Klubbinfo
Lagnavn: Leeds United Football Club
Kallenavn: The Whites/United/The Peacocks
Stiftet: 1919
Hjemmebane: Elland Road (37.890)
Styreformann: Andrea Radrizzani
Hovedtrener: Marcelo Bielsa
Tabellplassering forrige sesong: 3. plass
Tabelltips forrige sesong: 5. plass

Vurdert av: Eirik Aase

Det har gått noen måneder siden sesongslutt, men fortsatt har jeg ikke helt klart å forstå hvordan Leeds United endte opp med å måtte ta en ny sesong i Championship. Hvittrøyene imponerte stort allerede fra første spark på ballen, og var i mine øyne det laget som totalt sett presterte best i Championship forrige sesong. Det høres kanskje ut som en tåpelig ting å si med tanke på at Leeds havnet på en tredjeplass, men det finnes tall som støtter opp om min mening:

Med slike tall skulle man tro at et opprykk ville være sikkert, men det er ikke slik det fungerer for Leeds United. De trofaste supporterne har nærmest blitt vant med at laget går fra nedtur til nedtur, samtidig som det ofte sier stopp når det gjelder som mest. Derfor var det kanskje ikke så overraskende at Leeds gikk på et bananskall i sesonginnspurten, før de deretter rotet bort et glimrende utgangspunkt i playoff-semifinalen.

Selv om nedturen var enorm etter den skuffende sesongavslutningen, er det viktig å heller fokusere på hvor imponerende sesongen faktisk var. Marcelo Bielsa fikk tross alt en forholdsvis middelmådig Championship-tropp til å fremstå som et av de beste lagene som har vært i Championship de siste sesongene. Dette fikk han til selv om flere nøkkelspillere var ute med skader i løpet av sesongen, samtidig som flere av hans nye signeringer ikke akkurat fikk det til på Elland Road.

I slutten av mai ble det klart at den dyktige argentinske treneren blir med Leeds videre enda en sesong, og det er nok den beste nyheten Leeds-supporterne kunne håpet på. Det holdt ikke helt inn i Bielsas første sesong i Yorkshire, men både bookmakere og eksperter er enige om at hvittrøyene har alt som skal til for å lykkes denne sesongen. Derfor har Leeds-supporterne god grunn til å være optimistiske foran det som kan bli en utrolig sesong for alle som elsker Leeds United.

Trener og spillestil 

Leeds United har en av verdens mest kjente fotballtrenere nede ved sidelinjen. Mange ble overrasket da Marcelo Bielsa valgte å ta steget ned til Championship i fjor sommer, men for et eventyr det har vært. Det siste året har både gitt oss fantastisk underholdene fotball, men også et spiondrama som endte opp med at Bielsa ga engelsk presse en grundig innføring i hvordan Leeds studerer motstanderne sine. Argentineren har nå blitt 63 år gammel og ser ut til å trives godt i Yorkshire. Gjennom sin trenerkarriere har Bielsa ledet Athletic Bilbao, Lille, Marseille, Espanyol, et par argentinske klubber og det argentinske landslaget. Ikke siden oppholdet i Athletic Bilbao fra 2011 til 2013 har Bielsa blitt værende i samme klubb i mer enn én sesong, men det skal han altså gjøre med Leeds denne sesongen.

Det mest fascinerende med Bielsa er hans måte å spille fotball på. Flere av verdens aller beste hovedtrenere har omtalt Bielsa som den de ser opp til når det gjelder spillestil og taktikk. Mange var derfor spente på hva slags fotball Leeds kom til å spille i Championship forrige sesong. Det vi fikk se var en 4-1-4-1 formasjon med stort fokus på å angripe så fort som mulig. Leeds spilte seg alltid ut bakfra og flyttet kula raskt fremover på banen langs bakken. Kalvin Phillips dominerte i sin rolle like foran forsvarsrekken, og var viktig både i oppbygningen av angrepene og i forsvarsspillet.

Bielsa ville at Leeds skulle utnytte sidene i angrepsspillet. Backene var derfor meget offensive, mens de to vingene gjerne trakk inn i mer sentrale roller. Noe av det mest interessante med Leeds forrige sesong var å se hvordan spillerne var komfortable med å gå ut av posisjon fremover på banen. I starten ble jeg ofte overrasket av å se hvor spillerne oppholdt seg på banen i angrep, men det var alltid en tanke bak alt som ble gjort. Det høye og aggressive presset har vært et enormt skue, mens synet av de utrolige returløpene kunne gitt selv den best trente tilskuer astma. Dersom du ønsker en mer detaljert forklaring av Leeds spillestil under Bielsa, anbefaler jeg at du sjekker ut denne videoen. Bielsa har lenge vært kjent for sin 3-3-1-3 formasjon, og basert på det som Leeds har vist i sommer er det mye som tyder på at det er denne formasjonen Leeds kommer til å sparke i gang sesongen med.

Keeperplass

I fjor sommer ble Jamal Blackman hentet på lån fra Chelsea. Han kom aldri i gang i Leeds United-drakten og returnerte etter hvert til Chelsea da han pådro seg en langvarig skade. Bailey Peacock-Farrell var derfor målvakten som skulle vokte buret fra starten av sesongen. 22-åringen er absolutt en lovende målvakt, men gjennom hele høstsesongen fremstod han som en smule usikker bakerst hos hvittrøyene. Han virket heller ikke så trygg med ballen i føttene, og man kunne se at han ikke oste autoritet slik som en målvakt helst bør gjøre. Jeg ble derfor glad på Leeds vegne da de hentet inn Kiko Casilla fra Real Madrid i vinter, men heller ikke han hadde en stor sesong. Spanjolen har vist seg som litt hissig på grøten når det gjelder å storme ut av sekstenmeteren, noe som toppet seg i playoff-semifinalen mot Derby County. Casilla kommer nok til å være førstevalg når sesongen sparkes i gang, og forhåpentligvis for Leeds skyld vil han ha ristet av seg skuffelsen fra sesongslutten i vår. Kamil Miazek var med på treningsleir i Australia og har imponert i sommer. Han og Will Huffer vil nok være backup på keeperplass, samtidig som klubben sannsynligvis vil hente inn en erstatter når Peacock-Farrell blir solgt.

Forsvaret

Pontus Jansson var ikke bare en fremragende midtstopper i Leeds United-drakten. Han var også en fargeklatt som ga alt for drakten, og som visste hva som måtte til for å få fart på fansen. Han kommer nok til å bli savnet på Elland Road, men rent kvalitetsmessig er det ikke sikkert at han blir for vanskelig å erstatte. Unggutten Ben White har nemlig blitt hentet inn på lån fra Brighton & Hove Albion, og hans tekniske ferdigheter med ball gjør han muligens til en spiller som vil passe enda bedre inn i Marcelo Bielsas spillestil. White gjorde en fin figur på lån hos Peterborough United forrige sesong, men står ovenfor en mye tøffere oppgave denne sesongen. Liam Cooper var i mine øyne en av ligaens beste midtstoppere forrige sesong. Han er fortsatt på plass på Elland Road, og vil selvfølgelig bli en viktig brikke på Leeds-laget det kommende året. Den duellsterke midtstopperen var ikke bare god bakover på banen. Kapteinen vartet nemlig opp med tre scoringer også.

I forsvarsrekken til Leeds finnes det flere spillere som kan bekle flere posisjoner. Kalvin Phillips vil nok bidra både i forsvarsrekken og sentralt på midtbanen, mens spillere som Luke AylingGaetano Berardi og Leif Davis kan gjøre en jobb både på stopperplass og ute på backen. Sveitseren Berardi har nå blitt 30 år gammel, men kan fortsatt koke over på banen. I playoff-semifinalen ble han utvist mot Derby County, og i den foregående sesongen fikk han tre røde kort. Davis presenterte seg på førstelaget forrige sesong, men da først og fremst på backen. I sommer har mannen med det forholdsvis nordiske fornavnet spilt litt i en sentral rolle i forsvaret, og kanskje er det der vi får se han mest denne sesongen. Luke Ayling var tidvis strålende for Leeds forrige sesong, og er et klart førstevalg på høyrebacken dersom Bielsa velger å kjøre en forsvarsfirer. Ved en treer bak vil Ayling fint kunne steppe inn på stopperplass. I løpet av sesongoppkjøringen har Pascal Struijk presentert seg. Etter imponerende spill på Leeds sterke U23-lag, ser han nå ut til å være en mann vi kommer til å få se i forsvaret i løpet av sesongen.

Berardi, Ayling og Davis kan som nevnt spille i de bredere rollene bak på banen, men der finnes det samtidig svært mange andre alternativer. Barry Douglas herjet for Wolverhampton Wanderers da de rykket opp fra Championship, og flere ble overrasket over at han gikk til Leeds istedenfor å bli med ulvene til Premier League. I sin debutsesong på Elland Road viste han glimtvis hvor bra han kan være, men fikk dessverre sesongen ødelagt en del av skader. Stuart Dallas var først og fremst en rendyrket ving da han kom til klubben fra Brentford i 2015, men forrige sesong viste han at han kan fungere bra i en defensiv rolle også. Sannsynligvis vil han komme med bidrag både på høyre og venstre side den kommende sesongen. Ezgjan Alioski var også best kjent for sine offensive kvaliteter i starten av sin Leeds-karriere, men utover våren ble han førstevalg på venstrebacken. Han er allsidig og vil nok bli brukt i flere posisjoner, men sannsynligvis først og fremst på venstresiden. Unggutten Robbie Gotts må også trekkes frem som en spiller vi kanskje får se mer av denne sesongen.

Midtbanen

En av de store snakkisene for Leeds United-fansen denne sommeren har vært Kalvin Phillips. Gutten har for lengst blitt mann, og er nå en av Championships beste spillere. Grunnen til at han har vært på de fleste supporternes lepper, er fordi han stadig blir linket til Premier League. Under Bielsa har Phillips vist seg som en enorm kriger. Han jobber knallhardt, er god i gjenvinningen, styrer spillet med ballen og dekker mye rom. Han er bare 23 år gammel, men akademiproduktet spiller som om han skulle vært mye eldre. I skrivende stund ser det ut til at han blir værende i klubben, og det vil være viktig for Leeds opprykkssjanser. Phillips kan gjøre en jobb både på midtbanen og i forsvarsrekken.

Adam Forshaw er en annen mann på midtbanen som fikk mye spilletid forrige sesong. Den ballsikre 27-åringen får ofte litt kritikk fra klubbens supportere, og noe av det skyldes nok at han ofte blir sammenlignet med Phillips. Det blir kanskje litt feil med tanke på at Forshaw er en helt annen spillertype, og jeg synes ofte at han fortjener mer skryt for den jobben han gjør i oppbyggningen av angrepene. Mateusz Klich var helt ute i fryseboksen under Thomas Christiansens ledelse da han ankom klubben, men under Bielsa viste polakken seg som en helt annen spiller. Han var hardtarbeidende og svært viktig i angrepsspillet. Klich endte til slutt opp med hele ti scoringer og ni målgivende pasninger forrige sesong, og det var det nok ikke noen som hadde trodd før sesongstart.

Jamie Shackleton fikk for det meste vist seg frem på backplass da han fikk sjansen på førstelaget forrige sesong. Det 19 år gamle akademiproduktet viste lovende takter de fleste gangene han var i aksjon, og det hele toppet seg i playoff-semifinalen mot Derby County da han storspilte sentralt på midtbanen. Jeg forventer mer fra Shackleton denne sesongen, og tror det er i en mer foretrukken posisjon midt på banen han vil spille mest. I løpet av sommeren har en ny unggutt presentert seg. 17 år gamle Mateusz Bogusz har nemlig presentert seg på en vanvittig måte under sommerens treningskamper. Han ankom klubben i januar og imponerte på U23-laget utover våren. I sommer var han med Polens landslag da de spilte i U20 VM på hjemmebane. Basert på det Bogusz har vist i sesongoppkjøringen vil det overraske meg dersom han ikke vil få vist seg frem i Championship også når sesongen sparkes i gang.

Angrepet

Kan Kemar Roofe og Patrick Bamford holde seg skadefri? Det er det store spørsmålet før sesongstart. Svaret er vel for så vidt nei, ettersom Roofe allerede har pådratt seg en skade som holder han ute i starten av sesongen. Forhåpentligvis for Leeds-fansen blir det den siste skaden disse to spillerne pådrar seg før mai. Roofe var nemlig en åpenbaring for hvittrøyene i fjor høst, og endte til slutt opp som toppscorer med sine 15 mål. Han har fått litt (fortjent) kritikk for svak uttelling foran mål, men 15 mål på 33 kamper er uansett sterkt levert. Bamford var den store signeringen i fjor sommer, men fikk det ikke helt til i sin debutsesong. Det virket som om han ikke helt passet inn i Leeds spillestil, men kanskje vil det fungere bedre etter en sesongoppkjøring under Marcelo Bielsa. Bamford har tidligere vist at han kan være en potensiell toppscorerkandidat i Championship dersom han holder seg skadefri.

Bamford var den store signeringen i fjor sommer, mens nysigneringen Helder Costa er den som har skapt optimisme denne sommeren. Portugiseren har blitt hentet på lån fra Wolverhampton Wanderers, men avtalen vil senere bli gjort permanent. Det gikk ikke lenge før jeg var forelsket i fotballspilleren Helder Costa da han ankom Championship. Med sitt rykk og herlige tekniske ferdigheter er han en fryd for øyet, men diverse årsaker førte til at han havnet bak i køen hos ulvene. I Championship holder han høyt nivå, og jeg kan fint se for meg at 25-åringen passer bra inn i Bielsas spillestil. I løpet av sommeren har Jack Clarke forlatt klubben til fordel for Tottenham Hotspur, men ble deretter lånt tilbake igjen til Yorkshire-klubben. 18-åringen kjørte karusell med flere forsvarsspillere i Championship forrige sesong, og må være et mareritt å spille mot når han kommer inn på slutten av kampene. Det blir interessant å se om han løfter spillet sitt enda et hakk denne sesongen, ettersom han var litt ujevn forrige sesong.

Pablo Hernandez var i mine øyne Championships beste spiller sammen med Teemu Pukki forrige sesong. Tidlig i sesongen uttalte Bielsa at Hernandez var en av de beste spillerne han noensinne hadde trent. Basert på det spanjolen viste på banen under Bielsas ledelse er det lett å forstå. Playmakeren var overalt fremover på banen for Leeds, og noterte seg til slutt for tolv mål og tolv målgivende pasninger. Hernandez har nå blitt 34 år gammel, men basert på det han har vist i sommer er det lite som tyder på at han er på vei nedover. Forrige sesong ble det mye spill ute på siden for spanjolen, men denne sesongen ser det ut som om han får boltre seg i en mer sentral posisjon. Der tror jeg han kan gjøre enda mer skade for motstanderne, og derfor gleder jeg meg veldig til å se han trylle med fotballen igjen til høsten.

Tyler Roberts tok store steg forrige sesong, og kan bekle flere roller helt fremme på banen for Leeds. Jeg gleder meg til å se Roberts ta nye steg denne sesongen, men dessverre har skader ødelagt sommerens sesongoppkjøring for 20-åringen. Jack Harrison var på lån fra Manchester City forrige sesong, og har nå ankommet klubben på et nytt lån. Denne gangen har Leeds fått opsjon på kjøp med i avtalen. Harrison ble brukt på både høyre- og venstresiden på Elland Road, og vil nok få mye spilletid denne sesongen også. Ungguttene Kun Temenuzhkov, Jordan Stevens, Rafa Mujica, Ryan Edmundson og Liam McCarron er også offensive spillere man bør holde et øye med når sesongen sparkes i gang.

Overgangsoversikt:

Inn:
Liam McCarron (Carlisle), Ben White (Lån fra Brighton), Jack Harrison (Lån fra Man City), Jack Clarke (Lån fra Tottenham), Helder Costa (Lån fra Wolves), Rafa Mujica (Barcelona B)

Ut: 
Paudie O`Connor (Bradford), Lucas Odunston, Josh Rae, Alex Wollerton (Kontrakt utløpt), Jay-Roy Grot (Lån til Vitesse), Jack Clarke (Tottenham), Aapo Halme (Barnsley), Malik Wilks (Barnsley), Lewie Coyle (Lån til Fleetwood), Pontus Jansson (Brentford), Tyler Denton (Stevenage), Sam Dalby (Watford), Hadi Sacko (Denizlispor), Samu Saiz (Girona)

Treningskamper
10. juli: York City – Leeds United 0-5 (Jack Harrison x2, Pablo Hernandez, Kemar Roofe, Adam Forshaw)
11. juli: Guiseley – Leeds United 1-2 (Helder Costa, Mateusz Bogusz)
17. juli: Manchester United – Leeds United 4-0
20. juli: Western Sydney Wanderers – Leeds United 1-2 (Mateusz Bogusz, Pablo Hernandez)
27. juli: Cagliari – Leeds United 1-1 (Pablo Hernandez)

Hva taler for en bra sesong for Leeds United?
Marcelo Bielsa er hovedgrunnen til at både jeg og de aller fleste andre som følger Championship har stor tro på Leeds United-suksess denne sesongen. Det taktiske geniet fikk Leeds til å se helt fenomenale ut forrige sesong, både med og uten ball. Under Bielsa har man fått se forholdsvis anonyme spillere ta enorme steg, samtidig som unge spillere enkelt har tatt steget opp til seniornivå. Det er god dekning i de aller fleste posisjoner, og de fleste spillerne behersker spill i flere roller. Bielsa er detaljorientert og har stålkontroll på alle motstanderne. Alle lagene i Championship bruker mye tid på speiding av motstandere, men jeg har inntrykket av at ingen gjør det mer grundig enn Leeds. Fremover på banen har Yorkshire-klubben flere spillere som kan blande seg inn i toppen av toppscorerlisten, mens de også har flere spillere som kan komme opp i et tosifret antall målgivende pasninger.

Hva taler mot en bra sesong for Leeds United?
På papiret synes jeg det er flere andre klubber i Championship som kan vise til sterkere tropp enn Marcelo Bielsa & Co. Jeg hadde derfor forventet enda mer aktivitet under sommerens overgangsvindu, men foreløpig er det bare Helder Costa som har kommet inn av spillere man vet holder høyt Championship-nivå. Det blir også interessant å se om dette Leeds-laget klarer reise seg igjen etter at de på mange måter rotet bort opprykket på tampen av forrige sesong. Forventningene er enda høyere denne sesongen, og derfor vil det bli utfordrende for spillerne dersom de skulle oppleve en tung periode utover høsten. Helt bakerst på banen må man også kunne sette spørsmålstegn ved keeperplassen.

Hva tror jeg?
Jeg har blitt litt overrasket over at ikke Leeds har vært mer aktive på overgangsmarkedet i sommer. Marcelo Bielsa uttalte nemlig i dette intervjuet på tampen av forrige sesong at hans daværende tropp ikke ville klare levere like gode prestasjoner i den kommende sesongen. Jeg forventet derfor en del utskiftninger, men slik har det ikke blitt. Likevel tror jeg ikke det trenger å bety noe. Forrige sesong fikk man nemlig se et Leeds-lag som dominerte de aller fleste kampene, og som strengt tatt var uheldige som ikke rykket opp. Med enda en sesongoppkjøring under beltet, tror jeg spillerne vil kunne gjøre det minst like bra denne sesongen. Helder Costa har revet i stykker forsvarsspillere på dette nivået tidligere, mens Patrick Bamford plutselig kan ta fyr. Jeg sliter med å se hvordan Leeds skal gå fra å være fantastiske under Bielsa forrige sesong, til å ikke være det denne sesongen. Der de flerea av de andre konkurrentene har blitt svekket, synes jeg Leeds bare ser enda sterkere og sultnere ut. Det er grunnen til at jeg velger å plassere Yorkshire-klubben helt øverst i årets tabelltips.

Tabelltips: 1. plass

About The Author

Leave a Reply