Klubbinfo
Lagnavn: Derby County Football Club
Kallenavn: The Rams
Stiftet: 1884
Hjemmebane: Pride Park (33.597)
Eier: Mel Morris
Manager: Phillip Cocu
Tabellplassering forrige sesong: 6. plass
Tabelltips forrige sesong: 4. plass

Vurdert av: Eirik Aase

For litt over ett år siden var Derby County-supporterne rasende. Gary Rowett hadde ikke akkuratt satt fyr på Championship med sitt Derby-lag, men fortjente likevel ros for den jobben han gjorde. Rowett ledet Derby til playoff, men der ble det tap i semifinale. Det var ikke tapet i semifinalen som gjorde supporterne rasende, men snarere det faktum at Rowett valgte å forlate klubben til fordel for Stoke City. Mange supportere fryktet for fremtiden da Rowett forsvant, men det gikk ikke lenge før de kunne kjenne på den optimistiske følelsen igjen.

Frank Lampard kom nemlig inn som erstatter og ga supporterne troen igjen. Under Lampard fikk man se mye mer attraktiv fotball enn det man fikk se under Rowetts ledelse, samtidig som troppen hadde flere meget spennende unge spillere. Resultatmessig klarte ikke Lampard gjøre det bedre i serien enn Rowett, men han skapte et mye mer underholdene Derby-lag. I tillegg klarte han ta seg videre til playoff-finale, men der sa det stopp mot Aston Villa. Derby fortsetter derfor å være det store nesten-laget i Championship, men kanskje kan en dyktig nederlandsk trener gjøre noe med den saken.

Trener og spillestil 

Derby County-fansen fryktet det verste da Chelsea skulle ut på managerjakt. Alt tydet på at Frank Lampard ville være blåtrøyenes foretrukne kandidat, og slik ble det også. Det gikk dog ikke lenge før de samme supporterne kunne smile bredt. Inn som erstatter for Lampard ble nemlig nederlandske Phillip Cocu hentet. 48-åringen er nok best kjent for sin bragder som spiller for blant andre FC Barcelona, men har i de siste årene vist seg som en dyktig manager også. Fra 2013 til 2018 vant han Eresdivise tre ganger med PSV Eindhoven, før han hadde et uheldig opphold i tyrkisk fotball med Fenerbahce forrige sesong. Cocu har fortalt media at han har planer om å spille en ganske lik fotball med Derby County som det de gjorde under Frank Lampards ledelse. Ikke for direkte, men heller fokus på korte pasninger og mye bevegelse. Nederlenderen ønsker at Derby skal spille ballbesittende fotball, og vil ifølge han selv stille opp laget i en slags 4-3-3/4-2-3-1 formasjon.

Keeperplass

Det ser ut som om vi får forandringer på keeperplass hos Derby County foran den kommende sesongen. Rutinerte Scott Carson mistet plassen på laget forrige sesong og har i sommer blitt linket bort fra klubben. Det ser ikke ut som om Carson har noen fremtid på Pride Park. Kelle Roos var mannen som tok plassen fra Carson på laget, og han var med på å lede The Rams hele veien til Wembley. 27 år gamle Roos har vært i klubben siden 2014, men det var først forrige sesong han klarte skaffe seg en fast plass på laget. Det spørs dog om ikke Roos nok en gang vil måtte bli kjent med benken igjen, ettersom manager Phillip Cocu sannsynligvis er på utkikk etter et nytt førstevalg mellom stengene før overgangsvinduet stenger.

Forsvaret

Jayden Bogle visste jeg fryktelig lite om på denne tiden i fjor, men det siste året har vært et eventyr for 19-åringen. Han kom fra egen ungdomsavdeling og kapret en fast plass på førstelaget i fjor høst. Gjennom imponerende prestasjoner i begge ender av banen skapte han raskt et navn for seg selv. Bogle er en av mange spennende unge engelske høyrebacker som har slått gjennom i det siste, og jeg ser ikke bort fra at han kan nå veldig langt som fotballspiller. Han kommer i hvert fall til å være selvskreven på høyrebacken når sesongen sparkes i gang. Som backup bak Bogle finner vi Andre Wisdom, men han har fått sesongoppkjøringen ødelagt av en kneskade.

På motsatt back er Ashley Cole borte fra sist sesong, noe som gjør at man står igjen med Craig Forsyth og Scott Malone. Sistnevnte var enorm for Fulham i Championship, men fikk det ikke helt til med Huddersfield Town i Premier League. I fjor sommer ble den offensive backen hentet til Pride Park, men det ble bare 26 kamper fra start for Malone. Forsyth har vært i klubben helt siden han kom fra Watford tilbake i 2013. I de første sesongene syntes jeg han var meget bra, men dessverre har skader og dårlig form ødelagt mye de siste årene. Forhåpentligvis vil han være frisk og rask denne sesongen, slik at han kanskje kan finne tilbake til gamle takter. I tillegg vil nysigneringen Graeme Shinnie kunne gjøre en jobb på venstrebacken ved behov.

På stopperplass var Fikayo Tomori helt suveren da han var på lån fra Chelsea forrige sesong. Han kommer nok ikke til å komme ned til Championship med det første, og derfor vil nok et nytt låneopphold på Pride Park være utenkelig. Richard Keogh er likevel fortsatt på plass, og han var den eneste som startet samtlige 49 kamper for The Rams forrige sesong. En imponerende prestasjon for en hvilken som helst spiller, men selvsagt enda mer imponerende når det er snakk om en 32-åring. Den rutinerte stopperen har bare gått glipp av en håndfull kamper siden han ankom klubben i 2012, og har blant annet opplevd to playoff-tap på Wembley i Derby-drakten. På stopperplass er Curtis Davies tilbake etter å ha gått glipp av nesten hele forrige sesong på grunn av skader. Davies har nå blitt 34 år, og forhåpentligvis vil han være like god som før skadeproblemene. Dersom han holder seg frisk vil han nærmest føles som en ny signering for The Rams denne sommeren. I sommer har midtbanespiller George Evans spilt litt på stopperplass. Han vikarierte der et par ganger i vår, og gjorde det på bra vis. Nå ser det ut som om han kommer til å bli brukt mer i midtforsvaret denne sesongen.

Midtbanen

Det har blitt en del utskiftninger sentralt på midtbanen til Derby County i sommer. Bradley Johnson, Craig Bryson og Mason Mount er blant spillerne som har forlatt klubben. Heldigvis for Derby-fansen er fortsatt Duane Holmes på plass på Pride Park. Han imponerte på vingen hos Scunthorpe United før han ble hentet av Derby i fjor sommer, men hos hvittrøyene er det først og fremst sentralt på midtbanen han har funnet sin plass. Holmes er direkte i spillestilen og veldig god til å føre med seg ballen fremover på banen. I mine øyne er Holmes en undervurdert midtbanespiller som jeg tror flere som ikke følger Derby vil få øynene opp for fremover. Av de gjenværende sentrale midtbanespillerne er det Tom Huddlestone som fikk mest spilletid forrige sesong. Den rutinerte kraftpluggen har nå blitt 32 år gammel, men er fortsatt en spiller som kan være god å ha i troppen.

Sentralt på midtbanen vil nok to nye ansikt vise seg frem denne sesongen. Kieran Dowell kjenner de fleste Championship-følgere godt til gjennom hans opphold hos Nottingham Forest og Sheffield United. Nå er det Derby sin tur å låne den spennende Everton-spilleren. Dowell har det meste som skal til for å lykkes i en offensiv rolle på midtbanen, og kan fort komme til å score en del mål dersom han får mye tillit. Graeme Shinnie har kommet inn som erstatter for Craig Bryson. Han kommer fra Aberdeen, mens Bryson har gått motsatt vei. Han er bror til Luton Town-spiller Andrew Shinnie, og kommer sannsynligvis til å spille mot han denne sesongen. Shinnie har imponert sentralt på midtbanen til Aberdeen i flere sesonger, men var først og fremst en venstreback da han ble hentet til rødtrøyene. De gode prestasjonene har ført til at han har fått et par landskamper for Skottland også.

George Thorne så en stund ut som en virkelig stjerne på Derby Countys midtbane, men de siste årene har det bare vært tull med skader. I vår var han på lån hos Luton Town, men heller ikke der ble det mye spilletid. Nå håper midtbanespilleren at han kan få en ny vår under Phillip Cocus ledelse, men det samme kan ikke sies om Jacob Butterfield. Han var også ute på lån forrige sesong, men ser ikke ut til å ha noe fremtid i klubben. Da resten av gjengen var i USA på treningsleir, var Butterfield igjen i England for å trene med Blackburn Rovers. 18 år gamle Max Bird fikk litt spilletid i Championship i vår, og kan muligens være en mann å følge med på den kommende sesongen.

Angrepet

Harry Wilson er borte, men Tom Lawrence er fortsatt på plass. Dermed har The Rams fortsatt en ving som er farlig fra distanse. Lawrence kan bekle de fleste roller bak eller til siden for den som starter på topp. Waliseren går nå inn i sin tredje sesong med Derby County. Denne sesongen får man kanskje se mer til Ikechi Anya også. Skotten har vært litt involvert i sommer, men var ikke med i en eneste kamp forrige sesong. Derfor er det nok heller tvilsomt at han vil komme med bidrag det neste året. Florian Jozefzoon kan man derimot forvente litt mer fra. Han kom fra Brentford i fjor sommer og ble oftest brukt som innbytter i sin debutsesong på Pride Park. 28-åringen er god med ballen i føttene og kan prikke ballen inn fra distanse.

Hvorfor ikke Jack Marriott fikk mer spilletid under Frank Lampard er noe jeg ikke helt klarer forstå. Marriott ble hentet i fjor sommer etter å ha blitt toppscorer i League One. Jeg synes han taklet overgangen til Championship bra, men likevel ble det bare 19 kamper fra start for spissen. Han en spiller som jeg håper vi vil få se mer av nå som det har kommet en ny manager på plass. Chris Martin var god for Derby for noen sesonger siden, men har de siste sesongene blitt sendt ut på lån. I sommer har Martin fortalt lokale journalister at han har veldig lyst til å gjøre det bra med Derby-logoen på brystet denne sesongen. Mason Bennett og Martyn Waghorn kan begge brukes både på vingen og på spissplass. Waghorn endte opp med ni scoringer i sin debutsesong for The Rams, mens Bennett fikk mye mer spilletid forrige sesong enn hva han har gjort tidligere. Kanskje er den kommende sesongen den sesongen hvor alt endelig klaffer for den kjappe og sterke angrepsspilleren.

Overgangsoversikt:

Inn:
Graeme Shinnie (Aberdeen), Kieran Dowell (Lån fra Everton)

Ut:
Luke Thomas (Barnsley), Craig Bryson (Aberdeen), Alex Pearce (Millwall), Efe Ambrose, Ashley Cole, David Nugent, Marcus Olsson (Kontrakt utløpt), Bradley Johnson (Blackburn), Nick Blackman (Maccabi Tel Aviv)

Treningskamper
10. juli: Sarasota Metropolis – Derby County 0-2 (Jack Marriott)
13. juli: Bristol City – Derby County 1-2 (Ikechi Anya, Mason Bennett)
20. juli: Burton Albion – Derby County 2-5 (Martyn Waghorn x3, Mason Bennett, Max Bird)
25. juli: Derby County – Girona 0-2
28. juli: Rangers – Derby County 1-0 

Hva taler for en bra sesong for Derby County?
I Phillip Cocu har de fått på plass en manager som har vist i flere år at han holder høyt nivå innenfor manageryrket. Selv om de har mistet mange nøkkelspillere fra forrige sesong, finnes det fortsatt mye kvalitet i de forskjellige posisjonene. Ifølge Cocu skal laget videreføre stilen fra forrige sesong, og det tror jeg kan være positivt med tanke på at det dermed ikke blir noen store omveltninger. Derby har flere spillere som vet hvor målet står, samtidig som de har den nødvendige rutinen i troppen gjennom spillere som Richard Keogh og Curtis Davies.

Hva taler mot en bra sesong for Derby County?
Det er ikke enkelt å reise seg etter å ha tapt en playoff-finale. Aston Villa viste forrige sesong at det er mulig, mens Reading er et godt eksempel på hvor galt det kan gå. Enda verre er det å reise seg etter en slik nedtur når man samtidig har mistet flere av sine beste spillere. Fikayo Tomori, Mason Mount og Harry Wilson holdt alle skyhøyt Championship-nivå, men er nå borte fra klubben. Samtidig er det et par av de rutinerte spillerne som ikke lenger er med på Pride Park. Forventningene er alltid store hos Derby County-supporterne, og derfor blir det viktig for Cocu å få en god start i sin nye jobb. 

Hva tror jeg?
Det så ikke bra ut for Derby County for noen uker siden. Ikke bare hadde de mistet mange av sine aller beste spillere, men også manager Frank Lampard forlot klubben. Med feil mann inn som erstatter tror jeg dette kunne blitt en fryktelig sesong for The Rams, men heldigvis for Derby-supporterne fikk de inn en spennende manager i Phillip Cocu. Med nederlenderen bak roret tror jeg Derby nok en gang blir et vanskelig lag å møte, men i skrivende stund ser laget klart svakere ut enn det laget som avsluttet sesongen. Derfor klarer jeg ikke plassere Derby oppe på playoff-plassene.

Tabelltips: 10. plass

About The Author

Leave a Reply