderson (Crystal Palace), Jorge Grant (Lincoln), Karim Ansarifard (Al Sailiya), Ben Osborn (Sheff Utd)

Treningskamper
29. juni: Alfreton Town – Nottingham Forest 1-2 (Brennan Johnson, Karim Ansarifard) 
2. juli: Dundee – Nottingham Forest 0-0
13. juli: Atromitos – Nottingham Forest 0-3 (Sammy Ameobi, Joe Lolley, Michael Dawson)
16. juli: Olympiakos – Nottingham Forest 3-0
19. juli: Nottingham Forest – Crystal Palace 1-0 (Albert Adomah)
26. juli: Nottingham Forest – Real Sociedad 2-2 (Lewis Grabban, Joe Worrall)

Hva taler for en bra sesong for Nottingham Forest?
Sterke signeringer, en spennende manager og en tropp som holder høyt nivå. Nottingham Forest har det meste som trengs for å kunne melde seg på i toppen. De har god dekning i de aller fleste posisjoner, mens de har kvalitetsspillere som vet hvor målet står fremover på banen. Spillere som Alfa Semedo, Joao Carvalho og Joe Lolley har den nødvendige X-faktoren som får supporterne opp fra setene, og som samtidig kan gjøre motstanderne redde.

Hva taler mot en bra sesong for Nottingham Forest?
Kommer Sabri Lamouchi til å få sitte hele sesongen? På City Ground har det gått idrett i å sparke managere, og ingen vil bli overrasket dersom franskmannen må forlate klubben i løpet av sesongen. Forventningene er store rundt klubben, noe som betyr at Lamouchi bør få en god start på sesongen. Selv om troppen ser meget sterk ut, er det alt annet enn positivt å ha for stor tropp. Spillere som ikke får spilletid vil selvsagt ikke være fornøyd med det, og da kan det bli vanskelig for hovedtreneren å ha harmoni i troppen.

Hva tror jeg?
Hadde Martin O`Neill fortsatt vært manager i klubben, tror jeg Forest hadde blitt plassert på nedre halvdel i årets tabelltips. O`Neill så nemlig ikke ut til å være den rette til å lede klubben. Med Sabri Lamouchi på plass har jeg større tro på at Forest kan få en god sesong. Troppen er sterk og fremover på banen har de flere enkeltspillere som holder høyt nivå. Jeg tror Forest er sterke nok til å være med helt i toppen, men samtidig er det to ting som gjør at jeg plasserer skogvokterne like utenfor playoff. Det første er usikkerheten rundt hvorvidt Lamouchi kan lykkes som Forest-sjef, samtidig som jeg tror troppen i skrivende stund er alt for stor. 

Tabelltips: 8. plass

About The Author

Leave a Reply