Klubbinfo
Lagnavn: Bristol City Football Club
Kallenavn: The Robins
Stiftet: 1894
Hjemmebane: Ashton Gate (27.000)
Eier: Steve Lansdown
Manager:Lee Johnson
Tabellplassering forrige sesong: 8. plass
Tabelltips forrige sesong: 16. plass

Vurdert av: Eirik Aase

Bristol City har sakte, men sikkert bygget seg opp som en klubb som nå er klar for å ta det neste steget. De har gått fra å være en middels stor League One-klubb, til å nå bli sett på som en av de tøffere motstanderne i Championship. Utenfor banen drives klubben på en fantastisk måte av personer som både er dyktige, men som også har hjerte for klubben. Stadion har blitt fikset opp og er nå en av de mest moderne i ligaen, mens både rekrutteringen og det som foregår på banen holder høyt nivå

Forrige sesong trodde jeg at klubben ville måtte ta et par skritt tilbake grunnet de mange nøkkelspillerne som forlot klubben. Aden Flint, Bobby Reid og Joe Bryan var alle blant lagets store bærebjelker, men forsvant i løpet av fjorårets sommervindu. Enkelte klubber ville kollapset med så mange viktige brikker borte fra klubben, men det gjorde ikke Bristol City. Gjennom kloke signeringer og bruk av dyktige spillere fra egen ungdomsavdeling klarte The Robins se ut som et bedre lag forrige sesong, enn hva de var før Flint, Reid, Bryan & Co forlot klubben.

Høstsesongen ga likevel klubben en del utfordringer, noe som resulterte i et par svake perioder. Utover våren fungerte det aller meste slik det skulle for The Robins, og til slutt endte de opp bare fire poeng bak playoff. En plassering både manager Lee Johnson, spillerne og supporterne kan være stolte av. Nå virker det som om tiden har kommet for at Bristol City skal klare ta det neste steget opp og dermed kjempe helt i toppen av tabellen. Mye ligger til rette for at de skal klare det, og derfor kan man forstå at Bristol City-supporterne er optimistiske i forkant av den nye esongen.

Trener og spillestil 

Gary Johnson nådde aldri lenger opp som manager enn til Championship med Yeovil Town. Hans 38 år gamle sønn Lee Johnson har nå ledet Bristol City siden 2016. Mye tyder på at han kan klare det faren aldri fikk til, nemlig å rykke opp til Premier League. Lee Johnson spilte det meste av sin fotball hos Bristol City og Yeovil Town, men som manager har han vært i Oldham Athletic, Barnsley og Bristol City. Han gjorde først en god jobb i Oldham, før han deretter startet den store oppturen Barnsley opplevde under Paul Heckingbottoms ledelse. Siden han ankom Ashton Gate har han gjort om The Robins fra å være et bunnlag i Championship, til å nå være en outsider i kampen om playoff.

Under Lee Johnson spiller Bristol City en form for fotball som supporterne lett blir glad i. Han veksler oftest mellom en 4-4-1-1 eller en 4-4-2 formasjon, men blander også inn andre system ved behov. Uten ball ligger de kompakt med hele laget og tvinger motstanderne ut på sidene. Ved ballgjenvinning prøver de alltid å utnytte overgangsmulighetene gjennom stor hurtighet og flere spillere som tar turen fremover. Dette gjør at de ofte har gitt flere av de beste lagene store problemer, som for eksempel da Sheffield United og Middlesbrough ble slått i vår. Klarer de ikke utnytte overgangene, er de komfortable med å vende spillet frem og tilbake inne på motstandernes halvdel.

Keeperplass

I sommer har Daniel Bentley blitt hentet inn for en forholdsvis heftig sum fra Brentford. Bentley viste tidvis fantastisk spill i Brentford, men slet litt mer etter hvert. Han er helt klart en bra keeper på dette nivået, men foreløpig må han jobbe litt med å prestere godt over tid. Det hender samtidig at Bentley av og til er litt usikker i feltarbeidet og gjør enkelte tabber. Til tross for disse svakhetene, er det liten tvil om at 26-åringen er en spennende signering for The Robins. Niki Maenpaa fikk flest kamper mellom stengene for rødtrøyene forrige sesong, og vil nok være ivrig på å gi Bentley tøff kamp om keeperplassen. Dessverre for den finske landslagsspilleren har en skade ødelagt for ham under sommerens sesongoppkjøring, samtidig som han ser ut til å gå glipp av de første kampene av den nye sesongen. Rene Gilmartin spilte for Colchester United forrige sesong, men har i sommer blitt hentet til Ashton Gate for å være tredjevalg på keeperplas. Samtidig er Jojo Wollacott tilgjengelig ved behov.

Forsvaret

På stopperplass hadde Bristol City et av de sterkeste parene i hele Championship forrige sesong. Adam Webster og Tomas Kalas er begge meget dyktige på dette nivået, men kanskje viktigst er det faktum at de utfyller hverandre bra. De skal ha mye av æren for at Bristol City lenge var med i kampen om playoff forrige sesong, og mye tydet på at de begge kom til å forlate klubben i sommer. Kalas var nemlig bare på lån fra Chelsea, men har i sommer blitt hentet permanent til The Robins. Webster har vært på ønskelisten til flere Premier League-klubber, men i skrivende stunder han fortsatt Bristol Citys-spiller. Skulle én av de to stopperne være ute med skade eller suspensjon, vil både Bailey Wright og Nathan Baker kunne steppe inn. Baker fikk en del kamper på stopperplass forrige sesong, og er en mann som er godt kjent på dette nivået. Wright har flere ganger spilt på stopperplass for Bristol City, men ser denne sesongen ut til å først og fremst være en utfordrer på høyrebacken.

Ute på høyrebacken er det Jack Hunt som skal konkurrere om spilletiden med Bailey Wright. Hunt har spilt Championship-fotball for en rekke klubber, men ble i fjor sommer hentet permanent til Ashton Gate. Forrige sesong startet han 32 kamper i den røde drakten, men jeg følte at han hadde mer å gå på. Kaptein Wright spiller på det australske landslaget og har nå blitt 26 år gammel. På motsatt back er ikke Lloyd Kelly lenger på plass. Han ble solgt for en heftig sum til AFC Bournemouth, men det trenger ikke gjøre noe for The Robins. Jay DaSilva har nemlig blitt hentet permanent fra Chelsea etter et imponerende låneopphold hos Bristol City forrige sesong. 21-åringen har en rekke landskamper for diverse engelske ungdomslandslag, og viste i fjor at han både er rask, en god ballvinner og samtidig klarer seg godt med ballen i føttene. Hadde han vært litt høyere tror jeg flere store klubber ville vært interessert i hans tjenester. Tommy Rowe er mannen som skal konkurrere med DaSilva om spilletid på venstrebacken. Han ble hentet fra Doncaster Rovers i sommer, og har de siste sesongene spilt League One og League Two-fotball med Yorkshire-klubben. Zak Vyner og Taylor Moore kan også komme med bidrag på backene dersom det skulle være behov for det.

Midtbanen

Sentralt på midtbanen til Bristol City kunne man ofte se Josh Brownhill skinne forrige sesong. Det ble fem mål og fire målgivende pasninger for den energiske midtbanespilleren som innehar et knallhardt skudd. Det er ikke alltid jeg blir helt overbevist av Brownhills kvaliteter bakover på banen, men det er der Marlon Pack kommer inn i bildet. Pack har ikke mange offensive fibre i kroppen, men ryddejobben midt på banen gjør han på en strålende måte. De to utgjorde den sentrale duoen på The Robins midtbane forrige sesong, og totalt gikk de bare glipp av én eneste kamp. Det meste tyder derfor på at det er de to som er førstevalgene denne sesongen også, selv om det finnes alternativer. Dersom Lee Johnson ønsker enda med trygghet defensivt, vil han kunne bruke Tommy Rowe. Er han mer interessert i å ha sine beste ballspillere på banen, vil Liam Walsh være en bra mann å sette inn midt på banen. Korey Smith gikk glipp av store deler av forrige sesong på grunn av en alvorlig skade, og det gikk ikke lang tid før han pådro seg en ny skade. Det har ført til at han ikke har vært med under sommerens sesongoppkjøring, og at det nok vil gå noen måneder før han er tilbake på banen.

Under Lee Johnson spiller Bristol City for det aller meste med to vinger og én spiller i tierrollen. Flere av spillerne er kapable til å bekle både den sentrale rollen, samt spille ut på vingen. Én av de spillerne er Sammie Szmodics, og mye tyder på at han kan bli en viktig mann for The Robins denne sesongen. Det var ikke mange Bristol City-supportere som jublet høyt da Szmodics ble hentet fra Colchester United i sommer, men under sommerens treningskamper har han vist seg som en dyktig og målfarlig spiller. Jeg blir ikke overrasket dersom Szmodics blir en av sesongens store spillere i Championship, men man skal selvfølgelig passe seg for å bygge opp en spiller som aldri har spilt på høyere nivå enn League One. Josh Brownhill kan fort bli flyttet frem fra sin dypere rolle for å heller bekle en rolle som offensiv midtbanespiller, mens Jamie Paterson nok en gang kan være en viktig mann offensivt. Paterson har nå blitt 27 år gammel, og forrige sesong scoret han fem mål og hadde fire målgivende pasninger.

Ute på vingen er det ikke sikkert vi får se den herlige irske landslagsspilleren Callum O`Dowda. 24-åringen har vært et herlig bekjentskap i Championship de siste sesongene. Han er rask, teknisk god og liker å vise frem sitt finterepertoar. Kontrakten til O`Dowda går ut neste sommer, og mye har derfor tydet på at han ville bli solgt i sommer. I skrivende stund er O`Dowda fortsatt i klubben, men selv om han skulle forlate Ashton Gate finnes det flere gode alternativer på vingene. Svenske Niclas Eliasson fikk på mange måter sitt gjennombrudd forrige sesong, og basert på det han har vist i sesongoppkjøringen er det mye som tyder på at han kan få enda mer tillit denne sesongen. Andi Weimann kom til klubben i fjor sommer og ble umiddelbart en suksess i den rød drakten. Han endte opp med ti scoringer og fem målgivende pasninger i sin debutsesong, og er derfor en spiller Bristol City-fansen har store forventninger til foran den kommende sesongen. Hakeeb Adelakun kom også i fjor sommer, men han fikk knapt spilletid i sin debutsesong.

Angrepet

Lee Johnson har aldri lagt skjul på at klubben jakter en ny spiss, men få dager før sesongstart er det fortsatt ingen nye angrepsspillere på plass hos The Robins. Det betyr at Famara Diedhiou nok en gang blir den viktige mannen helt fremst hos Bristol City. Jeg liker godt den senegalesiske spissen og synes han holder et bra Championship-nivå. 26-åringen bøttet inn mål i fransk fotball før han ble hentet til Bristol for to år siden, og har stoppet på 13 ligamål i begge sine to sesonger med Bristol City. 13 ligamål er ikke så verst, men det virker som om Diedhiou både burde ha scoret flere, samtidig som han helt klart har noe mer ved seg som han ikke har klart å få ut. Derfor er jeg spent på hva Diedhiou kan få til denne sesongen. I skrivende stund har Bristol City ungguttene Saikou Janneh og Antoine Semenyo som backup på spissplass. I tillegg er 29 år gamle Matty Taylor på plass, men han har blitt linket bort fra klubben under sommerens overgangsvindu.

Overgangsoversikt:

Inn:
Jay Dasilva (Chelsea), Daniel Bentley (Brentford), Sammie Szmodics (Colchester), Tomas Kalas (Chelsea), Rene Gilmartin (Colchester), Tommy Rowe (Doncaster)
Ut: 
Lloyd Kelly (Bournemouth), Mo Eisa (Peterborough), Eros Pisano, Stefan Marinovic (Kontrakt utløpt), Joe Morrell (Lån til Lincoln), Max O`Leary (Lån til Shrewsbury), Robbie Cundy (Exeter), Rory Holden (Lån til Walsall)

Treningskamper
6. juli: Hallen – Bristol City 0-14 (Andi Weimann x3, Sammie Szmodics x2, Antoine Semenyo x2, Marley Watkins, Matty Taylor, Jonny Smith, Saikou Janneh x2, Rory Holden, Connor Evans)
9. juli: AFC Wimbledon – Bristol City 2-3 (Famara Diedhiou x2, Adam Webster)
13. juli: Derby County – Bristol City 2-1 (Nathan Baker)
19. juli: Sarasota Metropolis – Bristol City 0-6 (Marlon Pack x2, Josh Brownhill, Sammie Szmodics, Andi Weimann, Matty Taylor)
24. juli: Forest Green Rovers – Bristol City 3-4 (Josh Brownhill, Andi Weimann, Sammie Szmodics, Adam Webster)
27. juli: Bristol City – Crystal Palace 0-5


Hva taler for en bra sesong for Bristol City?
Under Lee Johnsons ledelse har Bristol City gradvis bygget seg opp som en sterk Championship-klubb. De nærmer seg playoff mer og mer for hver sesong som går, og det virker som om det bare er et tidsspørsmål før de faktisk skal klare sikre seg en plass blant de seks beste lagene på tabellen. Laget ser bra ut med god dekning i de aller fleste posisjoner. Laget er velbalansert, har et meget bra stopperpar, samt et par offensive spillere som kan komme opp i et tosifret antall scoringer denne sesongen. 

Hva taler mot en bra sesong for Bristol City?
Sammenligner man troppen til Bristol City med de andre lagene helt i toppen, vil nok ikke rødtrøyenes tropp se sterk nok ut. I hele sommer har Lee Johnson vært tydelig at klubben trenger en ny spiss, men kort tid før seriestart har det fortsatt ikke skjedd noe. Det som jeg ofte føler har vært Lee Johnsons store utfordring, er hans perioder med dårlig form. Når lagene hans taper en kamp, hender det ofte at de da går et par kamper uten å vinne. Slik har det vært i alle hans sesonger med Bristol City, samt da han var i Barnsley. Det er noe Johnson bør gjøre noe med dersom han har ambisjoner om å få The Robins opp til Premier League.

Hva tror jeg?
Jeg liker veldig godt det Bristol City har gjort i sommer. De har gjort kloke investeringer på overgangsmarkedet, og de har fått gjort unna flere av signeringene på et tidlig tidspunkt. Det er god dekning på de fleste steder i troppen, samtidig som de har matchvinnere i begge ender av banen. Det eneste som Bristol City virkelig mangler nå, er en ekstra spiss som kan gi Famara Diedhiou konkurranse på topp. Det føler jeg meg trygg på at de får inn før overgangsvinduet stenger, og derfor velger jeg å plassere The Robins på playoff i årets tabelltips.

Tabelltips: 6. plass

About The Author

Leave a Reply